(Vlastní) Rozhledna s vysílací věží

Založil Vlada, 22.05.2010, 13:10:46

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Vlada

Dobré sobotní odpoledne přátelé,

zakládám nové téma, ve kterém bych Vás chtěl průběžně informovat o stavbě mého nového MOCu pod názvem: Rozhledna s vysílací věží.

Tuto stavbu prezentuji i na sousedním fóru BD, mnozí tedy její průběh znáte, ale myslím si, že většina zdejších členů a návštěvníků, kteří dění na BD nesledují, by se rádi podívali na průběh právě stavěné rozhledny a poté i na její finální podobu.

Myšlenku, postavit si pěknou rozhlednu s vysílací věží, nosím v hlavě už dlouho a až teprve před třemi týdny jsem se pustil do realizace této mé myšlenky. Původně se mělo jednat o MOC pod názvem Rozhledna se signální věží. Ale postupem času jsem od tohoto názvu a myšlenky budoucího MOCu upustil, poněvadž není zrovna moc vhodné na stavbu, která má sloužit jako rozhledna, aby v její věží se nacházel maják, sloužící jako navigační prvek letadel.

MOC rozhledny se bude rozprostírat na dvou Baseplate (32x32 + 16x32) o celkové velikosti 48x32 stud, to je snad zatím jen jediný parametr, který je znám a pevně dán. Další parametry budou získávány postupně během stavby.

Abych vůbec nějak začal, tak níže na fotografii je vidět zatím jen velmi hrubá stavba skalnatého skeletu, na kterém bude stavěna rozhledna a ve kterém lze snadno už nyní poznat, kudy bude vedena k rozhledně přístupová štěrková cesta a kde na skále bude položen základ budoucí rozhledny. Stavba tohoto MOCu dosahuje zatím jen do ochozu rozhledny, načež postupně zde průběh stavby uveřejním.

Vlada

Dalšími dni pokračovali další stavební práce na rozhledně. V první fázi jsem se zabýval položením samotných základů rozhledny, tedy obvodových zdí. Různé ozdobné prvky ve zdivu se nepodobají žádnému architektonickému slohu, ale je to jen volný tok mé stavební myšlenky.

V druhé fázi jsem čelil konstrukčnímu řešení schodiště. Zde jsem stál před zásadním rozhodnutím, zda zvolit:

1) jednoduché příčkové schody 30134
2) točité půlkruhové schodiště 40243c02
3) postavit schodiště dle vlastního návrhu

Při konstrukci schodiště jsem musel vycházet z půdorysu o rozměru 6x6 stud, do tohoto prostoru jsem se musel se schodištěm vejít. První verze schodů mi nevyhovovala, především z toho důvodu, že je problém se stavbou mezipatra. Druhá verze schodiště byla ihned také  zamítnuta, poněvadž po rozložení točitého schodiště jsem se dostal na rozměr 10 stud. Při napojení dvou schodišťových celků na sebe, abych dostal 180 stupňové schodiště, narážím opět na problém v mezipatře. Poslední schod prvního sloupce nenavazuje plynule na první schod druhého schodišťového sloupce. Takže jsem se uchýlil k té třetí verzi a to, vytvořit si schodiště dle vlastního návrhu.

Mnou navržené schodiště je koncipováno přímo do této rozhledny. Skládá se z Plate DBG 1x3, Plate DBG 2x3, Plate - Round LBG 1x1, Tile DBG 1x1 a Tile DBG 2x2. Tyto díly jsou potřeba na stavbu jednoho celku schodu o celkové výšce 1 Bricku, načež na stavbu celého schodiště se tyto díly vždy periodicky opakují. Schodiště zakomponavé pak do útrob rozhledny vypadá celkem realisticky. Minifig po točitých schodech bude muset jít sice, jak se říká "po boku", ale stísněné podmínky u stavby rozhledny si mohu, myslím, dovolit. Některé rozhledny u nás v Česku mají také stísněné přístupové podmínky.

