Zklamání z nekoncepčnosti řady Technic

Založil Jonas, 02.10.2007, 19:44:30

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Jonas

Nedávno jsme si mohli přečíst detailní recenzi nového setu Buldozer 8275. Rád jsem tak učinil a doplnil si tak dojmy z obrázků na internetu a z jiných (většinou velmi příznivých) ohlasů v médiích.

Buldozer 8275 byl po dlouhé době jedním z mála Technic setů, u něhož jsem docela vážně uvažoval o koupi, a tím i návratu k Technicu. (Technic mě fascinoval zejména koncem 80. let, kdy jsem z něj stavěl roboty řízené vlastními výstupními členy a senzory připojenými přes vlastní interfejs k vrcholu tehdejší výpočetní techniky - ZX Spectru. Někdy pošlu historické foto. Znovu jsem se pak k Technicu vrátil, když se objevila první generace Mindstorms. Obojí je ale už vzdálená minulost.)

Co se týká Buldozeru. Po zralé úvaze jsem se nakonec rozhodl ho nekupovat, a to ani za ty 3 tisíce, co by stál v USA. Moc už totiž nevěřím TLC, že má nějakou dlouhodobou koncepci.

V posledních pár letech mě hodně zklamalo to, co se děje kolem kompatibility, zejména motorů, kabelů, technologií dálkového ovládání, atd.  Jen za roky 2006-2007 se objevilo hned několik systémů, které jsou vzájemně nekompatibilní - např motor v setu 8287 (který se v jednom roce objevil v prodeji a koncem téhož roku už se vyprodával), motor v NXT (s podobně nešťastným tvarovým provedením jako ten předchozí, navíc kabelově nekompatibilní s dosavadními 9V prvky) a nyní tedy PF motory  (které - snad fandům naschvál - mají zase jiné propojovací kabely, navíc napevno připojené). Když si ještě vedle toho přimyslíte motor IR vlaku, který při své omezenosti má alespoň proporcionální řízení, zatímco o rok novější PF motor (byť má také IR ovládání) ho nemá, tak v tom lze těžko hledat nějakou koncepci. Ano, jako spotřební hračka pro děti je to možná OK, ale z dlouhodobějšího pohledu LEGO fandy to skutečně perspektivu nemá.

Nakonec poslední vývoj u vlaků to jen dokazuje. Loni představené IR vlaky skutečně neměly moc velkou šanci na další rozvoj. Vždyť už jen to nešťastné provedení šasí s IR přijímačem a obrovským battery boxem nedávalo vůbec žádnou možnost postavit z toho nějakou jinou lokomotivu (o jiné délce či šířce). Takže TLC dalo vědomě na trh mrtvolu, která měla sehrát jen určitou roli při rušení 9V vlaků. Teď tedy přiznalo, že tyto vlaky budou v roce 2009 nejspíše také nahrazeny něčím jiným. V té souvislosti se mluví o PF pohonech a prvcích, v tom případě by ale musely mít proporcionální řízení, aby se dala řídit rychlost vlaku. Takže i z tohoto pohledu pro mě Buldozer přestal být zajímavý. 

Osobně tedy v Technicu a v podobných techničtějších větvích Lego sortimentu vidím dost neurčitou budoucnost. Asi se vyplatí - při výprodejích - kupovat ty stavebnice, které mají široký výběr univerzálních dílů, a z nich pak stavět buď stroje s klasickými Lego motory, anebo ještě lépe, pro náročnější modely používat non-Lego prvky, jak to krásně předvedl Peter - zde či zde .
Jonas - Můj Brickshelf

Jindroush

Kromě poslední věty se dá asi se vším souhlasit (než nějaký bastly, radši nic)

Jinak by mě zajímalo, zda někdo opravdu kuchnul příjímač/vysílač PF, zda to omezení je natvrdo zabudované, nebo zda jen není tato verze TX/RX 'nedodělaná' a možnost proporcionálního ovládání bude v budoucnu.
Jindroush. (Moje Brickshelf galerie zde)

otaznik

Citace od: Jonas kdy 02.10.2007, 19:44:30
Asi se vyplatí - při výprodejích - kupovat ty stavebnice, které mají široký výběr univerzálních dílů, a z nich pak stavět buď stroje s klasickými Lego motory, anebo ještě lépe, pro náročnější modely používat non-Lego prvky.

