kolejiště na půdě (POZOR použito modifikací LEGO dílů)

Založil mirek, 14.01.2008, 10:19:59

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 11 Hosté prohlíží toto téma.

hobby

Pokud bys dokázal se na to dívat jako na abstraktní (volný, kreativní, hračkový, novátorský) DIZAJN, pak bys nenapsal ono mylné hodnocení. Samozřejmě mysli si (i s fandou) co chceš.

mirek

Ano, proti gustu žádný dišputát, ale já ty vlaky mám velice rád. Pro vnuky to byly jedny
z nejhranějších vlaků. Lego tvoří vlaky zejména pro děti ( viz. policejni, polární, duchařský vlak atd).

Fachmani, tedy AFOLové si je pak většinou přestavují k obrazu svému. Což činím.
Na obrázku je můj první pokus o modifikaci setu.

mirek

12 Galerie LEGO set 4563

hobby

Tyhle 9V vlaky byly nejlepší a vycházely pod vlastní tematickou řadou "Trains". Ten modrý byl poslední; od r. 2003 už vlaky byly zařazeny pod "City". Škoda, jenomže víme, že pro LGT tohle není důležité. Zato "woke" témata jako gender, multi-kulti, grýndýl, "korektnost" atd. inplementuje do stavebnic rádo. No, přece nezůstane stranou >:D

mirek

Galerie Santa Fe a další ...

mirek

Galerie pokračuje 28 - 31 lokotkou.

mirek

Galerie 32 - 38

mirek

Galerie 39 - 44

mirek

Tomuto videu předcházelo spoustu práce jak motorizovat tento set, zejména chtěl-li jsem
zachovat dost velkou vzdálenost os koleček od sebe.
Přípojný vagonek... byl problém. Přes přejezd zatáčkou výhybky vypadával z kolejí. Zde
jsem musel podstatně rozvor kol zkrátit a spojení mezi soupravami řešit řetízkem.

mirek

Ukázka "pod sukně".

milanv

Video pěkné, ale nic nenahradí pohled pod sukně  :-*
Ty LEDky takto jsou jen na test, že? Je jasné, že pak jsou usazené do kostek, ale ani ta destička se nepoužívá a je to jen na skrytých kablících, ne? Aspoň mám ten pocit z videa, když jsem se snažil juknout za okýnko :)
Pán na Žlutém hradě

hobby

Než ´pod sukně´ mě spíš zajímá ten kuriózní řetízek. Jistě jsi měl dobrý důvod to takhle řešit. Ale protože na videu je jen jízda bez zastavení a rozjezdu, tak předpokládám, že při zastavení zadní vůz narazí do předního a při rozjezdu přední vůz trhne se zadním.
Asi jsem rejpák, co?  >:D

fanda

Tento problém spojení relativně delších vozidel s relativně kratším rozvorem je možné řešit např. pomoci trubičky (Hose, Rigid 3mm), která je výrazně delší, než mezera mezi vozidly (potřebná pro průjezd výhybkou R40 do odbočky). Tato trubička je pak umístěná otočně pod rámem vozidel např. pomocí Technic, Axle and Pin Connector Toggle Joint Smooth
https://www.bricklink.com/v2/catalog/catalogitem.page?P=44#T=C
Mám to realizované např. na mých pražských tramvajích - dvojičkách T3.

mirek

Citace od: milanv kdy 11.06.2026, 13:57:21Video pěkné, ale nic nenahradí pohled pod sukně  :-*
Ty LEDky takto jsou jen na test, že? Je jasné, že pak jsou usazené do kostek, ale ani ta destička se nepoužívá a je to jen na skrytých kablících, ne? Aspoň mám ten pocit z videa, když jsem se snažil juknout za okýnko :)
Ano, ledky jsou jen na testování desky tištěných spojů. Pak nahrazeny SMD diodami.Destička zůstává.

mirek

Citace od: hobby kdy 11.06.2026, 17:57:28Než ´pod sukně´ mě spíš zajímá ten kuriózní řetízek. Jistě jsi měl dobrý důvod to takhle řešit. Ale protože na videu je jen jízda bez zastavení a rozjezdu, tak předpokládám, že při zastavení zadní vůz narazí do předního a při rozjezdu přední vůz trhne se zadním.
Asi jsem rejpák, co?  >:D
Hobby, kupodivu zadní vůz nedrcne do předního, jak má větší rozvor, větší tření ...vše v poho.
To jsem si neuvědomil...nafilmovat zastavení a rozjezd. Doplním.

mirek

Citace od: fanda kdy 11.06.2026, 20:31:57Tento problém spojení relativně delších vozidel s relativně kratším rozvorem je možné řešit např. pomoci trubičky (Hose, Rigid 3mm), která je výrazně delší, než mezera mezi vozidly (potřebná pro průjezd výhybkou R40 do odbočky). Tato trubička je pak umístěná otočně pod rámem vozidel např. pomocí Technic, Axle and Pin Connector Toggle Joint Smooth
https://www.bricklink.com/v2/catalog/catalogitem.page?P=44#T=C
Mám to realizované např. na mých pražských tramvajích - dvojičkách T3.
Fando, ono není vůbec žádné místo pod rámem tramvaje, kam by se dalo cokoliv umístit.
       Takto jsem dlouho koumal, ukrajoval,lepil, až jsem to takto provedl.
       Řetízek budu ještě upravovat ... rozpůlit a doplnit koncovkami, které půjdou spojit.

mirek

Tramvaj je vyřešena a dána jako dioráma do plexiboxu.

Nyní řeším set 60509 ... neměl vstup do kabiny a nelogické uspořádání světel.
Teď se pustím do tištěného spoje, SMD diod ... prostě vytvořit funkční osvětlení.

mirek

Mechanizmus dveří ...

mirek

TEST - osvětlení 8ks SMD diod. Radost... pájení 16-ti vývodů na tištěný spoj uvnitř.

mirek

Chybička se vloudila ... tištěný spoj byl větší a nešla přicvaknout kapota.
                    Udělal jsem nový, nižší. Teď jen ještě připájet kondík,
                    aby diody neproblikávaly.
Do malého prostoru vměstnat 4ks odporů, 16ks kabílků včetně přívodu 9V
napájení a propájet ... není sranda.

mirek

mirek

Nedalo mi to a vytvořil jsem rychlou miniaturu.