Původně se schodiště skládalo jen z Plate DBG 2x3, Plate - Round LBG 1x1, Tile DBG 1x1 a Tile DBG 2x2. Průchozí výška schodiště však neodpovídala minifigovému měřítku a na tuto skutečnost jsem byl také pozorným germikem upozorněn. To schodiště jsem udělal jako estetickou vložku do útroby rozhledny, nechtěl jsem nechat vnitřek jen tak prázdný, ale přitom jsem se snažil, aby alespoň z části bylo použitelné. Což v tu chvíli bylo, ale za předpokladu, že minifig půjde po schodišti "po boku" a v mírném předklonu. Vzpřímený se opravdu na schodiště nevešel ;).

Jsem nakonec i rád, že asi až po šesté přestavbě je výsledek mnou samotným akceptovatelný. Průběh stavby je zachycen na níže přiložených fotografiích. Tuto úpravu schodiště bych už považoval za finální.

Marty713

:) Schodiště je moc pěkný, ale k té druhé verzi:

CitacePři napojení dvou schodišťových celků na sebe, abych dostal 180 stupňové schodiště, narážím opět na problém v mezipatře. Poslední schod prvního sloupce nenavazuje plynule na první schod druhého schodišťového sloupce.

Tyhle schody se dají na sebe skládat do neomezené výšky aniž by vznikla nějaká mezera nebo tak. Asi jsem to nepochopil, chápu, že 10 studů už je moc (na druhou stranu by ta rozhledna působila majestátně), ale 180 stupňů vznikne složením 8 kousků, ostatně viz tvůj obrázek:

A 360 stupňů prostým přidáním dalších a dalších, např.:

http://www.peeron.com/scans/4729-1/25

Vlada

Márty, s tím točitým schodištěm, které jsem řešil jako možnou druhou možnost, se věci mají tak, že ta mezera by vznikla při napojení dvou původních schodišťových celků 40243c02 na sebe, čili bez jakéhokoliv destruktivního zásahu do onoho původního schodišťového celku. Ta mezera by byla zapřičiněná tímto dílkem, kterým je celek zakončen. Samozřejmě schodiště by bylo možné realizovat pomocí přidáváním  dalších dílů , čímž ve výsledku dostanu skvěle vypadající 360 stupňové schodiště, ale je to už pojem zde trošku irelevantní, poněvadž šířkou schodiště bych se dostal na rozměr 10 studů. Ano, zakladna rozhledny by sice vypadala a působila poněkud majestátně, ale už by mi takřka nezbylo moc místa pro dotvoření terénu v okolí rozhledny. Zase není moc dobře vše činit přehnaně velkým ;).

Micho

V tom napojení schodíšť nevidím problém, veď je z toho vytvorená aj 360 stupňová verzia.

Stairs Spiral Steps 16 with Support

Je to použité napr. v tomto sete - Harry Potter, Chamber of Secrets, 4729

Vlada

Tak to jsem ani nevěděl, Michale, že existuje i tato 360 stupňová verze točitého schodiště. Přiznám se, že jsem po něm ani nikterak moc nepátral, když jsem u dvou 180 stupňových schodišť dospěl ke zjištění, že jeho šířka po roztažení bude 10 stud. Měl jsem vymezený prostor, kam jsem se musel se schodištěm vejít.

Věšák

ale ona se dá udělat ještě vícestupňová verze(resp. násobky 180 stupňů). Vnitřek je tvořen tímhle dílem a ty stačí pomocí obyčejnejch technic jointů pospojovat a na to navlíknout schodiště. Jeden díl = 180 stupňů... :)

Hardegon

Citace od: Věšák kdy 22.05.2010, 20:48:05
ale ona se dá udělat ještě vícestupňová verze(resp. násobky 180 stupňů). Vnitřek je tvořen tímhle dílem a ty stačí pomocí obyčejnejch technic jointů pospojovat a na to navlíknout schodiště. Jeden díl = 180 stupňů... :)

Ono se tam dá nacpat cokoli, co projde středem schodu. I round bricky. Ale mě se líbí Vladova vlastní varianta. Při použití těch "prefabrikovaných" schodů by věž byla zbytečně masivní.

