Mám největší sbírku [s]postaviček[/s] z Lego stavebnic na světě?

Založil Mičánek, 25.07.2008, 23:41:16

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Mičánek

Nechci být domýšlivý, ale předpokládám, že mám největší sbírku postaviček u nás ale možná  i ve světě. V tuto chvíli cca 2.500 kusů. Ví někdo o někom, kdo v zahraničí sbírá postavičky jako já, typově, podle plánků a né 1000 kusů od jedné postavičky. O této Čínské sbírce http://www.minifigs.net/webpage/fameset_e.htm vím, ale chybí jim cca 20% z  BrickLinku. O jiné sbírce nevím. Chtěl bych požádat ty, kdo přispívají do zahraničních Legových diskusí zda by se nemohli poptat jestli někdo sbírá postavičky typově, přesně podle plánků a kolik jich má. Já neumím žádný cizí jazyk a tak se nemohu zapojit do vyhledávání kolegů v zahraničí.  Zajímalo by mě, jestli firma v Dánsku archivuje postavičky a kolik jich asi mají. Můžete se někdo na to zeptat p.Bayera? Pomůže mi někdo zjistit, kolik lidí v zahraničí může sbírat postavičky ze stavebnic Lego a jak mohou mít velké sbírky?

Jonas

Osobně jsem největší množství různých postaviček viděl na tomto místě. Dokonce jsem na vlastní oči spatřil, jak tam prodavač přinášel kýble nožiček (N), tělíček (T), hlaviček (H), pokrývek hlavy (P) a sypal to do kontejnerů. Odhaduji, že se tam dalo sestavit a oficiálně zakoupit tak K = N x T x H x P různých postaviček. Počet možných kombinací K bych odhadoval tak na 100000. ;)
Jonas - Můj Brickshelf

Marty713

A to je 2 500 figurek; od každého druhu jedna nebo to počítáš dohromady s tím, že některé máš třeba jen 2x nebo 3x? A počítáš jen LEGO kombinace, nebo i vlastní, jestli mi rozumíš (original, nebo custom)?

P.S. bojim se zeptat, kolik máš Harry Potterů  >:D

zakm

Citace od: Jonas kdy 26.07.2008, 11:21:27
Osobně jsem největší množství různých postaviček viděl na tomto místě. Dokonce jsem na vlastní oči spatřil, jak tam prodavač přinášel kýble nožiček (N), tělíček (T), hlaviček (H), pokrývek hlavy (P) a sypal to do kontejnerů. Odhaduji, že se tam dalo sestavit a oficiálně zakoupit tak K = N x T x H x P různých postaviček. Počet možných kombinací K bych odhadoval tak na 100000. ;)

Myslim si ,že Mičánek nemyslel zbierkov minifigov počet kusov v predaji alebo na výstave ale v súkromnej zbierke .
...ak nájdeš v živote cestu bez prekážok ,tak nikam nevedie...

Mičánek

Citace od: Marty713 kdy 26.07.2008, 15:22:16
A to je 2 500 figurek; od každého druhu jedna nebo to počítáš dohromady s tím, že některé máš třeba jen 2x nebo 3x? A počítáš jen LEGO kombinace, nebo i vlastní, jestli mi rozumíš (original, nebo custom)?
P.S. bojim se zeptat, kolik máš Harry Potterů  >:D
postavičky ve sbírce počítám jen jednu od každého typu které byly ve stavebnicích Lega. Když si otevřeš tuto stránku  http://www.bricklink.com/catalogTree.asp?itemType=M tak zjistíš kolik je postaviček a toto je můj internetový katalog pro sestavování postaviček a rád bych měl ve sbírce všechny postavičky co tam jsou. Do sbírky nepočítám žádnou postavičku, která není ze stavebnice Lego a také neodpovídá sestavením vzoru z plánku stavebnice. Plánek je pro mě rozhodující pro přesné sestavení postavičky do všech detailů. Neuznávám amatérsky pomalované nebo polepené postavičky které si nadšenci (barbaři) dělají z různých dílků. To co nevyrobily továrny Lego neuznávám. Proto s nimi také nepočítám do sbírky. Od každého typu postavičky vždy počítám jen jeden kus. Ty co mám vícekrát jsou v balíčku na výměnu a se sbírkou už nemají nic společného.
Bohužel nemohu říci že mám ve sbírce všechny postavičky ze série Herry Potter. Chybí mi 3 postavičky.

