Diskuse o 'původním' stavu stavebnic

Založil MiP, 31.05.2007, 10:21:00

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

MiP

Citace od: otaznik kdy 24.05.2007, 10:05:24
Citace od: Valentin Dobrotivý kdy 24.05.2007, 09:38:42

ještě vyměň ty novější light clipy za ty původní a bude dokonalej 8)

Moje řeč! Konečně někdo, kdo mi rozumí.  8)

Měl si spíš napsat, další hnidopich >:D ;D ;D
-------------------------------------------------------
MiP http://www.mipovo.cz - MiPova nabídka setů a dílů http://www.bricklink.com/store.asp?p=mip - BL shop MIPOVO

Valentin Dobrotivý

Citace od: MiP kdy 31.05.2007, 10:21:00
Citace od: otaznik kdy 24.05.2007, 10:05:24
Citace od: Valentin Dobrotivý kdy 24.05.2007, 09:38:42

ještě vyměň ty novější light clipy za ty původní a bude dokonalej 8)

Moje řeč! Konečně někdo, kdo mi rozumí.  8)

Měl si spíš napsat, další hnidopich >:D ;D ;D

jakej hnidopich ::) ? asi budeme založit hnutí "Za Lego krásnější a historicky věrnější".  ;D ;D 8) jinak nás tihle neznabozi (jako třeba Michal) přivedou k šílenství :'(

MiP

Citace od: Valentin Dobrotivý kdy 31.05.2007, 14:37:04
jakej hnidopich ::) ? asi budeme založit hnutí "Za Lego krásnější a historicky věrnější".  ;D ;D 8) jinak nás tihle neznabozi (jako třeba Michal) přivedou k šílenství :'(

To bylo jen rozveselení dnešního dne  ;D ;D Také se samozřejmě snažím, abych měl na setech původní klipy, ale nějak extra to neprožívám. Když jej nemám, tak nebudu jeden dílek shánět přes půl zeměkoule.  >:D Navíc ty úzké klipy, o kterých je řeč, tak se blbě shánějí, protože většina BL shopů má napsano 'undetermined type' a hotovo.
MiP http://www.mipovo.cz - MiPova nabídka setů a dílů http://www.bricklink.com/store.asp?p=mip - BL shop MIPOVO

Valentin Dobrotivý

Citace od: MiP kdy 31.05.2007, 14:56:54
Citace od: Valentin Dobrotivý kdy 31.05.2007, 14:37:04

To bylo jen rozveselení dnešního dne  ;D ;D Také se samozřejmě snažím, abych měl na setech původní klipy, ale nějak extra to neprožívám. Když jej nemám, tak nebudu jeden dílek shánět přes půl zeměkoule.  >:D Navíc ty úzké klipy, o kterých je řeč, tak se blbě shánějí, protože většina BL shopů má napsano 'undetermined type' a hotovo.

ty nesháníš dílky přes půl zeměkoule? ::) tak to nejsi hardcore legofan ;D ;D

MildaPajda

[OT] moje milá žena komentovala vaše dohadování o clipech jako neuvěřitelnou censored by admin, pravidlo 4.1 a vzkazuje: Párkrát za den pokakané miminko až na zádíčkách i s oblečením a přejdou vás roupy! ...  ;D  [/OT]
na LEGO mam porad malo casu... :(
http://steinbachovi.org http://steinbachovi.org/mimis - novinky od Kubíčka a Anežky. ;)

Colonel32

az do nejakeho setu das nove clip misto starych, a zjistis, ze ti ten set vubec nefunguje, protoze jsou ty clipy jinak velke, tak si z toho prestanes delat legraci

Jindroush

Takovejch setů je pár, za další si s tím samo LEGO nikdy nelámalo a neláme. Několik různých balení stejného setu může obsahovat různé clipy. Těžko se tak dá říct, že je nějaká verze ta historicky správná.  8)
Jindroush. (Moje Brickshelf galerie zde)

MiP

Citace od: Jindroush kdy 31.05.2007, 19:17:09
Takovejch setů je pár, za další si s tím samo LEGO nikdy nelámalo a neláme. Několik různých balení stejného setu může obsahovat různé clipy. Těžko se tak dá říct, že je nějaká verze ta historicky správná.  8)

Správně, náčelníku  8) Proto si myslím, že hnát se za správným klipem je mírně řečeno pošetilé  >:D ;D a že mám v setech jiné klipy mě nechává celkem klidně spát  ;)

otaznik

Citace od: Jindroush kdy 31.05.2007, 19:17:09

Napiš sem celou naší diskuzi. Nikdo přece netvrdil, že jen jedna možnost je vždy správná. V některých setech bylo opravdu "historicky" několik typů clipů. Ovšem některé sety mají prokazatelně jen jeden typ a tam je potřeba ho zachovat.

