Prosím o radu - Technic na dálk. ovl. (RC, IR RX.....?), pneumatic+staré sety

Založil Lego_Radek, 29.11.2008, 21:02:49

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Lego_Radek

Ahoj všem příznivcům Lego Technic, které prosím o radu/y. Předem píši, že jsem začátečník v Technicu, proto berte mé dotazy se soucitem :-)

1. Otázka
Zda je možno sehnat zde v ČR samostatné dálkové ovládání (myslím, že se označuje jako IR nebo RC) a příp. za kolik. Na internetu jsem prodej nenašel.

2. Otázka
Nevíte, kde by bylo možné sehnat (s návody) pneumatické sety - 8042, 8044 (příp. ceny)
A z dalších starých setů - 1972, 8032, 8808, 8810, 8818, 8820 a 8829

3. Otázka
Je lepší uchovávat sety každý zvlášť s původním obsazením dílů, nebo je smíchat do jedné větší bedny a kdykoli si tak postavit model podle vlastní fantazie či jiného návrhu.

Ze začátečnického hlediska bych to asi smíchal do pěkného plastového kufru, přidal tam plánky setů, které už mám a tak to můžu vozit s sebou třeba na prázdniny. Ale než to  všechno smíchám,tak bych slyšel rád názor zkušenějších.

Předem díky všem za odpovědi.                           Radek

Colonel32

1) pokud se "zde v CR" definuje jako misto, okud i kam jsou dily posilany, tak IMHO ne. Pokud ti staci aby to sice slo ze zahranici, ale prislo do CR, pak Bricklink.

2) Bricklink nebo eBay (pokud je nahodou nekdo nema v nabidce. - napr. ja mam aktualne 8854 a 8868)

3) pokud jsi vic sberatel, tak sety zvlast a v rozlozenem stavu, pokud si vic stavitel, tak roztridit dily podle barvy a typu. "Jedna velka krabice" je reseni dost nestaste

tread 2040 uz mas prectenej?

http://www.kostky.org/forum/index.php?topic=2040.0

TomB

Dálk. ovládání se dá koupi v ČR.
Resp. u Honza D.-
www.kostky.malovlkahostiny.net
Asi by bylo lepší koupit organyzéry (kufříky s přihrádkami) kam pak jednotlivé díly třídit.
Podle barvy je to zbytečnost, pokud toho máš málo (hodně považuji 20000 dílů a více).
A ty staré sety jak píšeš seženeš jedině na BL nebo EBAY.
Složení mých příspěvků:
54% sarkasmu, 13% rozumování, 3% nepravdivých informací a 30% destilovaného trolismu!

Lego_Radek

Díky moc za rady. I když jsem Technic začátečník, tak už teď jsem více stavitel než sběratel a ty staré sety a pneumatic mě zajímají z funkčního hlediska (a kromě toho se mi líbí:-)

K dálkovému ovládání potřebuji myslím toto (je to tak?:-)

Power Functions - IR Receiver (58123c01)
Power Functions - IR Remote Control
+motorový set Power function

Bricklink a eBay jsem se díval,ale zatím jsem nepochopil přesně všechny podrobnosti, asi potřebuji více klidu :-)
Tak ještě 1x díky za rady, tento web a forum je super. pochvala všem zainteresovaným :-)                                    Radek

davda54

Citace od: Lego_Radek kdy 29.11.2008, 22:21:57
Díky moc za rady. I když jsem Technic začátečník, tak už teď jsem více stavitel než sběratel a ty staré sety a pneumatic mě zajímají z funkčního hlediska (a kromě toho se mi líbí:-)

K dálkovému ovládání potřebuji myslím toto (je to tak?:-)

Power Functions - IR Receiver (58123c01)
Power Functions - IR Remote Control
+motorový set Power function

Bricklink a eBay jsem se díval,ale zatím jsem nepochopil přesně všechny podrobnosti, asi potřebuji více klidu :-)
Tak ještě 1x díky za rady, tento web a forum je super. pochvala všem zainteresovaným :-)                                    Radek

