(Vlastní) Restaurace s rozhlednou

Založil Jonas, 22.07.2008, 22:36:30

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Jonas

V minulosti jsem byl několikrát tázán, kdy spojím oba mé velké koníčky - rozhledny a Lego. Teď, po několika měsících půstu, jsem konečně našel trochu času toto spojení zrealizovat.

Dlouho jsem přemýšlel, kterou rozhlednu vybrat. Klasické soliterní věže nejsou moc zajímavé na stavění: buď je to vysoký kvádr, nebo v lepším případě mnohostěn, anebo válec, případně něco mezi tím. Kovové konstrukce pak už vůbec nejsou vděčné na stavění z Lega, jak ukázal i nepříliš povedený set s kostrbatou Eifelovkou (10184).

Zvolil jsem proto typ rozhledny, kdy věž je integrální součástí výletního objektu. Vybral jsem si honosnou vyhlídkovou restauraci stojící v jednom severočeském městě. Jedná se o krásný příklad secesní stavby z přelomu 19. a 20. století. K volbě námětu MOCu mě zlákalo i to, že tato stavba prošla v poslední době velkou proměnou. Přesně před deseti roky jsme ji natáčeli do pořadu Rozhlédni se, člověče, tehdy jako smutný příklad silně zdevastované stavby, která byla prakticky odsouzená k zániku. Přesto se stal zázrak a po deseti letech se tato vyhlídková restaurace opět skví v plné kráse a její jasné barvy (téměř jako z Lega) daleko září do kraje.  Jsem zvědav, kdo uhádne, o kterou stavbu se jedná.

Zatím posílám pár obrázku z výstavby.  Nejde o úplně přesnou kopii, ale většinu hlavních a charakteristických znaků se snažím zachovávat.  Limitem je ovšem deska 48 x 48.  Přízemí zatím vypadá takto:

Jonas - Můj Brickshelf

MasterWindu

Perfektné, skvele spracovaná šikmá stavba na baseplate.
Teším sa na výsledné spracovanie.  ;)
Dark ages forever ...

Rewolt

Není to náhodou Špičák u České Lípy
It's a trap!

Jonas

Začaly práce na prvním nadzemním podlaží:
Jonas - Můj Brickshelf

peter

No vida, už se moc těším na konečnou podobu. Přiznám se ale, že si stále nejsem moc jist, kterou z rozhleden jsi si vybral. Místy mi to trochu připomíná Petřín, ale na druhou stranu mi to k němu hlavně velikostí některých částí budovy nesedí. Nu což, nechám se překvapit :D
Další výtvory a informace najdete na mém webu ARTPeter.net, v galerii na Brickshelf.com a mém YouTube kanále.

Hamec

Petřín není v sev. Čechách :)

Originál restaurant podle fotek nemá šikmý půdorys věže - vzals tenhle návrh jako výzvu a uměle sis ji ztížil?
Modifikované přísloví: LEGO za LEGO, stud za stud.

Jonas

Přiblížil se okamžik velké konstruktérské výzvy.

Boční, šikmo situovaná věžička má mít tzv. dlátkovou střechu. Jenže ta má svou hmotou částečně zasahovat do druhého nadzemního podlaží a částečně se protínat s polovalbovou střechou hlavního křídla. Jak tento průnik hmot vyřešit z Lega, toť skutečný oříšek. Situaci přibližují dva následující obrázky.

Jonas - Můj Brickshelf

peter

Další výtvory a informace najdete na mém webu ARTPeter.net, v galerii na Brickshelf.com a mém YouTube kanále.

Hamec

Modifikované přísloví: LEGO za LEGO, stud za stud.

Igorus

Já bych to spíš tipnul na Hrádek u Varnsdorfu:

http://www.efirmy.cz/web/rozhledny.cz/detail.php?id=34

Jinak jsem zvědavý na výsledek, rozhledny jsou taky moje srdeční záležitost. Zatím to ale vypadá moc dobře.  ;D

MasterWindu

Citace od: igorus kdy 23.07.2008, 12:34:43
Jinak jsem zvědavý na výsledek, rozhledny jsou taky moje srdeční záležitost. Zatím to ale vypadá moc dobře.  ;D

JJ, to bude ono  8)
Dark ages forever ...

peter

Citace od: MasterWindu kdy 23.07.2008, 13:10:43
Citace od: igorus kdy 23.07.2008, 12:34:43

JJ, to bude ono  8)

Mně se hned ten Petřín nezdál. Hrádek je jasný jako facka - Jonasi skvělá volba :D

Marty713

Přemýšlel jsem nad věžičkou...

