Sezónní ceny lega na Ebay

Založil Petrjr, 31.01.2007, 22:54:18

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Petrjr

Mám dotaz na ostřílené ebay harcovníky.

Vypozorovali jste, jestli se mění ceny lega na Ebay v závislosti na ročním období?

Sám ceny sleduji sotva rok, navíc dost nepravidelně, takže si nemohu udělat dostatečnou představu. Např. jestli v létě mám větší pravděpodobnost že nakonec půjde levněji než v zimě. Nebo chování před a po Vánočních svátcích. A tak dále. Nebo snad má na ceny mnohem větší vliv víkend (resp. obecně volné dny kontra pracovní dny)? Teď neuvažuji novinky a vyšroubované ceny věcí co zrovna "letí".

Dobrým měřítkem by mohly být např. ceny fabulandu, pokud ho už někdo sledujete dlouhodoběji. Je to lego staré dvacet let, takže rok sem rok tam by na ceně nemusel hrát až takovou roli. A ceny by mohly být více ovlivněné roční dobou.

Pozoroval někdo z nás takovou závislost? Resp. obráceně, zjistil někdo, že taková závislost není?

***Banana.com

Od června šly ceny vesměs nahoru, a leden je zatím nejhorší. Na Ebayi není téměř nic, a to, co je, je tragicky drahé. Pevně doufám, že tak v březnu se to začne vracet do normálu..
Jinak nejvíce se ceny zvedly za listopad a prosinec, u vlaku 4511 MISB byly v prosinci o 10-15 Euro výše, než koncem října..

Petrjr

Citace od: banana.com kdy 31.01.2007, 23:02:02
Od června šly ceny vesměs nahoru, a leden je zatím nejhorší. Na Ebayi není téměř nic, a to, co je, je tragicky drahé. Pevně doufám, že tak v březnu se to začne vracet do normálu..
Jinak nejvíce se ceny zvedly za listopad a prosinec, u vlaku 4511 MISB byly v prosinci o 10-15 Euro výše, než koncem října..

A máš tušení, nebo dokážeš z historie zjistit, jestli to minulá léta bylo podobné? Tedy jestli s dostatečnou pravděpodobností mohu očekávat ten pokles.  >:D

otaznik

Podle mých zkušeností se ceny na Ebayi tolik v závislosti na ročním období nehýbou. Jde spíše o nabídku, poptávka je víceméně stále stejná.
Ale v poslední době bohužel není na Ebayi tolik setů, co dříve a ceny jsou tak vyšší. Sháním asi čtvrt roku docela intenzivně 6541, ale pořád nic...

Já osobně tohle (ceny na Ebayi) neřeším. Mám svůj strop a nad něj nejdu.  ;D

***Banana.com

Citace od: otaznik kdy 31.01.2007, 23:15:50
Podle mých zkušeností se ceny na Ebayi tolik v závislosti na ročním období nehýbou. Jde spíše o nabídku, poptávka je víceméně stále stejná.
Ale v poslední době bohužel není na Ebayi tolik setů, co dříve a ceny jsou tak vyšší. Sháním asi čtvrt roku docela intenzivně 6541, ale pořád nic...

Já osobně tohle (ceny na Ebayi) neřeším. Mám svůj strop a nad něj nejdu.  ;D

Já víceméně taky. Poslední tři měsíce nějak zmizely všechny zajímavé sety, ale přičítám to tomu, že Němci v zimě velmi rádi jezdí po dlouhých dovolených, a na Lego prodej kašlou. Takto se zachovali dva z mých stálých dodavatelů a informovali mne, že na jaře zase začnou prodávat intenzívněji..

Honzik

Součastná situace na ebay je opravdu žalostná...jednak ubýtek zboží a když už se set objeví, tak končí na takové ceně, která je jak ze špatnýho snu.

Já sledoval některé sety a ceny šli nahoru oproti období před říjnem tak cca o 25-50%. Tak snad má Kánál pravdu a vše se v dobré levné obrátí...

***Banana.com

No já jsem z Ebay DE docela znechucen, mé zraky se již upírají k Statue of Liberty... ;D

Colonel32

Citace od: otaznik kdy 31.01.2007, 23:15:50Sháním asi čtvrt roku docela intenzivně 6541, ale pořád nic...

