8294 Lego Technic Excavator

Založil grohl, 27.09.2008, 16:46:30

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 2 Hosté prohlíží toto téma.

grohl

Tenhle set se mi podařilo sehnat za cca 900Kč přes známého v USA a za tuto cenu je to koupě více než dobrá. Dva Linear Actuatory, Technic točna, pásy, nějaké díly na převodovku a slušné množství ozubů(Některé již bohužel v novém barevném schématu). Překvapilo mě extrémní množství pinů (179!!!) a axle 3 a absence os s délkou vyšší než 8 studů.

Stavba mohla trvat kolem dvou hodin a  probíhala naprosto hladce. Díly byly roztříděny do očíslovaných sáčků a pro rychlejší průběh stavby se vždy použily sáčky se shodným číslem.
Výsledný model ve dvou kloubech pohybuje ramenem, ovládaným jedním ozubeným kolem v zádi stroje, přičemž funkce se přepínají jednoduchou převodovkou. Celá nástavba se ještě otáčí na opásovaném podvozku. Hratelnost setu je poměrně dobrá a ačkoliv jsem vždy patřil k fanouškům Pneumatic Systemu, tak Actuatory jsou aspoň pro přesnost pohybu mnohem lépe uzpůsobeny. Vůle v pohybu je minimální a většinu způsobuje úchycení Actuatoru v tomto dílku
Vzhled bagru je naprosto skvělý a pohyblivostí ramene jsem byl nadšen. viz fotografie.
V návodu navíc najdete snadný postup pro motorizaci, která hratelnost setu ještě zvýší.

TLC letos přestalo přibalovat návody na alternativní modely do krabic, což mě mrzí, protože při stavbě alternativního modelu jsem musel okupovat počítač a bránit tak v užívání svojí přítelkyni.

Alternativní model mě moc nezaujal ani na obrázcích a stejně se stalo i v reálu. Stačilo by jej trochu zkrátit, zamezit otáčení celé nadstavby na podvozku a odstranit nesmyslný druhý Actuator, který zdvihá korbu. Takhle je to neforemný pásový náklaďák s podivnými funkcemi a pěknou kabinou.

+Vzhled hlavního modelu
+Některé obsažené díly
+Funkčnost Linear Actuatorů
+Návod na smysluplnou motorizaci
+Pevnost hlavního modelu a zároveň snadná demontáž
+Minimum samolepek (které stejně nepoužívám)
+Roztřídění dílů tak, aby urychlilo stavbu

-Nevýrazný alternativní model
-Absence návodu na alternativní model
-Modré piny a Tan ozuby

8/10

P.S. Už mám sestrojený vlastní alernativní model a většina z Vás se asi bude divit, jak jde bagr přestavět.

grohl

Další fotografie

grohl

A ještě

otaznik

Mně přijde, že tomu bagru ještě chybí jeden "píst", nemůžu si pomoci, ale dva jsou na plnohodnotnou funkci málo.
Ozubená kola v barvě Tan se mi naopak líbí.  ;)

grohl

S tím třetím pístem máš sice pravdu, ale bagr i tak kostky nakládá bez potíží.

Ta béžová kola jsou věc osobního vkusu. Na druhou stranu nějaký model vojenské techniky v této barvě by byl super, ale silně pochybuju, že TLC rozšíří tuhle barvu i na ostatní díly.

Axis

Tak koupil jsem, postavil jsem, zelektrifikoval a opravdu jsem neprohloupil.....moc hezký model. Dík za recenzi jež mě ke koupi popostrčila.

eNTy

Citace od: otaznik kdy 27.09.2008, 17:01:01
Mně přijde, že tomu bagru ještě chybí jeden "píst", nemůžu si pomoci, ale dva jsou na plnohodnotnou funkci málo.
Ozubená kola v barvě Tan se mi naopak líbí.  ;)

On ten druhý píst (blíže ke lžíci) pohybuje jak segmentem ramene, tak i lžící samotnou. Výsledkem je tedy pěkný "nabírací" necukavý pohyb, kterého dosáhnou v normálním bagru jen zkušení harcovníci. Pro moje "bagrovací" práce je dostatečný, ale pokud bych se dostal ke třetímu aktuátoru, přestavbě bych se nebránil.

otaznik

Citace od: xtepn01 kdy 21.10.2008, 14:26:44
On ten druhý píst (blíže ke lžíci) pohybuje jak segmentem ramene, tak i lžící samotnou. Výsledkem je tedy pěkný "nabírací" necukavý pohyb, kterého dosáhnou v normálním bagru jen zkušení harcovníci. Pro moje "bagrovací" práce je dostatečný, ale pokud bych se dostal ke třetímu aktuátoru, přestavbě bych se nebránil.