Tak jako, koupit si IR a k tomu motorový set PF je tak trochu blbost ::) V PF motorovém setu máš jeden M motor, který se hodí tak maximálně k zatáčení (pohon jen u malých aut). Takže i kdybys měl jakýkoliv motor (ale byl jen jeden) tak koupit si k němu IR ovládání bych bral jako projev blbosti. Jinak IR ovládání včetně motorů,... Seženeš na S@H, cena není nijak líbivá, ale pokud se ti nechce do BL tak doporučuji (http://shop.lego.com/ByTheme/Leaf.aspx?cn=47&d=403). ;)

Tynian

Mno pokud chceš skutečně naostro začít s PF a IR ovládáním, tak jednoznačně pořid buldozer (8275). Faktem je, že to je docela velká investice, ale získáš tím neskutečný množství dílu a především kupu PF prvků, se kterejma se dá dělat už kdeco :-) Pro začátek rozhodně lepší než koupit pár malejch Techniců a PF díly shánět zvlášť ...

A jinak samozřejmě smíchat, nejdřív všechno nahrdnout na velkou hromadu a chvíli se kochat a pak roztřídit podle typu a funkce ... mě osobně organizéry s šuplíčkama nevyhovujou, páč převážně stavím v poloze "volně ležícího střelce", takže používám klasický plastový organizéry s víkem (jako jsou rybářský na háčky a podobný pitominky :-)

jakpet

Já si myslim, že třídění na barvy je nanic (je toho tolik, že se v tom už nevyznáš) , mam s tim docela zkušenost, dílů mám hodně >:D >:D Rozhodně si nemyslim, že 8275 je nutnost, mam 8421, stojí stejně peněz, dílů je tam o 500 víc! Nakoupil jsem PF IR ovládání u malozvlkahostiny, jeden set s PF dostanu k vánocům druhej si koupim, vyjde to mnohem levnějc a dílů budeš mít víc!!!

Colonel32

Citace od: jakpet kdy 30.11.2008, 02:04:10
Já si myslim, že třídění na barvy je nanic (je toho tolik, že se v tom už nevyznáš) , mam s tim docela zkušenost, dílů mám hodně

Mam dilku urcenych na staveni nekolik desitek kilogramu, a nedokazu si predstavit, ze bych mel treba v pytliku se slope '45 2x1 triple hledat, jestli mi tam ciste nahodou nezbyla jeste nejaka seda... ale kazdy sveho stesti strujcem.

jakpet

Chápu tě, tolik lega zdaleka nemam( mam cca 15 000 briků), smím se zeptat, kolik let se zajímáš o lego? :)

Lego_Radek

Díky za rady zkušenějších. Mne přitahují takové ty malé vozítka, buginy a autíčka postavené z vlastní fantazie nebo podle předlohy skutečných vozů, které pak sviští bytem. Možná bych koupil PF set a k tomu IR ovládání a ještě jeden motor (XL). Každopádně díky všem, kteří se zapojili s dobrým úmyslem pomoci :-)

TomKQT

Citace od: TomB kdy 29.11.2008, 21:39:58
Dálk. ovládání se dá koupi v ČR.
Resp. u Honza D.-
www.kostky.malovlkahostiny.net
Dvě malé připomínky:
1. Adresa je http://kostky.malozvlkahostiny.net/
2. Bohužel v současné době nemá vše potřebné pro dálkově ovládané elektrické modely

Citace od: Colonel32 kdy 30.11.2008, 02:13:58
Citace od: jakpet kdy 30.11.2008, 02:04:10
Já si myslim, že třídění na barvy je nanic (je toho tolik, že se v tom už nevyznáš) , mam s tim docela zkušenost, dílů mám hodně
Mam dilku urcenych na staveni nekolik desitek kilogramu, a nedokazu si predstavit, ze bych mel treba v pytliku se slope '45 2x1 triple hledat, jestli mi tam ciste nahodou nezbyla jeste nejaka seda... ale kazdy sveho stesti strujcem.
Podle mě je ale docela zásadní rozdíl v Technic stavění a Creator (nebo System či jak to nazvat) stavění. U Technic je v drtivé většině na prvním místě funkčnost a až pak barva (vzhled). Navíc - Technic, zvlášť v poslední době, má dost omezený výběr barev a není až tak velký problém najít dílek v příslušné barvě, když máš smíchány pouze černou, světle a tmavě šedou a žlutou (případně ještě červenou).
Zaměření: Fanoušek; Virtuální (3D SW) modelář, stavitel a animátor; Technic stavitel a nadšenec.