Marty713

Hmmm...  :o tak to ti gratuluju, nádhera.

Já jsem myslel přímo postavičku Harryho Pottera, mám trochu pocit, že se sbírá sama, je skoro v každym setu, je prostě všude.  :D
Jinak, který 3 postavičky ti chybí? Určitě je snadno seženeš, třeba i tady.

EDIT: Taky mě to napadlo. Ano, jako chybějících několik kousků budou sakra drahé, ať je to cokoliv. Na druhou stranu si myslím, že toho nikdo nezneužije a nebude požadovat přemrštěnou cenu. Pokud ano, tak ty figurky se snad dají sehnat i jinde.

Colonel32

Mičánek

Citace od: otaznik kdy 29.07.2008, 08:22:33
Co se týče Mičánkovy sbírky, bylo by dobré, kdyby sem Slávek hodil foto svých nejvzácnějších kusů, to by mě osobně velmi zajímalo.
Mám obavu, že nemám ve sbírce vzácné postavičky. Mám několik zajímavých, ale vzácné asi nejsou. To by někdo musel zpracovat katalog a v něm jednotlivé postavičky ohodnotit stupněm vzácnosti (tak jak je to u toho se stavebnicemi). To by ale firma Lego musela říci kolik se vyrobilo od určité postavičky kusů. Sbíral jsem mince a ty se oceňují podle těchto kritérii 1) kolik je vyraženo kusů, popřípadě kolik je známo kusů. 2) zachovalost či kvalita. 3) vydražená cena na aukcích. Kombinací těchto tří kritérií lze určit jejich cenu. Jenže informace o počtu vyrobených postaviček jsem nikde nenašel a tak toto základní kritérium se nedá použít a abych já sám mohl říci toto je vzácná postavička, bych si nikdy netroufnul. Proto přikládám jen několik zajímavých postaviček, které mi přibyly v poslední době. Vždy mě pobaví když na Auru někdo ohodnotí pár roků starou stavebnicí ,,toto je unikátní stavebnice" a přitom se u nás běžně prodávala v obchodech. To bych měl dvě třetiny sbírky samý unikát.
Ta postavička se znakem Českomoravského fotbalového svazu může být dost zajímavá, nikde na internetu jsem ji neviděl a asi to byla jen zkušební výroba a mnoho jich nebude. Že by si funkcionáři nechali v Legu udělat klíčenky?   

Marty713

Když jsi ji nikde neviděl, jak si jseš jistý, že ten fotbalista není custom fake?

Ty dvě věci bez potisku, co to je?
To první je asi helma clone troopera z epizody III, ale to tělíčko nepoznávám, nějaký space?

Jindroush

Rozhodně ten fotbalista má profipotisk buď sítotiskem nebo tampónovým tiskem a předlohy nejsou zadarmiko, spíše naopak.
Jindroush. (Moje Brickshelf galerie zde)

Marty713

Myslím, že je možné, že obtisk má profitisk. Zdá se mi, že je ten čtverec nepatrně nakřivo.

otaznik

Citace od: Marty713 kdy 30.07.2008, 17:50:02
Myslím, že je možné, že obtisk má profitisk. Zdá se mi, že je ten čtverec nepatrně nakřivo.

I LEGO občas tiskne nakřivo.

Marty713

Citace od: otaznik kdy 30.07.2008, 19:10:57
I LEGO občas tiskne nakřivo.

Né, ty kecáš, tomu něvěřim! To není pravda! Zhroutil se mi svět...  ;D ;D ;D

Já vim, jen se snažim nabídnout jinou alternativu, tak co to tedy je?

Jindroush

Ne, ty fotbalisti maj normální potisk přímo na plast buď sítotiskem nebo tampónovým tiskem. Kdysi byla nějaká akce LEGO, McD a fotbal, tak to možná patřilo k sobě.

