6754 - Rodinný dům (3 in 1 + bonus)

Založil Petronel, 27.02.2010, 19:03:50

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Petronel

Už od doby, kdy jsem tento set poprvé spatřil v obchodech a v katalogu, ihned ve mně probudil touhu si ho pořídit. Podle obrázků totiž vypadal velmi pěkně a hlavně detailně a odlišně oproti domečkům, které jsem znal. Líbilo se mi hlavně to, že má už taky jakousi přirozenou béžovou barvu stěn a nabízí spousty propracovaných detailů, které bezmála všechny byly patrné hned z prohlédnutí krabice.
A proto, když jsem zjistil, že tento set se dá v jednom nejmenovaném obchodě pořídit již za dost zajímavou cenu, neváhal jsem a zakoupil jej.

Krabice byla ohromná a cesta pěšky s ní přes město nebyla snadná, ale provázel mě krásný pocit a těšení na stavění. Doma s přítelkyní (která mě v Legu plně podporuje a žádnou stavbu si nenechá ujít  ;) ) jsme krabici úspěšně otevřeli a zažili příjemné překvapení. Začal jsem totiž vytahovat pytlíky s kostičkami, ale stále ještě nebyli všechny a vytahoval jsem další a další... U Lega jsem byl totiž zvyklý na z 80ti % prázdnou krabici a těch 20% vyplňovali 2-3 pytlíčky a návod. Ale zde mi to připadalo, že toho je opravdu fůra, spoousty sáčků s celkem bezmála tisícovkou dílků, velká zelená podložka a 4 silné návody na stavbu domečků. První domek byl totiž vzhledem k rozmanitosti a oddělitelných částí rozložen do dvou návodů.

Ihned poté začala s nadšením stavba oného domku. Stavění nám trvalo ve dvou něco málo přes 3 hodiny s menšími přestávkami. A hned po začátku tvoření a po položení prvních základních "kamenů" nás čekalo další milé překvapení. Domeček totiž skrývá pěkný krb s hořícím ohněm a po chvíli nám došlo, že pokládané hnědé kostky podél zdi nakonec utvoří krásné schody až do horního patra.
Další zajímavosti nás také potěšili - krásná kostkovaná dlažba od hlavních dveří, propracovaná dlažba kolem venkovního stolečku (je fajn že teď začali dělat vše z tiles - hladkých kostek), za zmínku stojí i vodovodní kohoutek trčící ze zdi za dřevěným stolem a odvodová mřížka pod ním a pod okapem. Poté nás také dost uchvátilo hlavní okno, které je tvořeno z malých okének a ta hlavní část se dá i otevřít. Na parapetu je spousty "květin", které nás zpracováním příliš nezaujaly, no ale bez nich by to bylo takové strohé. Dost zajímavé je ale zasazení celého okna, které je řešeno posunutím o půl studu pomocí spousty . Výsledný dojem je pak díky tomu moc pěkný.
Dále jsou také výborně zpracovány boční prosklené dveře, které se dají díky skvělému provedení jednoduše zašoupnout (posunout). A byl jsem nesmírně potěšen ze stříšky nad nimi. Na první pohled na krabici jsem totiž myslel, že je tvořena pouze jedním dílkem a hloupou nálepkou, tak to však ale není...
Na trávníku se také nachází malé jezírko s kachničkou, která je bohužel zatím jedinou obyvatelkou tohoto domu. A také se zde nachází zjevná lesklá zlatá mísa která doplňuje exteriér a celý komplet pak vzbuzuje krásný celkový dojem.

Po postavení základní části domu a položení hladkých tiles těsně nad dveřmi a okny, následovala stavba horního oddělitelného patra, které je tvořeno ze dvou samostatných částí (zadní a přední strana střechy), tyto části jdou jednotlivě oddělit a sejmout z domku. Horní patro je tedy rozděleno na dvě půlky, které rozdělují boční okno a komín na dvě poloviny. A díky tomu, že tyto jednotlivé díly jdou postupně oddělit, tak má horní patro i podlahu, díky které si vršek domku můžete dovybavit a obydlet  ;) Obě horní okna jsou opět poposazeny o půl studu a došperkovány okenicemi. Jediný nedostatek vidím akorát v "chybějící" kostičce ve vnitřní části těsně pod červenou střechou (viz. obrázek 05), nevím proč to takto nechali, ale bohužel je to tak.

