Technic 8439 Front End Loader

Založil Marios, 02.02.2009, 20:14:14

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Marios

Ahojte, hledal jsem ve fóru zda už někdo udělal recenzi na 8439, ale nic jsem nenašel a vcelku se divím, protože to je jeden z nejlepších Technic setů. Je to sice model už trochu starší - z roku 2004 respektive z roku 1997, kdy byl vydán poprvé jako set s číslem 8459 a pro velký úspěch znovu vydán v roce 2001 jako set 8464 a naposled v roce 2004 jako set 8439 o kterém teď píšu. Rozdíly ve všech 3 setech je jak jsem zjistil pouze v tom, že ten nejnovější set z roku 2004 už má lehce předělané písty, které již nemají klasickou 2x2 studovou podstavu, ale pouze díru na 2 piny (z každé strany jeden) Další rozdíl je i v tom, že nová pneumatika mi přijde více těsnější a tím i více silnější než původní, ale je to možná zkresléné tím, že poslední pneumatický model s kterým to srovnávám je set 8868 Air tech Claw rig a to je v podstatě 17 let již stará pneumatika... :)

No ale k věci, nebo teda k bagru samotnému. Bagr jsem objednal spolu ještě s 8421 XXL Crane (o něm někdy příště - včera jsem ho teprve dostavěl  ;D) z Bricklink a po cca. 14 dnech mi dorazila domů velká krabice, kde se schovávaly tyhle dva překrásné kousky (oba sety byly New MISB)
Samotná stavba probíhala v pohodě a bagr byl postaven po cca. 6h čistého času stavby. Z 90% to je ještě stará škola Technic, čili klasické studové stavění, ale už je tam i pár studless prvků a konstrukcí.

Hlavní technickou zajimavostí celého setu je tzv. Airtank, kam se dá "nacpat" cca. 35x pumpnutí vzduchu, což odpovídá zhruba 10x zvednutí a spuštění ramené lžice, u vyklopení lžíce to je cca. 18x pohybů vyklopení a zaklopení, takže vcelku slušná zásoba "pracovního media"
Další zajimavostí je kloubové zatáčení celého bagru, kterě je řešeno otačením velkého převodového kola umístěného pod kabinou a pevně spjato s přední stavbou bagru. Šikovně je odtud převodem převeden pohyb i na volant v kabině řidiče. Poloměr otáčení je cca. 30 cm a tím pádem je bagr dobře ovladatelný i v menším prostoru.
Pneumatická pumpa je umístěna v ose nad zadní nápravou, takže se minimalizuje prohýbaní stavby při pumpování, hlavně ve fázi kdy je už Airtank vcelku naplněn. Ovládání lžíce bagru je pomocí dvou pneumatických ventilů, které jsou umístěny za kabinou. Pravým ventilem se ovládají dva současně zapojené písty, které se starají o zdvih lžíce a levý ventil ovládá jeden píst, který nastavuje vyklopení a zaklopení lžíce. Při šikovné práci s ventily a "natlakovaným" Airtankem se dá docílit krasného plynulého pohybu obou funkcí lžíce naráz. Jak jsem již napsal na začátek, pneu systém je i dost silný a není pro něj problém zvednout přední nápravu bagru. To sámé platí i při zvedání naložené lžíce, kdy není problém zvednout i 1kg váhy!! Lžíce se dá zvednout až do výše 21cm od země.

V zadní části pod Airtankem se nachází imitace 6 valcového motoru, který je rozpohybován dvěma diferenciály, každý na jedné napravě. Pohyb od předních kol je pak v kloubu otáčení proveden kardanem.

Celkově je model naprosto úžasný a i proporcionálně perfektně vyveden. Nechybí i takové detaily jako stupačky do kabiny, či 2 výfuky v zadní části.
Pro sběratele řekl bych nutnost, pro stavitelé set obsahuje pár zajimavých dílů jako 4 stejná kola, 2 diferenciály, velká lžíce, 6 válcový motor, ale hlavně Airtank a 3 písty s dvěma ovládacímy ventily. Na hraní je to taky velice povedený model.

Celkové hodnocení,
jako sběratel : 10/10 (nesmí chybět ve sbírce)
jako stavitel : 7/10
na hraní : 9/10
Koupím TECHNIC sety: 8438 a 8455.

grohl

Tenhle set mě kdysi taky zajímal hlavně kvůli airtanku, ale nakonec jsem zvolil mně milejší bezčudlový 8455. Více pístů, více hadic, více funkcí.
Směl bych vědět, na kolik Tě tenhle očudlovaný krasoň vyšel?

