Dotaz na BL prodejce ohledně figurek

Založil Matošo, 17.01.2011, 14:59:28

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Nakupujute raději celé figurky, nebo jejich části ?

celé figurky
11 (30.6%)
části figurek (skládám si je sám/sama)
7 (19.4%)
jak kdy
15 (41.7%)
figurky nekupuji
3 (8.3%)

Celkem hlasů: 36

Matošo

Řeším takové dilema - má cenu nechávat figurky sestavené, nebo je lepší je nechat rozebrané na součástky - hlava, trup, nohy a případně čepice ?

Moc nových figurek jsem totiž zatím neprodal (hlavně snad City ani jednu). V současný době mám 178 figurek a podle XE.com v tom je přes 11.500,- a je mi trochu "líto" to tam nechat takhle viset, když to nikdo nechce.

Zároveň se bojim, aby se nevykoupily akorát nohy a hlavy. Ony ty trupy bez hlav se blbě prodávaj i na tom Aukru...

Tak co si o tom myslíte - lepší nechat složené, nebo rozházet po částech ?

Díky

Miketuk

Tak záleží co je pro tebe výhodnější, zda-li nechat figurky v celku a prodat jich třeba 20% a nebo rozebrat na díly, s tím že víš, že vše neprodáš, ale získáš dejme tomu dvakrát tolik, než kdyby si je prodal v celku. Já osobně nechávám většinou figurky v BL celé, ale když se mi tu válí už dlouho, tak je rozeberu. City figy rozebírám snad vždy. Poté se prodají alespoň po kusech.

Johny650

Mluvím za sběratele city,že by bylo lepší dát nižší cenu :)
Osobně kupuji jen celé figy (do sekce nohy atd.. se nedívám)

Colonel32

Podle situace. Čím je ale figurka specifičtější, tím větší šance že zůstane v celku. Mimochodem prodávají se všechny typy dílů - nohy, torza, hlavy, pokrývky hlavy i samotné ruce. I já sám často kupuju samotné minifig díly, zvláště v rámci zbrojení custom figů do armády.

Matošo

Díky za reakce.
Jeto trochu alchymie... Pirátů jsem třeba prodal docela hodně, rytíře skoro žádný a Darth Vader s Imperátorem mi tam "smrdí" třičtvrtě roku bez všimnutí...
Problém je zase v tom, že ty specifické jsou zase docela drahý a nikdo nějak nekupuje (sice mám objednávky celkem často, ale všechny jsou jenom aby se vešli do limitu (max 12$)...

Citace od: Colonel32 kdy 17.01.2011, 19:13:40
I já sám často kupuju samotné minifig díly, zvláště v rámci zbrojení custom figů do armády.
Citace od: Johny650 kdy 17.01.2011, 18:38:22
Osobně kupuji jen celé figy (do sekce nohy atd.. se nedívám)

Je právě otázka, jestli je na BL víc lidí jako je C32, nebo jako J650... (asi zkusim anketku).

Citace od: Johny650 kdy 17.01.2011, 18:38:22
Mluvím za sběratele city,že by bylo lepší dát nižší cenu :)

Měl jsem teď slevu 20% a neprodal jsem nic (teď je 10% a zase nic). Další sleva bude, až TLC zlevní sety 8)

Colonel32

Citace od: Matošo kdy 17.01.2011, 22:50:58
Měl jsem teď slevu 20% a neprodal jsem nic (teď je 10% a zase nic). Další sleva bude, až TLC zlevní sety 8)

Tady platí spíše pravidlo, že každý díl má svého kupce, který v jistou chvíli zjistí, že díl potřebuje a jde ho shánět a hledat nejlepší poměr cena/výkon. Zdá se, že avizované slevy na díly musí dosáhnout nějakých 30-50 procent, aby začly vyhlížející uživatele motivovat k nákupům proto, že je to "levné". 10-20 na díly imho nikoho z letargie nevytrhne. Ono navíc když sleduju tvůj nebo linhiho shop, tak stejně při 20% slevě se tak pomalu přiblížím cenám, za které si u poláků mohu nakoupit defacto kdykoli.

