LEGO GAMES - 3841 - Minotaurus - recenze

Založil Vasyk, 05.08.2009, 16:00:22

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Láká Vás vyzkoušet nové LEGO hry ?

Ano
Ne
Nezajímají mě

Vasyk

Rád bych Vám zde představil jednu z nových LEGO stolních her.

Jedná se o set 3841 – Minotaurus.

Jak je zdejším AFOLům známo, LEGO se tento rok pustilo do odvětví zábavných deskových her. Na trhu se objevily 1.června 2009 a proto jsem si ihned jednu objednal na zkoušku.

Deskové hry si rád zahraji a jelikož jsem tuto měl možnost vidět už v březnu tohoto roku na vlastní oči přímo z rukou Jana Beyera na výstavě v Rakouském St. Pöeltenu, kam jsem byl pozván se svým MOCem na akci WUNDERWELT MODELLBAU, ihned mě zaujala a nebylo dále co řešit.

Objednal jsem si ji v sousedním Německu, jelikož a bohužel zatím nejsou tyto hry určeny pro náš trh.

Pokud tomu tak bude do budoucna nevím.

Teď k samotné recenzi.

Hra je  z kategorie větších.

Je určena pro 2-4 hráče a herní doba je cca 20-30 minut.

Cena hry je stanovena na 24,99 EUR ( cca 675,- Kč v době zakoupení)

Balení obsahuje:

1x zelenou baseplate o rozměrech 32x32 studů

1x pravidla hry (německy, francouzsky, italsky a anglicky)

12x hrací minifigurka

211 LEGO kostek

1x stavební návod

Cílem hry je dostat svého antického hrdinu labyrintem doprostřed tajemné svatyně.
V cestě jsou Vám kladeny nástrahy v podobě protihráčů, ale i hrozba tajemného Minotaura.

Hra je založena na principu hodu kostkou a následném tahu. Každý hráč má tři figurky a dle hodu kostkou následně táhne figurkou, klade nástrahy v podobě překážek v labyrintu a nebo táhne Minotaurem.

Jak jsem již psal, hru jsem viděl na vlastní oči a mohou ji hrát jak mladší, střední, tak i starší hráči a stále se budou krásně bavit.

Odkazy:

LEGO – Shop @ Home – LEGO GAMES

FOTO:

Vasyk

Pravidla hry přeložené z německého jazyka.

Stavba

Hluboko uvnitř labyrintu hlídá mocný Minotaurus tajemnou svatyni. Dostaň se jako první se svými hrdiny do svatyně. Dávej pozor na Minotaura a blokuj své spoluhráče pomocí šikovného přesazování zdí.

Helden  = hrdinové
Startfeld = startovní pole
Hecken = živé ploty
Lauffelder = pole, po kterém se běhá
Würfel = kostka
Geheimer Tempel = tajemná svatyně

Cíl hry

Vyhrává ten hráč, který se jako první dostane se svými hrdiny do vnitřku labyrintu a dosáhne tajné svatyně.

Příprava hry

Sestav si hrací plochu pomocí návodu k sestavení, který patří k této hře. Při tom se nejen učíte poznávat jednotlivé díly (součástky) hry, ale zároveň se naučíte, jak tyto díly použít. Později budete mít proto lehčí tuto hru znovu sestavit nebo měnit pravidla.

Nasaďte dole zobrazené destičky na Lego kostku.
Před každou novou hrou sestavte hrací plochu vždy tak, jak  je zobrazeno výše nebo na poslední straně návodu. Pomocí přiložené šablony to jde jednoduše a rychle.

Každý hráč se rozhodne pro barevný tým hrdinů (tzn. vybere si barvičku figurek).

V balení najdete malé nářadí, pomocí něhož můžete destičky z hrací kostky pohodlně odstranit.

Hra

Začíná nejmladší hráč. Poté hra pokračuje ve směru hodinových ručiček.
Jsi-li na řadě, házíš. V závislosti na tvém hodu se stane následující :

Zahl = počet

Po hození kostkou táhni svým hrdinou do libovolného směru. Startovní políčka se nepočítají. Může se hrát pouze s jedním hrdinou, tento hrdina nesmí ,,stát" na hrdinovi spoluhráče a ani ho nesmí přeskočit.

