Kvalita samolepiek

Založil Anatyt, 06.02.2008, 22:52:01

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 2 Hosté prohlíží toto téma.

Anatyt

Chcem sa spytat, aku mate skusenost s LEGO samolepkami ? Ja aj ked pekne doplnaju model, ich nemam velmi v laske. Ale co ma dojalo, je to, ze samolepky bielej farby (alebo s vacsinou bielej) priblizne z rokov 2002-2005 sa mi zacali takto nicit. Doslova ide o nejake "vysychanie", pretoze ak chcem tie odlepene okraje znova prilepit, su stvrdnute a okraje sa polamu. Stare samolepky 80-tych rokov a 90-tych drzia dobre. Mate podobnu skusenost ? Co s tym ? Zrejme uz nic, len kupit novy arsik. :(

otaznik

Řekl bych, že je to kus od kusu, i když samozřejmě mohlo být špatné období (takovéhle odlepování jsem ještě neviděl).
Já najdu občas na starých setech skvělé samolepky, co drží, čas od času ale i takové, co je lepší odlepit...

Samolepky mi nevadí, pokud nejsou přes více dílů - asi jako většině.

eNTy

Mám přesně stejné zkušenosti jako Anatyt ze setu 8386. Samolepky se na krajích vyloženě drolí a odlamují, kvalita příšerná. Včera jsem je komplet likvidoval a šlo to dost blbě - to, co zůstalo přilepené drželo fest a i po mnoha minutách intenzivního číštění zůstalo lepidlo na kostkách. Holt přesun výroby do Číny se někde projevit musí, bohužel nezůstává jen u samolepek  >:(

peter

Bohužel i já mám stejně špatnou zkušenost. Tato vada, kdy se samolepky více méně rozdrolily a rozpadly se projevila v setu 1252 a nejednalo se jen o bílou část, ale o kompletní samolepky. :'(
Další výtvory a informace najdete na mém webu ARTPeter.net, v galerii na Brickshelf.com a mém YouTube kanále.

franta

Mám stejnou zkušenost, samolepky na Fokru i Camelovi se mi neopravitelně odchlíply ve stejný okamžik. Vše řeší nový aršík.

JardaL

U mě shodná zkušenost s Technicem 8462. nálepky na Pneu Tancich se rozložily na prvočinitele, které mi následně nepěkně znečistili poličku a hnáty.

Ale taky bych se přikláněl spíš k tomu, že jsou to výjimky.
Piš holoubku piš, brzo zcepeníš.

Rewolt

Mám také stejně neblahou zkušenost u 8252  a docela mě to překvapilo
It's a trap!

ulrike

Ja mám nejstarší samolepky na setech z City 2005. Zatím žádný problémy, drží vše dobře, možná to bude taky tím, že je to nehraný...

Rewolt

Citace od: ulrike kdy 07.02.2008, 15:55:57
Ja mám nejstarší samolepky na setech z City 2005. Zatím žádný problémy, drží vše dobře, možná to bude taky tím, že je to nehraný...
Nevim ten můj 8252 zustal zapomenut v poličce tzn. taky vubec nehraný , prostě ,,samo,,
It's a trap!

buf91

Citace od: rewolt kdy 07.02.2008, 16:16:45
Citace od: ulrike kdy 07.02.2008, 15:55:57
Já mám nejstarší samolepky na setech z City 2005. Zatím žádný problémy, drží vše dobře, možná to bude taky tím, že je to nehraný...
Nevím ten můj 8252 zůstal zapomenut v poličce tzn. taky vůbec nehraný , prostě ,,samo,,
Stejnou neblahou zkušenost mám u setu 7163 Republic Gunship což mě vzhledem k ceně dost mrzí(mám ho též nehraný v poličce a navíc na celkém vlhké chalupě). Zajímalo by mě jestli stejný problém bude mít i nový gunship za několik let.
Můj blog... http://buf91.blog.cz

otaznik

Na samolepky má neblahý vliv i slunce (a možná i světlo). Většinou totiž odpadávají na modelech, které někde stály dlouho postavené. Jen moje zkušenost.

Rewolt

Citace od: otaznik kdy 07.02.2008, 20:07:30
Na samolepky má neblahý vliv i slunce (a možná i světlo). Většinou totiž odpadávají na modelech, které někde stály dlouho postavené. Jen moje zkušenost.
tušil sem že se o tom někdo zmíní , moje bylo ve tmě
It's a trap!

otaznik

Citace od: rewolt kdy 07.02.2008, 20:30:10
Citace od: otaznik kdy 07.02.2008, 20:07:30
tušil sem že se o tom někdo zmíní , moje bylo ve tmě

Však jsem napsal většinou.  ;)

Ale slunce rozhodně pozitivní vliv nemá.

