7784 - Batmobile UCE

Založil Hansel, 15.06.2007, 02:16:53

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Hansel

7784 je pro mě letošní stavebnice číslo jedna. Byla to láska na první pohled a dík Vasykově neuvěřitelné nabídce už stojí (protože na ježdění moc není) na poličce.
   Batmobile za dobu své existence prošel mnoha podobami. Batmobile UCE je nejpodobnější typu známého z filmů Tima Burtona (Batman, Batman se vrací). Hlavní rozdíl je v masce, kde filmový má velkou turbínu, zatímco UCE má masku, která odkazuje na historické Batmobily. Celkový design je výborný, ale z renderů a fotek se nedá dostatečně docenit, ale o tom až dále. Jsem rád, že LEGO nešlo s dobou a nevytvořilo tzv. Tumbler, který se objevil v Nolanově Batman Begins a který se mi vyloženě hnusí (ne jako samohyb sám o sobě, ale jako představitel Batmobilu).

Výborně zpracovaný chronologický vývoj Batmobilu je na těchto stránkách.

Balení
Krabice je poměrně velká, ale v tomto případě ne samoúčelně. Jak je vidět na fotce, součástek je obrovské množství a samotný model je také monstrum. V krabici je mnoho pytlíčků a už po vybalení má člověk pocit, že s nekoupil vzduch.
Jsem si udělal ilustrační foto, jak to vypadá, když se to vše vysype na jednu hromadu. Jelikož je velká část součástek černá, byl to vyloženě blbý nápad...

Stavba
Návod je rozdělen do dvou knih. Zvláště stavění první etapy je poměrně nudné. Není tam příliš TECHNIC prvků ani žádná funkční finess. Prostě se vrství kostky. V druhé knize začíná být stavění zajímavější – model se kapotuje a konečně vyvstává jeho podoba.
Celkově je stavění velmi nekomplikované a nijak zvlášť zábavné, nevěnuji mu proto více pozornosti.
Udivující je, že přestože je v modelu málo TECHNC technik, je překvapivě pevný. Při této velikosti se samozřejmě stává, že se části uvolňují, ovšem v mnohem menší míře než třeba u 4404, který tím měl velmi omezenou hratelnost. Uvolňování je nejpatrnější u placek na podvozku vozu, které pak způsobují nepříjemné dření při jízdě. Podvozek vidím jako vůbec nejslabší část modelu. Přestože nahoře jsou detaily pěkně zpracované, podvozek je jedna velká placka bez náznaku automobilové techniky.
Není přiložen návod na alternativní model, jen je uvedena inspirace ve formě Tumblera a divné batříkolky.

Produkt
7784 je problematická stavebnice. Jaká je její cílová skupina? Kam ji zařadit?
Batmobile se rozhodně nedá zařadit někam, kde jde o to aby byl autem. Tento Batmobile není autem nýbrž sochou. Model nezatáčí a pro svůj nízký podvozek jezdí jen po hladkých plochách (na koberci se zadře). Jediné funkce jsou, že plamínky v tryskách a přední turbíny se za jízdy točí a volantem se zvedá přední maska. Auto je v podstatě nehratelné a dá se něj jen dívat.
Ale pohled je to úžasný. Design je vypiplaný, hlavně silueta vozu je naprosto grandiózní, je vidět, že vše bylo podřízeno designu a to je dobře.
Model tedy není určen dětem, ale spíš sběratelům, nebo těm, kteří využijí další potenciál součástek. Tohle je ovšem relativní, pro někoho může být hromada černých kostek k ničemu.
Až teď se dostávám k hlavnímu kladu modelu a tou je velikost. Je jednoduše velký. Napsal bych obrovský, ale existují i větší stavebnice, přesto tím, že není děravý obrovsky působí. Jeho konstrukce a fakt, že není příliš dutý mu navíc zaručuje velkou váhu. Jak se dá zažít monstrózita? Jedině přítomností věci. Obrazové médium tedy nikdy nemůže zprostředkovat opravdový dopad. Ti kdo byli ve Svitavách, měli možnost se přesvědčit na vlastní oči.

Závěr
U tohoto setu platí více než u jiných, že je utné si ho v reálu prohlédnout, aby se dala docenit jeho krása. Jednoznačně mě nadchnul.

Klady:
Velikost
Váha
Design
Množství součástek
A to hlavní: disky se znakem Batmana 8)

Zápory:
Špatně zpracovaný podvozek
Málo funkcí
Rozdílná hrubost povrchu slope bricks (viz fotky)

U mě má model devět z deseti.

Mé dílo se rozrostlo o další kus.
I když mírně infantilní :)

Mellory

Pěkná recenze na pěkný set. :) Také chválím skvělý úvod doplněný linky, málokdo si dá takovou práci obohatit text o okdazy na další info.
Nothing is true. Everything is permitted.

Hansel

Tady je pár fotek. Na internetu je toho plno, neuvádím jich mnoho.
Mé dílo se rozrostlo o další kus.
I když mírně infantilní :)

Hansel

#3
Co mě ale vytáčí je rozdílný vzorek na slope bricks. Na fotce je extrémní srovnání, ale vychází to tak, že každá součástka má jiný vzorek. Už jsem si toho všimnul i u jiných stavebnic, ale tady je to více patrné.
Pak také necháu, proč je v modelu, na místech, kde to nehraje roli místo klasického bricku 1x1 technic brick 1x1 s dírou. Snad kvůli alternativnímu modelu?
Mé dílo se rozrostlo o další kus.
I když mírně infantilní :)

otaznik

Citace od: Hansel kdy 29.06.2007, 20:54:40
Pak také necháu, proč je v modelu, na místech, kde to nehraje roli místo klasického bricku 1x1 technic brick 1x1 s dírou. Snad kvůli alternativnímu modelu?

TLC takhle udává díly, kterých se potřebuje zbavit (má jich hodně, apod.)

Jindroush

A taky pro zmenšení počtu různých dílů. Pokud se ve stavebnici už někde používá ten s dírou a všechny ostatní umístění kostky bez díry umožňují použít kostku s dírou, tak se použije jen jedna položka z nich.
Jindroush. (Moje Brickshelf galerie zde)

Hansel

Tak takhle. Ani jedna z výše uvedených možností mě nenapadla. Je pravda, že brick 1x1 obyčejný tam není ani jeden. Teda tohle mi zrovna nevadí, ten děravý se hodí víc.
Mé dílo se rozrostlo o další kus.
I když mírně infantilní :)

Colonel32

ale neni ten deravy drazsi na vyrobu nez obycejny?

Jindroush

Pro balení setu se ne každý díl vyrábí, takže může bejt levnější hrábnout do skladu než čekat na lisování na lince...
Jindroush. (Moje Brickshelf galerie zde)