(vlastní) LTIR auta

Založil Shmade, 02.03.2009, 16:23:11

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Shmade

Rád bych vám ukázal auto, se kterým jsem měl původně v plánu zůčastnit se 2. LTIR závodu.
Napadlo mě ale ještě něco, co bych udělal jinak. To si však bude vyžadovat větší přestavbu, takže tohle auto bude z velké části rozebráno a předěláno. Auto vycházelo podvozkově z auta se kterým jsem byl na 1. závodě (to byl v podstatě jen podvozek :)), pro porovnání dávám jeden obrázek.
Autíčko se mi líbí, tak nechci aby zůstalo jen v mé paměti...  ;)

eNTy

Vypadá to moc pěkně, dost kompaktní, na to, že tam je PF box, 2 x receiver, 2 x buggy a PF M.
Taky asi pěkně živé auto, co zatáčení, není moc divoké s tím PF M napřímo?

Shmade

Zatáčení je stejné jako minule, takže když chci korigovat směr nějak míň, tak se musí do ovladače jen ťuknout. Přemýšlel jsem o redukci 8z -> 24z, ale nakonec sem jí tam nedal, protože se to tam nevešlo, uvidíme jak to bude vycházet u toho novýho auta...

TomB

Když vynechám chválu, tak nemám co dodat ;D.
Nice 8)
Složení mých příspěvků:
54% sarkasmu, 13% rozumování, 3% nepravdivých informací a 30% destilovaného trolismu!

Shmade

Tak nové auto hotovo, popravdě výkonově jsem si asi nijak nepomoh, respektive pořád narážim na ten samej problém - napájení buggy motoru. Tak se chci zeptat těch, co už mají modifikovaný BB, jestli by to bylo řešením mého problému. Jde o to, že když dám do BB nové baterky, tak stačí jednou dvakrát zacouvat a auto pak už jen cuká, když ho nadzvednu, tak se kola normálně točí, pak když je nechám chvilku protočit auto zas chvilku jede. Takže problém, jak psal kdysi Peter ohledně tepelné pojistky v motoru, to podle mě nebude, to by se motor netočil, ne?  S vybitějšími baterkami není problém.
  Takže myslíte, že to dělá opravdu ten BB? Mě se v tom nechce moc šťourat, s pájkou jsem si sice pár věcí dělal, ale že bych v tom byl nějakej virtuóz se říct nedá - už jsem zničil jeden buggy motor, když jsem roztavil study na přichycení konektoru kabelu. :(

Nemohlo by být řešením i použití nabíjecích baterek? Já tam dávám alkalický, takže tam mám fakt těch 9V, třeba by ten problém s nabíjecími díky nižšímu napětí nebyl... Jaký používáte baterky vy, setkáváte se s timhle problémem?

Jinak ještě lehce k autu... je to takovej space hot rod, dokonce i s šestiválcem. :)

Mám hodit fotky až přijdu z práce?

eNTy

Přemostění toho termistoru v BB 100% vyřeší tvůj problém. V takovém případě ale:
1) musíš použít nabíjecí baterky, alkalické by při 6A nejspíš vytekly
2) nesmíš buggy motory nechat "stallovat" déle než pár vteřin

S vybitějšíma baterkama nemáš problém, páč nedokážou dát takový proud.

Shmade

Dík tak já to asi zkusim, se vždycky těšim, jak to bude krásně drandit a ono to pak takhle škytá. :(
  Koukal jsem zas na článek, kde to popisuješ a zeptám se ještě na jeden detail, jak silnej kablík mám použít? Respektive kolik je tam místa aby se tam vůbec vešel...  No snad to nepo****

TomB

Citace od: Shmade kdy 04.03.2009, 20:18:09
Tak nové auto hotovo, popravdě výkonově jsem si asi nijak nepomoh, respektive pořád narážim na ten samej problém - napájení buggy motoru. Tak se chci zeptat těch, co už mají modifikovaný BB, jestli by to bylo řešením mého problému. Jde o to, že když dám do BB nové baterky, tak stačí jednou dvakrát zacouvat a auto pak už jen cuká, když ho nadzvednu, tak se kola normálně točí, pak když je nechám chvilku protočit auto zas chvilku jede. Takže problém, jak psal kdysi Peter ohledně tepelné pojistky v motoru, to podle mě nebude, to by se motor netočil, ne?  S vybitějšími baterkami není problém.
  Takže myslíte, že to dělá opravdu ten BB? Mě se v tom nechce moc šťourat, s pájkou jsem si sice pár věcí dělal, ale že bych v tom byl nějakej virtuóz se říct nedá - už jsem zničil jeden buggy motor, když jsem roztavil study na přichycení konektoru kabelu. :(

Nemohlo by být řešením i použití nabíjecích baterek? Já tam dávám alkalický, takže tam mám fakt těch 9V, třeba by ten problém s nabíjecími díky nižšímu napětí nebyl... Jaký používáte baterky vy, setkáváte se s timhle problémem?