Anatyt

No moje LEGA su nehrane a vo vitrine. Slnko na ne priamo nesvieti. Je to fakt niekolko modelov, u ktorych k tomuto dochadza. Na Bricklinku sa daju kupit nove arsiky, len je otazka ci sa aj s tymi nestane po case to iste. Hm. Je to skoda.

Skyder

Citace od: Anatyt kdy 07.02.2008, 22:12:20
No moje LEGA su nehrane a vo vitrine. Slnko na ne priamo nesvieti. Je to fakt niekolko modelov, u ktorych k tomuto dochadza. Na Bricklinku sa daju kupit nove arsiky, len je otazka ci sa aj s tymi nestane po case to iste. Hm. Je to skoda.

Tak si ich iba kup a nenalepuj ich, ale iba si ich priloz k danemu setu-ja to tak robim so setami novymi a s tymi s ktorimi mam este velke plany do buducna... ;D
Skyder

Anatyt

Tak ano, da sa aj tak. Ale vies, napriklad Red Baron by bez nalepiek nebol "uplny". Podobne Ferrari F1, alebo Williams F1. Tie nalepky tomu dodavaju smrnc a realnost. No a mam ich vystavene vo vitrine, tak uz by sa patrilo, aby mali aj tie samolepky. Je to nejaka zla seria asi, alebo neviem. V 80-tych rokoch sa robili na inom materiale tie samolepky - na hrubsom a takom viac "igelitovom". Ale zas zvykli zozltnut. Tazko povedat. Ale toto odliepanie na relativne novych setoch je frustrujuce.

Skyder

To ano... uz to asi fakt bude pravda ze LEGO sa snazi viac setrit ako ist na kvalitu-malim detom je to jedno ale co bude potom s nami??  ???

No nic. Ja co mam sety z detstva, tam nalepky aj tak nie su-postrhaval som ich za cias nevedomosti-ked bolo pre mna LEGO ako kazdodenny chlieb. Teraz je to uz ine...

Nalepky z JEdneho auta-tie igelitove-som sa raz pokusil prelepit-boli krivo nalepene-a trosku som to potiahol a ta nalepka sa cez polku roztrhla...  Takze mne je to uz na starych setoch jedno.... Hlavne ze sa kocky nerozpadaju... ;)
Skyder

tomasus

Citace od: Skyder kdy 08.02.2008, 07:49:52
To ano... uz to asi fakt bude pravda ze LEGO sa snazi viac setrit ako ist na kvalitu-malim detom je to jedno ale co bude potom s nami??  ???

Kup si staré sety, dej si je na stejné místo a za chvíli taky budou mít mouchy.. Pořád všichni remcají o šetření - kupujte si ty staré sety- ne jen o tom pořád debatovat ! Když se vám něco nelíbí smiřte se s tím, kvůly nějakému  "ňoumovi"  někde z ČR nic předělávat nebudou..

Za vším je teď šetření, oni ekologičtí asi taky šetří, když už nejezdí na ty zlá stará paliva.
V životě mi chybí jen jedna věc - IGNORE LIST !
SW sety/figy  3/7 :) (doufám že na to neni licence)

Skyder

My vieme... Vies ja som s tym zmiereny a ratam s tym takze u mna je to v pohode... ;)
Skyder

Micho

Pred 10 dňami, keď sme otvorili krabicu očakávaného setu 10184 Town Plan - http://guide.lugnet.com/set/10184 , tak som sa podvedome obával stavu návodov a samolepiek. Je všeobecne známa vec, že hlavne návody bývajú často pri súčasnom spôsobe uloženia v krabiciach menej či viac pokrčené, v horšom prípade aj natrhnuté. Už to tu na fóre bolo párkrát spomínané.

Tu ma nemilo prekvapili nálepky. Aj keď mnohí z vás nálepky na postavený setík nelepia, tie sú súčasťou hodnoty setu. Keď investujete 150 eur + niečo na dopravu, tak očakávate niečo super. A takéto maličkosti to predsa naštrbia.  :(

Našťastie kvalita nálepiek veľmi neutrpela a boli plne použiteľné. Keby som ich chcel odložiť nepoužité, tak by som mal vážne pochybnosti o ich nevyschnutí na odchýlených častiach. Ja osobne by som veľmi privítal, keby Lego skvalitnilo uloženie a ochranu nálepiek aj návodov v krabiciach. Nejaká tvrdšia obálka by to riešila.  8)

Napriek tejto "maličkosti" som si predmetný setík plne s deckami vychutnal. Je super - plne doporučujem.  8)

okerol23

K týmto návodom a samolepkám ja len toľko, že stačilo by keby to bolo zatavené v igelitovom sáčku. Časopisy mi tak chodia už dlho a ešte nikdy sa nestalo aby došli pokrčené a pritom sa s nimi voľne manipuluje, bez toho aby boli v nejakej krabici. Keď už LEGO aj na tom šetrí, tak to je ozaj smutné.

