Výpadek či konec Brickshelfu?

Založil Jonas, 15.07.2007, 06:52:30

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Jonas

Během noci ze 14. na 15. 7. přestal fungovat Brickshelf.
Na jeho stránce nyní visí stručné oznámení:

Brickshelf has discontinued operation. We apologize for any inconvenience.

Zdá se, že nikdo ve světové komunitě zatím neví, co se stalo.

Jedním z důsledků je i to, že na Kostkách v této chvíli nejsou vidět obrázky, které měly linky na BS. 
Jonas - Můj Brickshelf

Mellory

Paradoxní ovšem je, že sesterská databáze obrázků, maj.com, stále funguje.
Nothing is true. Everything is permitted.

***Banana.com

Citace od: Mellory kdy 15.07.2007, 10:00:06
Paradoxní ovšem je, že sesterská databáze obrázků, maj.com, stále funguje.

Vypadá to špatně..na maj.com se sice dá nalogovat pod BS heslem, ovšem složky jsou prázdné, vypadá to, že BS ztratil data?  ???

Mellory

Citace od: banana.com kdy 15.07.2007, 10:06:30
Vypadá to špatně..na maj.com se sice dá nalogovat pod BS heslem, ovšem složky jsou prázdné, vypadá to, že BS ztratil data?  ???

Zkušebně jsem si vyzkoušel přihlásit se pod maj.com, a na svém účtě stále mám své zbytečné obrázky, taktéž po prohlédnutí několika náhodných cizích složek jsem viděl jejich obsah.

EDIT: Ah, asi už vím, co myslíš. Účty na Maj.com a Brickshelf.com nemají stejný obsah, přestože sdílí počet návštěv a přihlašovací údaje.

-

Mimochodem z mocpages.com:
Citace od: mocpages.com
Yikes!
We are actively working on the Brickshelf / images problem. Please be patient! We're sorry for the problems and hope everything will be back to normal soon.

-

Potenciální nástupce?
BrickImage.net

Šejmus

zato já své nezbytečné obrázky nikde nemám  :P... a to jsem byl rád, že jsem zachránil data před zničením (smazal se mi harddisk)
Fool of a Took!

Šejmus

Víte, co je zajímavý? Že na kostkách se prodiskutuje každá "blbost", kdežto topic o tom, jak největší web na prezentaci pouze lego obrázků krachnul, si vyslouží ubohé 4 odpovědi.
Fool of a Took!

***Banana.com

Citace od: Šejmus kdy 16.07.2007, 15:05:10
Víte, co je zajímavý? Že na kostkách se prodiskutuje každá "blbost", kdežto topic o tom, jak největší web na prezentaci pouze lego obrázků krachnul, si vyslouží ubohé 4 odpovědi.

Brickshelf je v angličtině, má smysl hlavně pro stavitele. Tyto dvě vlastnosti velmi limitují počet uživatelů Kostek, kteří na něm skladovali data a kterých se to zásadním způsobem přímo týká. Jen doufám, že Hobby, Jonas a další stavitelé měli svá data zálohovaná i na lokálních HDD, byla by velká škoda, kdyby o ně přišli.
Pokud se nejedná o technickou závadu, což z údajů na BS webu nevyplývá, je velmi neseriózní ukončit bez varování provoz ze dne na den..

Jonas

Ono není o čem diskutovat, protože zatím nejsou známa fakta, co a proč se vlastně stalo. A jen tak vést plané diskuse založené na spekulacích, aby řeč nestála, to je přece škoda času.

V každém případě je výpadek (či možná už i konec) Brickshelfu ztráta, kterou si možná ani někteří lidé neuvědomují. V současné době na něm byly už téměř 2 miliony obrázků. I kdyby jen 1 promile z nich stálo za shlédnutí, je to pořád hodně. Ty obrázky se tam střádaly už skoro 10 let, takže tam byl i kus historie Lega a staveb z něj. Byly tam i obrázky modelů od dnes už nežijících lidí, obrázky prototypů nikdy nevydaných Lego stavebnic, fotoreportáže z výstav, obrázky velmi zajímavých stavebních technik a triků, atd. Pro pamětníky: Takto třeba vypadal BS v roce 2003 (24.1.) A hlavně - v BS galerii se dalo poměrně dobře a hlavně rychle hledat a zobrazovat.

Takže problém není v tom, že by nějaká konkrétní osoba přišla o pár vystavených fotek, protože většina v současnosti aktivních žijících přispěvovatelů má své fotky nejpíš někde doma zazálohované a navíc v původní nekomprimované kvalitě.