Pane kolego, s tímhle bych si také dovolil nesouhlasit. V drtivé většině případů jsou non-LEGO díly naprosto zbytečné.

Co se týče vývoje motorů v Technicu - je pravda, že v poslední době je to trošku guláš, ale já věřím v lepší zítřky.  ;)

TomKQT

Čím více jsem se teď v posledních dnech věnoval sérii Technic, tím více mi přesně to co Jonas zmiňuje začínalo docházet - ale hlavně mi to přišlo hodně divné a jaksi "nelegácké". Kde se jinde stavebnice LEGO vždycky vyznačovaly totální kompatibilitou všeho se vším, až se někdy člověk detailně neznalý věci divil, co všechno je možné kam nasadit, tam v oblasti motorů a vůbec elektroniky je všechno jinak a všechno špatně. Jako technik chápu, že vývoj jde dopředu, takže není možné vystačit si s jednou koncepcí elektromotorků 20 let. Ale opravdu nevím, jak mám chápat ten zmatek v poslední době, kdy například 8421 Jeřáb používá onen zmíněný neválcový motor jinak používaný pouze ve 3 autíčkách a jednom rozšiřujícím motor setu, zatímco o méně než dva roky později vydaný 8275 Buldozer již má zase motor jiný. Přece za dva roky se nic zásadního nevyvinulo. Jiný tvar motoru, jiné zpřevodování, ale proč ne? Jenže tohle není o tvaru, to je o úplně jiném řešení. A ten 8287 motor box se ještě pořád prodává a je celkem humorné vidět v Tescu vedle sebe na polici Buldozer a rozšiřující sadu s motorem, přičemž to ale nejde dohromady rozumně použít ???
Tohle mě na řadě Technic docela mrzí, jak už jsem řekl - LEGO jde úplně proti své vlastní filosofii.

Ale my tady s tím nic nenaděláme tak proč si kazit náladu :D  Stejně si buď Buldozer nebo Jeřáb koupím. Ale kdybych si koupil obojí (což se nestane), cítil bych se svým způsobem "podveden". Tak se ale stejně budu cítit, až si pak ještě seženu NXT, což plánuju asi na Vánoce. Už z toho člověk má pomalu stejný pocit jako z koupě výpočetní techniky, tam si taky už pomalu říkáte, jestli není lepší s koupí počkat rok, až bude novější technologie (chipset, patice ...), protože investovat do něčeho co bude za chvíli nekompatibilní je hloupé.

EDIT: Ale stejně jako otazník, i já doufám, že teď LEGO našlo nějaký pevnější bod a současná koncepce IR ovládání a PF motorů nějakou dobu vydrží. Další změna v krátké době je teď docela nepravděpodobná, to už by zavánělo hromadnými výpověďmi v TLC :)
Zaměření: Fanoušek; Virtuální (3D SW) modelář, stavitel a animátor; Technic stavitel a nadšenec.

Hug

Citace od: Jindroush kdy 02.10.2007, 20:36:14
Kromě poslední věty se dá asi se vším souhlasit (než nějaký bastly, radši nic)

Tohle opravdu nechápu, proč někomu můžou vadit ne - LEGO díly,  dělat ze sebe  lego puritána a pak na druhou stranu likvidovat či nechat likvidovat originální krabičky ::) ::)
To je podle mého už barbarství.    To snad už ani není hodno  AFOLa
Krabička prostě k setu patří a přitom řada lidí je klidně ničí a pak zbrojí proti ne- lego dílům. >:( >:(

Nechci zde vyvolat nějakou diskuzi, toto už sleduji nějakou dobu a chtěl jsem říci už konečně svůj názor.

