Pásy

Založil Pepan, 30.07.2007, 14:43:18

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Pepan

Ahoj
Potřeboval bych poradit, už delší dobu mě rozčiluje, že nemám pro svoje NXT roboty žádné pořádné pásy. Sice se mi doma povalují ty gumové, ze starého Mindstorms, ale ty jsou celkem krátké, vzhledem k velikostí jednotlivých součástek z NXT. Nevíte o nějaké náhradě? Všiml jsem si těchto http://www.peeron.com/inv/parts/57518, ale nejsem si jistý jízdními vlastnostmi třeba na hladším povrchu, nemáte s tím někdo zkušenosti? Díky moc

otaznik

Citace od: Pepan kdy 30.07.2007, 14:43:18
Ahoj
Potřeboval bych poradit, už delší dobu mě rozčiluje, že nemám pro svoje NXT roboty žádné pořádné pásy. Sice se mi doma povalují ty gumové, ze starého Mindstorms, ale ty jsou celkem krátké, vzhledem k velikostí jednotlivých součástek z NXT. Nevíte o nějaké náhradě? Všiml jsem si těchto http://www.peeron.com/inv/parts/57518, ale nejsem si jistý jízdními vlastnostmi třeba na hladším povrchu, nemáte s tím někdo zkušenosti? Díky moc

Uvidíme, až do našich sbírek dorazí nový RC bagr, ten tyto pásy používá. Ale na hladkém povrchu budou klouzat téměř určitě.  ;)

Pepan

Aha, tak toho jsem se bál, pač v pokojích kde je nejvíc místa máme právě hladký povrch - plovoucí podlaha, kachle...  :-\ no nic, ale díky moc  :)

Mellory

Pásy mám ze skútru (8272) a na hladký povrch se absolutně nehodí. Jsou mimochodem z tvrdého materiálu.

Jestli bude zájem, klidně udělám recenzi.
Nothing is true. Everything is permitted.

jirik

Což třeba tyto:
http://www.peeron.com/inv/parts/x1681
Set http://www.peeron.com/inv/sets/7706-1 - byl tuším nedávno v akci v Tescu (zkus vyhledávání zde na fóru.)

Hansel

Citace od: jirik kdy 30.07.2007, 21:20:20
Což třeba tyto:
http://www.peeron.com/inv/parts/x1681
Set http://www.peeron.com/inv/sets/7706-1 - byl tuším nedávno v akci v Tescu (zkus vyhledávání zde na fóru.)

Ty jsou také krátké, chce to něco, u čeho můžeš regulovat délku.

Předpokládám, že naprd budou i tyto, co? Ty jsou také z tvrdého plastu?
Budou v Batanku, který mě velmi láká.
Mé dílo se rozrostlo o další kus.
I když mírně infantilní :)

jirik

Citace od: Hansel kdy 30.07.2007, 22:56:06
Ano, jsou z tvrdého plastu. Na tvrdý podklad mě nenapadá nic než guma, u které se délka moc regulovat nedá  ;D.
Myslím, že by nebylo marné se nechat inspirovat zmíněným setem 7706 (4 pásy), vyžaduje to ale, aby byly všechny 4 poháněné, přičemž se musí zajistit, aby dvojice pásů na každé straně měla stejnou rychlost.

Honza D.

U Phila najdeš porovnání jak která kola drží na kterém povrchu. Jsou tam i dvoje pásy, ty 3873 dopadly nejhůř...
Nabízím jednotlivé kostky (základní, střechy, technic, elektro, pneu, vlaky) i stavebnice; seznam najdete na kostky.malozvlkahostiny.net. Vše je nové, nepoužité.

Pepan

Citace od: jirik kdy 30.07.2007, 23:29:47
Citace od: Hansel kdy 30.07.2007, 22:56:06
Ano, jsou z tvrdého plastu. Na tvrdý podklad mě nenapadá nic než guma, u které se délka moc regulovat nedá  ;D.
Myslím, že by nebylo marné se nechat inspirovat zmíněným setem 7706 (4 pásy), vyžaduje to ale, aby byly všechny 4 poháněné, přičemž se musí zajistit, aby dvojice pásů na každé straně měla stejnou rychlost.