Anatyt

Neda mi, aby som neprilozil dalsie fotografie kvality LEGO samolepiek. :( Uvazujem, ze tieto fotografie poslem aj do LEGA s otazkou, co mi k tomu vedia povedat a ake maju pre mna riesenie. Tento jav sa totizto zacina prejavovat na viacerych mojich setoch! A zacina ma to uz vazne stvat.

peter

Citace od: Anatyt kdy 26.08.2008, 13:13:03Neda mi, aby som neprilozil dalsie fotografie kvality LEGO samolepiek. :( Uvazujem, ze tieto fotografie poslem aj do LEGA

Jo, tak s tím souhlasím, kvalita nových samolepek je příšerná. Z dřívějších dob si nepamatuji, že by se mi něco takového stalo. Dokonce samolepky nalepené na starých setech drží tak perfektně, že ani několikeré koupání ve vaně jim neublížilo a po letech stále drží tak jako tenkrát.
Další výtvory a informace najdete na mém webu ARTPeter.net, v galerii na Brickshelf.com a mém YouTube kanále.

ass

Samolepky jsou přece od toho, aby zůstaly na aršíku.  ;)

otaznik

Určitě to není problém všech samolepek, jediné samolepky, které mi nedrží jsou z letiště 10159, ty z vozítka Octan. Zbytek je OK.

Jak se zdá, tak jde spíše o samolepky ke konkrétním setům. Velký problém byly samolepky ze setů slavných letadel - Fokker. Dr.I, Sopwith Camel apod.

Nebo má snad někdo problémy ze samolepkami např. z nových City setů?

Já si naopak myslím, že LEGO samolepky jsou dostatečně kvalitní (pokud to vezmu celkově).

peter

Především to chce čas. Nejvíce z mých zjištění trpí celopotištěné. První takto poškozené samolepky jsem měl na setu od Shellu 1252, které se postupně zničili úplně - rozpadly se (koukám, že i na té formuli se už začínají rozpadat). Z nových samolepek se mi začínají odlupovat ty ze setu Batmana - Arkham Asylum (zejména nápis nad bránou - celopotištěná). U nových city mi to zatím drží, ale je fakt, že ty jsou nalepené "krátkou" dobu. Nějakou dobu to drží dobře a až po čase se to začne odlupovat. Pak to dojde do stádia výše uvedených příspěvků a poté se úplně rozpadnou.

Honzik

Během poslední doby jsem postavil pouze jeden set kde byly samolepky. Kvalita mě příjde dobrá, ale bohužel byly samolepky pomačkané. Návod dopadnul ještě hůř. Opravdu si myslím, že by měl být tento fakt odstraněn. Nic není horšího než dát za set několik tisíc a najít pomačkané samolepky a pokrčený návod.

ulrike

Poslední dobou, nacházím taky, čím dál ve více setech pomačkaná návod, to bych ještě překousl :(. Ale dostávají mě přehlý samolepky, obzvlášť i třeba několikrát. Nedají se pak pořádně nalepit a samozřejmě vypadají špatně a edrží jak by měli >:(.

otaznik

Citace od: peter kdy 26.08.2008, 15:22:37
Především to chce čas. Nejvíce z mých zjištění trpí celopotištěné. První takto poškozené samolepky jsem měl na setu od Shellu 1252, které se postupně zničili úplně - rozpadly se (koukám, že i na té formuli se už začínají rozpadat). Z nových samolepek se mi začínají odlupovat ty ze setu Batmana - Arkham Asylum (zejména nápis nad bránou - celopotištěná). U nových city mi to zatím drží, ale je fakt, že ty jsou nalepené "krátkou" dobu. Nějakou dobu to drží dobře a až po čase se to začne odlupovat. Pak to dojde do stádia výše uvedených příspěvků a poté se úplně rozpadnou.
Můj 1252 je naprosto v pohodě, samolepky jsou na něm nalepené 3 roky.
Budou to spíše nějaké vnější vlivy, můj set byl postaven v krabici, která byla ve skříni. Teď už je pár týdnů rozebraný.

otaznik

Balení velkých LEGO setů považuji za naprosté barbarství. Poničený návod a samolepky dokáží spolehlivě pokazit radost z nového setu.