Jindroush

Protože krabičky sou papírovej odpad a sběr druhotných surovin nemá s puritánstvím nebo nepuritánstvím, co se týče vlastních staveb, nic do činění.  :P
Jindroush. (Moje Brickshelf galerie zde)

Hug

No pokud je někdo názoru že LEGO krabička je odpad mluví to za vše   :P
Podle mne je hodně v rozporu chtít jen čistou stavbu z lego součástek a  pak si nevážit lego krabiček. Je to  přeci součást setu a není to jen papír  :o :o :o ::)

To by si mohl říct že kostičky jsou jen plast.
No holt jsem sběratel takže mě vysloveně toto drásá.  ;D A použití ne LEGO dílů,   tam  kde to umožní rozšíření možností vlastní konstrukce je podle mne jen k užitku.

otaznik

Citace od: Hug kdy 02.10.2007, 22:46:44

Tohle opravdu nechápu, proč někomu můžou vadit ne - LEGO díly,  dělat ze sebe  lego puritána a pak na druhou stranu likvidovat či nechat likvidovat originální krabičky ::) ::)
Krabička prostě k setu patří a přitom řada lidí je klidně ničí a pak zbrojí proti ne- lego dílům. >:( >:(

Nechci zde vyvolat nějakou diskuzi, toto už sleduji nějakou dobu a chtěl jsem říci už konečně svůj názor.

Musíš umět rozlišit sběratelství a pak AFOLy, kteří chtějí "jen" z LEGA stavět. Ty krabičky nezajímají. V obou táborech mohou být puritáni, na tom není nic divného.

Já osobně samozřejmě všechny krabičky schovávám.

Citace od: Hug kdy 02.10.2007, 23:14:25
A použití ne LEGO dílů,   tam  kde to umožní rozšíření možností vlastní konstrukce je podle mne jen k užitku.

Mně osobně se použití ne-LEGO dílů výrazně nelíbí (skoro ve 100% případů), přijde mi to většinou jako výsměch možnostem LEGA nebo jako naprostá zbytečnost.

Hug

Citace od: otaznik kdy 02.10.2007, 23:24:56
Citace od: Hug kdy 02.10.2007, 22:46:44

Musíš umět rozlišit sběratelství a pak AFOLy, kteří chtějí "jen" z LEGA stavět. Ty krabičky nezajímají. V obou táborech mohou být puritáni, na tom není nic divného.

Já osobně samozřejmě všechny krabičky schovávám.

A použití ne LEGO dílů,   tam  kde to umožní rozšíření možností vlastní konstrukce je podle mne jen k užitku.

Mně osobně se použití ne-LEGO dílů výrazně nelíbí (skoro ve 100% případů), přijde mi to většinou jako výsměch možnostem LEGA nebo jako naprostá zbytečnost.

No pokud se to dá takto rozdělit máš pravdu - jen jsem chtěl poukázat na věc která je podle mého názoru důležitější. 
Ještě pro upřesnění sběratelé se přímo nepočítají pod AFOLy ?

Co se týká ne LEGO dílů tak je možné že kolikrát vniknou prapodivné věci, ale pokud jde třeba o použití elektroniky - motorů, serv, přijímačů proč ne - zvlášť když to třeba umožní plně proporciální řízení či ovládaní dalších funkcí díky vícekanálové vysílačce. Přece jen je LEGO hračka a určité konstrukce  by bez těchto dílů nešlo udělat či jen omezeně.

otaznik

Citace od: Hug kdy 02.10.2007, 23:54:57
Co se týká ne LEGO dílů tak je možné že kolikrát vniknou prapodivné věci, ale pokud jde třeba o použití elektroniky - motorů, serv, přijímačů proč ne - zvlášť když to třeba umožní plně proporciální řízení či ovládaní dalších funkcí díky vícekanálové vysílačce. Přece jen je LEGO hračka a určité konstrukce  by bez těchto dílů nešlo udělat či jen omezeně.

Právě to je ta výzva, udělat to z LEGA.