Jonas

Tak věžička je už hotová.

Dlouho jsem hledal vhodné řešení. Kreslit si situaci na papír je pěkné, ale v reálu jste omezeni tím, co dovolí kostky. Někdy navržené řešení ztroskotalo třeba jen na chybějícím či přebývajícím milimetru. (A milimetr při stavbě z Lega už je hodně znát.) Takže vzniklé kompromisní řešení vidíte na snímcích.

Další výzvou bude střecha nad celou budovou, protože bude poměrně hodně členitá. Proto ty různé podpůrné konstrukce.

Jonas - Můj Brickshelf

Marty713

No, klobouk dolů, supr se ti to povedlo, ale vyfoť to prosím ještě z tadytoho úhlu:
Zajímá mě tohle napojení.

Jonas

Ráno moudřejší večera. Pro prohlídce fotek dělaných včera pozdě večer se podařilo najít pár chyb a vylepšit alespoň trochu problém průniku různě lomených ploch "v kostkovaném 3D prostoru". Problém navíc komplikuje požadavek na dodržení barevného členění.

Posílám tedy detaily. Při pohledu zoomem a navíc s bleskem to samozřejmě vypadá poněkud hůře než pak při běžném pohledu okem.
Jonas - Můj Brickshelf

Jonas

Jinak pravdu měli samozřejmě ti, kteří poznali, že předlohou pro (poněkud volnější) zpracování byl Hrádek ve Varnsdorfu.

[příloha smazaná administrátorem kvůli své velikosti]
Jonas - Můj Brickshelf

Marty713

Díky za fotku, myslím, že je to skvěle vyřešené.
Takže, řešení číslo 2  :)

Micho

Jonasi, držím palce, aj keď si myslím, že netreba. Vyzerá to veľmi nádejne na exkluzívny MOC.  8) 8) 8) 8) 8)

MasterWindu

Citace od: Micho kdy 24.07.2008, 17:23:59
Jonasi, držím palce, aj keď si myslím, že netreba. Vyzerá to veľmi nádejne na exkluzívny MOC.  8) 8) 8) 8) 8)
Na výstavu...nerozoberať.....počkať na výstavu....
Dark ages forever ...

Jonas

Tak restaurace s rozhlednou už stojí.

Čeká se pouze na pěkné slunečné počasí, aby mohlo proběhnout slavnostní předání veřejnosti spojené s focením. (Fotit bleskem hotový model je hřích, protože nic není tak nepěkného jako lesknoucí se kostky lega, odrazy na plochách a průhledy okny do nitra stavby, kam jinak normálně není vidět.)

Protože v Liberci je zatím nehezky zataženo, případným zájemcům nabízím pár postřehů a nápadů ze stavby. Třeba se někomu budou hodit.

Barevné schéma:
Námět na tento MOC jsem nosil v hlavě hodně dlouho. Na Hrádku mě lákalo mimo jiné to, že je tak tvarově i barevně členitý a že výstavba tedy bude všechno jiné něž rutina. Líbilo se mi i to, že po rekonstrukci Hrádek září jasnými barvami, takže v Lego paletě bude možné najít odpovídající barvy. Důležité bylo i to, že hlavní hmota je tvořena jasně žlutou barvou, která byla v mých zásobách hodně zastoupena.

Charakteristickým prvkem zděných částí (tj. přízemí a části věže) je režné zdivo vystupující z fasády. To jsem určitě chtěl zachovat. Jakou barvu ovšem použít? Klasické červené mám dost, jenže ta je až moc zářivá, aby připomínala použité cihly. Nabízela se tmavě červená. Ta je hodně realistická, ale také velmi vzácná, tím pádem hodně drahá a v příliš úzkém sortimentu. Přesto jsem ji zvolil, což ale znamenalo velké shánění a nákupy na několika BL obchodech. (Pro zajímavost, nejdráže v poměru cena/objem vyšly ty nejmenší tmavočervené dílky, tiles 1 x 1.)

