6119 - Střešní tašky

Založil Meduin, 23.01.2009, 16:40:13

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Meduin

Rok 2008 přinesl na trh mj. i základní sady pro kreativní stavění se zaměřením na kola, okna a dveře a střechy. Právě tato sada je 6119 – Střešní tašky je pak předmětem této recenze.

Před koupí
Box sady láká ke koupi zvýrazněním svého zaměření, na obrysy naznačených objektech září střechy vystavěné z červených slope dílů. Dále si výrobce neodpustil malou reklamu – část zadní strany krabice je věnována i dvěma dalším výše uvedeným sadám. Jedna z bočních stran boxu pak obsahuje seznam obsažených dílů.
Uvedení sady na trh na mne působilo velmi pozitivním dojmem, protože obdobně zaměřenou sadu si vybavuji již mnoho let zpátky – rok 2002 a sada 9243, a podobná sada mi tu prostě chyběla. Tehdejší set ale na rozdíl od toho dnešního obsahoval jak střešní díly tak okna a dveře; slope byly 33°.

Po rozbalení
Konkrétně se jedná o 150 ks červených slope 45° v celkem 11 druzích, které na nás po rozbalení boxu vypadnou zabalené do dvou sáčků – většího a, kupodivu, menšího. Kromě těchto dvou sáčků a relativně mnoha vzduchu již nic dalšího v krabici nenajdeme. Množství dílů můžeme posoudit z obrázku č. 1

Potěšující pro mne bylo, že mezi díly jsou obsaženy i ty, které jsou nutné při stavbě střechy nad dvěma trakty budovy – tedy rohové střechy, tj, vnější i vnitřní rohové (,,slope double convex" a ,,slope double concave") díly, a to v poměrně slušném počtu.

Využití
Zde spíše obrázky – obrázek č. 2 – využití dílů pro střechy více objektů, v tomto případě tří (např. nějakých věží, věžiček). Co zbylo po postavení tohoto, je zaznamenáno na obrázku č. 3.
Obrázek č. 4 – stavba jedné rohové střechy z maxima dílů. Opět, co zbylo, je na obrázku č. 5.
Obyčejnou sedlovou střechu jsem nakonec nestavěl, zřejmě by jen mírně přesahovala rozměr střechy z obr. 4.

Různé
Díly v této sadě nemají jednotnou hrubost/hladkost povrchu. Našel jsem zde jak téměř hladké díly, tak odstupňované do hrubosti ,,střední". Osobně preferuji jednotnou hrubost, nicméně – jak i vyplynulo z některých diskusí zde na fóru – jsou stavitelé s jinak nastavenými preferencemi, kteří tento stav více než ocení.
Po uvedení na trh se cena sady ustálila v kamenných obchodech na číslici 299 Kč, pro letošní rok se sada objevila v katalogu Lego s doporučenou cenou 249 Kč. V některých e-shopech je ale možné pořídit ji i levněji.

Závěrečné shrnutí
Subjektivně hodnotím sadu pozitivně. Jediné, co bych vytkl (a výše to zatím neuvedl), je existence pouze slope 45°. Pro stavitele by možná bylo vhodnější obsáhnout i některé slope 33°, příp. 65°, ale budu doufat, že myšlenka na nějakou takovouto sadu se už v hlavách manažerů z TLC usídlila...

[příloha smazaná administrátorem kvůli své velikosti]

peter

Set podle seznamu dílů vypadá velmi pěkně. Kdybych neměl už nějaké své, jistě bych si ho koupil. Já osobně teď budu doufat v to, že TLC tento set vydá třeba ještě v černé variantě.
Další výtvory a informace najdete na mém webu ARTPeter.net, v galerii na Brickshelf.com a mém YouTube kanále.

Meduin

Citace od: peter kdy 23.01.2009, 16:46:39
Set podle seznamu dílů vypadá velmi pěkně. Kdybych neměl už nějaké své, jistě bych si ho koupil. Já osobně teď budu doufat v to, že TLC tento set vydá třeba ještě v černé variantě.

Ano, na to jsem také myslel, sada v černé barvě by se rohodně také hodila.

maeror

Nějaký ten den (co jsem viděl zlevnění na těch 250,-) jsem váhal, teď jsi mne přesvědčil definitivně. V pondělí jdu do krámu, moje peněženka už ti teď děkuje   ::)

Colonel32

Citace od: peter kdy 23.01.2009, 16:46:39

vsechny dily obsazene v tomto setu se relativne slusne v cerne sehnat daji. Mym nesplnitelnym pranim je takovyto set v oldgray a olddkgray, ze splnitelnych, ac nepravdepodobnych je to rozhodne sandgreen.

Jindroush

Darkred, nebo sandred, tahle červená děsně řve... Ale to jsou jistě jen zbožná přání. DkStone by bylo taky pěkný.
Jindroush. (Moje Brickshelf galerie zde)

Hana129

tak když sníte tak taky přidám sen - hnědá  ;D a pak šedá světlá i tmavá

hobby

Citace od: Meduin kdy 23.01.2009, 16:40:13
... rohové střechy, tj, vnější i vnitřní rohové (,,slope double convex" a ,,slope double concave") díly...

Neber to jako chytání za slovo, ale pro mě je to nároží a úžlabí :)
Už dvakrát jsem si ty střechy koupil; velmi užitečné dílky. A kdyby byly v černé barvě, tak už je mám doma také.
A že nemají úžlabí pro střechy 33, to mě štve od začátku, neboť musím úžlabí dělat trochu krkolomně: viz zde. Ale třeba se dočkáme. 

maeror

Citace od: Meduin kdy 23.01.2009, 16:40:13
A že nemají úžlabí pro střechy 33, to mě štve od začátku, neboť musím úžlabí dělat trochu krkolomně: viz zde. Ale třeba se dočkáme. 

Detailnější pohled na to úžlabí bys neměl? Asi jsem trošku natvrdlejší, ale z té dálky to jde přece jen rozeznat hůř...

hobby

maeror

Citace od: hobby kdy 24.01.2009, 18:15:54
Tady je úžlabí pro tyhle střechy vidět lépe:
http://www.kostky.org/forum/index.php?topic=1323.msg15690#msg15690

Aha, tak jsem zase chytřejší... Díky za osvětu.