pryb

Obvykle řeším opačný problém - tj. jestli minifigy skládat (případně pokoušet se dokompletovat), nebo nechávat rozebrané. Čím cennější minifig, tím větší má šanci na kompletaci.
Handicap mají minifigy s klasickými obličeji - spadají do toho, co sbírám, takže torza starých rytířů, různých -tronů apod. jdou většinou samostatně.
Aktuální projekt - třídička.
Youtube kanál

Matošo

C32: To já vim, že až když dáš slevu přes 30%, tak "se někdo chytne", ale to bych to pak moh' pomalu rozdávat zadarmo...

Nejhorší jsou různý šikmý a křivý díly za SW, ExoForce apod. - to nikdo nechce ani zadarmo, tam už je fakt jediná možnost snad do KW na Aukro... Do týhle kategorie spadají taky klasické Technic bricky.

Nebo návody. To je kapitola sama pro sebe. Kupuje to vůbec někdo ? Nový návody ? Mám je v koši v poličce, váží to snad 10 kilo a prodal jsem všehovšudy dva...

Colonel32

Citace od: Matošo kdy 18.01.2011, 00:27:28
Nebo návody. To je kapitola sama pro sebe. Kupuje to vůbec někdo ? Nový návody ? Mám je v koši v poličce, váží to snad 10 kilo a prodal jsem všehovšudy dva...

Není to žádná sláva, ale občas něco ano. Ve většině případů jsou to návody na větší sety. Naopak při partování menších setů ve větším množství se asi vyplatí většinu z nich povyházet do koše.

Citace od: Matošo kdy 18.01.2011, 00:27:28
To já vim, že až když dáš slevu přes 30%, tak "se někdo chytne", ale to bych to pak moh' pomalu rozdávat zadarmo...

Tak jak to sleduju, tak běžně je part-out value cca dvojnásobná vůči pořizoací ceně setu. Tz. v kriickém případě by člověk měl být schopný jít na 45% slevu, aniž by tratil. Ovšem to má smysl jen ve chvíli, kdy člověk potřebuje rychle nějakou hotovost, jinak se snad ani nevyplatí slevy dávat. Prodávat levně proto aby člověk zničil konkurenci považuji v těchto podmínkách (BL obchody s díly) za nereálné.

Matošo

No, ale v případě tokové slevy už akorát marníš čas. Vzhledem k tomu, že připravit některé objednávky trvá i přes dvě hodiny (a v případě takových cen by jich bylo asi docela dost - stačí 5), tak to bys přeprodával "za nákupku" a tu práci už by nikdo nezaplatil. A málokdo je charita, aby jako projev dobré vůle distribuoval zdrarma díly mezi lidi.
Já taky nerozebírám sety do BL jenom z legrace...

Nakonec ale rozhodjící faktor asi cena stejně není - ony ty rozdíly jsou koneckonců minimální - ceny naprosté většiny dílů se od sebe liší o setiny Dolarů (když nebudu počítat ty nejlevnější, protože často má někdo něco výrazně nejlevnější, abynalákal kupující) - ale jde hlavně o nabídku a pestrost sortimentu. Protože omezující faktor je pro hodně lidí poštovné, protože u malých objednávek může být pošta 40 - 60% celkové ceny...

I když je vidět, že ceny vzhledem ke kupní síle jsou v ČR zásadnější než v cizině. Od 1.1. mám 21 objednávek a z toho 11 je ze zahraničí (Malajsie, Austrálie...). A když si vezmu, že cizinci mají 2x vyšší poštovné... Proti tomu řada kupujících z ČR je ochotná čekat i několik týdnů, než pojedou do Prahy, na osobní předání, jenom aby ušetřili 55,-Kč...

linhi

Figy - castle,SW - nech v hromadě - city a ostatní občas rozeber i na dílky,tak to vidím já.
A ohledně návodů,já jich tento měsíc prodal asi 12,jindy žádný,ale je mi líto je vyhodit.