Hrázdění je v reálu (po novodobé rekonstrukci) také spíše tmavočervené než klasicky hnědé, ale kvůli odlišení od cihel jsem musel zvolit jinou barvu. Nová hnědá (tj. reddish brown) se na to krásně hodila. 

Důležitá byla také otázka střechy. V reálu je opět tmavě červená. Jenže plný sortiment střešních dílů existuje pouze v červené (a snad ještě v modré - to vše jen díky 60. a 70. letům, kdy TLC přálo stavbám budov), takže zde byla volba jasná.

Okna měla mít většinou bílé rámy, v přízemí se ale vyžadovalo úplné nebo aspoň částečně cihlové orámování.

Takže takto vznikalo barevné schéma, které pak stálo u řady nákupů na BL. Celkem jsem musel nakoupit (speciálně jen pro tuto stavbu) asi 2000 položek - většinou šlo o ty nejmenší a nejtitěrnější dílky.

....
Jonas - Můj Brickshelf

peter

Sice tu ještě nejsou zveřejněné fotky finálního modelu, ale již nyní si díky tvým dřívějším stavbám dokážu velmi živě představit jak to vypadá. Model je to velmi pěkný a vůbec celá stavba je velmi zajímavá.

Já dnes právě do tvého kraje na týden odjíždím, jelikož jsem také velkým příznivcem Jizerských hor. Už několikrát jsem zde byl a mnoho míst navštívil a načerpal mnoho inspirace pro mé stavby. Doufám, že zde opět nasaji další pozitivní energii a nové náměty pro mé stavby a že i já pak také něco postavím z tohoto krásného kraje.

Jonas

....

Okna a jejich okolí

S okny bylo potřeba si trochu pohrát. Hlavně ve zděné části, která má ony charakteristické prvky s vystupujícími cihlami. Potřeboval jsem řadu pokusů, než jsem přišel na vhodné řešení, jak udělat tmavočervené okraje okenních (často různě tvarovaných) otvorů. Ještě že staré lego mosty mají zespodu oblouku drážku, kam se přesně vejde hlavička studu. (Někde jsem četl, že nejnovější verze mostů - vyráběné od letoška na Kladně - prý už mají tuto drážku širší, aby se uspořilo na materiálu, a tak už toto řešení asi brzy nebude možné.)

Názorné ukázky některých řešení oken či jejich příslušenství jsou dole na obrázcích. (Barvy dílků na obrázcích jsem někdy schválně změnil, aby byly obrázky čitelnější.) 
Jonas - Můj Brickshelf

Jonas

Slavnostní předání stavby veřejnosti

proběhlo dnes v pozdních odpoledních hodinách. Fotodokumentace se zatím zpracovává, takže zatím alespoň snímek trubače, který zahájil slavnost fanfárami. Všude také vlály barvy Varnsdorfu - tj. modrá a bílá.

Jonas - Můj Brickshelf

Jonas

Počasí se vydařilo a doufám, že i fotky.

Více fotek a ve větším rozlišení najdete na mém Brickshelfu - viz adresu v podpisu (samozřejmě až po moderaci).

Jinak je doba léta a tak všem vzkazuji to, co jsme přávali divákům cyklu Rozhlédni, se člověče: Jasná jitra a vzhůru na rozhledny!

Jonas - Můj Brickshelf

Hana129

No tak to je úplná nádhera, vůbec ty fota v  přírodě.

Robbed

Citace od: Hana129 kdy 25.07.2008, 21:32:32
No tak to je úplná nádhera, vůbec ty fota v  přírodě.

Totéž jsem si říkal i já. Samotná stavba je úžasná, plus ještě parádní fotky v přírodě - prostě nádhera :D
Kdysi při návštěvě Liberce jsme tam měli v plánu zajet, nakonec ale bohužel nebyl čas...

Jindroush

Jindroush. (Moje Brickshelf galerie zde)

Colonel32

Micho