(Vlastní) Sokolí hnízdo

Založil Jonas, 06.12.2009, 18:59:46

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 2 Hosté prohlíží toto téma.

Jonas

Po delší době jsem se alespoň na chvíli dostal ke stavění.

Námět na MOC jsem v hlavě nosil dlouho - od chvíle, kdy se o Pravčické bráně začalo mluvit jako o jednom z kandidátů pro seznam světových přírodních divů světa. Postup do finále nakonec unikl o vlásek, ale nápad na MOC byl na světě.

Zatím jsem postavil alespoň romantický hotel Sokolí hnízdo. Ten se ještě stavěl docela dobře. Se skalní branou zatím stále bojuju a zkouším různé techniky. Takže než se zase dostanu ke stavění, posílám pár obrázků z první fáze.

Jonas - Můj Brickshelf

Micho

Jonas, držím palce, vyzerá to veľmi nádejne. Hotelík je fajn, ešte nejaké tie detaily skúsiť prepracovať. Tá brána, to nebude fakt ľahký oriešok ...  ;)

Shi-So

Zdar,
chvalim tvou snahu :D
Byl jsem tam letos o prazdninach a je to opravdu paradni namet (a taky paradne tezky...)
Drzim palce :)

Ondrej

Vypadá to fakt dost věrně. Jen bych vyměnil ty červená okna v restauraci za bílé a bude to naprosto perfektní.

Hana129

Moc věrohodně postaveno a přeji skvělé dotažení do konce.

(jinak děkuji za opravdu jakoby načasované zveřejnění - dnes si holka v podvečer zrovna opakovala vlastivědu a zrovna tam Pravčickou bránu probírají, hledali jsme i něco na netu a za pár  minut pak jsme narazili na toto, tak snad si na Vás vzpomene i při písemce ;))

grohl

Výtečné dílo... opravdu se mi moc líbí.

Siegnord

Nádhera. Vtipně vymyšleno 'zmenšení' o několik oken atd. Přeji hodně úspěchů s bránou.

Martys08

mirek

Impozantní dílo. Moc se mi líbí. Těším se, až místo Julese Verna bude lego skála.

AdamKo

Malebná stavba. I když je přizpůsobená a maličko upravená, rozhodně neztrácí na kouzlo ;)  Mám moc rád hrázděhou architekturu. Na hotovou skální bránu jsem opravdu zvědavý.
Těším se na pokračování :D

Jonas

Pravčická brána už se klene nad Sokolím hnízdem.

Zatím alespoň tři snímky (bohužel zatím jen s bleskem).

[příloha smazaná administrátorem kvůli své velikosti]
Jonas - Můj Brickshelf

maeror

No to je ovšem parádní! Fotka na pozadí je skvělý nápad (jenom si nejsem jist, zda-li se jedná o reálný pohled ;)), pokud ale něco, rozhodně bych zrušil sovu - bez ní to beru tak, že Pravčická brána je v perspektivě dále. Pokud by tam sova měla zůstat, vytváří měřítko, z nějž je hned patrné, že brána je v děsném nepoměru.
Jinak ovšem palec nahoru!

Jonas

Citace od: maeror kdy 02.01.2010, 22:40:08
... rozhodně bych zrušil sovu - bez ní to beru tak, že Pravčická brána je v perspektivě dále. ...

Dobrá připomínka. Sova už odletěla.
Jonas - Můj Brickshelf

peki

Citace od: Jonas kdy 02.01.2010, 22:11:31
Pravčická brána už se klene nad Sokolím hnízdem.
Zatím alespoň tři snímky (bohužel zatím jen s bleskem).