Johny650

Návody bych určitě nevyhazoval, osobně když mi nějaký chybí tak kupuji.

SpCasPi000

Tak ja figy kupujem zatiaľ len celé a vyhľadávam čo najlacnejších predajcov ktorí majú celkovo jedny z najnižších cien čo sa týka nových figov a dielov, ale zároveň si radšej trochu priplatím pri starších ktoré už sa nevyrábajú aby boli v čo najlepšom možnom stave, takže musí tam byť určite najvýhodnejší pomer cena/stav.
Čo sa týka návodov, tak tie sa mi tiež zbierajú lebo kupujem sety nielen do zbierky ale aj na diely do svojich MOCov, takže čoraz viac návodov mám aj viac než 2-3x tých istých. Tie sú síce teraz nepredajné dosť často, ale časom sa ich odkladanie môže vyplatiť, treba len vyriešiť otázku skladovania aby nezavadzali kto má možnosť a po pár rokoch bude väčšia šanca ich predať keď sa niekomu zničia alebo stratia ako teraz keď ich má každý nové keď kúpi nový set.

Miketuk

Citace od: linhi kdy 18.01.2011, 10:51:10
Figy - castle,SW - nech v hromadě - city a ostatní občas rozeber i na dílky,tak to vidím já.
A ohledně návodů,já jich tento měsíc prodal asi 12,jindy žádný,ale je mi líto je vyhodit.

Já návody taky nevyhazuji. Do nabídky BL je dávám zároveň s rozebraným setem. Tento měsíc jsem jich prodal 103ks. Resp. přišla objednávka jen na návody.

Zoufalec

Taky si myslím, že přesunutí vlákna bylo naprosto zbytečné...

A k problematice samotné: Kdybych vlastnil BL obchod, tak si nedokážu představit, že bych (byť sebevýhodněji) koupil set SW a do BL bych ho rozebral. Z mého pohledu, jsou SW sety na díly dost nepraktické, myslím, že má cenu rozebírat spíše sety, kde se nachází více na stavbu MOCů použitelných dílů (CREATOR apod.)

A minifigurky? Je sice pěkné, že se člověk dostane k SW setu za krásnou cenu a po rozebrání zjistí, že by cenu zaplácly jen figy, ale ty ceny za ně??? Kdo bude figy chtít (SW fanda), tak si koupí celý set, figy (zvlášť ty jedinečné - Palpatin, Vader, Ashoka...) dost těžko. Možná jen troopery na vybudování armád...

Toť pohled laika, resp. osoby nevlastnící BL shop...

Colonel32

Na partování SW setů nevidím nic špatného, myslím že naopak v SW setech se často najdou zajímavé díly, které ocení i stavitelé jiných témat - např. hnědé flower stem v setu cloud city.

Ohledně figurek, myslím že existuje cosi jako "fenomén sběratelů armád", který vychází z jisté touhy po moci dotyčných sběratelů. Podstatou je to, že figurky, ze kterých se dá nějakým způsobem udělat rozumná armáda budou dražší právě proto, že někteří lidé ty armády začnou vyrábět - názorně je to vidět - proč je průměrný imperiální voják vždy dražší než průměrný pirát? Proč jsou imperiální vojáci v něčí nabídce vždy rezervování skoro okamžitě, zatímco piráti zůstávají na ocet?