Celou dobu stavění jsem si říkal, proč ty tmavě šedé díly s vroubky (proužky) za krbem jsou v jednotlivých vrstvách domu kladeny tak nepravidelně a bez nějakého řádu. Kladl jsem si otázky, jak to celé bude pak ve výsledku vypadat, nakonec ale výsledné provedení je více než pěkné a vypadá přirozeně a realisticky (viz. obrázek 02)

A co říci závěrem? Celý set se nám velmi líbí a jsme rádi, že jsme do něj investovali. Nabízí toho hodně a škála kostiček je obrovská. Po postavení tohoto domku nám jich i spousty zbylo, které jsou potřeba na stavbu dalších variant. Nabízí spoustu detailů a možností.
Mínus vidím jen v absenci popisované kostičky v horní části a v doklapávání střechy, které není vždy přesné a vytváří pak malou mezírku v půlce okna, komína, nebo jinde. Škoda také že si nepohráli trochu s podlahou uvnitř, trávníkový porost není pro interiér asi to ideální ;) Ale není to první dům u kterého to tak je

Moje celkové hodnocení - 97%

Přikládám ještě odkaz na pěkné video zrychlené stavby domu a v dalších příspěvcích budou přidány informace o dalších variantách této stavebnice a o naší bonusové.

PS: Omlouvám se že přiložené fotky nejsou mé, zdroj je téma na fóru eurobricks.com Je to z důvodu, že jsme neměli to srdce rozebrat náš jedinečný stávající dům a zpětně nafotit (viz. další příspěvky) a také se mi zdáli tyto fotky hodně dobré.

[příloha smazaná administrátorem kvůli své velikosti]

Petronel

Druhou a třetí variantou této stavebnice, kterou můžete postavit je Bungalov a Středomořská vila. U nich se zastavim jen krátce, a to z důvodu, že nám moc nepadli do oka. U některých domečků jsou pěkné všechny tři varianty, tady se mi však líbí jen ta základní, zatím jsme tedy neměli ani chuť tyto dvě postavit, ale určitě i na ně se dostane, mají také některé detaily, které mají co do sebe...
Pokud máte o nich nějaké další informace, neváhejte a přidejte je.

[příloha smazaná administrátorem kvůli své velikosti]

Petronel

No a na závěr tu mám čtvrtý bonusový model této stavebnice, abych odůvodnil název tématu "3 in 1 + bonus" a také proč jsem psal že jsem nechtěl zrušit postavený domek k focení toho základního.

Pracovně bych ho pojmenoval "Náš rodinný dům"  ;) Dal nám pár dní a hodin práce, vymýšlení, dumání a nakonec i stavění. Vyžadovalo to i spousty kompromisů a ústupků, aby mohl celý vzniknout, nakonec se ale povedlo a dostal se až do výsledné podoby.
Skládá se také ze dvou pater a dokonce i balkonu se zábradlím. Nabízí i mnoho dalších zajímavých detailů... Vysuté okno v horním patře, květinový záhonek, kostkovou dlažbu před dveřmi v podloubí a jezírko s kachničkou a porostlou skalku ze které vyvěrá potůček který ztéká do jezírka. Na ten jsem obzvlášť pyšný  :)
Kostky zbyly ještě i na celý plot s obloukovým průchodem a uvnitř domku po sundání střechy je vidět dřevěné schodiště, které se nám také moc líbí a je doplněné o originální zábradlí.

Důležité je závěrem říci, že na tento model byly použity pouze kostičky z tohoto setu, žádné navíc. A tak pokud tento set vlastníte, nebo si ho chystáte pořídit, můžete si postavit i tento náš model  8)

Doufám že se vám má recenze líbila, že vám třeba i něco dala a že vás třeba i povzbudila k pořízení tohoto setu.
A co řikáte na náš domeček? Snad se i ten líbí...

Petronel

Pod pokličkou:

peter

Set je velmi pěkný, bohužel pro mne má jedno velké mínus. Mně velmi chybí nedodělaná střecha, přesněji zakončení pomocí hřebenů. Z tohoto důvodu, osobně set hodnotím na 85%. :P
Další výtvory a informace najdete na mém webu ARTPeter.net, v galerii na Brickshelf.com a mém YouTube kanále.

germik

Tenhle set je boží, jak píšeš - při rozbalení jsem si chvilku myslel že mi některé sáčky dali dvakrát ;D :P. Ani jeden domek jsem sice nepostavil - nebyl čas a hned jak jsem přišel domů, začal jsem stavět Pseudopolský dvůr na kterej taky celej domek padl - ale určitě nabízí několik zajímavých dílků a obyčejné dílky v obrovských množstvích (na což nejsem poslední dobou u Lega bohužel :'( moc zvyklý).
Co se týče tvého custom modelu, musím říct že vypadá moc dobře - je rozmanitý ale ne přeplácaný :). to jezírko s potůčkem je cool, jen by ti takhle asi vyteklo >:D
,,Dont underestimate the power od Melon!"
Moje Brickshelf galerie - http://www.brickshelf.com/cgi-bin/gallery.cgi?msearch=germik