Parádní dílo, ta fotka s pohledem do krajiny tomu dává další rozměr  :o

Micho

Kopce, hory a hlavne skalné útesy sa veľmi ťažko v Legu znázorňujú. Sú až príliš nepravidelné s množstvom rôznorodých detailov. Je tu aj dôležitá otázka mierky, reálne útvary sú veľmi veľké a mohutné, čo by bolo v Legu nereálne znázorniť, takže je tu nutná výrazná disproporcia a rátanie s obrazotvornosťou a fantáziou pozorovateľov. O tom však v Legu ide, fantázii sa medze nekladú.  ;)

Jonas, mne je tvoja dioráma sympatická, aj znázornenie Pravčickej brány do Lego sveta celkom zapadá. Som zvedavý na ďalšie fotky, je jasne vidieť, že si sa so svojím výtvorom musel riadne vyhrať, kým si našiel vhodné znázornenie. Výborná práca.  8) 8) 8)

Gibur

Paráda,líbí se mi zpracování skály :D
Sám jsi smradlaví Elf!
Poslání Trpaslíka: ,,Naostřit sekeru,rozetnou skřeta,vykutat zlato,žít..."

Robbed

Krásná SNOT skála 8). Celkově se mi to strašně líbí a těším se na finální fotky.
Budeme si to moci prohlédnout v Roztokách ?

gearcs

Opravdu nádherné zpracování Pravčické brány. Ani na fotkách s bleskem nevypadá špatně ;)

Icewalker

Skoro až slintám nad tou nádherou, celé dílo dýchá životem. Hned bych se na kýžené místo vypravil :)
Animované Lego snímky a mnoho dalšího naleznete na dallart.net
Brickshelf výběr

Jonas

Něco o mém MOCu:

Od dokončení posledního mého výtvoru - Varnsdorfského Hrádku s rozhlednu - už uběhl rok a půl. Od té doby nebyl čas na stavění a kromě toho jsem hledal nějakou novou výzvu, co zajímavého a trošku složitějšího postavit. Pravčickou bránu spolu se Sokolím hnízdem jsem v hlavě nosil hodně dlouho.

Samozřejmě hlavním problémem bylo ztvárnění skály, aby byla alespoň trochu realistická. Zkoušel jsem různé techniky, ale pískovec si nakonec jasně řekl o horizontální členění vrstev. Takže 90 % hmoty celé skály je tvořeno stavěním kostek naležato (tedy SNOT jako řemen). Snažil jsem se také alespoň trochu napodobit různou barevnost (a také různou tloušťku) vrstev, jak tomu u pískovce bývá zvykem. Zároveň v tom bylo také hodně kompromisů a musel jsem vyjít z barev, u nichž je sortiment různých kostek (především slopes) co největší a nejdostupnější. Škoda, že např. Dark Tan je zatím tak vzácná barva, někde bych ji rád využil ve větší míře. Tvorba skalní brány mi nakonec trvala asi tři měsíce, přičemž jsem mnohokrát začínal znovu a znovu.

Ještě pár zajímavostí:
- celé dioráma je na ploše 64 x 64 studů
- výška brány je 26 kostek nad základní podložkou
- hotel Sokolí hnízdo by měl mít ještě dvě další patra, ovšem směrem dolů do podzemí (do hluboké rokle), ale to už by bylo nad mé síly, stejně tak jsem si vymyslel podobu zadního traktu hotelu
-  terén před hotelem je výplodem mé fantazie, jak už jsem napsal, měla byt tam být hluboká rokle

Přikládám prvních pár obrázků nafocených dnes odpoledne na zasněžené zahradě. Sníh posloužil jako dobré pozadí usnadňující editaci. (Snímek přidaný do pozadí je z nádherného kalendáře České Švýcarsko 2010, jehož autorem je vynikající fotograf Zdeněk Patzelt - viz jeho stránky.)

Poznámka pro puristy Colonela a Otazníka: Pokud snad máte tendenci vidět na modelu prach, tak to není prach, ale sněhové vločky.  ;) Za těch 15 minut focení ho stačilo napadat docela dost.