Mauer = zeď, hradba

Hýbej zdí z kraje hracího pole NEBO přímo z hracího pole na jiné pozice v labyrintu. Zeď je překážka a nesmí být přeskočena ani Minotaurem a ani hrdinou (to teda nevím co je dobře, pže v němčině píšou, že zeď se přeskočit smí a v anglině a francouzštině zas že nesmí, tak si vyber co je asi tak správně).
Zdi nesmíš postavit tak, že cesta pro hrdinu bude zcela zablokována od startu až do cíle.

Minotaurus

Táhni Minotaurem až o 8 postupových políček v libovolném směru. Minotaurus opouští vnitřek labyrintu po libovolném, přilehlém zeleném běhacím poli. Barevná cílová pole se nepočítají. Pokud Minotaurus během tahu natrefí na hrdinu, hrdina bude postaven zpět na startovní políčko své barvy a Minotaurus se vrátí zpět do tajemné svatyně.
Jediná běhací políčka, na kterých jsou si hrdinové před Minotaurem jistí, jsou startovní a cílová políčka.

Wie werden Figuren bewegt? = Jak se bude pohybovat s figurkami?

Jeden zelený ,,ťuplík" se rovná jedno postupné pole. Zde vidíte příklad, jak můžeš táhnout jedním hrdinou o tři políčka dál.
Není dovoleno posunovat hrdiny nebo Minotaura diagonálně.

Spielende = konec hry

U dvou hráčů vyhraje ten, který jako první dosáhne se svými dvěma hrdiny cílového pole své barvy uvnitř labyrintu.
U 3 nebo 4 hráčů vyhrává ten, který jako první dosáhne svým hrdinou cílového pole své barvy uvnitř labyrintu.

Cílových políček se nemusí dosáhnout přesným počtem bodů na kostce. Nadbytečné body na kostce propadají. V cíli může být hrdiny taženo i přes pole protivníka.

Dein Spiel – deine Regeln = tvoje hra – tvoje pravidla

S lego kostkou máš neuvěřitelně mnoho možností hru jakkoliv měnit. Můžeš měnit hrací plochu, hrací díly (součástky) a dokonce i pravidla. Každá malá změna bude pro tebe větší zábava.

Nejlepší bude, když vyzkoušíš jen jednu změnu za hru. Pak ihned zjistíš, zda to funguje či nikoliv.

Nejvíce zábavné je měnit pravidla spolu s tvými spoluhráči. Tak ví hned každý, co bylo změněno. Mysli na to, že před každou hrou musíš všem říci, podle jakých pravidel se bude hrát.

Nyní již víš jak se hra hraje a následující návrhy změn můžeš vyzkoušet ještě předtím, než si vymyslíš vlastní pravidla.

1) Postav různé labyrinty
Pokus se vytvořit labyrint jinak, vymysli si nové cesty v labyrintu.
2) Zvyš stupeň obtížnosti
První hráč, který VŠECHNY tři hrdiny dostane do vnitřku labyrintu, ten vyhrává.
3) Skok přes živý plot
Nahraď 3 na tvé lego kostce zelenou destičkou.

Hodíš-li zelenou, pak máš dvě možnosti :
a)   potáhneš jedním tvým hrdinou o 3 políčka dál a při tom přeskočíš živý plot. Jeden živý plot se počítá jako jedno hrací políčko. Tvůj tah nesmí nikdy končit na živém plotu. Mysli na to, že zdi jsou překážky. Přes ty nemůžeš skočit ani přelézt, i když jsi hodil zelenou.
b)   potáhneš jedním z tvých hrdinů jako doposud o 3 políčka dál, aniž bys přeskočil živý plot.       

4) Mocný Minotaurus
Pokus se změnit sílu Minotaura. Co se stane, když potáhne o 12 polí dál? Možná bys také chtěl, aby Minotaurus mohl táhnout jen o 5 políček dále tak, aby útěk před ním byl lehčí. Může Minotaurus skákat přes živý plot? Je to tvoje rozhodnutí!

Vymysli svá vlastní pravidla

Věř si vymyslet svá nová pravidla. Pokud budou dobře fungovat, můžeš je zveřejnit na spiele.LEGO.de . Zde také uvidíš, co vymysleli ostatní hráči. Možná mezi tím bude něco, co bys rád vyzkoušel i ty.