A ještě jeden pro rozveselení. Já zkoumám i plates a bricks, aby odpovídaly období daného setu (zespodu duté nebo plné "válečky", různé přepážky zespodu na brickách, typ vylisovaných čísel apod.). 8)
A jsem na to hrdej!  8)

Jindroush

Heh, to se snad nedá komentovat, aniž bych porušil nějaký pravidla.  ::)

Tohle všechno jsou diskuse o způsobu, jak něčeho dosáhnout.
Ale pořád mi uniká, čeho se snažíš dosáhnout a proč.  ;)

H0636

Citace od: Jindroush kdy 31.05.2007, 20:31:40

Výjimečně souhlasím. Vzhledem ke stavu setu mě opravdu netrápí, že jsou tam jiné clipy.
Nejsem asi dostatečně velký puntičkář, ale je to tak. Takže bych tuhle diskuzi uzavřel a bylo
by mnohem příjemnější, kdyby se radši někdo pochlubil novým přírůstkem. ;D ;D

otaznik

To je zvláštní, že to nechápeš, když je to tak jednoduchý.  8)
Chci mít sety ve stavu, v jakém vyšly - včetně krabice, různých plastových výlisků (pokud tam byly), manuálu, samolepek (provázků, gumiček atd.) a samozřejmě i kostek.

Je mi celkem jedno, co si o tom myslí ostatní, mně dělá podobná "restaurátorská činnost" radost a baví mě.

Jindroush

Citace od: otaznik kdy 31.05.2007, 21:25:11
Chci mít sety ve stavu, v jakém vyšly - včetně krabice, různých plastových výlisků (pokud tam byly), manuálu, samolepek (provázků, gumiček atd.) a samozřejmě i kostek.

Když tohle píšu, mám obzvláště ironický výraz: Jak to víš, co v tý krabici původně bylo?   ;)

otaznik

Citace od: Jindroush kdy 31.05.2007, 21:48:16

Když tohle píšu, mám obzvláště ironický výraz: Jak to víš, co v tý krabici původně bylo?   ;)

Nemyslel jsem konkrétní díly pro konkrétní krabici - i když i to se docela často povede.
Měl jsem hlavně na mysli originální díly z daného období - tedy abych například chybějící clip light ze setu z roku 1981 nenahradil novějším typem apod. U mnoha dílů typ pouze odhaduji, ale tam, kde jsem si jistý, chci mít originál.

betakaroten

To je zase téma jak noha ;D

Někdy se dá poznat, co bylo v krabici původně - třeba si pamatuju, jak jsem kdysi lepil původní samolepky na právě rozbalený MISB... a teď zjistím, že ze dvou kostek stejného typu je jedna "tenkostěnná s přepážkami" a jedna "tlustostěnná bez přepážek".

Formulace "set z roku..." je nesmysl. Letopočet, co je na krabici, znamená, kdy se set _začal_ vyrábět. (Příklad: 4,5V motor. Na krabici copyright 1985, na motoru datum 19.01.90)

otaznik

Citace od: betakaroten kdy 31.05.2007, 23:40:43
Formulace "set z roku..." je nesmysl. Letopočet, co je na krabici, znamená, kdy se set _začal_ vyrábět. (Příklad: 4,5V motor. Na krabici copyright 1985, na motoru datum 19.01.90)

Většina setů z 80. let se nevyráběla déle než dva roky, takže zjistit druh dílů, který k danému setu patřil, není tak složité (většinou).

Navíc kdo tu mluvil o copyrightu na krabici?  :-X

Valentin Dobrotivý

Tuhle diskuzi jsem začal...takže trochu vysvětlení.