Jonas - Můj Brickshelf

nareb

To je paráda jako živé. 8)

Jonas

Ještě pár detailů z turistického ruchu pod Pravčickou bránou:

Jonas - Můj Brickshelf

Jonas

Pro úplnost ještě pohled z odvrácených stran a ukázka toho, jak jsme fotili ve sněhu na zahradě.
Jonas - Můj Brickshelf

otaznik

A co ten prach tam?  :o

Ne vážně.  ;) Moc hezký projekt, stejně ale nejvíce oceňuji ten život, který jsi tomu vdechnul, to mám opravdu rád, když to není "jen" dům, ale i lidé a situace kolem něj.

Jarmila

Citace od: Jonas kdy 03.01.2010, 17:55:47
Poznámka pro puristy Colonela a Otazníka: Pokud snad máte tendenci vidět na modelu prach, tak to není prach, ale sněhové vločky.  ;) Za těch 15 minut focení ho stačilo napadat docela dost. 

Autor odpověděl na otázku dřív, než byla vyslovena.  ;D Nebo snad vidíš víc než ostatní?
Když jsem byla mladá, byla jsem domýšlivá. Ale teď? Teď už nemám chybu!!!

Věšák

Velice pěkný model.... :o
Pravčická brána mě zaujala už když sem jí poprvý uviděl skutečnou, ale tohle je vážně něco :)
A mimochodem...na fotce Pravcicka-brana-4.jpg se ti na čepici zmijozelského žáka podařilo parádně vyfotit sněhovou vločku ;) ;D

grohl

Nezbývá mi nic jinéžo než sklepnout paty, smeknout a uklonit se.

hobby

Po čase zase jeden z výborných Jonasových MOCů. Přitom jsem si uvědomil, že Pravčická brána není jenom přírodní útvar, ale i zajímavá (německá) stavba. Trochu rozpaky cítím z té vlastní skály. Chápu, že legové ztvárnění přírody a terénu je mírný problém, což jsem vždycky tvrdil (lego je technická hračka a nesdílím dogma, že kam se na něj hrabe modelářský terén). Ale co do měřítka a ztvárnění je ta skála patrně provedena opravdu optimálním způsobem a těžko v rámci možností očekávat více. Takže, celkově velké PLUS  8).   

Jonas

Citace od: hobby kdy 04.01.2010, 08:13:27
.... Trochu rozpaky cítím z té vlastní skály. Chápu, že legové ztvárnění přírody a terénu je mírný problém....

Ne mírný, ale hodně velký problém. Lego kostky jsou pravidelné (nejčastěji pravoúhlé) a stejnobarevné, zato skály jsou úplný opak - tu zaoblené, tu naopak ostře vyhrocené, barevně velmi pestré a samozřejmě bez "studů".

Jenže, stavět domy už mi připadá příliš jednoduché a Pravčická brána se přímo nabízela jako ikona všech podobných výzev.

Stejně tak obrovsky obdivuju Grohla, který z Technicu staví papouška, koníka a další netechnické náměty.   
Jonas - Můj Brickshelf

hobby

Citace od: Jonas kdy 04.01.2010, 12:44:01
Ne mírný, ale hodně velký problém....
Ano, je to tak, vždyť já vím. Lego-technologie nejsou pro stavbu terénů a přírody uzpůsobeny a pokud bývají u Afolů s větším či menším úspěchem k tomu použity, tak myslím, že ani samotní TLCdesignéři to nečekali (teď mi napadá - což teprve, pokoušet se o něco podobného u stavebnice Merkur; také jistě jsou zastánci pure-Merkuru! ;D).

Citace od: Jonas kdy 04.01.2010, 12:44:01
Stejně tak obrovsky obdivuju Grohla, který z Technicu staví papouška, koníka a další netechnické náměty.  
Také jsem si těch MOCů všimnul a také obdivuji tuhle úžasnou fantazii. Byť abstraktní ztvárnění, ty věci se podobají svým předlohám více, než kdejaká reálná kresba.