To je fakt super set, to muzu potvrdit  ;D

(ja zas nemam ten velkej  :-\ )

matny

Set 6541 sa v priebehu 3 mesiacov objavil na ebay už niekoľkokrát, avšak ani raz nedosahoval takú úroveň kvality, aby uspokojil mňa - perfektcionistu. Ja osobne na ebay už viac ako rok neúspešne hľadám niekoľko rare setov.  >:(

Vývoj cien na nemeckom ebay sa neodvažujem predvídať - už dávno som rezignoval a konvertoval som na anglicko - americké trhy (stal som sa sebavedomým a náročným zberatelom lega 8) ), kde som vďaka globalizácie ebay, ktorý do svojho portfólia začlenil krajiny ako Hong Kong, Korea... postrehol výrazne väčší dopyt po lego setoch  (castle a city).
Ľudkovia zo spomínaných krajín sú ochotný vydražiť set za 7 násobok ceny dovtedy bežného cenového priemeru. Naivne som sa domnieval, že budú skupovať len MISB, ale nedávno mi vyrazila dych dražba setu 6372 USED za neuveriteľných 250 USD!!  ::)
Alebo set 6374 USED za 100 libier - podobných prípadov pribúda a aziati začínajú okupovať Europu.

Považujme za zbytočné polemizovať o cenách na ebay - je to predovšetkým otázka dopytu a ponuky. Niekedy je to však aj o šťastí, pretože ebay je ako veľká lotéria.

Peetrs

Já pozoruji hlavně změny cen v průběhu dne. Několikrát se mi potvrdilo, že stejný set, který končí dopoledne jde za méně, než set končící večer. V poslední době je to i má strategie při nakupování, vyhledávám si sety, končící v méně exponovaných časech.   ;)

Raistlin M

Obecně:

Zlatí asiati. Na ebay.de vlítli lidé z Itálie a Španělska.

Co se cen týče, tak nic překvapivého. Měsíc před vánocema logicky začaly po spoustě zboží velký hlad. Následovaly v první třetině velmi vysoké ceny, pak nástup ziskuchtivých a očekávatelný propad cen v týdnu posledním.  Po novém roce to makaróni a toreadoři vyhnali až na trojnásobky ceny těsně před vánoci.
Tento pohyb se netýká úplně všeho a jsou druhy zboží (Lega) , které jsou na tom v podstatě obráceně. Podrobnosti si nechám ale pro sebe.

Pro petrjr: Závislost na ročním období tedy je. Jen pohyb je pro různá témata Lega rozdílný. Závislost na denní době tu už vystihl Peetrs. Ovšem díky rozšířenému internetu na pracovištích a školách a možnostech přístupu téměř pro každého kdykoliv je u zajímavého zboží dobrá cena spíš věcí štěstí, než času. Levně přez den a pozdě v noci chodí tedy standardně kiloware a běžné sety. Dokonce jsem už zažil i situaci, kdy bylo předem naházeno od někoho, kdo se neúčastnil aukce on-line i víc, než kolik byla cena srovnatelné nabídky v "sofortu". Práce našich jižních spoluevropanů.

***Banana.com

Citace od: Raistlin M kdy 01.02.2007, 16:17:15
Obecně:

Zlatí asiati. Na ebay.de vlítli lidé z Itálie a Španělska.

Co se cen týče, tak nic překvapivého. Měsíc před vánocema logicky začaly po spoustě zboží velký hlad. Následovaly v první třetině velmi vysoké ceny, pak nástup ziskuchtivých a očekávatelný propad cen v týdnu posledním.  Po novém roce to makaróni a toreadoři vyhnali až na trojnásobky ceny těsně před vánoci.
Tento pohyb se netýká úplně všeho a jsou druhy zboží (Lega) , které jsou na tom v podstatě obráceně. Podrobnosti si nechám ale pro sebe.

Pro petrjr: Závislost na ročním období tedy je. Jen pohyb je pro různá témata Lega rozdílný. Závislost na denní době tu už vystihl Peetrs. Ovšem díky rozšířenému internetu na pracovištích a školách a možnostech přístupu téměř pro každého kdykoliv je u zajímavého zboží dobrá cena spíš věcí štěstí, než času. Levně přez den a pozdě v noci chodí tedy standardně kiloware a běžné sety. Dokonce jsem už zažil i situaci, kdy bylo předem naházeno od někoho, kdo se neúčastnil aukce on-line i víc, než kolik byla cena srovnatelné nabídky v "sofortu". Práce našich jižních spoluevropanů.