Teoreticky by to marné nebylo, prakticky jo  ;D zkoušel jsem kombinaci více pásů už s těmi gumovými ze starého Mindstorms -> komplikovaná konstrukce, aby mohly být všechny poháněné, což vede ke ztrátě výkonu a pevnosti... o jízdních vlastnostech ani nemluvě, když uprostřed vozidla máš hluché místo, kde nejsou pásy, takže se sekne na každé "blbě" tvarované překážce.

Chtěl jsem něco, s čím bude možné postavit pásové vozidlo se stejným typem podvozku jako tank. To znamená souvislé pásy po celé délce vozidla, navíc ve předu a vzadu zvednuté, aby mohlo dobře překonávat překážky... no však víte co myslím... Motory z NXT jsou dost výkonné, aby to utáhly, pokud by to mělo dobrou konstrukci, aby se to nerozpadlo...  ;) ale jak vidím, tak není nic, co by se opravdu hodilo  :-\ 

Pepan

Citace od: Honza D. kdy 31.07.2007, 08:56:37
U Phila najdeš porovnání jak která kola drží na kterém povrchu. Jsou tam i dvoje pásy, ty 3873 dopadly nejhůř...

Vidím no, takže ty pásy jsou dobrý opravdu jen jako dopravník, nebo na statický model... na pohon nic moc...

Ale díky moc všem, snad ještě něco vymyslím  8)

peter

Citace od: Pepan kdy 31.07.2007, 10:19:41
Vidím no, takže ty pásy jsou dobrý opravdu jen jako dopravník, nebo na statický

a nebo ven ...
Další výtvory a informace najdete na mém webu ARTPeter.net, v galerii na Brickshelf.com a mém YouTube kanále.

jirik

Citace od: peter kdy 31.07.2007, 10:49:24
Citace od: Pepan kdy 31.07.2007, 10:19:41
Vidím no, takže ty pásy jsou dobrý opravdu jen jako dopravník, nebo na statický
a nebo ven ...
Pokud myslíš do terénu, tak rozhodně ne. Moje zkušenosti s těmito pásy (set 8288) jsou takové, že se při jízdě docela snadno rozpojují. Mám na mysli jízdu "pasivní", po rovném koberci. Venku v terénu by se pásy jednak zaprasily (bez háčku), jednak bys musel neustále spojovat rozpojené články.

peter

Citace od: jirik kdy 02.08.2007, 14:58:44
Pokud myslíš do terénu, tak rozhodně ne. Moje zkušenosti s těmito pásy jsou takové, že se při jízdě docela snadno rozpojují.

Pásy už mám celkem dlouho a myslím si, že v mých podmínkách nejsou žádné díly ušetřeny důkladnějších testů. Během nich se mi však ještě nikdy nestalo, že by se mi pás rozpojil. ???
Další výtvory a informace najdete na mém webu ARTPeter.net, v galerii na Brickshelf.com a mém YouTube kanále.

otaznik

A v novém buldozeru budou navíc jiné (IMHO lepší) pásy.

Mellory

Citace od: otaznik kdy 02.08.2007, 19:52:55

Citace od: Mellory kdy 30.07.2007, 20:37:34
Pásy mám ze skútru (8272) a na hladký povrch se absolutně nehodí.

otaznik

Citace od: Mellory kdy 02.08.2007, 22:23:05
Citace od: otaznik kdy 02.08.2007, 19:52:55

Citace od: Mellory kdy 30.07.2007, 20:37:34
Pásy mám ze skútru (8272) a na hladký povrch se absolutně nehodí.

A co?

