Model - kostek - modelu - krabic a cisel

Založil jajir, 19.02.2008, 21:52:29

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

jajir

Ahoj,

delsi dobu vytvarim server http://www.legoat.com. Driv jsem na nem hlavne chtel publikovat navody na stavbu lego modelu (i kdyz ted si tam lidi mohou zakladat blogy), ale postupne se mi to nejak vymklo z rukou (ted je jiz tam pred 400 navodu na modely a nestiham pridavat dalsi).
V posledni dobe jsem se zacal vrace k myslence udelat databazi lego setu, jejich obsahu a jejich obrazku .... Neni to nic originalniho, ale doufam, ze se na tom jeste stale neco necha vylepsit. Prvni vec, kterou bych rad s vama prodiskutoval je datovy model. Proste obrazek popisujici zakladni vztahy mezi lego krabicemi, lego sety, modely a kostickami.

Zkousel jsem model pouzit na standardni situace jako:
- jedna krabicka ma jedno cislo
- krabicka obsahuje model
- model se sklada z jednotlivych kosticek

Rad bych se optal jestli si myslite ze prilozeny datovy model dava smysl a lze do nej napasovat vetsinu problematickych pripadu. Napadly me tyto problematicke pripady:
- krabice ma vice nez jedno cislo
- jedno cislo ma vice krabic
- jedna krabice se sklada z vice jinych krabic
- jeden model muze byt ve vice krabickach

Napada vas jeste neco? Myslite, ze je to vubec spravne namodelovane?

uvitam jakekoliv poznamky ;-)

dekuju za pomoc

Honza

Jindroush

Nestačí, že ty databáze jsou už tři (s tím, že dvě z nich jsou navázány na inventáře)?
Jindroush. (Moje Brickshelf galerie zde)

jajir

Spis jsem doufal, ze si to nekdo precte, zamysli se nad tim a rekne co mam vylepsit.

Jamesek

Citace od: jajir kdy 20.02.2008, 09:45:34
Spis jsem doufal, ze si to nekdo precte, zamysli se nad tim a rekne co mam vylepsit.

Já jsem taky toho názoru, že u těchto databází je nejdůležitější obsah. Tento udržet aktualizovaný dá strašně práce, kromě teda nahození všeho od teď do minulosti. Na to potřebuješ docela velkou komunitu Lego fandů, která v čechách není. Ve světě je těchto databází již dost, takže asi málokoho přesvědčíš o spolupráci na té tvoji.
Možnost vylepšení vidím spíše v tom, domluvit se se stávajícími db na nějakém API, nad kterým poskytneš nějakou přidanou hodnotu (třeba s pojení zase s jinými hodnotami, české ceníky obchodů, internetové obchody, slevové akce, ...). Té přidané hodnoty by ses mohl chytit a udržovat ji. Pak jim (LegoDB, obchodům) tento údaj třeba naoplátku vracet.
Takže tě asi sklamu, ale já jsem taky zastánce spíše navázání nebo spolupráce místo znovuvytváření. Stejně, plnil bys tu svou databázi jinak než okopírováním stavajících?

jajir

ahoj, pokusit se s nekym domluvit na zverejneni API je dobry napad. Musel by se dobre vymyslet zpusob pouziti API, aby nemeli pocit, ze jsou vyuzivani.

Fakt je ze plneni je problem. Napadlo me udelat to jako wiki. Kdokoliv by mel account by mohl pridat model, upravit stavaciji .... Tyto zmeny by prosli jednoduchym schvalovanim a pak uz by byli dostupne pro vsechny. Doufam, ze by se mi timto zpusobem podarilo lidi popostrcit k nejake pomoci.

Problem je, ze je to beh na dlouhou trat. Jsem ve stavu, ze s tim zacinam. Verim tomu, ze pokud dobre udelam zaklad, budu to moci postupne rozsirovat (wiki, export API ...), a treba se mi casem podari udelat neco co lidem prinese nejakou pridanou hodnotu a optavdu to zacnou pouzivat.

Samozrejme je fakt ze je tu nekolik velmi dobrych db. Ale zaroven jsem si jist, ze by se na nich dalo neco vylepsit. Je to drobnost, ale kolik ze stavajich db umi evidovat jedno cislo pro dve krabice?

myslite ze by nekdo byl ochoten nejak pomoci ?

Jindroush

***Banana.com

Citace od: Jindroush kdy 20.02.2008, 11:45:49
Všechny. Řeší se to suffixem, tj.
http://guide.lugnet.com/set/5920_1
http://guide.lugnet.com/set/5920_2

Jajir měl asi spíš na mysli různé krabice pro stejné číslo setu, ne? Typicky například přebal Flight u mnou nedávno recenzované 6331 se liší od přebalu City pro Evropu. Nevidím ovšem nutnost takové evidence, poměr vynaložená práce/výsledný přínos je IMHO tragický..

jajir

Tuto moznost bych rad taky evidoval. Asi by to nikdo v 99% procentech pripadu nepouzil, ale treba by se mohlo hodit mit takovouto moznost. Nekdy do budoucna.