Přesné, trefné. I dle mých zkušeností dobrá cena závisí spíše na štěstí, než na čase. To, že nabídka v aukci převyšuje, leckdy i velmi vysoce, stejný set Sofort, je dost běžnou věcí, nad kterou mi zůstává rozum stát. Ještě bych doplnil, že velice často zvyšují ceny tulipáni, jako tterellen, tttf, a dalšíˇ(modří vědí) ;D

Cavelon

Citace od: banana.com kdy 01.02.2007, 18:08:20
To, že nabídka v aukci převyšuje, leckdy i velmi vysoce, stejný set Sofort, je dost běžnou věcí, nad kterou mi zůstává rozum stát.

Tí, čo niečo chcú a majú dosť peňazí, skočia po prvej aukcii, čo nájdu a nestrácajú ďalší čas prehrabávaním ebay. Tí sa s tým nebabrú ako my (žobráci).

Jindroush

Nesouhlasím s tím (pravděpodobně sebeironickým) označením za žebráky.

IMO utratit zbytečně peníze, aby to bylo hned, hned, hned, umí každej vůl. Uspořit, kde se to dá, je ctnost. Ne nadarmo byli vždycky nejbohatší lidi na světě děsný lakoťáci...
Jindroush. (Moje Brickshelf galerie zde)

otaznik

Citace od: Peetrs kdy 01.02.2007, 10:49:10
Já pozoruji hlavně změny cen v průběhu dne. Několikrát se mi potvrdilo, že stejný set, který končí dopoledne jde za méně, než set končící večer. V poslední době je to i má strategie při nakupování, vyhledávám si sety, končící v méně exponovaných časech.   ;)
Nemyslím, několikrát jsem bidoval přes den, a pokud se dobře pamatuju, nic jsem z toho nezískal. Dobrá cena je hlavně o štěstí.

...a o trpělivosti... 8)

Petrjr

Tisíceré díky za poznatky.

Takže pokud jsem si to dobře přebral tak:

- Ceny lega na ebay se sice se sezónou mění, ale různé typy různě a navíc pravidelné průměrné odchylky způsobené sezónou jsou citelně menší než vliv denní doby, rozptyl daný náhodou a příp. vliv jiných, zde nezmiňovaných, faktorů.

- Momentální stav cen lega na ebay je (u většiny typů) výrazně vyšší než jsme byli v posledních letech zvyklí vídat. Můžeme odhadovat že ceny půjdou dolů - ale je to spíše spekulace než dohad založený na statistice a historii.

***Banana.com

Citace od: Jindroush kdy 01.02.2007, 18:50:20
Nesouhlasím s tím (pravděpodobně sebeironickým) označením za žebráky.

IMO utratit zbytečně peníze, aby to bylo hned, hned, hned, umí každej vůl. Uspořit, kde se to dá, je ctnost. Ne nadarmo byli vždycky nejbohatší lidi na světě děsný lakoťáci...

Přesně. Nejkrásnější na Ebayi je ten adrenalin při bidování, vyjde to, či ne? A když ne, je alespoň zábava na další den ;D
Jinak platí "Co nejlevněji nakoupit, co nejdráže prodat"  >:D

otaznik

Citace od: banana.com kdy 01.02.2007, 20:44:43

Jinak platí "Co nejlevněji nakoupit, co nejdráže prodat"  >:D

Jak u koho.  ;D

betakaroten

Na Ebay platí především Murphyho zákony:
1. Všechny pozorně sledované aukce končí příšerně draho.
2. Výrazně pod cenou končí aukce, které jste o chvilku propásli (zaspali/neplánovaně se zdrželi apod.).
    Pak existují v zásadě dvě varianty následujícího vývoje:
    a) Prodej se neuskuteční, prodejce vystaví předmět znovu. Dále viz ad 1.
    b) Předmět koupí překupník. Dále viz ad 1.