Marty713

;D Kdybych věděl, že to vyvolá takový vysvětlování, tak bych o tom ani nemluvil. Myslel jsem, že princip jde pochopit už z mého prvního příspěvku, ale budiž. :P

Tedy teoreticky by schodiště nemuselo být omezeno ani na násobky 180 nebo 90 stupňů. Ale je to jedno.

Mě by ale daleko víc zajímalo, jak vyřešíš přechod mezi zatím malebně vypadající, skoro až romantizující, rozhlednou a vysílacím zařízením.

Vlada

Márty, já myslím, že je to v pohodě. Z mého pohledu je pořád lepší mluvit o schodišti a jeho případných modifikacích, než téma zanášet určitým flame. Princip schodiště je hezky vidět v mém druhém příspěvku, kde jsem dal přímo odkaz na BL a následně i Ty jsi ještě sem ten schématický obrázek do tohoto tématu postnul. Takže už z prvního pohledu je jasně vidět, že můžeš vytvořit "nekonečné" schodiště, nejsi omezen jen stupňovými násobky 90, 180, 270 a 360 stupňů. Díky přidáváním dalších dílů 40243 lze zakončit schodiště v podstatě v jakémkoliv stupni, vše záleží jen na stavitelovi a jeho konstrukčních nárocích.

Jak jsem již psal, tak pro mně je důležitá šířka celého točitého schodiště po "rozložení" jednotlivých schodů. Při rozložení jsem dosáhl šířky 10 studů, čili tato verze schodiště pro mně byla nepřijatelná. Já měl vymezený prostor, do kterého jsem se musel vejít a toto schodiště nelze do základny rozhledny zakomponovat. Čili to je vše, o čem se tady pojednává. Nic víc, nic míň ;).

Márty, ten přechod budu řešit tak, že na ochozu rozhledny, respektive budu dále pokračovat stavbou na základech rozhledny, postavím z DR Plate 1x1 a 1x2 obvodové zdivo, takový tubus o rozměru 8x8 stud, který bude zrovna i vchodem na ochoz, čili nejvyšší místo rozhledny, kam se budou moci minifigové dostat. Barvu Dar Red  a dílky Plate jsem zvolil záměrně, aby zdivo mělo reálnou podobu, něco jako zdivo z pálených cihel, které jsou zpracovávany s nádechem červené barvy. Tyto cihly se ve stavebnictví používají na stavbu plotů, různých přístřešků, ale také i na stavbu rodinných domů, kde tyto cihly už se pak dále neomítají. To zdivo z DR Plate by mělo být vysoké kolem deseti Bricků, kde ke zdi bude uchycen žebřík, který bude sloužit minifigovi (telekomunikačnímu technikovi) jako přístupová cesta k různým vysílacím zařízením a převaděčům. Takto si koncepci přechodu alespoň představuji, jak dalece se od myšlenky odchýlím, ukáže až samotné pokračování stavby ;).

Vlada

Po zakomponování točitého schodiště do rozpracovaných základů budoucí rozhledny, přišla další fáze výstavby, kdy jsem se zabýval finální dostavbou již samotného úpatí rozhledny až k jejímu ochozu.

Základna rozhledny má osmiboký tvar a je postavená z LBG bricků (imitace světlého kamene), kde do třech stran jsem se snažil i zakomponovat trošku architektury (DBG Slope a Tile), čtvrtá strana základny (vchodová strana) nese kvůli vchodovým dveřím jen výřez architektonického znaku, který je plně viditelný na každé straně základny. Na základnu rozhledny je umístěn, zatím jen symbolicky, ochoz.

Na níže prezentovaných fotografiích je vidět již finálně zakomponované schodiště do úpatí rozhledny. Částečně je zobrazena výstavba již samotné věže, která bude postavená z Dark Red Plate 1x1 a 1x2 (imitace cihel), kterých jsem měl na věž objednaných z Polska celkem 880 ks. Vše je v počátcích a ve stavebních úvahách, takže tato podoba zcela jistě dozná dalších viditelných změn.

Toto je zatím poslední etapa vývoje této stavby, stavební práce budou ve chvílích volna dále pokračovat, takže postupně budu další vývoj MOCu rozhledny zde prezentovat.