betakaroten

No nazdar, tady je zase jazykovědná debata, to si nesmím nechat ujít (krom toho to mám v popisu práce) ;D
Citace od: Mičánek kdy 28.07.2008, 10:49:37
postavičky ve sbírce počítám jen jednu od každého typu které byly ve stavebnicích Lega. Když si otevřeš tuto stránku  http://www.bricklink.com/catalogTree.asp?itemType=M tak zjistíš kolik je postaviček a toto je můj internetový katalog pro sestavování postaviček a rád bych měl ve sbírce všechny postavičky co tam jsou. Do sbírky nepočítám žádnou postavičku, která není ze stavebnice Lego a také neodpovídá sestavením vzoru z plánku stavebnice. Plánek je pro mě rozhodující pro přesné sestavení postavičky do všech detailů. Neuznávám amatérsky pomalované nebo polepené postavičky které si nadšenci (barbaři) dělají z různých dílků. To co nevyrobily továrny Lego neuznávám. Proto s nimi také nepočítám do sbírky. Od každého typu postavičky vždy počítám jen jeden kus. (...)
No, jestli ve světě jsou podobní sběratelé, tak nejspíš bude každý mít mírně odlišné vymezení sbírky, a tím pádem je každá sbírka světový unikát ;) Co je to třeba "do všech detailů"?
- plné nebo duté hlavy (v plánku se to nějaký čas nerozlišovalo, přesto je to podstatný rozdíl z hlediska hratelnosti)
- zrcadlově převrácené potisky
- setřený potisk (záměrně odstraněný nebo sešlý věkem) se nedá rozpoznat od chybějícího "z továrny"
- mimořádný potisk (fotbalista apod.), jak se pozná, tisklo-li LEGO nebo někdo jiný?
- zkratka "fig" se používala dávno před Legem, na zkomoleninu to nevypadá ("-ura" bude nejspíš přípona, takže i bez ní to slovo musí něco znamenat)
- technické názvosloví je určitě komplet německé, že jo: kmitočet, stykač, bleskojistka, rozhlas, nádraží, souprava, rychlík, kolo/kolej/kolejnice ... (samozřejmě že je to směs, a v němčině budou určitě rozdíly mezi rakouskou a pruskou oblastí)

Skyder

ZLATY C3PO!!! Inac pani nejak mi blbne forum, niekedy neda odozvu :D

PS: ja mam doma Anakina /toho co ma pehy na tvari z Mos Espa Podrace setu tusim/ a ma tie pehy a obocie posunute od oci :D
Skyder

Jindroush

Citace od: betakaroten kdy 30.07.2008, 19:35:35
- technické názvosloví je určitě komplet německé, že jo: kmitočet, stykač, bleskojistka, rozhlas, nádraží, souprava, rychlík, kolo/kolej/kolejnice ... (samozřejmě že je to směs, a v němčině budou určitě rozdíly mezi rakouskou a pruskou oblastí)[/size]

vercajk, šroub, mašinfíra, buzerplac, mašinkvér, šalina, rajóny, jekl, knejp, pajcr, ráčna, ponk, šrank, mafl, šíny, haubna, veksle, kvalt, rejd, šaltpáka, špígl...

MwK

For Mičánek:
Len tak mi napadlo,u figurky "Grófa Dukuho" z SW máš obidva druhy hlavy?
Šedú a tú viac šedú?Odtiene síce neviem,ale zaujímalo by ma či zbieraš aj takéto detaily... :)

Inak,už aj mne tu toho pripadá veľa,a veľmi by som chcel vidieť tú zbierku,zrejme aj tak trochu pôvodný zámer témy... ::)
(BOL) Som STAR WARS maňiak a zberateľ !!! >:D
Asi som už poriadny AFOL ... prežívam dark age ...

Mičánek

Citace od: Marty713 kdy 30.07.2008, 16:13:29
Když jsi ji nikde neviděl, jak si jseš jistý, že ten fotbalista není custom fake?
To první je asi helma clone troopera z epizody III, ale to tělíčko nepoznávám, nějaký space?

Fotbalista  má trup originál Lego tovární výroba.

Trup je z postavičky série LIFE ON MARS. Zde je připojen originál.

Mičánek

Citace od: betakaroten kdy 30.07.2008, 19:35:35
No nazdar, tady je zase jazykovědná debata, to si nesmím nechat ujít (krom toho to mám v popisu práce) ;D
No, jestli ve světě jsou podobní sběratelé, tak nejspíš bude každý mít mírně odlišné vymezení sbírky, a tím pádem je každá sbírka světový unikát ;) Co je to třeba "do všech detailů"?
- plné nebo duté hlavy (v plánku se to nějaký čas nerozlišovalo, přesto je to podstatný rozdíl z hlediska hratelnosti)
- zrcadlově převrácené potisky
- setřený potisk (záměrně odstraněný nebo sešlý věkem) se nedá rozpoznat od chybějícího "z továrny"
- mimořádný potisk (fotbalista apod.), jak se pozná, tisklo-li LEGO nebo někdo jiný?