Jinak ještě lehce k autu... je to takovej space hot rod, dokonce i s šestiválcem. :)

Mám hodit fotky až přijdu z práce?

Fotky rozhodně hoď.
Jinak ohledně BB:

To stejné co ty popisuješ mi to dělalo i s dvěma XL motory, Nabíjecí baterky mi problém ještě zvětšily - 
Dávají sice menší napětí, ale zato proud se zvětší.
Rozhodně pomohl Kuchnutej BB, a tam se stejnak moc věcí zničit nedá, je to takový Idiot - Proof.
Stačí tam napájet jeden kablík a je to.
Možné je ale taky to, že problém je v receiveru.
Receiver (aspoň co já vím) má omezení na 1,3 A.
Buggy motor žere 3 A při Stallu takže při rozjezdu to bude asi něco k 2 A.
A když receiver vypne, tak se motor na krátko zastaví, pak se receiver zchladí a motor se rozjede.......
Tohle IMHO způsobuje to cukání.
Rozhedně se při rozjezdu koukej na receiver - pokud bliká standartně (při příjmu signálu), platí varianta A (nekuchnutý BB), ovšem pokud receiver zhasíná a rožína nenormálně, je potřeba postavit mech. relé.
HOWGH ;)

Složení mých příspěvků:
54% sarkasmu, 13% rozumování, 3% nepravdivých informací a 30% destilovaného trolismu!

eNTy

TomB má pravdu, další omezení je v receiveru a tam už bych nedoporučoval nic bastlit. V BB je dost málo místa, takže tam musíš dát extra krátký drátek, tloušťka není nijak extra důležitá. Když budeš línej a jednoduše celý termistor překápneš velkou kapkou cínu, tak to taky bude fungovat.

vasek

Pánové jen taková malá otázka. Když je v podmínkách uvedeno, že se musí používat jen originál Lego součástky proč jsou dovoleny takovéto úpravy ? Chápu, že takto to lépe jezdí, ale už to není jen o kontrukci vozidla. Rád bych se některých závodů i zúčastnil, ale když vidím, že s originál součástkama nevystačím, tak na účast rezignuji.

Shmade

V diskuzi LTIR se rešil kuchnutý BB a já jsem řekl, že to neva... 

Já ten BB už mám taky modifikovanej, ale popravdě problém jsem tím neodstranil, takže největší omezení bude v těch recieverech, kam se zatím nikdo hrabat nechystá...
  Z mojeho pohledu tedy upravený BB žádnou výhodu dle mého názoru nepřinese, takže pokud postavíš auto se stock BB, tak natom budeš úplně stejně.  - Můj názor, vím, že ostatní píšou, že to pomohlo, ale mě ne, a uděláno to mám dobře, kdyby někdo zkoušel tuhle variantu... - dělal to nakonec kámoš a to precizně :)

TomB

Citace od: vasek kdy 05.03.2009, 10:33:24
Pánové jen taková malá otázka. Když je v podmínkách uvedeno, že se musí používat jen originál Lego součástky proč jsou dovoleny takovéto úpravy ? Chápu, že takto to lépe jezdí, ale už to není jen o kontrukci vozidla. Rád bych se některých závodů i zúčastnil, ale když vidím, že s originál součástkama nevystačím tak na účast rezignuji.

Myslím že tuto otázku by sis měl zformulovat u každého MOCu kde je nějaký upravený díl, třeba i u Této Tatry USD.
Není to neorigoš, je to pouze upravené.
myslím že každý z nás (kromě puristů, že >:D?) , kdo dělal někdy nějaký ten větší MOC, tak občas zapřemýšlel, jestli to tady a tady přeci jen nemá uřezat.
Já třeba u svého auta spoléhám na sílu motorů a na vykuchaný BB.
Třeba můj táta (který se závodů taky zúčastní) použil 2x 9v old motor, a jezdí mu to taky dobře.
Je sice pravda, že ne tak jako mě, ale ovladatelnost je u jeho auta mnohonásobně větší.
Kdyby tam narval 2x Buggy motor s mech. relé a vykuchaným BB, tak nás VŠECHNY strčí do kapsy.
TAKŽE TO NENÍ JEN A POUZE O VYKUCHANÉM BB, A MODIFIKOVANÝCH SOUČÁSKÁCH!!!
Stačí se snažit 8) 8) 8).
Složení mých příspěvků:

Shmade

Ještě by pro mě mohlo být řešením použití menších kol, mám tam teď 68.7 x 34 R,  tak se asi budu muset vrátit k 56 x 30R Balloon, ale ty větší se tam hoděj tak nějak víc :(  Mech. relé by to taky řešilo, ale nevim, u toho mi buď vadí zpomalená reakce, případně dlouhodobější stall motoru, u řízení jsou ty stally relativně krátky, ale takhle by byl ve stallu v podstatě pořád. :(  A taky že je to další "velká" konstrukce zabírající místo.