Teď se tu mluvilo snad o rozpojování, ne?

jirik

Citace od: peter kdy 02.08.2007, 15:09:24
Pásy už mám celkem dlouho a myslím si, že v mých podmínkách nejsou žádné díly ušetřeny důkladnějších testů. Během nich se mi však ještě nikdy nestalo, že by se mi pás rozpojil. ???
No, mně se pásy rozpojovaly docela často a pravidelně. Ale jak říkám, bylo to při "ruční" jízdě jeřábu. Pokud by pás byl poháněn ozubenými koly, připojenými přes příslušný převod na elektromotor, může být situace jiná. (U motocyklu, kde je použit řetěz s podobnými spoji a řetěz tvoří převod mezi zadním kolem a dvouválcovým motorem, se řetěz opravdu nerozpojuje).
Momentálně nemám nic s pásy postaveno, ale zkusím něco vytvořit a otestovat. Dám vědět, jak to dopadlo.

Mellory

Citace od: otaznik kdy 02.08.2007, 23:36:44Teď se tu mluvilo snad o rozpojování, ne?

V tom případě můžu říct, že nové pásy drží pevně.

franta

Špatný pásy nejsou x428 ze setu 8482.

Jamesek

Jenom drobné postřehy.
Postavil jsem si jednoduchý pásáček, abych si vyzkoušel jízdní vlastnosti a pevnost. Vozítko snadno přejede nízké překážky, vyjede rampu s malým sklonem. Bohužel větší schodek nevyjede, protože při zvednutí přední část začne zadní prokluzovat a nevytlačí těžiště vozítka nad hranu. Na obyčejné ježdění jsou pásy super, možná při větší váze vozítka nebo na hlíně by jezdilo ještě lépe. Doma bohužel jen na rovině.
Pásy se během testování nerozpojily ani jednou. Ilustrační foto přiloženo.

Pepan

Citace od: Jamesek kdy 13.08.2007, 20:51:22
Jenom drobné postřehy.
Postavil jsem si jednoduchý pásáček, abych si vyzkoušel jízdní vlastnosti a pevnost. Vozítko snadno přejede nízké překážky, vyjede rampu s malým sklonem. Bohužel větší schodek nevyjede, protože při zvednutí přední část začne zadní prokluzovat a nevytlačí těžiště vozítka nad hranu. Na obyčejné ježdění jsou pásy super, možná při větší váze vozítka nebo na hlíně by jezdilo ještě lépe. Doma bohužel jen na rovině.
Pásy se během testování nerozpojily ani jednou. Ilustrační foto přiloženo.

Dík moc za příspěvek, no tak nějak jsem myslel, že to je, bohužel pro mě ty pásy mají význam pouze tehdy, pokud s nimi vozidlo překoná třeba práh od dveří, jinak mu můžu nechat ty krátké gumové...  :)

Jamesek

Citace od: Pepan kdy 14.08.2007, 10:34:54
Citace od: Jamesek kdy 13.08.2007, 20:51:22
Jenom drobné postřehy.
...

Dík moc za příspěvek, no tak nějak jsem myslel, že to je, bohužel pro mě ty pásy mají význam pouze tehdy, pokud s nimi vozidlo překoná třeba práh od dveří, jinak mu můžu nechat ty krátké gumové...  :)

Práh u dveří by asi problém nebyl, záleží na konstrukci vozidla a povrchu podlahy. S kobercem by asi problem nebyl, pro zvýšení dostupnosti by šlo na pásy připnout pár plates ...

expertik

Mna osobne napadá len jedna, jedíná (legobarbarská), ale asi najefektívnejšia možnosť ako tie nové Lego pásy zo snežného skútra alebo RC buldozéra spojazdniť pre každý typ povrchu. Ja viem, viem, že ma hneď budete ukrižovávať, ale.....ani ja nemám rád úpravy Lega a používania nonlego častí, ale.....
Čo tak tie pásy opatrne a zo spodnej časti (kĺzajúcej sa po podlahe) pogumovať ?! ??? :P

Existujú rôzne spôsoby ako to spraviť, určite každého niečo napadne...ja osobne to asi spravím špeciálnym sprejom...(používa sa na vytlmenie plechov áut pri inštalácii CAR Hi-Fi)
A vôbec mi nebude vadiť, že to pogumovanie asi nepôjde tak ľahko odstrániť, pretože tie pásy budú slúžiť pri akomkoľvek využití ako pohon pri styku s podlahou.
Tak asi toľko môj postreh, otázka, či rada...?!

