Článek

Založil rdk, 07.10.2005, 08:11:54

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

rdk

Vážení,

taky se umlaťte smíchy. (English only, sorry.)

ROTFL

EDIT: TomG to pro vás přeložil. Překlad najdete níže.

TomG

Mama je ztracena v zemi lega

Moje sousedka me nenavidi. Musi to tak byt, protoze jinak me nenapada jediny duvod proc tato zena, se kterou nakupuji, lepime znamky na pohledy a mame spolecne fotky, by koupila pro kazdeho meho syna box s 700 kousky lega.

Rekla, ze se chce jen podelit o svoji zkusenost . Ale ona me musi nenavidet.

Myslela jsem, ze je to mile, Prisla k nasim dverim, jeji mali synove nesli kazdy velky pytel, aby nam podekovali, ze jsme je hlidali par dni, kdyz jim skoncila ten den skola. Moji synove byli nadseni, kdyz vybalili  velke cervene plastove krabice, plne barevnych lego dilku a my se smali, ze nasi chlapci maji radost z darku.
Okamzite roztrhnutim otevreli vsechny plastove pytliky a vysypali dilky ven. Beze slov jsem prosla mezi nimi a posbirala tyto prazdne pytliky a mezitim chlapci zacli stavet cokoliv je zrovna napadlo. Brzo na to, byla podlaha v obyvacim pokoji plna modelu aut, lodi, domu, zbrani a dalsich zajimavych kreaci vytvorenych z malych barevnych kostek.

Tu noc jsem si uvedomila prvni naznak nasledujicich problemu. Chlapci nechteli zase rozlozit modely na jednotlive dilky a trvali na tom, ze musime ty auta, lode, domy, zbrane chranit tak jak jsou, nejlepe vecne. Snazila jsem se jim vysvetlit, ze zabava z lega spociva v tom, ze je mozne vse co postavili zase rozebrat a pozdeji vytvorit neco lepsiho. Bylo to bez sance. Trvali na zachovani svych mistrovskych del, tak jak jsou a jakmile vypotrebovali kazdy svych 700 kousku, chteli dalsi. Pevne jsem trvala na tom, ze 1400 dilku je az moc pro jakoukoliv domacnost a ze by si meli hrat s tim co uz postavili nebo to rozebrat a pak postavit neco jine. Stalo to spoustu jeceni a dohadovani se. Nakonec otravena, jsem jim rekla, ze bud si vystaci s temi 1400 dilky co maji, nebo nebudou mit nic. Ze jim to proste seberu. S reptanim si uschovali sve nejoblibenejsi vytvory a zbytek rozebrali a pak vytvorili neco jine.

A tohle vsechno byla teprve prvni noc. 

Behem nasledujicich dni, invaze lega byla zrejma. Bylo vsude. Musela jsem vytahnout veskere pradlo z pracky, abych nasla uplne dole cekajici kostky lega. Nachazela jsem je v priborniku, lednicce, v odtoku v koupelne a v neposledni rade uprostred noci, kdyz jsem na nejaky dilek stoupla.

Pak prisly boje. Krabice obsahovaly kazda jen dva pary kol a oba chlapci hrozne radi stavi auta. Je zbytecne rikat, ze kolecka se bezne ztracely po celem dome a chlapci se casto hadali, kdo je pravoplatny vlastnik daneho kolecka.

Navstivila jsem tedy internetove stranky firmy LEGO a nasla jsem tam balicek obsahujici 70 paru kolecek. Neptejte se me, co me to napadlo, ale objednala jsem je. Moji chapci byli opet nadseni a dum byl brzo preplnen auty. Jezdili s nima po chodbe z jednoho konce na druhy, na stole v kuchyni a dokonce i ve vane.

Z pocatku jsme ja a muj manzel sbirali vsechny po dome poztracene kousky a davali je zpet do krabic a snazili se je rovnomerne rozdelovat mezi chlapce. Kazdnou noc, jsme chodili po dome, prilezitostne staveli nase mala auticka nebo figurky z nalezenych dilku a pokladali jsme je do pokoje nasich synu. Pak prisel den, kdy jsem si vsimla, ze muj manzel hodil nejake kostky do smeti a mumlal si pri tom, ze se ty kostky mnozi a ze brzo obsadi cely svet. Moudre jsem mu radeji nerekla, ze nasi chlapci dali dohromady vsechny penize co nasetrili a koupili si jinou velkou krabici lega.

Za par tydnu, kdy jsme dostali ten darek, o kterem jsme si uz vice nemysleli, ze to byl darek, jsem se svymi chlapci navstivila dum sousedu a ti okamzite zmizli smerem do detskeho pokoje. Behem dalsi sekundy jsme mohli slyset nezamenitelny zvuk, kdyz vysypete krabici lega na podlahu. Obratila jsem oci v sloup a pak se podivala na
Ginny, ktera uplne klidne popijela salek kavy.

"Ty kostky mame uplne vsude", rekla jsem ji.

"Ach. Ja vim", odpovedela a podala mi cukr.

