praktické využití *Technic Knob Wheel*

Založil Pieters, 16.09.2010, 02:37:24

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 2 Hosté prohlíží toto téma.

Pieters

chci se zeptat na co je tato součástka když klasické ozubené kolečko je přesnejší

Woyta

Ozubena kolecka pri velke zatezi rada preskakuji ci krupou. Tohle snese vic.
"Blbí maj čas si pamatovat. Chytří musí vymýšlet." Jan Werich

hero219

s tym praskanim nesuhlasim tychto som znicil rozhodne viac nez vsetkych koliecok dohromady

Fairytale

Mě prasknou jednou za čas jen ty v diferenciálech ,pak 8z kolečka často "rozžvejkám" ,ale tyto mi drží stále a snesou určitě víc jak jiná ozub. kola.

Pieters

a z pohledu nejekeho strojare? nejsou tam vetsi ztraty pri prenosu? nez ozubene kolo?

hero219

zalezi ako ich chces vyuzit: tie koliecka su robene na to ako to je na obrazku hore tam podla mna nie su velke straty asi ako ked pouzijes normalne ozub. kolecka,ale tak ako to je na obrazku dole tak tam mi to pri vecsom odpore  sekalo

zle foto

Pieters

Citace od: hero219 kdy 16.09.2010, 18:49:09
zalezi ako ich chces vyuzit: tie koliecka su robene na to ako to je na obrazku hore tam podla mna nie su velke straty asi ako ked pouzijes normalne ozub. kolecka,ale tak ako to je na obrazku dole tak tam mi to pri vecsom odpore  sekalo

zle foto

foto je teda pekelne zle :-)
myslím si že to bude asi lepší v nějakých kloubech, kde by zuby na sebe nedolehaly rovně???

Měch

Ztráta až 60%  >:( >:(  radši požívám kolečka, ovšem tyto dílky zase šetří místo a snesou obrovské zatížení. Knoby se hodí, když nepotřebuješ přenášet velkou sílu, např. řízení (pouze můj názor ;))
Fotky
Videa Zlobři nejsou jako DORTY !!!

hero219

Shmade

Citace od: malý Měch kdy 16.09.2010, 19:59:58
Ztráta až 60%  >:( >:(

Si to měřil? Já jen, že tady hážeš čísla a podlě mě o tom (strojařině) moc nevíš, kdyby na jednom převodu pomocí knobu byla účinnost 0,4 což je těch 60% ztráty, tak po třech převodech pomocí knobů si na účinnosti 0,064, takže to znamená, že by se to celý v podstatě skoro zaseklo... Normálně u ozubených převodů se počíta s účinností třeba 0,98 , jasně, knob nemůžeš brát jako klasický ozubený kolo, ale mám pocit, že pod 0,8-0,9 to nepůjde. Si snad jednou dám práci a změřim ty účinnosti přesně.
Jestli si to někde vyčet tak mi hoď  link...

Pieters

jěště se tak blbe zeptám, zkoušeli- nebo používáte někdo na ozubené převody nějaké mazivo - vazelina atd. ? a má to smysl nebo to je blbost?

Woyta

Zkus po stole kutalet ctverecek a kruh. Co pujde snadneji. Mezi jednotlivymi zuby jsou u knobu moc velka hlucha mista. Cily dynamicky prevod se strasne meni a plynule odvalovani taky necekej.
Idealni prevod je kruh na kruh ale ten by nam v praxi nefungoval.

Na bezne domaci jezdeni asi mazat nepotrebujes. Ale jsou aplikace kde se mazivo hodi. Hlavne osicky a soucastky co se o sebe otiraji.

Ohledne spotreby kol. 12z, 16z, 24z jsou u me bezne obeti. Knob dosud ani jeden.
"Blbí maj čas si pamatovat. Chytří musí vymýšlet." Jan Werich

Anatyt

A čo reťazový prevod? Výhody/nevýhody?

Pieters

Citace od: Anatyt kdy 16.09.2010, 22:58:27
A čo reťazový prevod? Výhody/nevýhody?

myslím si že jen jen pro okrasu-efekt, třeba motorka atd.
jinak je lepší osička s oz. koly.

ať me někdo opraví pokuď je to jinak  :)

Měch

Citace od: Shmade kdy 16.09.2010, 21:01:59
Si to měřil? Já jen, že tady hážeš čísla a podlě mě o tom (strojařině) moc nevíš...Jestli si to někde vyčet tak mi hoď  link...

vycházel jsem z toho co jsem kdysi viděl na téhle stránce http://www.nico71.fr/otherpages/ttools.html když jsem to teď zkoušel, vyšlo mi, že knoby mají tak 6x větší ztráty než kola....ale tou stránkou si v některých ohledech jistý nejsem, takže ji neberte jako směrodatnou....jestli kecám, tak se omlouvám (měl jsem za to, že kola mají 10% ztrátu a knoby 6x míň = 60%)
Fotky
Videa Zlobři nejsou jako DORTY !!!

Shmade

No tak když to bereš odtamtud, tak to ber přesně... :)

účinnosti se kterejma tam počítá:
ozubený převod: 0,98
knob: 0,9
šnek: 0,35

až na toho šneka mi to přijde v pohodě, ale tak třeba to tak bude, ztráty tam budou určitě větší, jen bych neřekl, že tolik...

Pieters

Citace od: Shmade kdy 17.09.2010, 08:24:36
No tak když to bereš odtamtud, tak to ber přesně... :)

účinnosti se kterejma tam počítá:
ozubený převod: 0,98
knob: 0,9
šnek: 0,35

až na toho šneka mi to přijde v pohodě, ale tak třeba to tak bude, ztráty tam budou určitě větší, jen bych neřekl, že tolik...

Někde jsem četl, že si dal někdo takovou práci a měřil ztrátu na sněku a vycházelo to prutálně hodně - tak to může být pravda.

Shmade

Já vim, že je to hodně, ale pořád si myslim, že míň než tam píše...

Co jsem tak narychlo mrknul, tak účinnost Legovýho šnekovýho převodu by se podle mě měla pohybovat někde mezi 0,6 a 0,8

si to kdyžtak vypočítejte přesnějc, mě se nechce :)
http://www.mitcalc.com/doc/gear4/help/cz/gear4txt.htm