Problém je v tom, že takováto velká sbírka obrázků a dokumentace (byť s velkým objemem balastu), na jediném místě, navíc vytvořená od přispěvovatelů z celého světa, se jen tak znovu nedá dohromady. Navíc, řada dalších specializovaných Lego serverů, např. MOCPages, Classic Castle, Eurobricks, Lugnet, BrickWiki má naprostou většinu obrazového materiálu uloženého a linkovaného na BS. Takže mnohé stránky na těchto serverech jsou nyní prázdné, bez obrázků. Do velké míry se to týká nyní i Kostek. Odhaduji, že více než polovina témat na Kostkách přestala být relevantních, protože vedou na nefunkční odkazy, ať už šlo o cizí nebo domácí výtvory, obrázky stavebnic, recenze, apod. Pokud by se BS znovu nerozběhl, tak by bylo lepší tato témata vyhodit, protože předělávat linky na případné nové se může vyplatit jen u pár z nich. 
Jonas - Můj Brickshelf

Jindroush

Citace od: Jonas kdy 16.07.2007, 16:45:43
Odhaduji, že více než polovina témat na Kostkách přestala být relevantních, protože vedou na nefunkční odkazy, ať už šlo o cizí nebo domácí výtvory, obrázky stavebnic, recenze, apod. Pokud by se BS znovu nerozběhl, tak by bylo lepší tato témata vyhodit, protože předělávat linky na případné nové se může vyplatit jen u pár z nich. 

Tak to abych si koupil webmasterský montérky a galoše, až se tím budu brodit...  8)
Jindroush. (Moje Brickshelf galerie zde)

Mellory

ubohé 4 odpovědi.

Jestli by Tě bavilo procházet hromady nářeků, nadávek a v podstatě žádných informací, navštiv diskuze na Bricklinku, Lugnetu či Eurobricks.

Citace od: Jonas kdy 16.07.2007, 16:45:43Takže problém není v tom, že by nějaká konkrétní osoba přišla o pár vystavených fotek, protože většina v současnosti aktivních žijících přispěvovatelů má své fotky nejpíš někde doma zazálohované a navíc v původní nekomprimované kvalitě.

Heh, to bys nevěřil, kolik lidí naříká nad tím, že přišli o své fotky.

Šejmus

Já jsem to tady uvedl jen jako postřeh, protože se mi tato událost zdála důležitější než většina ostatních, a vypadalo to že se o to nikdo nezajímá... Možná jako takovou zajímavost o fungování diskuzních fór...

co se týče smazání příspěvků kvůli chybějícím fotografiím... já bych byl radši kdyby se přinejmenším do konce prázdnin (snad do konce roku?) počkalo, kostky.org tím nic neztratí

EDIT:  některý  z těch příspěvků na ostatních fórech jsou opravdu dojemný  :'(
Fool of a Took!

Jonas

Brickshelf opět funguje - ale jen dočasně do 31.7.2007.
Lze si tedy stáhnout data, jak kdo potřebuje.
Jonas - Můj Brickshelf

Šejmus

konečně dobrá zpráva... nyní je jen potřeba se dohodnout, který server bude vedoucím v této oblasti...
Fool of a Took!

Petrjr

Citace od: Šejmus kdy 16.07.2007, 22:12:04
... nyní je jen potřeba se dohodnout, který server bude vedoucím v této oblasti...
Tedy, chtěl jsi říci:

"Najít člověka/sdružení/firmu která dodá HW a bude pravidelně platit jeho údržbu a rozšiřování kapacity. A platit dostatečně dimenzované (a v čase se zvětšující) připojení k netu." ?

marian20

Pre všetkých, ktorí si chcú posťahovať fotky z Brickshelfu, tu je jeden užitočný program: http://www.fial.com/bob/partscatalog/download/BSBackup_0013.zip.
weiter, weiter ins Verderben, wir mussen leben bis wir sterben...

Miketuk

Díval jsem se dnes na Brickshelf a uz funguje!! :)

Jindroush

DOČASNĚ!!!

Citace
Notice: Brickshelf will be shutting down on 2007/07/31.
Please save your files to your computer.
Jindroush. (Moje Brickshelf galerie zde)

Togaran

Já vidím jako njlepší řešení, založit si vlastní web, kde budu svoje fotky vystavovat. Bude to pracnější než BS, ale aspoň něco.
Moje stavby: Brickshelf, Flickr

myth

Citace od: Šejmus kdy 16.07.2007, 22:12:04
konečně dobrá zpráva... nyní je jen potřeba se dohodnout, který server bude vedoucím v této oblasti...