"Vis? Vis taky, ze je mame ve vane, v pracce, v mycce na nadobi a dnes rano jsem je nasla v moji penezence.

"Jo, vim", rekla a pousmala se.

"Jo, vim? A to je vsechno co mi k tomu reknes? Jen jo, vim ?"

"Kazdou noc to musim uklizet a mam toho mnohem vic na uklizeni nez ty", odpovedela klidne. "Privadeji me k silenstvi."

"Kdyz te privadeji k silenstvi, proc jsi nam teda dala ty krabice s legem?"

Pomalu se usmala se, takovým dabelskym usmevem.

"Protoze kazdy den, kdyz tvoji synove sem prijdou na navstevu, tak vysypou na podlahu vsechny kostky nasich chlapcu a ja pak na ty kostky neustale slapu. Chtela jsem se tedy s tebou podelit o tuto zkusenost"

Byla jsem jako oparena. Jak mi to mohla udelat? Nevedela jsem co si o tom myslet.

Minuly tyden, prisel na navstevu znamy, s kterym se potkavam v kostele se svymi dvema chlapci, kteri okamzite sli do detskeho pokoje pro krabice s legem a vsechno to vysypali na podlahu. Vsichni se pak o lego porvali. Kostky jsme pak sbirali nekolik dni.

O nekolik dni pozdeji mi prisla emailem pozvanka na narozeninovu party jedno ze synu toho znameho.

Sla jsem tedy nakupovat a koupila krabici s 1000 dilky lega.

Musim prece podelit o svoji zkusenost s legem.

//je to hodne volne prelozene a pokracovani bude nasledovat v tomto prispevku :) Tak a je to prelozene cele :)
Only the best can survive.

myth

hustééé ROTFL

Btw ako môže byť 1400 dielikov postatčujúcich pre jeden dom? Veď to nestatčí ani pre jedného človeka, nieto ešte pre dvoch chalanov 8) .
When the student is ready the master will appear.
An expert is one who knows more and more about less and less.

corelxt

no do nedavna sem eml neco malo pres 2000 kousku, a kupodivu se vse veslo do jedne velke mars skrinky... takze ani "ubohych" 1400 kousku se neda povazovat za pocet maximalni pro rodinu... zjevne maminka nema bunky afolovic ;D

Colonel32

Citace od: corelxt kdy 07.10.2005, 11:22:29
no do nedavna sem eml neco malo pres 2000 kousku, a kupodivu se vse veslo do jedne velke mars skrinky... takze ani "ubohych" 1400 kousku se neda povazovat za pocet maximalni pro rodinu... zjevne maminka nema bunky afolovic ;D

v jedne krabici a po celem byte, to je zatracene velky rozdil...

corelxt

c32: souhlas, ale ikdyz sem rozbordelil po pokoji, tak sem zabiral plochu max kolem 3x3metry...
rozkramovat to po celym byte je pro hrani si s legem snad to nejhorsi...

otazka ovsem taky, kolik tem tatarum bylo (je) ..

TomG

Pise se tam Young Boys, takze tak  okolo 10ti bych rekl.

corelxt

no potes... necha se to ospravedlnit tim, ze to sou americky decka...???
se permanentne rika, ze americky deti sou hloupejsi jak evropsky, a cesky sou nejchytrejsi ;D
ale tohle by spis meli komentovat rodicove zde na kostkach..

Cavelon

Citace od: TomG kdy 07.10.2005, 12:43:32
Je to hodne volne prelozene, ale myslim, ze pointa zustala :)

Dobre si to preložil. Za tú prácu Ti tí, čo tomu nerozumeli, môžu nohy bozkávať. ;D :-*

IMHO je to celé o tom, akú hodnotu má lego v USA a o výchove detí. A neskôr, keď odrastú, majú podobný vzťah ku všetkému a najmä ku zvyšku planéty. >:(

Jarmila

Děkuji za přeložení článku. opravdu k popukání.

Tu paní bych pozvala k nám do domu na návštěvu. Zjistila by, že je na tom ještě pořád relativně dobře. Kde všude už jsem našla lego! Žádný kout v domě není proti tomu imunní. Pomalu si začínám myslet, že se ty naše kostky z lega v noci po domě prochází samy a už zjistily způsob samovolného množení. Že jim nestačí, když při každém výletě z našeho Zapadákova do většího města přitáhnu další legový soukmenovce. Ale já jsem AFOLka.
Když jsem byla mladá, byla jsem domýšlivá. Ale teď? Teď už nemám chybu!!!