P.S.: Použitie na koberci a podobných "ťažkých" povrchoch bude veľmi náročné, pretože potrebný preklz na tomto povrchu by bol s pogumovanými pásmi asi príliš náročný a pohon veľmi namáhaný. Tak sa to bude musieť vyriešiť ako pri automobilových závodoch, na rôzny povrch, rôzne typy pásov (pogumované na hladký, neupravené na drsný...... )  8)

franta

Bezvadný gumový pásy jsou v 8482. Lezou přes prahy bez problémů. Fakt.

expertik

Citace od: franta kdy 15.08.2007, 11:26:27
Bezvadný gumový pásy jsou v 8482. Lezou přes prahy bez problémů. Fakt.

To je ok, ale ich dĺžka je pemanentná a majú ďaleko od článkových pásov k tankovému pohonu...preto ten predošlý nápad...

Pepan

To expertik: čteš mi myšlenky člověče, taky už jsem nad tím uvažoval, když nám pánové od LEGA nenadělili, tak si poradíme sami  ;D nemuselo by to být špatný, mi by ani nevadilo, že s tím budou problémy na koberci, pač doma se spíš vyskytujou plovoučky a kachle  :)

expertik

Citace od: Pepan kdy 15.08.2007, 17:42:36
To expertik: čteš mi myšlenky člověče, taky už jsem nad tím uvažoval, když nám pánové od LEGA nenadělili, tak si poradíme sami  ;D nemuselo by to být špatný, mi by ani nevadilo, že s tím budou problémy na koberci, pač doma se spíš vyskytujou plovoučky a kachle  :)

;) Veru, ani mne to nevadí, "pač" ja mám doma taktiež plávajúcu podlahu a dlažbu... :)

danny01

Mna napadla este jedna vec (menej barbarska). Kazdy pas ma v sebe dierku pre cudel vsak? (doma overim;). Takze pokial by sa pogumovali len malicke kosticky(napr http://www.peeron.com/inv/parts/4073) a tie potom nacvakali na pas... Daju sa obetovat a kedykolvek zhodit (i ked pracne ;) Ako som pisal, vecer skusim dodat foto ;)
Danny

DaKan

Citace od: danny01 kdy 04.09.2007, 12:34:59
Mna napadla este jedna vec (menej barbarska). Kazdy pas ma v sebe dierku pre cudel vsak? (doma overim;). Takze pokial by sa pogumovali len malicke kosticky(napr http://www.peeron.com/inv/parts/4073) a tie potom nacvakali na pas... Daju sa obetovat a kedykolvek zhodit (i ked pracne ;) Ako som pisal, vecer skusim dodat foto ;)

Jo, to s těmi dirkami je pravda(set mám doma). Taky mě napadlo, že by se nemusely pogumovat přímo ty pásy, ale jen to, co by se na to přicvaklo. Při současném stavu pásů nevyjede buldozer ani menší kopec  :(.

expertik

Citace od: danny01 kdy 04.09.2007, 12:34:59

Ako ďalší nápad ako zlepšiť trenie pásov je to OK, ale vidím tu niekoľko záporov:

- "legobarbarstva" sa nevyhneš, dokonca v počte pogumovaných dielikov sa zdvojnásobíš
- ako píšeš, bolo by to naozaj o dosť pracnejšie, dokonca by som chcel vidieť ako ten mini kruh pogumovať?!
- stabilita a styčná plocha pásov, teda vlastne čudlíkov na nich by bola niekoľkonásobne horšia a menšia
- nezabúdajme ani na to, že to potom bude jazda ako na rebriňáku, pretože vzdialenosť medzi čudlíkmi bude pomerne značná...
- hrúbka, či vlastne výška pásov sa minimálne zdvojnásobí...

Ale má to aj klady:

- "nezničíš" orig. lego pásy...

Hm...?  ;)