Zpřevodování pro dosažení požadované rychlosti

Založil eNTy, 17.02.2009, 20:46:45

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

eNTy

Pro stavbu auta pro LTR jsem chtěl nástřelem zjistit nutné zpřevodování motoru pro dosažení dané rychlosti. Převod záleží na otáčkách motoru a průměru kola, a protože ještě ani jedno nemám zafixováno, udělal jsem si malý spreadsheet.

Pokud by jste měl někdo zájem, spreadsheet je zde. Stačí zadat do oranžových polí vstupní hodnoty, v zeleném je převodový poměr. Menší než jedna znamená zpomalení dolů a obráceně.

Shmade

Dobrý, já jsem měl podobnej program napsanej jednoduše v céčku před LTTT, kde se postupně zadávaly jednotlivé převody a podle zadané velikosti kol se ukazovala rychlost a kroutící moment na výstupu.  Takže v podstatě takovej opačnej postup k tomu tvýmu... :)

Když už je tady tohle téma nebudu zakládat nové, kvůli něčemu co mám v plánu a využiju to tady, protože to dost souvisí.

Jedná se o to, že jsem chtěl udělat měření a určit jednotlivé ztrátové součinitele jednotlivých pohyblivých částí pohonu. Konkrétně ztráty ve všech možných typech ozubení, ztráty v uložení os (i v závislosti na zatížení), v uložení kol, případně i vliv mazání atd... Proměřit to a poskytnout výsledky... Metodiku měření mám myslím promyšlenou dobře, ale s tím se tu teď rozepisovat nebudu.

V čem je problém? Jednoduše v tom, že nemám 5206 Speed Computer, který by byl základem pro hodnocení. Vím, není to nijak extra drahá věc, ale ještě než budu nucen si ho koupit, se chci zeptat, zda by se nenašel někdo, kdo by mi ho čistě za účelem tohoto měření mohl zapůjčiit. V připadě jakéhokoliv poškození (což nepředpokládám), bych koupil nový... Kdyžtak SZ díky. Podle mě by to mohlo být zajímavé měření a např. v Xtepnově tabulce by pak nemusely ztráty být odhadnuty na 40% ale přesněji počítány... :) 


slemt

Shmade: Jsem pro vytvořit tabulky měření pro co největší množství součástek, bohužel ani sám nemám techniku na provedení testů. Různé odpory mezi jednotlivými součástkami jsou dobrý začátek, jen bych navíc navrhoval zjistit i síly kdy například se začnou různé kusy fyzicky lámat nebo pro jednotlivé motorky charakteristiku jakých otáček jsou schopné dosáhnout při určitém zatížení (odporu třením, ...).

Shmade

Slemt: motory jsou pěkně zpracované zde http://www.philohome.com/motors/motorcomp.htm
Zbytek by se pak dal dopočítat... Co se týká výdrže součástek moc se mi je nechce ničit... klidně bych i pár obětoval, ale k věrohodnosti měření by to chtělo vzorků více :(  No pokud se k tomu dostanu, respektive pokud se ke mě dotane ten computer, tak možná pár nejslabších článků obětuju i pro měření maximální zátěže. Napadá mě 8z, 16z 12z bevel a 14z bevel u větších ozubených kol mi to už nepřijde tak důležité axle jsem taky ještě neukroutil...

slemt

Shmade: stránky na philohome znám, jen mi tam chybí některé charakteristiky. Možná by se daly dopočítat, ale na to jsem už z hodiny fyziky na třední až příliš zpomněl.
Pravda, axle jsem také nikdy neukroutil, ale pár ozubených koleček se mi zničit podařilo. Hlavně 24oz kolečka, u kterých mi praskají středy. Rád bych se začal učastnit některých závodů, tak by se hodilo vědět co občas kolečko vydrží dřív než se to zkusí.

peter

Citace od: slemt kdy 17.02.2009, 23:41:53
Hlavně 24oz kolečka, u kterých mi praskají středy.

Toto se mi dřív také stávalo. Chvíli jsem koumal a brzy dostal odpověď. Dnes používám zásadně tato 24z kola místo dřívějších těchto . Od té doby co jsem ve více namáhaných převodech začal používat tato novější, tak už mi neruplo žádné.
Další výtvory a informace najdete na mém webu ARTPeter.net, v galerii na Brickshelf.com a mém YouTube kanále.

eNTy

Nechci Smade nijak chladit nadšení, ale obávám se, že jen těžko dostaneš aspoň trochu spolehlivá čísla. Ty ztráty podléhají tolika různým faktorům a i když změříš kde co, pochybuju, že půjdou výsledky jednoduše sčítat a násobit. Navíc se dá o nějaké strojařské přesnosti a konzistenci u plastové hračky jen těžko mluvit.
Nicméně budu jen rád, když mi dokážes, že se mýlím.

slemt

peter: Záhada odhalena. Já mám právě jen ty starší. Holt si seženu novější typ.  ::)

jakpet

Citace od: slemt kdy 18.02.2009, 09:43:50
peter: Záhada odhalena. Já mám právě jen ty starší. Holt si seženu novější typ.  ::)
A to máš jen sety starší cca 5 let?

peter

Citace od: jakpet kdy 18.02.2009, 11:03:27
Citace od: slemt kdy 18.02.2009, 09:43:50
peter: Záhada odhalena. Já mám právě jen ty starší. Holt si seženu novější typ.  ::)
A to máš jen sety starší cca 5 let?

Jen poupravím, že co soukromě sleduji vývoj dílků, tak ten starší typ ozubeného kola se naposledy objevil v setech z roku 1998. Nové ozubené kolo je tedy do setů dáváno již přes 10let ;)
Další výtvory a informace najdete na mém webu ARTPeter.net, v galerii na Brickshelf.com a mém YouTube kanále.

slemt

Technicy mám jen starý a dlouho jsem se legu nevěnoval. Až teď jsem ho znovu objevil zapadlé na půdě, tak si zase začínám hrát a nakupovat nové součástky a sety ;-).