Jindroush

Citace od: Cavelon kdy 07.10.2005, 12:54:35
IMHO je to celé o tom, akú hodnotu má lego v USA a o výchove detí. A neskôr, keď odrastú, majú podobný vzťah ku všetkému a najmä ku zvyšku planéty. >:(

Ale blbina. Je to vtipná glosa z nedělních novin nebo co. Usuzovat z toho na globální důsledky politiky USA je nesmysl. Dtto neustále omílaná úroveň školství, když při odevzdávání přihlášek na ČVUT nebyli maturanti schopni na poště vyplnit složenku - skutečně důkaz úrovně českého školství...  :P
Jindroush. (Moje Brickshelf galerie zde)

Cavelon

Citace od: Jarmila kdy 07.10.2005, 13:03:27
zjistily způsob samovolného množení

To by som bral. :D
Prosím, hoď sem návod, vzájomná prítomnosť ktorých kociek napomáha ich rozmnožovaniu? Aby som vedel ako ich mám skladovať. :D Patrí neporiadok k základným požiadavkám? A v čom ich je najlepšie skladovať - v práčke, v koši na špinavé prádlo, v chladničke... ???
A ja, že skade majú amíci toľko kociek? ;D

Cavelon

Citace od: Jindroush kdy 07.10.2005, 13:12:58
Citace od: Cavelon kdy 07.10.2005, 12:54:35

Ale blbina.

Áno? Ja myslím, že nie.
Staré a generáciami overené príslovie hovorí: Ohýbaj ma mamko, pokiaľ som ja Janko, bo keď budem Jano, neohneš ma mamo!
Keď necháš decká robiť neporiadok a budeš po nich v noci upratovať, tak uvidíš, aké budú "poriadkumilovné" v dospelosti...

Jarmila

Pořádek je relativní pojem. Pro tu maminku, která byla zvyklá na sterilně uklizenou domácnost, musí být lego roztahané po celém domě stresující záležitost. A pokud po nocích chodí a sbírá kostky sama, tak těžko budou chlapečkové po sobě uklízet. Když zavelím kostky do pekáčů a nic se neděje, tak taky začnu sklízet sama. Do velikého pytle, kde mají kostky domácí vězení. Chvilku si tam odpočinou a pak se synátor trošku začne snažit s uklízením. Ale opravdu jen trošku.  ;D.

sam.no

Také jsem již zavedla, že když se neuklízí, tak nebudou hračky, vyhrožuju, že je dám sousedům, občas to má i úspěch i když malému ještě nejsou tři.

Jarmila

Citace od: Cavelon kdy 07.10.2005, 13:14:24
Prosím, hoď sem návod, vzájomná prítomnosť ktorých kociek napomáha ich rozmnožovaniu? Aby som vedel ako ich mám skladovať. :D Patrí neporiadok k základným požiadavkám? A v čom ich je najlepšie skladovať - v práčke, v koši na špinavé prádlo, v chladničke... ???

Možná se nemnoží, jen se přemisťují, vytvářejí chaos a relativní nepořádek.
Abych přišla věci na kloub, tak jsem začala dělat inventuru. Ale jde mi to moc pomalu.
Třeba to nezjistím nikdy a zůstane to pro mne věčným tajemstvím.  :D

Micho

Aj ja by som chcel pár Lego samičiek .....  ;)

TomG

Citace od: Micho kdy 07.10.2005, 14:40:52

Prasaku :)  Bys je pak hodil do krabice od lega a pozoroval pri mnozeni ? :)

Jarmila

Citace od: Micho kdy 07.10.2005, 14:40:52

Se taky mohou množit bezpohlavně, prostým dělením.

Micho

CitaceSe taky mohou množit bezpohlavně, prostým dělením.
Pro ADMINI: Svoje bláboly si promažu.

Neboj, aj pre adminov sú to zaujímavé informácie. Inak, ktorý tip kociek a akej farby sa takto rozmnožuje? Bo moje bricky sa zatiaľ nejak nechcú ....

Teddy Bear

Citace od: Micho kdy 07.10.2005, 14:52:52
CitaceSe taky mohou množit bezpohlavně, prostým dělením.
Pro ADMINI: Svoje bláboly si promažu.

Neboj, aj pre adminov sú to zaujímavé informácie. Inak, ktorý tip kociek a akej farby sa takto rozmnožuje? Bo moje bricky sa zatiaľ nejak nechcú ....

Jaktoze, to jeste nema vlastni sekci na kostkach? >:D
''Jak rozmnozovat kostky''
Buďte sami sebou!!!

Cavelon

Citace od: Micho kdy 07.10.2005, 14:52:52
ktorý tip kociek a akej farby sa takto rozmnožuje? Bo moje bricky sa zatiaľ nejak nechcú ....

Už som prosil návod, ale nejako nechce prezradiť... :-\

Micho

Ja som to registroval a preto sa od Jarmilky snažím vymaniť výrobné tajomstvo. Ale keby to bolo tak, tak to by malo nepredstaviteľnú cenu. Napadá ma starý SCI-FI seriál Spadla z oblakov, kde Majka z Gurunu duplikovala všeličo, len to bolo zrejme náročné na energiu ...

Jarmila

Vždyť už jsem psala, že to je jedna z nevyřešených záhad.

Až dodělám za dlouhých zimních večerů inventarizaci, tak budu chytřejší. Ale to pak bude příspěvek do "Kolik váží vaše lego" a "Cena vaší sbírky".

Micho: Je to náročné hlavně na peněženku. Ale to známe všichni.