Nyní naznačím pohled druhý. Člověk vydělává X peněz v práci za jednotku času. Provozováním BL shopu se dá "vydělat" Y. Čím větší je Y proti X, tím více je člověk motivován si díly pro sebe pořizovat partováním setů, čím větší je X oproti Y, tím větší motivace je kupovat samotné díly. U řádově vyšších X pak dojde i k situaci, kdy člověk chce jen figurky, ale nechce set. A je za samotné figurky ochotný zaplatit stejně, jako by stál celý set, a to z jediného důvodu. Ušetří čas s rozděláváním krabice, přebíráním dílů a řešení otázek "co se zbývajícími díly". Jsem přesvědčený, že zvláště v americe takovíto lidé existují. Bohužel BL SALES AVG se určuje pro celý svět, takže v americe se figurky za tyto ceny běžně prodají (předpokládejme že polovinu obratu obchodu vždy tvoří zákazníci ze stejného státu kvůli levnějšímu poštovnému), zatímco v čechách není dostatek lokálních zájemců o takto drahé figurky, takže českému prodejci smutně visí v obchodě.

Matošo

Anketka zatím dopadá 50/50... hmm.

No vidím to dost podobně jako Zoufalec (že by v tom hrála roli i společná smypatie k jistému nejlepšímu fotbalovému klubu v ČR...  ;)). I z toho důvodu, že z Palpatinů a Luků Skywalkerů armády moc vytvářet nejdou...
Osobní zkušenost mám takovou, že SW sety obsahují větší počet různých šikmých zpotvořenin, které nikdo nekupuje v barvách, které nikdo nechce (Dark Bluish Gray, Light Bluish Gray) a opravdu se nevyplatí je rozebírat, protože tradičně tvoří půlku ceny figurky, které opět nikdo nechce (alespoň né za tu cenu...).

Teď o zkouškovém na to nemám moc ča a náladu, ale až to (konečně) skončí, tak udělám inventůru a nějak to překopu. Třeba nakonec zjistím, že nejlepší bude se na to vykašlat a "vydělávat" si jinde...

Zoufalec

Citace od: Matošo kdy 18.01.2011, 21:29:54
... "vydělávat" si jinde...

Opět názor laika. Provozováním BL shopu se dá vydělat? Já myslel, že je to spíš jistý druh zábavy, který možná přinese nějakou tu korunu navíc...ale o tom by mohl spíše napsat čerstvý živnostník Linhi.

Colonel32

Citace od: Zoufalec kdy 18.01.2011, 22:30:47
Provozováním BL shopu se dá vydělat?

Kdyby se nedalo, tak se tomu nikdo nevěnuje profesionálně.

Matošo

Citace od: Zoufalec kdy 18.01.2011, 22:30:47
[ Provozováním BL shopu se dá vydělat?

No když se ti podaří semtam koupit něco na Aukru nebo ve výprodeji, tak docela i jo. Ale v mým případě jde spíš o takový "hezký kapesný" což pro studenta je dobrý, ale uživit se tim tedy rozhodně nemůžu.
Nicméně já do toho taky vrážim svý malý studentský peníze...

Když se chceš rozrůstat, tak buď musíš kupovat i míň výhodně (ale zase prd vyděláš), nebo to jde pomalu, protože těch výhodných nabídek zase není tolik...

Mám takovou tabulku v excelu a z tý je vidět, že když dám do PartOut průměrné ceny na BL, tak rozdíl mezi katalogovou cenou setu a PartOutem je průměrně o +30% pro PartOut (průměrně! u některých Technic setů je to díky různým pístům třeba i 80%, ale u SW to bývájí jednotky procent, dokonce je mezi nimi i pár kousků, které jsou v mínusu - především ty větší SW). No jo, 30%... jenže to je 300,- z každý tisícovky a nikde není zaručený, že se to prodá nějak rychle, nebo taky třeba vůbec... Plus to musíš zpracovat, vytisknout si z netu seznam, aby sis to moh škrtat co už máš vyhledaný a nepoplet to, kupovat různý krabičky, organizéry, poličky, pytlíky apod. pro skladování atd.
Takže pokud nekoupíš někde něco fakt levně, nebo někdo neudělá mega objednávku za aspoň 500$ (ještě jsem neměl tu čest), takto žádnej extra vejvar neni...

