7191 – UCS X-Wing

Založil Darth, 14.07.2007, 14:20:15

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Darth

Můj zatím poslední set. V našich krajích se v obchodech už dlouho nevyskytuje, dokonce i v době, kdy se po obchodech pár krabic těchto UCS setů pohybovalo, X-Wing zmizel z obchodů mnohem dřív než Tie Interceptor.

Dlouho jsem sháněl tento set za nějakou přijatelnou cenu. Ceny vyšroubované na 200 GBP a víc jsem nebyl ochoten zaplatit (za tu cenu se dá sehnat druhý ISD).

Proto když jsem na E-bayi narazil na už použitý set za celkem slušnou cenu 98 GBP (téměř cena, za kterou se set prodával i u nás) neváhal jsem. Sice cenu navýšilo poštovné z Dánska, ale to už je riziko nakupování na internetu.

Balení

Vzhledem k tomu, že se jedná o použitý set, byl jsem překvapen, když mi přišel i s originální krabicí, kompletním návodem. Ale jak bývá nepěkným zvykem prodejců v poslední době, set nerozložil na jednotlivé dílky, ale do igelitových sáčků nacpal rozložené celky – křídla, části trupu. To mi až tolik nevadilo, stejně jsem set rozebral na jednotlivé dílky a složil si od nuly.

Co mi vadilo mnohem víc, byly zažloutlé bílé kostky. Tam kde to šlo, jsem ty díly vyměnil tak, aby zažloutlá část směřovala dovnitř. Bohužel to nebylo možné u specïálních dílků, které se vyskytují jenom několikrát a vždy směřují jedním směrem. U některých z nic se zažloutlost blíží béžové barvě. Vybělení nebude také dost dobře možné, protože na většině z nich se nacházejí samolepky.

Ovšem ani jedno z toho není chyba samotného setu, pouze stavu modelu, který jsem koupil já. Samozřejmě všechno tohle odpadá v momentě, kdy si za 350GBP koupíte MISB set.

K původnímu balení toho mnoho říct nemůžu, krabice je skvělá, model na černém pozadí, žádné barevné orgie se nekonají a je už z balení poznat, že set se zaměřuje na dospělé sběratele a že to není hračka pro děti. Prodávající zabalil jednotlivé části setu do igelitových sáčků a zbytek krabice pečlivě vystlal novinami, takže nic není poškozeno.

Stavba modelu

Jak už jsem psal, model jsem rozložil na jednotlivé dílky. Co mě nepříjemně překvapilo bylo, že některé samolepky překrývají několik plochých dílků a tak tyto jsem musel ponechat jako celek – docela nešťastné řešení, šlo by to vyřešit plochou kostkou, postavenou kolmo ke stávajícím.

Samotná konstrukce je velmi příjemná, nejsou tam žádné komplikované akce. Ze začátku bylo nutné zvyknout si na rozdíl mezi černou, tmavě šedou a světle šedou barvou – občas je bylo obtížné od sebe rozlišit, pokud se nenacházely obě na stejné straně.

Už po postavení předního trupu s kabinou vynikly masivní rozměry modelu. Na délku téměř půl metru, ve finále i na šířku (včetně křídel). Konstrukce kabiny ukázala, že se nejedná o zjednodušený minifigový model, křeslo je skvěle vymodelováno (viz. Návod strana 9), dokonce je tady i páka ovládající směr letu, přístrojová deska. Za kabinou je umístěna jednotka R2, stejná, jako v minifigových setech (a s trochou tolerance by se minifig dal do X-wingu posadit.

Po stavbě přední části trupu následovala část zadní. Tam se nachází mechanismus ovládání křídel. Proti minifigovému X-wingu, kde se křídla rozevírají pomocí součástky tvaru T a zavírají se zpět pomocí gumiček, je zde mechanismus otevírání a zavírání řešen pomocí ozubených koleček. A to velmi důmyslně. Schválně jsem se pokusil na model připevnit jen spodní křídla (staví se nejdřív, tak to spíš byla moje zvědavost). Z toho, jak se klátila a prohýbala dolů vlastní vahou při zvednutí modelu jsem byl nešťastný a říkal jsem si, že ozubená kolečka už jsou volná a že snad křídla budu muset spojit k sobě. Ale mechanismus je opravdu velice důmyslný, připevněním horních křídel získají ta spodní protiváhu, která spodní křídla táhne nahoru (princip dvou ozubených koleček – když se jedno pohybuje dopředu, druhé musí dozadu – a pokud jsou k nim připojené tyče, tak ty musí k sobě). V současné době tak křídla jsou dokonale spojená a jediné, co je dokáže od sebe oddálit, je otáčení ozubeného kola vzadu, k tomu určenému. Za konstrukci křídel dávám 100/100.