Bavíme se setech z 70 a 80 let, označované tehdy jako Legoland. Mám doma docela dost setů, které jsem osobně kupoval nebo dostal na konci 70 a během 80 let. Už tehdy jsem je sbíral, takže mi zůstalo vše, co bylo v krabičkách, žádná záměna nebo náhrada. Mám tedy celkem slušný přehled o tom jaké typy clipů, helem a dalších věcí se kdy do setů dávaly. Navíc sety byly v prodeji obvykle 2-3 roky.

Jiný typ clipů apod sice lehce, ale přece mění vzhled setu, navíc někdy může mít i vliv na jeho funkčnost (6693, 6845...). Mně se prostě, v tom jsem s otazníkem zajedno, líbí sety v opravdu původní podobě a na základě toho, co jsem před mnoha lety osobně otevíral a stavěl, jsem s velkou pravděpodobností (hraničící s jistotou) schopen říct, jaké typy kostek byly v tom kterém setu. Diskutovat lze jen o několika málo setech, které byly produkovány v období, kdy proběhla změna designu konkrétní kostky...například změna horizontal clipu z typu 1 na typ 2 proběhla v roce 1985 ;)

Cavelon

Páči sa mi, že sú tu ľudia, ktorí keď niečo robia, tak to robia poriadne. ;)

***Banana.com

Citace od: Cavelon kdy 01.06.2007, 07:45:16

Podle mne bazírování na klipech je extrém a neprovozuji ho. Líbí se mi však Otazníkova věta "Je mi celkem jedno, co si o tom myslí ostatní, mně dělá podobná "restaurátorská činnost" radost a baví mě", protože vystihuje vše podstatné co se postoje "hnidopichů" týče.
S ohledem na věk původních tenkých klipů, dávno ukončenou výrobu a jejich sklon k praskání, lze předpokládat, že budou stále hůře dostupné, což nakonec bude konec hnidopichů v Čechách i jinde. Samozřejmě vyjma těch, kteří mají sety rozložené v krabičce ve skříni, nehrají a nestaví si, a nepraskne jim nic.

otaznik

Citace od: banana.com kdy 01.06.2007, 09:18:38

S ohledem na věk původních tenkých klipů, dávno ukončenou výrobu a jejich sklon k praskání, lze předpokládat, že budou stále hůře dostupné, což nakonec bude konec hnidopichů v Čechách i jinde. Samozřejmě vyjma těch, kteří mají sety rozložené v krabičce ve skříni, nehrají a nestaví si, a nepraskne jim nic.

Tvořím si železnou zásobu, navíc vertical clipy jsem viděl zatím prasklé asi 2, takže to snad nebude problém.  ;)

otaznik

Citace od: Cavelon kdy 01.06.2007, 07:45:16

Beru to jako lichotku (a navíc jí vztahuji i na sebe), takže díky!  ;)

niessnet

Já osobně Otazníkův postoj chápu. Jsou různí sběratelé - někteří puntičkáři, někteří ne, jiní jsou především stavitelé. Rozhodně bych neodsuzoval ani jednu skupinu.
Nepatřím sice úplně k puntičkářům, ale také se snažím mít všechno Lego v původním stavu. Dokonce i rozbité clipy, panáčky a ostatní kostky mám dodnes schované. Krabice taktéž - v neplacatém stavu. Většinu originálních plánků též.
Pravda, pokud mi na některém setu chybí nálepky, nebojím se je nahradit všelijak, ale pokud se týká kostek, ztrátu každé kostičky ze setu jsem dřív málem oplakal (za cca 15 let sběru Lega jsem ztratil nejvýše 10 kostiček).  ;D Dokonce jsem ani nikdy nemíchal kostky různých setů, byť identických. Kdyby mi někdo všechny sety sesypal dohromady, byl by to jeho konec.  >:D
Obdivuji ty, kteří ze svých kostek staví nádherné stavby (třeba ty, co jsou teď ve Svitavách), ale já bych neměl to srdce sesypat všechny svoje sety dohromady. Každý set jsem dostal k nějaké příležitosti, proto ho mám spojený třeba s Vánocemi, narozeninami a podobně. Proto jsem se o ně vždycky bál a staral.
,,Nepochválím-li se sám, nikdo to za mne neudělá." Jára Cimrman

Colonel32

tak to ja mam taky nekolik setu spojenych s konkretnimi udalostmi, ale sktecne se nebojim je sesypat dohromady, a pak zase postavit, byt treba z nekterych kostek jinacich. Myslim, ze duch kazdeho setu nezije v konkretnich kostickach, ale v setu jako celku, nezavisle na tom, kterymi konkretnimi kostickami je tentokrat zrovna tvoren...