Colonel32

Citace od: Matošo kdy 19.01.2011, 00:02:05
Mám takovou tabulku v excelu a z tý je vidět, že když dám do PartOut průměrné ceny na BL, tak rozdíl mezi katalogovou cenou setu a PartOutem je průměrně o +30% pro PartOut

Proto má smysl partovat především sety, které mají dobrý part-out poměr a sety ve slevách. Je pravda že některé sety (především creatory) mají part-out skutečně menší než kolik je prodejní cena setu. Je to samozřejmě dáno jistým dumpingem cen ze setů, kde se tyto díly vyskytují také a v doprovodu nějakých drahých - kdyby existovaly pouze creatory bez figů, průměrná cena běžných dílů by byla vyšší o nějakých 50%.

Druhá věc je, že člověka nikdo nenutí prodávat za průměrné ceny. Je spousta obchodů, které těží z toho, že ač mají vysoké ceny na jeden díl, zase jich mají hodně a některým lidem se kvůli poštovnému radši vyplatí vzít u nich, než v několika levnějších obchodech.

Ještě je ale potřeba říct jednu věc, a to že spousta velkých obchodů dobře profituje na dílech, které nepocházejí ze setů, ale přímo z továrny. (Zvláště shopy které mají legolandové - běžně nesehnatelné díly). Nebo stačí přinést si hrst drahých dílů jako jsou štíty nebo nasazovací brnění. Jakým konkrétním způsobem se ovšem tyto obchody dostávají ke své nabídce (jestli s vědomím firmy lego nebo bez něj) opravdu netuším.

winring

/OT
Citace od: Colonel32 kdy 18.01.2011, 18:42:40
Na partování SW setů nevidím nic špatného, myslím že naopak v SW setech se často najdou zajímavé díly, které ocení i stavitelé jiných témat - např. hnědé flower stem v setu cloud city.

Partovat Cloudy city! To před námi fanoušky ani nezmiňuj!!  :o

OT/

Co sleduji fórum, tak se na BL asi vydělat dá, neboť už přibývají BL obchodníci, kteří čistě partují jen nové sety.

Colonel32

Citace od: winring kdy 19.01.2011, 10:22:06
Co sleduji fórum, tak se na BL asi vydělat dá, neboť už přibývají BL obchodníci, kteří čistě partují jen nové sety.

Dá se vydělat i na starých, dokonce více (co do investovaných/navrácených financí). Ale za partováním nových setů stojí především pohodlnost - člověk nemusí díly složitě přidávat do databáze po jednom, místo toho párkrát klikne a 5 nebo 10 tisíc dílů je na světě. Dále nemusí řešit kvalitu (předpokládáme že nové díly asi nebudou zažloutlé nebo okousané) a ani díly přepočítávat (když mám deset setů a v každém je 10 šedých bricků 1x1 tak mám 100 šedých bricků 1x1 a prostě jen všechny sesypu na jednu hromadu).

Citace od: winring kdy 19.01.2011, 10:22:06
Partovat Cloudy city! To před námi fanoušky ani nezmiňuj!!  :o

A za pár let se někdo podobným způsobem zeptá "Cože??? Linhi rozebral do bricklinku Hasičskou zbrojnici???"  ::) Měli jste si Cloud city nakoupit, dokud byl čas.

winring

Citace od: Colonel32 kdy 19.01.2011, 10:32:53
Dá se vydělat i na starých, dokonce více (co do investovaných/navrácených financí). Ale za partováním nových setů stojí především pohodlnost.

To plně chápu. Méně práce, více času na jiné věci.

Citace od: Colonel32 kdy 19.01.2011, 10:32:53
A za pár let se někdo podobným způsobem zeptá "Cože??? Linhi rozebral do bricklinku Hasičskou zbrojnici???"  ::) Měli jste si Cloud city nakoupit, dokud byl čas.

Jo kdyby byl, když jsem překonal DA, tak bych ho koupil :(