LiBorec

Mno tak kdyz nekdo není misbofil,tak jsou mu krabicky k nicemu...,já ze vsech setu co mám tak mám krabice akorát doma ve sklepe...,holt kdo je stavitel (napr. Jindroush),tak mu jsou krabice cizí.Konec koncu z krabice peknej barák nepostavis  :P ::)

Šejmus

No právě, já nedokážu pochopit sběratele kteří z lega nic nestaví (vo tom to přece je!). Co se týče krabiček, tak je to přece jen obal, když někdo říká, že to patří k setu  ::) . Já si teda krabice od počítače nenechávám s tím "že to k tomu patří" . Ale to jenom můj, stavitelův, názor. A proti non-lego dílům taky brojím, ale když to jinak nejde, a neni to zas tak vidět (jako u petera), tak proč ne? Já osobně bych teda nic non lego nepoužil, považuji to za ulehčení. Každá stavba je výzva, a když to nejde takhle, udelěj to jinak (ovšem zase: peter nepoužívá nějaké ozdobné non-lego prvky, používá motor pro větší výkon, čerpadlo atd.).
Fool of a Took!

TomKQT

Tak založte témata s anketami "LEGO-only versus non-LEGO díly vítány" a "krabičky zásadně schovávat versus krabička je jen obal a její funkce končí v okamžiku otevření MISB", možná by výsledky byly zajímavé, ale tady je to hodně mimo téma  :P
Zaměření: Fanoušek; Virtuální (3D SW) modelář, stavitel a animátor; Technic stavitel a nadšenec.

peter

Citace od: Šejmus kdy 03.10.2007, 14:41:41ovšem zase: peter nepoužívá nějaké ozdobné non-lego prvky, používá motor pro větší výkon

jen malá vsuvka - motor kterým jsou hasiči poháněni je originál Lego
Další výtvory a informace najdete na mém webu ARTPeter.net, v galerii na Brickshelf.com a mém YouTube kanále.

Hug

Citace od: LiBorec kdy 03.10.2007, 14:35:54

Mno tak když někdo není misbofil,tak jsou mu krabicky k nicemu...,já ze vsech setu co mám tak mám krabice akorát doma ve sklepe...,holt kdo je stavitel (napr. Jindroush),tak mu jsou krabice cizí.Konec koncu z krabice peknej barák nepostavis  :P ::)

No, proč by měla končit funkce krabičky otevřením a tedy koncem MISBu, co MIB ? A i kdyby neměla žádnou hodnotu -  tak to prostě dává komletní celek.
Jinak krabice počítače je dobré schovat už jenom kuli přepravě. No mít, ale třeba staré atari s obalem tak jeho cena je zas vyšší. Jinak jsem taky železniční modelář, a zde obaly nejsou nějak lepeny. Takže na MISB se zde nehraje   pokud je však krabička, je hodnota mnohem vyšší, ale též je to velmi zajímavé jak se vyvíjela grafika obalu, logo výrobce atd. Prostě krabička má svou výpovědní, grafickou hodnotu která je ovlivněna danou dobou vniku a stylem v té době -  a pro mne je to velmi zajímavé.
To jen na vysvětlení pro stavitele.
Jinak se omlouvám že se takto rozepisuji v tomto tématu. A  TomKQT má velmi zajímavý nápad s anketami.

Šejmus

to peter: Tím líp  ;) (já jsem někde přečet že to není lego (už nevim kde)). Je pravda že je to celkem vedle tématu, ale já si nezačal  ;D.
...
K tématu : - pokud to vám, techničákům tolik vadí, tak si napiště do TLC , ne? Zeptat se, co tím mysleli, jak to plánujou, zaobalte to tím že "jste koupili synovi buldozera a motor a ono mu to nejde dohromady, a je z toho smutný, a jakto a takhle." Nojo, my klasičáci to máme holt jednoduší, i když nemůžeme stavět pohyblivé a všechno modely, zase máme desítky let stejně kompatibilní dílky   8).

O důvod víc proč opustit technic  >:D
Fool of a Took!

otaznik

Citace od: Šejmus kdy 03.10.2007, 16:13:15
to peter: Tím líp  ;) (já jsem někde přečet že to není lego (už nevim kde)). Je pravda že je to celkem vedle tématu, ale já si nezačal  ;D.
...
K tématu : - pokud to vám, techničákům tolik vadí, tak si napiště do TLC , ne? Zeptat se, co tím mysleli, jak to plánujou, zaobalte to tím že "jste koupili synovi buldozera a motor a ono mu to nejde dohromady, a je z toho smutný, a jakto a takhle." Nojo, my klasičáci to máme holt jednoduší, i když nemůžeme stavět pohyblivé a všechno modely, zase máme desítky let stejně kompatibilní dílky   8).