Zadní část trupu je poměrně masivní a to spolu s váhou křídel zaručuje, že se model nepřevrhne – to jsem se obával, když jsem viděl, jak velká část trupu trčí dál od podstavce. Takto je podstavec efektně umístěn až v zadní, motorové části modelu. Jak bývá u UCS modelů zvykem, není podstavec napevno, ale pouze se na něj model nasune a může být kdykoli sejmut. Podstavec má dvě polohy, v jedné je model vodorovně, ve druhé je příď zvednutá v úhlu 15-20 stupňů.

Křídla jsou kapitolou samou o sobě, nekoná se žádné opakování konstrukce, protože i na první pohled stejná protilehlá křídla (např. pravé dolní a levé horní) mají drobné odlišnosti. Právě křídla utrpěla od slunce nejvíc.

Produkt

Set je velmi pěkný. Sice kostky na bocích trupu mi připadají poměrně divoké, mají zdůrazňovat složitá technická zařízení, ale já bych preferoval spíš jednolitou bílou s červeným pruhem, jako je to u minifigových setů. Vrhače protonových torpéd jsou zde trochu předimenzované a umístěné příliš vysoko. Také bych mírně upravil senzorový nos modelu, který má být nad trup trochu vyvýšen, ale zde je zároveň s s trupem.

Hodnocení

Klady:
Velikost
Stabilita
Design
Rarita setu
A to hlavní: je to Star Wars

Zápory:
Drobné nepřesnosti proti originálu
Špatná dostupnost setu
Zažloutlost některých dílů (pouze u mého setu)

Darth

grohl

Dneska mi pod dlouhém očekávání tahle vzácnost též dorazila domů. Jednoduše jsem se neuhlídal a ačkoliv investuji výhradně do Technic stavebnic, tohle byl jednoznačný "musthave". Kostky jsou na 99% v perfektním stavu, jen některé zaprášené a bílé díly (zejména křídla) lehounce zažloutlé. Zítra se hodlám poleptat peroxidem a co nevidět napíšu své hodnocení a dojmy ze setu. Postavil jsem zatím části, které se víceméně obešly bez bílé tj. Stojan s geniálně jednoduchým polohováním, špičku letounu, Spodní část X-Wingu s kokpitem a zbraně.

Některé samolepky nebyly zrovna v nejlepším stavu a odlepovaly se, ale selský rozum a houpý nápad, který fungoval, tuto skutečnost vyřešily (aspoň prozatím). Na odchlípnuté části samolepek stačí z rubu na chvíli přilepit průsvitnou kancelářskou lepenku a po několika minutách v pokojové teplotě se Lego samolepky kontaminují novým lepem a bezproblémově drží.

Co se týče ceny, o které Darth psal, tak se situace nemění, ba dokonce celkem přituhuje. Sehnat tohoto "krasavce" pod 4000 v kompletním a dobrém stavu je téměř nadlidský výkon. Po měsíčním sledování E-Baye a několika neúspěšných příhozech, kdy se ceny šplhaly daleko za hranici 5000 včetně poštovného, se na mě usmálo štěstí a 102GBP byla moje vítězná cena. Bohužel, co čert nechtěl, zabalený X-Wing už se podle DHL nevešel do nižší rozměrové kategorie a tak se poštovné navýšilo o 13 Liber. Ale i tak bylo vše perfektně zabaleno a dodáno za 3960Kč; tedy přesně 40 korun pod limitem, který jsem byl ochoten do X-wingu investovat.