Jamesek

Na takové drobnosti jako je vylepšování cizích služeb není potřeba je okopírovávat celé, ale opravdu jen přidat to vylepšení nad api. Tzn. připoj se na api, udržuj si databázi zdvojených krabic a zbytek informací, jako jsou návody, seznamy dílků a podobně jen linkuj ven.
Díky takto sevřené spolupráci není problém přesvědčit tyto velké db k přístupu k api. Mimoto si myslím, že už API existuje. Velké databáze spolu pracují dost otevřeně, takže se možná stačí jen porozhlédnout a připojit se (po jejich schválení) k nim rovnou.

Jindroush

Není to úplně přesné. Spolupráce existuje LDraw -> Peeron <- Lugnet.
Bricklink a Brickset si jedou na vlastním písečku a navzájem se nesynchronizujou.

To vím naprosto přesně, protože ten slepovací skript jsem si psal (stahuju si po domluvě databáze) a vím, že se mi tam dost setů liší.

Databáze barev jsou cross-referencovány.

Databáze dílů PE x BL x Lego jsou naprosto rozbordelený.  ;D

jajir

CitaceNa takové drobnosti jako je vylepšování cizích služeb není potřeba je okopírovávat celé, ale opravdu jen přidat to vylepšení nad api.

Jenze pokud vezmu jejich data dam je k sobe, neco pridam a reknu tady to je .... Asi by se jim to nelibylo. Ale pokud bych vymyslel neco smysluplneho, myslim, ze to dava smysl. Od napojovani se na cizi API me odrazuej jeste jedna vec, vyvoj UI me bude stat spoustu casu (min rok) a za tu dobu se z jejich strany muze mnoho zmenit ;-)

Trochu jsem doufal, ze dokazu prinest neco opravdu lepsiho napr. ten zkusob editace ala wiki ...

Myslim, ze delat to v cestine by bylo zbytecne. Asi bych se to znazil vyvinout anglicky.

JardaL

Asi do toho vstupuju zbytečně a teřba špatně, tak mě klidně smažte, ale tady je pár mých připomínek:

podle mě by ses měl zamyslet globálně zejména nad smyslem tvojí "nové" databáze.
Pokud vymyslíš model, který by byl drouhodobě samofinancovatelný nebo mírně ziskový (i tvoje práce by měla být nějak honorována), což není ani jeden současný, a pokud bys přinutil nějak dejme tomu evropskou nebo širší komunitu ,aby na tvoje stránky chodila, čerpala z nich, přispívala, recenzovala, rozvíjela atp. atp. , tak OK.
Stejně tak si musíš být jistej, že ne dnes ale i zítra a za dva roky budeš mít dost času, elánu a invence, abys mohl databázi spravovat.

Pokud si na všechno odpovíš kladně, heuréka, jdi do toho po hlavě. Není nic lepšího než mladí neklidní plní eláku a vize.

ALe jinak řekl bych, že tvé snažení ti nejen nebude činit radost, ale naopak tě bude frustrovat do té doby, až ho definitivně zanecháš.

Můj názor, pokud chceš něčím začít, tak zkus střední cestu: site, kde spojíš na jednom místě v reálnym čase všechny dostupný db (po souhlasu jejich správců), přidáš tématicky zaměřený sajty, okořeníš to databází MOCů (možná linků) nebo návodů a dáš tomu ještě nějakej náboj nebo myšlenku, kterou já momentálně nemám a hezkou fazónu a ....

uvidíš.
Piš holoubku piš, brzo zcepeníš.

jajir

Smysl moji db?
1. mel byt snadno ukazat co v krabci je a kde se to jinde jeste da najit.
2. umoznit setkani afolum (prave pripravujemvylepseni pomoci google maps)

Moznosti prijmu nejspu velke, napadaji me jen dve:
- kontextova reklama (nefunguje, AFOLove neklikaj)
- u setu ukazovat seznam zaregistrovanyh obchodu co to prodavaji + odkazy

jak pritahnout komunitu? To presne nevim ;-), co me napada ... u kazdeho setu psat co o tom pisou jinde (peeron, bricklink)? Nechat autorum prispevku nejaky $ podil na ziscich? Moznost publikovat vlastni MOCi uz tam mam ve forme blogu, mozna vadi jmeno blog? Urcite je bezva napad zkusit vystavit to API.

kazdopadne dik za rady

Jindroush

Bod 1 je už na BL, PE. Jak 'dostat' uživatele stávajících k sobě, to mi teda uniká.
MOCpages, Brickshelf, nebo i specializované servery a la Classic Castle, Classic Page plni funkci zobrazení MOCu - opět jak někoho přesvědčit ke změně na 'nové' i když stále netuším, co je na tom 'nové'. Přístup 'Malý Alenáš' nechápu.  ::)