O důvod víc proč opustit technic  >:D

Už to nehul...  8)

Citace od: Šejmus kdy 03.10.2007, 14:41:41
No právě, já nedokážu pochopit sběratele kteří z lega nic nestaví (vo tom to přece je!). Co se týče krabiček, tak je to přece jen obal, když někdo říká, že to patří k setu  ::) . Já si teda krabice od počítače nenechávám s tím "že to k tomu patří" . Ale to jenom můj, stavitelův, názor. A proti non-lego dílům taky brojím, ale když to jinak nejde, a neni to zas tak vidět (jako u petera), tak proč ne? Já osobně bych teda nic non lego nepoužil, považuji to za ulehčení. Každá stavba je výzva, a když to nejde takhle, udelěj to jinak (ovšem zase: peter nepoužívá nějaké ozdobné non-lego prvky, používá motor pro větší výkon, čerpadlo atd.).

Spíš nechápu, že ty nechápeš! To má snad sběratel mincí chodit platit svojí sbírkou, když jsou mince k placení?!
Sběratel chce vlastnit určitou věc, serii apod. Nechce primárně naplňovat účel, se kterým byla daná věc vyrobena (zde stavění). A většina sběratelů touží po co nejlepším stavu své sbírky - zde set s krabicí, s instrukcemi apod.

Jonas

Koukám, koukám, kam ta diskuse zase zabloudila - od motorů k nějakým krabičkám.

Citace od: otaznik kdy 02.10.2007, 23:24:56

Ctím tvůj názor, máš na něj právo. Ale že by zrovna používání takových komponent jako je rádiový přijímač a vysílač u dálkově řízeného modelu, nebo vlastní sensory při stavbě robotů byly výsměchem LEGU, to je trochu silná káva. LEGO je po mnoha stránkách skvělé, ale všechno prostě nemůže (nebo nechce) zvládat, tak proč bránit v rozletu tvůrcům technických výtvorů? 

Schválně jsem ve svém úvodním příspěvku zmínil modely Petera, protože to, co je tvoří pozoruhodné (viz všechny výkřiky WOW v threadu o požárním vozidle), je nejen skvělý design, ale především úžasné technické funkce, které jsou možné právě i díky přidaným komponentám, které prostě LEGO nenabízí. Bohužel. A o tom byl můj příspěvek, že je mi líto, že místo jednoho, trošku lépe koncepčněji navrženého systému, TLC chrlí systémy, jejichž životnost se už nepočítá na desetiletí jako dřív, ale sotva na roky.
Jonas - Můj Brickshelf

Petrjr

Vrátil bych se k původnímu vláknu - zklamání z nekoncepčnosti. Diskusi se zájmem sleduji už od začátku, jen jsem chtěl s komentářem chvíli počkat.

Tak trochu mi připadá, že se zde objevuje již objevené, resp. nikdy neexistující. Možná jsem měl tu smůlu, že vzhledem ke konkrétnímu časovému úseku mých dark ages se s podobnou nekoncepčností setkávám (z mého pohledu) dnes a denně.

Tak si to vezmeme historicky, pohledem mého života:

- 82-88 - V mých mladých letech v CS nebyla šance sehnat tolik věcí, takže člověk měl pár city, pár space, ke konci nějaký technic, a byl na vrcholu blaha. A nad duplo a fabuland se jen slintalo nad katalogy. Ale už v té době, i s tím málem co zde bylo k sehnání, byly vláčky 4.5V a najednou 12V.

- 98-00 - Když jsem znovu začal aktivně přikupovat LEGO, bylo to duplo pro malou. Nu což, zahleděl jsem se do katalogu i na systémové věci a spadla mi čelist. Fabuland neexistuje, zmizelo v odpadlišti dějin. Plovací lodě už neplavou. Systém vláčky mají 9V a jiné koleje. Motorek 4.5V mohu zahodit. Baseplate silnice jsou nějaké jiné.  A že během mé mezery se objevilo a zase zmizelo monorail, piráti, technic pneumatic dílky, light&sound (mimochodem, 9V, ale s taktéž "9V" vlaky nekompatibilní), a určitě mnoho dalších věcí.