Navštiv naše stránky

Na spiele.LEGO.de najdeš mimo jiné krátké filmy, které ukazují jak se hrají jednotlivé LEGO hry a také bezvadné návrhy, jak  bys je podle chuti a nálady mohl změnit.

Vasyk

Zde budou oscanovaná pravidla v německém a anglickém jazyce (momentálně je nemám doma :-[).
Pokud by si je někdo chtěl přeložit sám, bude mít možnost.

PS: Pokud by měl někdo zájem o jakoukoliv hru, mohu ji v německu koupit. V síti hračkáren TOYS"R"US by měla být normálně v prodeji v kamenném obchodě.

Colonel32

Největší přínos bude pro většinu lidí asi to, že díky této hře začalo lego vyrábět lime tile 1x1...

Vasyk

Citace od: Colonel32 kdy 05.08.2009, 16:11:00
Největší přínos bude pro většinu lidí asi to, že díky této hře začalo lego vyrábět lime tile 1x1...

Je tu i nový tento dílek (viz foto), klasický Plate 1 x 1 Round, ale s dírou (pokud už je, tak se omlouvám, já ho vidím prvně.
Je použit na těle Minotaura.

Hardegon

Zajímavá a pěkná recenze. Skoro až mam chuť si hry opatřit.  ;D

Ale dotaz: Jak jsou použitelné figurky? (torza jsou viditelně menší, hlavy taky?)

Snad nikoho neurazím, když se zasním a představím si, jak krásné by bylo, kdyby TLC trochu torza "popovytáhli" a udělali serii ŘECKO/ŘÍM.  ::)

Vasyk

Citace od: Hardegon kdy 05.08.2009, 17:20:08
Ale dotaz: Jak jsou použitelné figurky? (torza jsou viditelně menší, hlavy taky?)

Figy jsou "mikro" a jsou z jednoho dílku.

Marty713

Velice děkuji za recenzi. Tyto hry mě opravdu začínají zajímat. :)

Nejvíce ze všech mě asi zaujala hra Creationary 3844. Myslím, že hrát ji s několika zdatnými AFOLy by mohlo být velice zábavné! :D

http://shop.lego.com/ByTheme/Product.aspx?p=3844&cn=595&d=70

JardaL

Citace od: Vasyk kdy 05.08.2009, 17:26:16
Citace od: Hardegon kdy 05.08.2009, 17:20:08

Figy jsou "mikro" a jsou z jednoho dílku.
Z těch mikrofigů by byli skvělý mimina do kočárku.
Až teda na ten potisk.
Ale ksichty na nějakýho "hajzlíka z kočárku" rozhodně maj.. >:D

Jinak, take mne to příjemně naladilo k tomu, abych se o nové LEGO HRY zajímal..
Díky Vasyku
Piš holoubku piš, brzo zcepeníš.

Hana129

Moc hezká recenze, na hry jsem už jsem taky koukala a některou z nich si určitě pořídíme.
Hodně se mi líbí zpracování té vrhací kostky.
Škoda, že minifigurky nemají, alespoň oddělitelnou hlavu. Torza by našla určitě využití.

Na S+H pro ČR republiku by měly být dostupné taky do vánoc.

S.t.a.l.k.e.r.

Neviem koľkí z vás sa rozhodli pre kúpu týchto hier, my sme doma rozbalili Minotaura iba včera. V hernom pláne je pár rozkošných chybičiek (rovnako v CZ aj SK verzii), ešte že je v ôsmich jazykoch a správnu verziu možno nájsť napr. v ruskom, maďarskom, chorvátskom či slovinskom jazyku.
Kocka má vďaka použitému materiálu (guma) protivnú vlastnosť buď sa takmer nekotúľať, alebo nevyspytateľne odskakovať (občas až príliš ďaleko). Hra sama o sebe je dosť jednoduchá a ani zmeny pravidiel v pohybe Minotaura či rozloženia živých plotov a zátarás toho na hre veľa nezmenia. Náš verdikt: priemerná hra, keby sme ju kúpili za plnú sumu určite by sme boli sklamaní.