otaznik

IMHO pro opravdu pořádné stavění je potřeba to mít rozdělené podle barev i podle tvarů (samozřejmě v nějaké rozumné míře). Tak to má třeba Peter (snad nevadí, že to prozradím) a mně se to zdá tak nejlepší, nejpraktičtější.

Já osobně mám všechny díly daného setu u sebe, sety nemíchám (ale sbírám), dohromady "na hromadě" mám jen cca 21000 náhradních dílů, ty mám
a) naházené v peeronu (což je při stavění také důležité, člověk pak může výrazně snadněji odhadnout na co díly má a na co ne)
b) roztříděné podle tvaru a barev
Hledá se mi v tom velmi pohodlně.

TomKQT

Ono taky hlavně záleží na tom, kolik toho člověk má. Neboli - je to naprosto subjektivní a nedá se generalizovat co je lepší.
Když máš od jednoho dílku 10 žlutých, 10 šedých, 5 tm. šedých a 5 černé, tak je IMHO plýtvání místem řešit nějaké třídění podle barev.
Zaměření: Fanoušek; Virtuální (3D SW) modelář, stavitel a animátor; Technic stavitel a nadšenec.

grohl

Já osobně mám všechny sety společně a díly roztříděné podle kategorií asi na třicet druhů. Liftarmy stejné délky, úhlové spojky, piny podle druhů atd. Vše uskladněné v dózách od salátů a zmrzliny. Když začne nádoba být dílkům malá, vyměním ji za větší a nebo zavedu další kategorii. Kola mám vyskládaná na dně šuplíku v komodě, protože málokdy jich potřebuji větší množství. Další kategorie které jsou náročné na prostor: Krycí panely, všemožný očudlovaný odpad, který jsem ještě nijak netřídil, elektrické prvky, piny, osy, ozubená kola...

//Zapomněl jsem dodat, že teď se mi doma válí hrubým odhadem cca 10000-15000 dílků.

otaznik

Citace od: TomKQT kdy 30.11.2008, 21:25:52
Ono taky hlavně záleží na tom, kolik toho člověk má. Neboli - je to naprosto subjektivní a nedá se generalizovat co je lepší.
Když máš od jednoho dílku 10 žlutých, 10 šedých, 5 tm. šedých a 5 černé, tak je IMHO plýtvání místem řešit nějaké třídění podle barev.
Předpokládám, že se bavíme o rozumném množství a podkladu pro stavění, ne o 100 dílech.

TomKQT

Citace od: otaznik kdy 30.11.2008, 21:46:44
Citace od: TomKQT kdy 30.11.2008, 21:25:52
Předpokládám, že se bavíme o rozumném množství a podkladu pro stavění, ne o 100 dílech.
A z čeho ten předpoklad plyne? Já bych přísahal, že jsme v threadu založeném začátečníkem v Technic, který se ptá, jak nejlépe skladovat dílky. Takže nevím, jestli má desetitisíce Technic komponent.
A ostatně - co je rozumné množství? Stavět se dá ze všeho, stačí mít i jediný, klidně i malý set. Otázka je jenom kolik toho půjde postavit...
Já mám 7 Technic setů s celkovým počtem cca 3780 dílků (plus nějaké nakoupené volně, ale nesrovnatelně méně), stavět se z toho rozhodně dá rozumně a třídění podle barev je to poslední, co by mi scházelo. No i když - osy podle barev roztříděné mám, tak nějak mimochodem :D