- 01-05-07 - Pomalu začínám nakupovat i větší věci, časem končím s duplem, soustředím se na holčičí a později systémové věci. A za tu dobu vidím: Duplo vláčky 3* změnily koncepci. 9V vlaky končí, IR RC víceméně také. Objevilo se a opět zmizelo např. elektrické lego racers (elektricky nekompatibilní s ničím  kolem). A dokonce ještě než jsem stačil nakoupit běžně v krámech, tak do věčných lovišť odkráčela např. Scala. Navíc, po celou dobu jsou RC (/IR RC) systémy se svou nekompatibilitou kategorie sama o sobě - jediné, co jsem objevil co kdy překročilo rámec vlastního tématu bylo IR RC Duplo bagru/bionicle hokejista.

Tak kdo tu kdy mohl vidět jakou koncepčnost?  ;D  >:D  A fakt, že se v posledních letech začala rychleji než dříve obměňovat témata a rychleji vydávat nové věci je známý. A protože tu, jak je z výše uvedeného vidět, vlastně nikdy jednotná koncepce nebyla, tak se prostě jen s rychlejšími změnami rychleji mění i technic. Nic nového pod sluncem. LEGO je hračka pro děti (kid, teens). Nic více, nic méně.

---

Když si to tak zpětně probírám, tak jsem si uvědomil, proč tak nemám rád studless lego. Po celou dobu mého života, to jak se lego (z mého pohledu) radikálně měnilo, zůstávala jediná věc jistá. Stud. Cuplík. Pravda, duplo ho mělo větší, systém menší, ale stále tu byl - jako jediný přetrval, přežil Fabuland, plavací lodě, Belville, starý technic, hrady, dokonce i částečně Scala (v upravené 4bodové spojené kytičce, ale s klasickým (v odpovídající velikosti kostek, třeba BASIC) vzájemně kompatibilní) ... až, až, až do doby studless. Prostě, má jediná jistota co zachovávala lego legem se studless mizí.

Takže, Nějaké motory sem, motory tam; nějaké elektrické technologie sem, nějaké tam -  takových změn už tu bylo. A přežili jsme. Ale když zmizí study, hmm, to mohu staré kostičky de-facto vyhodit. Studless už vlastně necítím jako lego, to je jiná stavebnice - pocitově ještě vzdálenější než Scala.

otaznik

Citace od: Petrjr kdy 04.10.2007, 09:23:45
   light&sound (mimochodem, 9V, ale s taktéž "9V" vlaky nekompatibilní)

9V je v LEGU plně kompatibilní - motory - light&sound - vlaky.

Jonas

To Petrjr:
Vzal jsi to až moc ze široka. Thread je o Technicu.

To, co se děje v Systému a jinde, je samozřejmě pravda, ale tam ta případná (ne)koncepčnost tolik nebolí, neboť to je skutečně jen a jen hračka. U Technicu jsem vždy cítil, že jde o trošku víc. Už třeba proto, že Technic jsem viděl používat na mnoha univezitách ve velmi zajímavých projektech. S mými studenty jsme ho nasadili třeba v robotice či při vývoji funkčních mechatronických modelů. (Některé byly ukázány na videu ve Svitavách.)

Já sám jsem třeba zažil poměrně bolestivý (pro mou sbírku) přechod od 4,5 V Lego Technic motorů na 9 V začátkem 90. let. Zkousl jsem to, protože tehdy to mělo nějakou koncepci, neboť všechny další komponenty od Lega (motory, mikromotory, Light&Sound prvky a dokonce i vlaky) používaly 9V a tentýž typ propojení a konektoru. Tato kompatibilita byla držena více než 10 let, a dokonce platila i pro první verzi Mindstorms a věřím, že i proto měly první Mindstorms takový úspěch. Mimochodem, i díky této široké kompatibilitě mohl Peki letos poměrně snadno vytvořit automaticky řízené kolejiště pro Svitavy.

