Katalog Lego stavebnic

Založil Mičánek, 21.07.2008, 23:58:06

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Mičánek

Dnes mi přišla od Kanála zásilka s knihou LEGO Collectors Guide 50 Years Anniversary Release. Musím se přiznat že jsem přímo nadšený nad jejím zpracováním. Toto je dílo které uspokojí každého sběratele Lega. Nikdy bych nečekal že se někomu podaří dát dohromady informace a barevné fotky celé produkce firmy Lego za 50 roků. K úplné dokonalosti schází jen český překlad. Naštěstí toho k překladu mnoho není. Přesto bych chtěl požádat někoho kdo umí dobře Anglicky nebo Německy o překlad této jediné stránky, která je v příloze. Bylo by dobré odstranit současný text a nahradit jej českým překladem, aby šlo stránku vytisknout a použít jako přílohu v podobě záložky. Bude někdo ochoten to udělat a dát každému zájemci k dispozici? Všem kteří se ještě nerozhodli si tuto knihu koupit doporučuji – neváhejte. Je fakt dobrá. Doufám, že vyjde něco podobného také o postavičkách ze stavebnic Lego abych nemusel takový katalog dělat sám. Koupil jsem si novou barevnou laserovou tiskárnu a chystám se vytisknout všechny postavičky z http://www.bricklink.com/catalogTree.asp?itemType=M. Bude to pěkná makačka ale doufám že se mi to povede tak jako kdysi stránky z  http://www.minimundo.de/, které jsem měl jako první katalog postaviček a také postavičky z http://www.minifigs.net/webpage/fameset_e.htm z kterých jsem si udělal také tištěný katalog který používám v tuto chvíli.

[příloha smazaná administrátorem kvůli své velikosti]

MasterWindu

Kniha je fakt dobrá, pre riadneho AFOLA nad 35 rokov a vyššie, alebo AFOLA, čo si toho dosť pamätá až tlačí pri srdci a hučí do knihy "toto som kedysi mal" "toto si pamätám" a najlepšia "toto mám aj ja".
Čo mi len trocha vadilo, nie pri všetkých setoch (není ich málo) nie je fotografia. Niekedy je tam foto v dosť zlej kvalite,  takže toľko také malé mínusy.

Fakt odporúčam
Dark ages forever ...

5o

Citace od: MasterWindu kdy 22.07.2008, 10:54:00
Čo mi len trocha vadilo, nie pri všetkých setoch (není ich málo) nie je fotografia.

Málo, resp. výraz nie je ich málo je relatívny pojem. Pokiaľ by chýbalo 20 z 800, je to relatívne dosť, ale relatívne sa to ešte dá rozchodiť. Ja som knihu ešte nevidel, ale ak ju zatiaľ všetci ospevujú a zrazu sa objaví informácia o chýbajúcich fotkách - tak to až mňa zatlačilo pri srdci. V každom prípade je to škoda.
Preto lebo Lego...

Jindroush

Chyběj vesměs jen obskurnosti, kýble, copacky apod. Namátkou: v roce 1994 chybí 8 fotek z 293.
Jindroush. (Moje Brickshelf galerie zde)

otaznik

Je to volný překlad, bohužel knihu ještě nemám (speciální edice mi má dorazit až v říjnu), takže jsem info o rozšiřujících informacích pouze odhadoval. U těch nevím, jestli jsou na konci stránky nebo hned pod setem.

MasterWindu

Citace od: Jindroush kdy 22.07.2008, 15:58:53
Chyběj vesměs jen obskurnosti, kýble, copacky apod. Namátkou: v roce 1994 chybí 8 fotek z 293.
Chýba ich presne 232 +- 1 alebo 2
Dark ages forever ...

Jindroush

Takže nějaký 3%? To je 'není ich málo'?

MasterWindu

Citace od: Jindroush kdy 23.07.2008, 00:15:01
Takže nějaký 3%? To je 'není ich málo'?
V podstate je to trocha vyšší počet, no pri takom objeme obrázkov a setov sa to stráca (až na niektoré dvoj-strany  :-X ).
Z 50% sú to part-packy s rovnakými dielmi, ktorých popis jasne značí čo je obsiahnuté, 30% sú promo sety pre rôzne výrobky (nesquick, bionicle-musli, AA - baterky ...atď), no a ten zvyšok a možno aj menej sú ozaj LEGO sety, všetko malé krabičky ako autá,vrtulník a pod....
Fakt je to zanedbateľné....guide kvôli tomu vôbec nestráca a budme radi, že je to v takej podobe ako je.
Čo mi ozaj trochu vadí je, že mohli počkať do konca roka na všetky novinky aby ten rok 2008 nepôsobil ako keby tam chýbali 4 strany.
Dark ages forever ...