Peetrs

Připojuji se k názoru niessneta. Také nemíchám dílky z jednotlivých setů dohromady a skladuji sety zvlášť se vším co k tomu patří a co k nim seženu, včetně nerozložených krabic!  >:D Nejsem takový "hnidopich" abych zkoumal study na plates, nebo clipy. Nedělám to však z toho důvodu, že jsem trošku flink.  :-X Chápu, ovšem lidi, kteří to dělají a obdivuji, jejich trpělivost.  :) Proto také moc nestavím. Nemám pak nervy na to, abych dílky zase rozděloval do původních setů... 

hana

A kde skladujete všechny původní krabice s původním obsahem?Není to rýpání,jen si to vůbec neumím představit...Já mám vše na hromadě rozdělené jen podle kytiček,figurek,plotů,ale kostky mám smíchané.Také jsem bojovala při sesypání Belville s SW  ;D ,ale prohrála jsem.

Dejv

Citace od: Colonel32 kdy 02.06.2007, 18:01:02
tak to ja mam taky nekolik setu spojenych s konkretnimi udalostmi, ale sktecne se nebojim je sesypat dohromady, a pak zase postavit, byt treba z nekterych kostek jinacich. Myslim, ze duch kazdeho setu nezije v konkretnich kostickach, ale v setu jako celku, nezavisle na tom, kterymi konkretnimi kostickami je tentokrat zrovna tvoren...

Souhlas. Jako stavitel se smíchání setů prostě neubráním, když potřebuju díly z několika setů. Pak je pro mě o to víc nostalgický, když z tý "hromady" postavim nějaký starší set.  ;D

drSEBY

Citace od: hana kdy 02.06.2007, 19:13:38
A kde skladujete všechny původní krabice s původním obsahem?Není to rýpání,jen si to vůbec neumím představit...

No ja mel donedavna cca 20 setu - vetsinou to byly auticka - vetsi set !!!! byl uz 6042 a ten nejvetsi 6081  :P ;D takze me obdobi puberty !!! přečkali rozložený ve skříni. 6081 jsem si složil 6.7.1997 (mel jsem zlomenou nohu a toto si pamatuji) a pak az minule leto 2006  :o ;D ;)

u jiných to mohl být problém  ;D ale je třeba říci, že ne každý žije v paneláku... třeba kamoš měl místnost jen pro hračky - mistnost 4*5*2,5 m - tam bylo hraček >:D :-X

Ondra

Něco na tom hledání stáří setů podle čísel na dílech bude.Např.:Koupíte si starý set a najednou zjistíte že nějaký chytrák na vás vydělal tím,že set postavil z nových dílů a vydával ho za set XXXX jenom dodal "Sorry no minifigures" nebo legendu prodával jako originál bez návodu a krabice.P.s:Největší jistota je misb  ;D

otaznik

Citace od: hana kdy 02.06.2007, 19:13:38
A kde skladujete všechny původní krabice s původním obsahem?Není to rýpání,jen si to vůbec neumím představit...Já mám vše na hromadě rozdělené jen podle kytiček,figurek,plotů,ale kostky mám smíchané.Také jsem bojovala při sesypání Belville s SW  ;D ,ale prohrála jsem.

Původně jsem skladoval malé krabice ve větších, větší ve velkých apod. Bohužel z prostorových důvodů jsem krabice, které šly, "zplacatěl". Hodně malých setů mám postavených a uložených společně ve velkých krabicích. Větší a velké sety mám buď přímo v jejich vlastní krabici nebo v plastové krabičce. Návody mám v průhledných kancelářských obalech a pak v šanonech. Díly, co mám navíc, mám roztříděné v pořadačích a plastových krabičkách - náhradní díly inventarizovány na peeronu.

I tak se už do pokoje nevejdu.  ???

hana

Tak to není vůbec špatné,skladovat krabičku v krabici včetně obsahu.  ;) Ale já je mám už ted ploché ve skříni a protože hodně stavíme asi takové třídění pro nás nemá vůbec smysl.Jinak všem takto spořádaným majitelů Lega tiše závidím!