Darth

Gratuluji ke skvělé koupi, za tu cenu v dnešní době je to skoro zázrak.

grohl

Konečně jsem tohohle obra dokončil. Set byl naprosto kompletní  :o.  Pouze dva černé plate 2x2 a jedna šedá 3x2 byly tak zuřivě ohryznuté (asi při demontáži, protože původní majitel jej prý sestavil pouze 1x), že bylo nutno je nahradit z mých skromných zásob "obyčejného" Lega.

Inventář v Peeronu díky své papouškovité pestrobarevnosti úžasně mate, naštěstí jsou všechny "divočiny" ukryty pod povrchem.

Nikdy neuvěříte, jak je UCS X-Wing obrovský, dokud jej nedokončíte. S bídou se vejde na šířku na mou komodu. Stavbu jsem si tentokráte více než užíval a pomalu a pečlivě vše kontroloval. Úžasné je tempo, jakým vše roste pod rukama. Tohle opravdu !je! kus plastu, který rozměrově kypí rychleji než Vaderova nenávist k povstalcům.  ;D

+Neuvěřitelně sexy vzhled (co taky čekat od mé nejoblíbenější stíhačky ze SW)
+Rozměry
+Polohovací křídla a stojan
+Množství úžasných vychytávek a detailů, zejména v zadní sekci letounu.
+R2D2 minifig
+Unikátní díly, popř. díly v unikátních barvách (šedé sudy a Scala květináče na tryskách a pod. )
+Krabice s prolisovaným obrysem lodi vyrobená z "poctivého" kartonu

-Dostupnost a cena
-Samolepky přes více dílů... osobně bych raději uvítal potisk a nebo jejich naprostou absenci.
-Absence podvozku
-Chtělo by to nějaký UCS fig Luka Skywalkera  :'(
-Nedostupnost návodu na alternativní model (ačkoliv já osobně bych ho nestavěl)

Celkově 99%

P.S. Nevím, jestli je to jen můj problém, ale nějak mi nechce doléhat kryt kokpitu a pokud domáčknu kostky k sobě, začne se vpředu mírně zvedat. Má někdo z Vás podobný problém, popř. víte, jak ho vyřešit?

MwK

Citace od: grohl kdy 16.01.2009, 00:27:08
-Chtělo by to nějaký UCS fig Luka Skywalkera  :'(
Nejakého blonďavého Technic-figa z modrou "tyčkou"? ::)
Skôr ako takúto "šialenú" variantu by som sa prikláňal k UCS R2-D2,pretože ten maličký,klasický ma natom vždy odpudzoval... :P

Inak,pekne ste to chlapci zrecenzovali,aj keď táto tvoja rýchlejšia verzia ma viac oslovila. ;)
(BOL) Som STAR WARS maňiak a zberateľ !!! >:D
Asi som už poriadny AFOL ... prežívam dark age ...

Darth

Ten maličký, klasický, se rozměrově akorát hodí k rozměru modelu, ti, kteří jsou u X-wing minifigových modelů jsou oversized v porovnání s celkovou velikostí modelu. Mrkni na film, když tam R2 usadili, tak měl po stranáchdál ke kraji lodi než jeden stud. Nene, myslím, že použít klasického R2 byl víc než dobrý tah v tomto modelu. Minifiga bych neuvítal, to by se tam musely na sedačce přidávat study, aby tam dobře seděl i při polohování modelu, nebo gumičky coby bezpečnostní popruhy a to by jen pokazilo úžasnou propracovanost kokpitu. Nene, tenhle model je dokonalý takový, jaký je (až na ty samolepky - velký neduh většiny UCS (nejhorší je to na Tantive).

grohl

Pardon, že se opakuji, ale Darthe, co tvoje kabina? Doléhá bez potíží? Vyzkoušel jsem snad všechna řešení a nakonec jsem zvolil to nejméně viditelné. Kryt kabiny jsem docvakl na černé kostky tak ze 3/4. Při domáčknutí totiž předek kabiny "visí" 2mm nad trupem.

Darth

Je pootevřená, pilot měl k obědu fazole a tak teď větrá.  ;D

grohl

Okej, budu ji mít nedomáčknutou ;). Přece jen vakuum je vražednější než pšouky jednoho Jedie.  ;D

grohl

Foto mého X-wingu po omlazovací kúře v peroxidu vodíku. V současnosti už mám na X-ko zhotovený skleněný poklop, aby se na něj aspoň neprášilo.