Marios

Ani se neptej, vyšel cca. na 3000 Kč, přesně to nevím pač jsem ho objednával naráz s 8421 a celková cena za ty dva sety s poštovným z Německa byla 9400 Kč  ::) Jenže byla to láska na první pohled takže se nedalo nic jiného dělat... když musíš tak musíš ;D

danny01

Citace od: Marios kdy 02.02.2009, 21:10:25
Ani se neptej, vyšel cca. na 3000 Kč, přesně to nevím pač jsem ho objednával naráz s 8421 a celková cena za ty dva sety s poštovným z Německa byla 9400 Kč  ::) Jenže byla to láska na první pohled takže se nedalo nic jiného dělat... když musíš tak musíš ;D
9400??? :o Ty asi nemusíš veľmi počítať výdavky  ;D Ale chápem tvoje pohnútky. Dosť mi pripomínaš mňa pred dvoma rokmi  8) Len tak ďalej!

EDIT:
Citace od: grohl kdy 02.02.2009, 21:48:55
Každej nějak (znovu)začínal. Taky jsem byl ještě před dvěma lety schopen dát za set více, než bych investoval teď.  ;)
Svätá pravda! Človek po dark age je oslnený legom, a pokiaľ sa "oťuká"  a zorientuje v cenách a začne byť trpezlivý pri čakaní na lego tak zistí že môže ušetriť slušný balík peňazí (a premeniť ich na ďalšie lego  ;D)
Danny

grohl

Každej nějak (znovu)začínal. Taky jsem byl ještě před dvěma lety schopen dát za set více, než bych investoval teď.  ;)

otaznik

Citace od: grohl kdy 02.02.2009, 21:48:55
I já.  ;)

Marios

Jojo máte pravdu, bylo to hodne peněz za dvě Lega, ale na druhou stranu kde jinde to koupit levněji? Na BL ta cena 8439 se pohybuje všude tak kolem 115$ a za 8421 chtěj všici minimálně 270$ (oboje myšleno ještě originál zabalené a nepoškozená krabice) Navíc jsem chtěl mít jakous takous jistotu, že když někomu pošlu prachy na účet, tak že mi nazpět pošle to co jsem si objednal, takže jsem vybíral mezi prodejci takového, který měl hodně kladných hodnocení, byl pouze z neměcka, bo se s ním dobře domluvím, anglicky sice taky, ale už by to bylo občas něco se slovníkem a měl to co jsem sháněl. Nakonec stejně zhruba týden pořádně nevyspal, protože jsem měl strach, že nic nepošle a prachy si nechá  ;D

Ale jak píšete moje "Dark Age" skončila a když jsem si všiml těch skvostů co mi utekly, tak se nedalo čekat... No teď ještě postavím 8275 Buldozér a na chvilku si musím dát pauzu od kupování Lega, i když už jsem v obchodě pošilhával po PF sadě abych si zmotorizoval set 8294  ;D

JardaL

Ještě řekni, že ty 3 tácy byly bez krabice. To by mne trefilo.
Já se osobně mohu přiznat, že tento set mi dlouhu unikal. Dokonce jsem již před pár lety vydražit za rozumnou cenu, ale majitel se nepřihlásil a já se na to pak vykašlal. Ani negativ jsem mu nedal.
NO a pak asi jako odměna za trpělivost .. necelých třicet Euro od chlapíka pár kilomentrů od nás za hranicemi.  S krabicí - obojí v luxusním stavu -  nechápu lidi, co si set postaví a pak si s ním nehrají..  >:D

ALe k tématu - osobně hodnotím tento set velmi velmi dobře a vyhrál jsem si (pokud se to tak dá říci :-)) s ním víc, než se zminovaným bagrem 8455, který trpí nectností studless - není příliš pevný.
O kvalitách setu hovoří i to, že jsem ho po drobných přestavbách upravil i pro poslední výstavu v Brně..
O to víc se teď těšín na nový loader z edice 2009.
Piš holoubku piš, brzo zcepeníš.

stanislav

Pekna recenzia krasneho modelu ktorého alternativa tiež stoji za zmienku.

harry

Nemáte někdo fotky toho alternativního modelu ? ???

grohl

harry

Tak ten alterna. model je ještě lepší než jsem myslel. (kéž bych ho měl i já :'()

Marios

Citace od: JardaL kdy 02.02.2009, 22:58:25
O to víc se teď těšín na nový loader z edice 2009.

Nemáš už nějaké bližší info k tomu Loaderu 2009, kromě jedné nekvalitní fotky krabice?

Marios

alternativní model nevypadá špatně, ale stavět ho zřejmě nikdy nebudu, hlavní model je tak geniální, že nemá smysl stavět alternativní, navíc jako sběratel vždy postavím jen hlavní model, který už nerozdělávám  8)