NXT se už setkaly s velkými rozpaky a určitě nejsou komerčně tak úspěšné - to právě pro to, že zde byla narušena kompatibilita s předchozími prvky. A rok po zavedení NXT už Lego přichází zase s jinými typy motorů a konektorů.

Nicméně, jak by řekl slavný Jára C: můžeme o tom diskutovat, můžeme o tom vést spory, můžeme s tím i nesouhlasit, ale jediné co se s tím dá dělat, je - nekupovat.
Jonas - Můj Brickshelf

Petrjr

Citace od: otaznik kdy 04.10.2007, 12:21:39
Citace od: Petrjr kdy 04.10.2007, 09:23:45
   light&sound (mimochodem, 9V, ale s taktéž "9V" vlaky nekompatibilní)

9V je v LEGU plně kompatibilní - motory - light&sound - vlaky.
Aha, tak to je pro mne novinka. Takže mohu dát sirénu resp. blikající maják do 9V vlaku a případné menší napětí mu nebude dělat špatně? (Jasně, že bude možná znít/svítit slaběji, jde o to aby mi je to časem "nenabouralo"). A jak do IR RC vlaku?

Citace od: Jonas kdy 04.10.2007, 13:29:15
To Petrjr:
Vzal jsi to až moc ze široka. Thread je o Technicu. ... Tato kompatibilita byla držena více než 10 let, a dokonce platila i pro první verzi Mindstorms ...
Také jsem měl na mysli i Technic, přesněji electric + technic věci. Ostatní jsem dával jako ukázku, že je to ve všech kategoriích víceméně stejné.

Zřejmě je u mne zakopaný pes právě v těch cca 10 letech, které se mi částí kryjí s dark ages (plus dalších pár let na duplo). Vypíchnu tady tedy jen electric + technic věci, u kterých jsem nekompatibilitu osobně pocítil:

Sotva jsem začal uvažovat o něčem systémovém a electric+technikovém, tak mne naplno praštily ony "zapomenuté" a už neprodávané technologie, jako bylo už zmiňované light&sound či technic pneumatické písty (u kterých jsem marně hledal zda existuje kompatibilita s Mars pneumatickým systémem). Technic motorů bylo několik, každý pes jiná ves (otáčky x výkon, + nemožnost koupit staré typy se zárukou od TLC, možno jen pokoutně vedle) a mlátily se mi stud/studless. Elektrické racers (u těch jsem tvrdě narazil u systému mezi prvními) byly také komplet nekompatibilní s čímkoli jiným. IR RC také. A tuším, že klasické technic/model team RC také zašlo na úbytě s nekompatibilitou s čímkoli kolem. A dorazily to NXT (stutově i technologicky-softwareově nekompatibilní s RCX).

Takže, po daných zkušenostech jsem se např. do IR RC už pouštěl s vědomím, že zřejmě nemají déle trvající budoucnost. A pokud vydrží do 2009 - fajn, to jsou 3-4 roky, na dnešní dobu celkem dost.

Ano, když si to zpětně probírám, měl jsem tu smůlu, že kdykoli jsem se (znovu) začal zajímat o nějakou elektrickou či technickou lego oblast (např. jak děti rostly a troufal jsem si jim podstrčit víc a víc), tak mne během pár let (před či po) postihla nekompatibilita. Počínaje DUPLO, technic konče. Z mého pohledu mi spíše připadá opak, že 90. léta byla jen takovou drobnou částečně kompatibilní technic epizodou.

danny01

Povedalo sa tu toho veľa, "sečteno a podtrženo": každá radikálna zmena defacto odpíli všetko predtým. A my môžeme polemizovať o tom prečo to tak je či nieje, žiaľ nás to ovplyvňuje a kričíme do tmy. A ja osobne neviem či mám byť smutný alebo nahnevaný  :-[
Ale močno keby sme spísali petíciu tak by so zmenami prestali  ;) ;D
A neviete niekto aký je vlastne dôvod na takto radikálne zmeny?
Danny