Čo takto prečítať si všetky príspevky v threade?

Citace od: Mellory kdy 15.07.2007, 10:11:13
Potenciální nástupce?
BrickImage.net
When the student is ready the master will appear.
An expert is one who knows more and more about less and less.

Marťan

Citace od: Togaran kdy 17.07.2007, 09:49:11
Já vidím jako njlepší řešení, založit si vlastní web, kde budu svoje fotky vystavovat. Bude to pracnější než BS, ale aspoň něco.

:-) moje řeč, problém je ale v tom, že tvůj vlastní web ti navštíví denně přibližně 10 lidí (pokud se zadaří), ale na brickshelfu to může vidět třeba 50 - X lidí za den ...

Togaran

Citace od: Marťan kdy 17.07.2007, 11:09:10
:-) moje řeč, problém je ale v tom, že tvůj vlastné web ti navštíví denně přibližně 10 lidí (pokud se zadaří), ale na brickshelfu to může vidět třeba 50 - X lidí za den ...

No tak ať :) mělo to něco do sebe, když si to prohlídlo víc lidí, ale když to budu používat jen jako doprovodnou galerii, když budu představovat nějaký svůj model tady na Kostkách, tak to stačí.

Nebo by sme mohli udělat galerii přímo na Kostkách.
Moje stavby: Brickshelf, Flickr

otaznik

Citace od: Togaran kdy 17.07.2007, 12:27:59

Nebo by sme mohli udělat galerii přímo na Kostkách.

Tak znovu:

- prostor na webu, který bude navštěvovat velké množství lidí bude mít velký traffic
- velký traffic zatěžuje server i připojení
- provozovatel serveru a linky pak zákonitě musí chtít prostředky po tom, kdo se na serveru prezentuje (nebo nechává prezentovat jiné), protože takový provoz mu zdržuje jeho vlastní podnikání
- v případě BS by to určitě mohly být desítky tisíc korun měsíčně (nemám přehled o množství přenesených dat, ale určitě bude nemalé)

Jednoduše:

- asi nikdo ti neposkytne zdarma tak kvalitní a neomezené připojení, aby mohla spousta lidí z celého světa neustále ukládat a stahovat obrázky ze serveru

Petrjr

Citace od: otaznik kdy 17.07.2007, 13:40:41
... (nemám přehled o množství přenesených dat, ale určitě bude nemalé) ...
A v těch počtech se nesmí zapomínat ani na přímé odkazování odjinud. Tedy ne jen traffic generovaný přímými návštěvami galerie (kde teoreticky ještě může být reklama které občas částečně splatí náklady). Ale je nutné počítat i s případy, kdy do jiných (AFOL) fór někdo vloží obrázek přímým odkazem. Sice něco takového lze zakázat v podmínkách použití*, ale vymahatelnost je složitá (i technicky), a většina lidí (ne nutně členů!) na nějaké podmínky, ehm, nereflektuje.

EDIT: Tak mne napadá, jestli to dokonce nemá být obráceně. Jde o autorské dílo (zveřejnění jinde, na to je třeba mít souhlas). Tedy, ne zakázat v podmínkách, to je automaticky (dané zákony). V podmínknách mohu, budu-li benevolentní, něco takového třeba povolit.

Mellory

Tak už se nám rozrůstají "nástupci" Brickshelfu...

MOCshow
MOCpages
BrickImage (od 31.7.)

expertik

Citace od: Mellory kdy 18.07.2007, 11:29:15
Tak už se nám rozrůstají "nástupci" Brickshelfu...

MOCshow
MOCpages
BrickImage (od 31.7.)

Ked uz sa tak "rozrustaji" nemohli by sa dohodnut s BSH a skopirovat od nich archiv?

Petrjr

Brickshelf - zase se něco děje. Zablokované hledání a většina témat se jeví jako neveřejná.

EDIT: Tak už se to zase zlepšilo, zřejmě technické potíže.

expertik

Tak zrejme sa nám Brickshelf len tak nezruší :-)
citujem BSH:

" Notice: Brickshelf will not be shutting down!
We will be offering "featured" accounts for $5/month shortly.
We have received hundreds of supportive emails in the past few days including many who said they would like to contribute financially but did not know how. This has had us rethink the practicality of charging for enhanced features.We plan to do this without reducing current functionality for free users. Thank you for your enormous show of support. IMPORTANT: do NOT try to download the entire site, it causes major problems, slows things down for normal users and you will be permanently blocked."