Nejnadějnější Lego-aukce na ebay.de jsou podle mě špatně popsané, špatně vyfocené kiloware. >:D

MildaPajda

Citace od: betakaroten kdy 01.02.2007, 21:06:41
Nejnadějnější Lego-aukce na ebay.de jsou podle mě špatně popsané, špatně vyfocené kiloware. >:D

Ano, ale také se může stát, že dostaneš haldu šrotu nebo bordelu.... a nebo (jako někdo) z kiloware vytáhneš 8868 :o
na LEGO mam porad malo casu... :(
http://steinbachovi.org http://steinbachovi.org/mimis - novinky od Kubíčka a Anežky. ;)

Poco

Citace od: Jindroush kdy 01.02.2007, 18:50:20
No ako sa to vezme. Bol by som zvedavý ako porovnáš (ušetríš) ceny setov, ktoré nie sú na predaj každý deň. To budeš buď čakať pol roka, alebo si skrátka povieš, že čas sú peniaze a hodíš tam poriadny bid.

Dnes som prehral 8880 MISB, išiel za 200 Eur. Posledný, na ktorý som bidoval, šiel za 170.

otaznik

Citace od: betakaroten kdy 01.02.2007, 21:06:41
Na Ebay platí především Murphyho zákony:
1. Všechny pozorně sledované aukce končí příšerně draho.
2. Výrazně pod cenou končí aukce, které jste o chvilku propásli (zaspali/neplánovaně se zdrželi apod.).
    Pak existují v zásadě dvě varianty následujícího vývoje:
    a) Prodej se neuskuteční, prodejce vystaví předmět znovu. Dále viz ad 1.
    b) Předmět koupí překupník. Dále viz ad 1.

Tak tohle opravdu neplatí.  :P

Ne vážně: je to fakt o štěstí, žádná pravidla bych z toho, jak se LEGO prodává na Ebayi, nevyvozoval.

***Banana.com

Citace od: otaznik kdy 01.02.2007, 22:34:19
Ne vážně: je to fakt o štěstí, žádná pravidla bych z toho, jak se LEGO prodává na Ebayi, nevyvozoval.

Souhlas, je to o náhodě víc než o čemkoliv jiném. A o hodinách a hodinách za monitorem.. :P

hxigor

Ja si na Ebay nemôžem sťažovať. Nakupujem tam už niekoľko rokov, vydražil som celkovo rôzne veci v celkovej sume možno až 100tisíc a obe svoje stavebnice som kúpil tam - Mindstorms 8527 ma vyšiel na 8300 Sk vrátane leteckej dopravy z USA, žeriav 8421 bol 3500 Sk vrátane dopravy DHLkou z Nemecka...
Ono je to skôr o šťastí. Ale ak to človek s Ebayom myslí vážne, odporúčam používať pomocný nástroj, trebárs JBidWatcher  >:D
-=: 8527 -Mindstorms NXT & 8421-Crane Truck :=-

betakaroten

Citace od: banana.com kdy 01.02.2007, 22:37:58
Citace od: otaznik kdy 01.02.2007, 22:34:19
Souhlas, je to o náhodě víc než o čemkoliv jiném. A o hodinách a hodinách za monitorem.. :P
Vždyť všechny Murphyho zákony jsou těžká nadsázka >:D

Ebay je prostě hra a funguje tam jak náhoda, tak třeba psychologie, také "odborné" znalosti (Lega).
Akorát, že každý prodejce hraje jinak, takže je potřeba opravdu "prolézt" všechno. I v aukci s označením "+++TOP RAR SELTEN 6399 7750 8479 ANSCHAUEN+++" se může nakonec skrývat něco relativně použitelného ;D

Před pár dny jsem se docela pobavil nad tímhle LINK ("vezmi hromadu kostek, poskládej z toho přibližnou podobu setu, klidně tam napiš, že všechny důležité díly chybějí, přesto hodně vyděláš")

Raistlin M

Souhlasím s betakarotenem v jednom. Nejlepší je kupovat špatně vyfocené, nebo presentované aukce. Jen je to náročné na znalost Lega.
Kolikrát člověk vidí věci, které jiného netrknou. Pokud je popis produktu bez nějakých vytáček a profil prodejce dlouhodobě dobrý, jde to klidně koupit.
Pokud je ta, na první pohled, mizerná aukce, mizerná i na pohled druhý, je to kaskadérismus. 8)