Jindroush

Zase si neodpustím...

Počkáme do konce roku, ať máme 2008 pokrytej.
.
.
.
Čéče, koukej, lednový sety, dáme je tam taky.
.
.
.
Do března je jen chvíle, dáme tam ještě ty.
.
.
.
Přece nenecháme to pololetí rozvrtaný...
.
.
.
Počkáme do konce roku.
.
.
.
Hele, lednový sety, dáme je tam taky
.
.
.
[ad nauseam]

5o

Ešte jedna vec by ma zaujímala: Ako sú vyriešené duplicitne číslované sety napr. 4811 = 1287 alebo 6818 = 4305. Žeby toto  bolo iné číslovanie pre Európu a iné krajiny?
Preto lebo Lego...

MasterWindu

Citace od: Jindroush kdy 23.07.2008, 11:51:54
Zase si neodpustím...
Ak by sa robilo všetko takto tak by sa neurobilo nič...skrátka sety čo vyšli a víjdu v roku 2008 tam byť mohli...ďalší rok by som tam určite neplietol  :P
Dark ages forever ...

Colonel32

Citace od: MasterWindu kdy 23.07.2008, 13:08:40
Citace od: Jindroush kdy 23.07.2008, 11:51:54
Zase si neodpustím...
Ak by sa robilo všetko takto tak by sa neurobilo nič...skrátka sety čo vyšli a víjdu v roku 2008 tam byť mohli...ďalší rok by som tam určite neplietol  :P

Nesouhlasim. Kdyz vydavam takovouto publikaci v pulce roku 2008, tak nemuzu psat veci, ktere jeste nejsou vydane, protoze se to vsechno muze zmenit. To uz by bylo byvalo lepsi utnout prosincem 2007, pokud to chces na cele roky.

Jindroush

Citace od: 5o kdy 23.07.2008, 12:59:09
Ešte jedna vec by ma zaujímala: Ako sú vyriešené duplicitne číslované sety napr. 4811 = 1287 alebo 6818 = 4305. Žeby toto  bolo iné číslovanie pre Európu a iné krajiny?

Např. 4811 má odkaz na dva další sety, který jsou stejný, takže si je můžeš snadno dohledat. U 4811 je vidět, že je to jen US verze.

MasterWindu

Citace od: Colonel32 kdy 23.07.2008, 13:22:09
Nesouhlasim. Kdyz vydavam takovouto publikaci v pulce roku 2008, tak nemuzu psat veci, ktere jeste nejsou vydane, protoze se to vsechno muze zmenit. To uz by bylo byvalo lepsi utnout prosincem 2007, pokud to chces na cele roky.
Tým som myslel, že mohli počkať do konca roku, alebo ako si napísal, mohli to utnúť do r.2007.
BTW: To výročie je 50-te, takže by mal byť vydaný guide aj na celý rok 08, nie len sety pre 49,5roka dozadu  >:D
Skrátka mohli počkať do konca roka,alebo to urobiť k 31.12.07 toť vše....o nič nejde
Dark ages forever ...

Mičánek

Citace od: 5o kdy 23.07.2008, 12:59:09
Tak jsem se díval na ty 4 sety a zde je zjištění. Set č.4811 je na straně 456 s dolním odkazem. Set č.1287 je na str.442. Set č.6818 je na str.365. Set č.4305 jsem nenašel (hledal jsem v indexu podle čísel stavebnic který je na konci knihy). Okopíroval jsem stranu 365 aby jsi viděl jak to v knize chodí s odkazy pod čarou.

Mičánek

Citace od: otaznik kdy 22.07.2008, 22:28:24
Je to volný překlad, bohužel knihu ještě nemám (speciální edice mi má dorazit až v říjnu), takže jsem info o rozšiřujících informacích pouze odhadoval. U těch nevím, jestli jsou na konci stránky nebo hned pod setem.

Děkuji za ten překlad. Už jsem si to vytiskl na karton a mám to jako záložku. Mám jen jednu výtku. Ty české překlady by měly být větší aspoň o dva body nebo v tučném provedení. Nejlépe v tučném provedení  o dva body větší (bohužel. můj věk mě nutí používat při čtení brýle).

Mičánek

Citace od: 5o kdy 22.07.2008, 14:58:21
Citace od: MasterWindu kdy 22.07.2008, 10:54:00
Čo mi len trocha vadilo, nie pri všetkých setoch (není ich málo) nie je fotografia.