Při určení postavičky vycházím z plánků a z databází o kterých se zmiňuji výše. V tuto chvíli je pro mě nejdůležitější databáze postaviček BrickLink kterou považuji za nejpodrobnější. Když objevím nějaký odlišnosti v potisku a postavička není na této databázi tak ji dám bokem  jako kuriozitku. Při určování toho co je na určitou postavičku potřeba je pro mě tato tabulka která odkazuje na data kdy se určitý typ dílku používal (třeba zmiňovaná hlavička). Také vnitřek trupu prošel zajímavým vývojem.

eNTy

Mičánku, moji Technic-figové se ptají, zda je také sbíráš a pokud prý ne, tak máš nekompletní sbírku. O tom, že bys je nechtěl považovat za postavičky prý nechtějí ani slyšet.

EDIT:
Jen jsem do dopsal, začli mi tu hulákat DUPLO-figové mého syna +- to samé, čekají na vyjádření...

Mičánek

Citace od: MwK kdy 31.07.2008, 08:15:45
For Mičánek:
Len tak mi napadlo,u figurky "Grófa Dukuho" z SW máš obidva druhy hlavy?
Šedú a tú viac šedú?Odtiene síce neviem,ale zaujímalo by ma či zbieraš aj takéto detaily... :)

Inak,už aj mne tu toho pripadá veľa,a veľmi by som chcel vidieť tú zbierku,zrejme aj tak trochu pôvodný zámer témy... ::)
O tom že by byl dvojí druh potisku hlavy Lorda Duku nevím. V mojí oblíbené databázi BlickLink jsem žádnou zmínku o tomto nezaregistroval. Někdy se může stát, že stroj nanese více či méně barvy a pak se to jeví jako dva odlišné odstíny. Také posuny tisku jsou celkem běžný úkaz. Hlavně když se kombinuje několik barev na jeden obličej. Protože se jedná o malou plochu, je posun o 1 milimetr už poznatelný. Lego není poštovní známka nebo bankovka kde záleží na každém detailu. Proto se k těmto posunům a odstínům musí přistupovat tolerantně a nebrat vše jako unikát. Nikdo neví, kolik bylo zrovna s tímto potiskem vyrobeno dílků. Pokud firma Lego nevydá nějaký oficiální dokument odlišností u jednotlivých dílků či postaviček tak se to musí brát z rezervou.
Jestli chceš vidět moji sbírku, tak to není problém. Stačí se předem domluvit, kdy se u mě zastavíš. To platí pro každého na Kostkách. Na mojí  stránce http://www.mojelego.wz.cz najdeš vše potřebné, adresu i telefonní číslo.

Mičánek

Citace od: xtepn01 kdy 01.08.2008, 11:37:08
Mičánku, moji Technic-figové se ptají, zda je také sbíráš a pokud prý ne, tak máš nekompletní sbírku. O tom, že bys je nechtěl považovat za postavičky prý nechtějí ani slyšet.Jen jsem do dopsal, začli mi tu hulákat DUPLO-figové mého syna +- to samé, čekají na vyjádření...
Sbírám všechny postavičky ze stavebnic Lego. Zde je vždy výběr zástupců všech skupin postaviček co mám ve sbírce.

Mičánek

Pokračování

MwK

Citace od: Mičánek kdy 01.08.2008, 11:51:20
O tom že by byl dvojí druh potisku hlavy Lorda Duku nevím. V mojí oblíbené databázi BlickLink jsem žádnou zmínku o tomto nezaregistroval. Někdy se může stát, že stroj nanese více či méně barvy a pak se to jeví jako dva odlišné odstíny.
To je síce pravda,ale poznám viac ľudí čo si ho takého našli v krabici(jedným z nich som aj ja),a čítal som jednu diskusiu otom na eurobrickse takže by to mal byť komplexnejší "problém"... ;)

A inak,už len táto malá časť zbierky ma očarila... :D :)
(BOL) Som STAR WARS maňiak a zberateľ !!! >:D
Asi som už poriadny AFOL ... prežívam dark age ...