Jamesek

Citace od: Shmade kdy 05.03.2009, 15:49:23
Ještě by pro mě mohlo být řešením použití menších kol, mám tam teď 68.7 x 34 R,  tak se asi budu muset vrátit k 56 x 30R Balloon, ale ty větší se tam hoděj tak nějak víc :(  Mech. relé by to taky řešilo, ale nevim, u toho mi buď vadí zpomalená reakce, případně dlouhodobější stall motoru, u řízení jsou ty stally relativně krátky, ale takhle by byl ve stallu v podstatě pořád. :(  A taky že je to další "velká" konstrukce zabírající místo.
Já měl mechanické relé bez stallu. Ale tam si zase musíš hlídat více "řazení" (vpřed (případně 2 - 1) - neutrál - vzad) ;)

Shmade

Jj vím, tohle řešení jsem měl na mysli, když jsem psal o té pomalé reakci. :) Asi by se to dalo nějak vyřešit, ale nevim moc jak, přecijen je potřeba vymezit celkem přesně tři polohy páčky a tu umět rychle mezi těmito polohamy ovládat.

TomB

Citace od: Shmade kdy 05.03.2009, 15:49:23
Zpomalená reakce to zase tak moc není, vždyť je to skoro okamžité, a velká konstrukce to zase také tak není :).
Kola bych navolil podle jízdních vlastností, a samozřejmě i podle akcelerace.
Ještě k Mech. relé:
Motor ve stallu tak dlouho není, se dvěma buggy motory jsou to (jak sis určitě všiml u Xtepna) jen takové zážehy raketových motorů :D >:D.
[vychloubák]Ovšem já jezdím se svým durch >:D, sem se to naučil pořádně ovládat >:D[/vychloubák]
Složení mých příspěvků:

Shmade

Tak zde jsem nafotil zmiňované nové auto - "space hot rod" :) Ale asi ještě stejně proběhnou nějaké změny před závodem, konečně mám trochu času na stavění...

vasek

Moc pěkné, jestli jezdí tak dobře jak vypadá tak gratuluju !

Shmade

No jezdí dobře, ale né tak jak jsem čekal, viz problémy popsané výše...  A kupodivu auto jezdí líp, když jsou oba recievery napájeny z jednoho BB, než když je napájen každý zvlášť (to byla motivace pro stavbu nového auta), takže teď je tam jeden BB jenom fake bez baterek. :)

grohl

Vzhledově super, jen by mě zajímala akcelerace. Dva battery boxy musí dávat kostře celkem zabrat.

mirek

Takové elektrožihadlo bych bral i ve skutečnosti. Design světový.

Shmade

Díky za reakce.

to grohl: Jak jsem psal, jeden BB je tam nakonec jen fake - bez baterek, díky větším kolům není akcelerace nijak závratná, ale když se auto rozjede, tak celkem jede...

to mirek: Tak až jednou dostuduju, tak ti třeba nějaký podobný navrhnu a postavim v reálu...  dopravní a manipulační technika je můj obor :)

Jinak jsem se pustil do snad už do poslední verze, začínám od piky a snažím se postavit tentokrát auto co nejmenší, no tak uvidíme, bohužel už teď vím, že auto bude o dost ošklivější. :(

mirek

Citace od: Shmade kdy 11.03.2009, 09:46:57
to mirek: Tak až jednou dostuduju, tak ti třeba nějaký podobný navrhnu a postavim v reálu...  dopravní a manipulační technika je můj obor :)
Tvé výtvory SHmade (Super Hand made) s nadšením sleduji a obdivuji. Reálné vozítko bych asi nezaplatil,
Tvé SHmade LEGO určitě ano.

Shmade

Pokus o co "nejmenší" auto... zůstane nedokončeno, bylo moc nevyvážené, v zatáčkách hrozně nedotáčivé... Obrázky jen podvozku na kterém proběhly testy.

Shmade

Takže tohle je finální, už se v tom hrabat nebudu. :)
V průběhu stavby jsem pořád neměl nějak místo, kam nacpat řidiče, jenom tak nějak vzadu, tak jsem si vzpomněl na jedno auto, kde se sedí na podobném místě... Snad, poznáte... :) Verzí a pojmenování resp. výrobců tohoto auta je mnoho, stačí si vybrat.

Ještě dodám, že vhodnější kola bohužel nemám :(

ass

Na první pohled jasný Caterham Super 7, akorát by to ještě chtělo přední blatníky.  :)

Shmade

Blatníky tam nebylo už jak narvat, tak aby zatáčely s koly, respektive nebyly už ani díly jak je udělat...  I ty zadní jsou takovej bastl.

Krtecek

zdravím :-) koukám, že stavíš pořad lepší a lepší auta :-) ale každé mě na první pohled zaujalo a každé se mi líbí :-)

MwK

For Shmade:
Ten Caterham (alebo Lotus či Caypan) je úžasný! :D
Absolútne bezkonkurenčná kapotáž! :-*
(BOL) Som STAR WARS maňiak a zberateľ !!! >:D
Asi som už poriadny AFOL ... prežívam dark age ...

jakpet

Všechna autu hodnotím jako velmi povedenou práci, zkrátka to máš v malíčku...