Málo, resp. výraz nie je ich málo je relatívny pojem. Pokiaľ by chýbalo 20 z 800, je to relatívne dosť, ale relatívne sa to ešte dá rozchodiť. Ja som knihu ešte nevidel, ale ak ju zatiaľ všetci ospevujú a zrazu sa objaví informácia o chýbajúcich fotkách - tak to až mňa zatlačilo pri srdci. V každom prípade je to škoda.

To co není v knize vyobrazeno se dá najit bez problémů na internetu (také mohli použít fotky které jsou na internetu k dispozici). Stačí otevřít tyto stránky http://www.hccamsterdam.nl/brickfactory/index.htm
http://guide.lugnet.com/set/
http://www.bricklink.com/catalogTree.asp?itemType=S
http://shop.lego.com/Default.aspx
http://www.peeron.com/cgi-bin/invcgis/setsearch?PagerSortDir=f&PagerSortCol=ID
http://www.brickset.com/browse.aspx . Když už to nenajdeš na těchto stránkách, tak to pravděpodobně neexistuje.

MasterWindu

Presne to ma zarazilo, tak ako napísal Mičánek, všetko sa dá nájisť na stránkach a ak mohli dať do guide-u fotky v dosť zlej kvalite, tak sa mohli posnažiť a nájisť aj ten drobný zbytok.
Dark ages forever ...

Jindroush

Opravdu mohli? Třeba nedostali souhlas?

Hansel

Tahle kniha je možnost jak spojit svůj největší a skoro největší koníček. Tedy kihy a LEGO. Žel se mi zatím nedostává prostředků.
Nesmírně oceňuji práci, kterou autoři odvedli. Kdo takovou práci již dělal, uvědomuje si, kolik času a nervů muselo stát dát to vše dohromady.
Jen se zeptám, protože se mi kniha před budoucí koupí asi nikdy nedostane do ruky. Na jakém papíru je to tištěno? Odhadem gramáž, nebo popis.
Není to takový ten trhací humus, který se používá na katalogy všeho možného u stánkového prodeje, že ne?
Mé dílo se rozrostlo o další kus.
I když mírně infantilní :)

eNTy

Mám jen to obyčejné vydání a je to ten "trhací hnus". Co bys čekal při osmistech stránkách? Knihou bych to určitě nenazval. Středně velký katalog.

tomash

asi tak, takový větší katalog  ;D
ale mám z něj velkou radost
to, že chybí -pár- obrázků mi rozhodně nevadí, nejsou to ty pro mě nejdůležitější
je pravda, že by bylo lepší tam mít veškeré stavebnice z letošního roku, ale zase lepší,
než kdyby tam byly jen do roku loňskýho  ;D

5o

Ďakujem pánovi Mičánkovi, za dôkladné preverenie tých štyroch setov, pri ktorých som náhodou zistil že sa podobajú. Je mi jasné, že ich bude viac, len som chcel vedieť ako je to v knihe zaznamenané. Doteraz som uvedené stránky používal, a predpokladám, že aj budem aj naďalej, pretože je omnoho rýchlejšie naťukať 4 čísla s Enterom, ako listovať v encyklopédii. Ak by sa to tak dalo nazvať.
Preto lebo Lego...

5o

A ešte jedna vec by ma zaujímala: Rozprúdila sa tu dosť ostrá diskusia ohľadom termínov vydania a modelového roku 2008. Nie som si istý kedy vyšla prvá informácia o vydaní knihy, dajme tomu v druhom polroku, takže sety vydané do prvého polroka by tam mohli byť? Ale či tam sú si pozrite, ja ešte nemám kde. Zatiaľ.
Preto lebo Lego...

Dan0102

nevíte jestli de sehnat eště katalog pro rok 2008? a kde?..

betakaroten

Citace od: Jindroush kdy 23.07.2008, 15:41:49
;D Souhlas s tím, aby si z Lugnetu stáhli svoje vlastní dílo?
Vzhledem k tomu, že kopírování starých návodů a katalogů funguje díky dobré vůli Lega, nedovedu si představit, že by někdo nesouhlasil. Spíš bude problém v tom, že skenování je přece jen práce, kterou by pak LEGO muselo nějak vyúčtovat a vypapírovat... kdyby se někdo z úřadu vrtal v rozpočtu na vydání knihy, vadilo by, že jsou tyhle podklady zdarma a za tamty se musela platit cvičená opice u skeneru.

EDIT: neplatí, pardon, já myslel, že autorem/nakladatelem je TLC :-[

Jindroush

Citace od: betakaroten kdy 30.07.2008, 20:02:48
Citace od: Jindroush kdy 23.07.2008, 15:41:49
;D Souhlas s tím, aby si z Lugnetu stáhli svoje vlastní dílo?

Lugnet nemá nic společnýho s TLC, knížka nemá nic společnýho s TLC. Proto je 'vlastní dílo' co?