otaznik

Citace od: TomKQT kdy 30.11.2008, 22:09:02

A z čeho ten předpoklad plyne? Já bych přísahal, že jsme v threadu založeném začátečníkem v Technic, který se ptá, jak nejlépe skladovat dílky. Takže nevím, jestli má desetitisíce Technic komponent.
A ostatně - co je rozumné množství? Stavět se dá ze všeho, stačí mít i jediný, klidně i malý set. Otázka je jenom kolik toho půjde postavit...
Já mám 7 Technic setů s celkovým počtem cca 3780 dílků (plus nějaké nakoupené volně, ale nesrovnatelně méně), stavět se z toho rozhodně dá rozumně a třídění podle barev je to poslední, co by mi scházelo. No i když - osy podle barev roztříděné mám, tak nějak mimochodem :D
Předpoklad plyne z toho, že pokud někdo chce informaci o tom, jak díly třídit, tak jich má asi (výrazně) více, než co se vejde do jednoho kufříku z Globusu. Jinak by ten dotaz neměl smysl.

Lego_Radek

Co se mého dotazu na případné třídění týče, tak mám 6 setů Lego Technic, takže proti číslům, které jsem tady viděl jsem úplný žabař - však jsem začátečník :-), ale ptal jsem se proto, že mne zajímalo jestli i těch šest setů by bylo lepší mít rozděleno, nebo je smíchat, však k nim časem budou přibývat další. Jak už jsem psal, líbí se mi představa postavit nějaké vozítko nebo buginu na IR ovládání (případně i bez) z různých setů dohromady podle fantazie, takže se mi ty díly pomíchají na výsledném modelu.Ale prostě jsem chtěl znát názory zkušenějších a dělat si tak ucelenější pohled na lego Technic z různých úhlů, protože ty krabice z barevnými kostkami a ozubenými koly jsou fascinující. Díky všem,kteří se jakkoli zapojili a reagovali na můj prvotní příspěvek.                    Radek

otaznik

Citace od: Lego_Radek kdy 02.12.2008, 18:05:17
Co se mého dotazu na případné třídění týče, tak mám 6 setů Lego Technic, takže proti číslům, které jsem tady viděl jsem úplný žabař - však jsem začátečník :-), ale ptal jsem se proto, že mne zajímalo jestli i těch šest setů by bylo lepší mít rozděleno, nebo je smíchat, však k nim časem budou přibývat další. Jak už jsem psal, líbí se mi představa postavit nějaké vozítko nebo buginu na IR ovládání (případně i bez) z různých setů dohromady podle fantazie, takže se mi ty díly pomíchají na výsledném modelu.Ale prostě jsem chtěl znát názory zkušenějších a dělat si tak ucelenější pohled na lego Technic z různých úhlů, protože ty krabice z barevnými kostkami a ozubenými koly jsou fascinující. Díky všem,kteří se jakkoli zapojili a reagovali na můj prvotní příspěvek.                    Radek
Radku, jsou tu dva druhy "uživatelů":
a) sběratelé (kam se řadím i já) - sety nemíchají dohromady, nevyhazují krabice apod.
b) stavitelé - třídí díly ze všech setů (viz příspěvky výše)

Budeš tedy asi patřit do té druhé skupiny. Na tvém místě bych pořídil několik kufříků pro rybáře, kutily apod. a do nich díly rotřídil. Pokud plánuješ i nadále sety nakupovat, tak bych třídil tak, abys zaplnil maximálně polovinu místa, kterou chceš dílům věnovat. Důležitou věcí je si díly někde evidovat, pak velmi jednoduše zjistíš kolik čeho máš, aniž bys musel cokoli počítat a dohledávat.

expertik

Pridám svoj názor :-P
Myslím si, že tu chýba ešte aspoň jedna skupina...

c) zberatelia s občasnými staviteľským syndrómom :-D - triedim diely zo všetkých setov podľa typov/farieb (závisí od množstva), ale ani nevyhadzujem krabice, návody, nálepky :-P

Lego_Radek

Děkuji za rady všem. I když jsem začátečník, tak jsem typ stavitel. Samozřejmě že nevyhazuji návody (nálepky a pod.) - ty si schovávám, ale krabice u mne moc dlouho nevydrží :-) Vidím to na ty kufříky :-) navíc se mi líbí ta představa, jak to má vše své místo, já to otevřu a vybírám a stavím a kombinuji :-) Takže legu zdar a Technicu obzvlášť                                   Radek