P.S.: 5 USD mesačne...hmmm neviem, neviem...

Jonas

Protože jsem toto téma před pár dny otevřel, cítím povinnost ho také uzavřít. Naštěstí dobrou zprávou.

Dnes, 20.7. 2007, se konečně ozval autor stránek Kevin Loch s vysvětlujícím dopisem, který zaslal na LUGNET - viz  http://news.lugnet.com/announce/brickshelf/?n=128

Vysvětlil, co ho vedlo k rozhodnutí skončit provoz Brickshelfu, později k jeho dočasnému provozu a nyní i (pod tlakem mnoha lidí a AFOL komunit) k rozhodnutí, že BS dále poběží.

Na BS bude možné dále vystavovat fotky buď zadarmo nebo za poplatek. Placený přístup bude mít některé výhody. U neplaceného zatím snad nebudou žádné restrikce.  Více v jeho dopise a případně v další diskusi, která se asi bude odehrávat právě na LUGNETU.

Jonas - Můj Brickshelf

***Banana.com

DOVOLÍM SI PŘIPOJIT VOLNÝ PŘEKLAD CELÉHO DOPISU PRO NEANGLOFILY.

Nereagoval jsem dříve, protože zde bylo mnoho nejistot, jak to bude dále fungovat.

Brickshelf z finančních důvodů nebyl déle v pozici, aby mohl dál fungovat. Naše náklady jsou účtovány měsíčně a proto uzavření je možné vždy ke konci měsíce. Rozhodl jsem se, že 15 dní bylo dost času, aby si všichni stáhli jejich data. Definitivní vypnutí na pár dní bylo zamýšleno jako zpráva všem, že to myslím vážně, a že si mají tedy všichni dát pozor, aby zbývající čas rozumně využili. Také to všem dalo příležitost vidět, co se stane, až bude BS definitivně uzavřen.

Zpětně vzato jsem to mohl udělat jinak, ale na to už je pozdě.

Již dávno předtím jsem si napsal různé varianty zpoplatnění, protože AFOLové a geeks (kejklíři, nevím, co tím autor myslí) si vesměs myslí, že vše na webu je zdarma.

Co můj krok rozvířil, je naprosto nečekané množství e-mailů od těch, kteří se zdají být normální. Mnoho těchto lidí vyjádřilo vůli platit mírný poplatek, aby udrželi web v provozu, pokud by to byl jediný způsob, jak toho dosáhnout.

Navíc jsem podcenil dosah, jaký můj krok měl na ostatní weby, když Brickshelf skončil. Po zkušebním uzavření bylo jasné, že bude třeba vymyslet dlouhodobé řešení přinejmenším tak, aby původní obsah zůstal nějak přístupný, jinak by mi to v noci nedalo spát.

Tak se tedy chystáme zkusit něco nového a uvidíme, zda to funguje. Web bude pro neplatící uživatele fungovat jako dosud. Platící uživatelé budou mít příležitost lépe zviditelnit své složky (obejdou moderaci a přebytečné avatary). Samozřejmě také nebudoi vidět reklamy a nebudou je ani mít ve svých složkách.

Těm, kteří se diví, že maj.com nebyl ovlivněn : Má jen 10% průtok dat z celkového průtoku, který má vymezen Brickshelf. Mnozí z Vás toto vědí, mnozí uživatelé BS nikoliv, pro mne je možné hradit za této velikosti provoz  Maj z mé kapsy. To je důvod, proč tam také nejsou žádné návody, aby pohyb skrz byl rychlejší a jednodušší.

Pro ty, kteří se diví, zda se nejedná o pečlivě vymyšlený trik: Mám povolání na velmi plný úvazek a toto šílenství je to poslední, čím jsem se teď potřeboval zabývat. Udělal jsem to, co jsem musel s ohledem na finanční okolnosti. Stále beru na sebe riziko pokračování, ale fantastická podpora mne přesvědčila, že to je správná věc.

Konečná poznámka:
Doneslo se mi, že někteří lidé se vydávali na různých fórech za mne. Lugnet je jediné s Legem spojené fórum, na kterém jsem kdy přispíval, a jeho způsob autentifikace uživatelů Vám dává dostatečnou záruku, že jsem to skutečně já.

fuli

Nerad otevírám staré téma, ale od včerejšího večera se nemůžu připojit na brickshelf, nefunguje ani maj.com
Uč se z chyb druhých. Nikdy nebudeš žít tak dlouho, abys je stihl všechny udělat sám.