Však já vím jak to funguje, set mi velmi přátelsky sehnal před časem Colonel. To nic nemění na tom, že ten třetí píst chybí. Nabírání je možná plynulé, ale ne úplně reálné.  8)

danny01

Báger je super,
veľmi som sa na neho tešil a kúpa splnila moje očakávania. Hodnotenie by som mu dal 9,5/10, podľa mojeho názoru za danú cenu je to najfunkčnejší model tohoto roku(čo sa týka technic-u). Obsahuje pásy, lineárne motory, jednoduchú prevodovku a to všetko v jednom. Vrelo odporúčam!  ;)
Danny

Marios

Já jsem bagr postavil minulý víkend, stavba mi trvala čistého času asi 7 hodin, ale nikam jsem nespěchal a vychutnával jsem si hledání každého pinu a liftarmu  ;D Prostě pohodička, navíc to je můj první technic po 15 letech pauzy, který jsem postavil. Co se týče modelu z pohledu sběratele, tak je to jedinečný kousek a ve vytrínce se vyjíma naprosto úžasně. Z pohledu stavitele tam je pár zajimavých kostek a dílu jako linear actuatory, technic točna, pásy (celkem 60ks), převodové kolo. Jinak ale nemohu moc soudit, protože model už zřejmě nikdy nerozdělám, mám ho do sbírky. Hratelnost modelu je taky fajn, pohyblivost ramene je doslova úžasná a obě krajní polohy ramene překvapí. Trochu zamrzí, že celá nadstavba se otáčí manuálně, být to zpřevodované je to lepší. Co mě potěšilo a překvapilo, bylo vyřešení převodů pro pohyb ramene, respektive to, že k přepínání mezí oběma actuatory je použito jednoduché převodovky. Dříve bylo na každou funkci jeden převod pevnĚ spřažen s otáčecím "knoflíkem", nyní stačí jeden knob a páčka na přepínání... šikovné. Do budoucna chci model zmotorizovat, buď dle manuálu jedním motorem pouze bagrovací fce ramene a nebo pokud bude k dispozici více motorů, pak celý stroj. Jinak celý bagr je nádherný model s dobrým proporciálním měřítkem a z určitých úhlů vypadá naprosto sexy  ;)

Mé hodnocení teda je :
jako sběratel : 10/10 (nesmí chybět ve sbírce)
jako stavitel : 7,5/10
na hraní (zábava s postaveným modelem bez motorizace) : 6/10
Koupím TECHNIC sety: 8438 a 8455.

peter

Citace od: otaznik kdy 27.09.2008, 17:01:01Mně přijde, že tomu bagru ještě chybí jeden "píst", nemůžu si pomoci, ale dva jsou na plnohodnotnou funkci málo.

Citace od: grohl kdy 27.09.2008, 16:46:30
- Modré piny a Tan ozuby

Z výše uvedenými názory se též ztotožňuji a jsou pro mne větším mínusem. Posledním mínusem je u mě manuální pohon funkcí. Nevadí mi jako takový, ale vadí mi, že se vykonává přes kroucení ozubeného kola na zádi. Já osobně bych raději uvítal něco na způsob starých "kliček" - alá díl 3736 (Technic Pulley Large) s pinem. Toto mi umožňovalo točit stále bez nutnosti přehmatu, zde musím po každém pootočení přehmátnout a zase jen pootočit :-\ Jinak mě docela překvapila celkem velká tuhost převodů, tzn. otáčí se vše docela ztuha.
Další výtvory a informace najdete na mém webu ARTPeter.net, v galerii na Brickshelf.com a mém YouTube kanále.

grohl

S tuhostí převodů jsem problémy neměl. Spíš bych to viděl tak, že ti někde díly doléhaly na sebe pevněji, než měly. Jiná situace samozřejmě nastává při polohování korby u alternativního modelu. Zátěž na převody je tam poměrně velká a odpor silně působí při jejím zvedání.

Marios

Tuhost převodů není moc velká, ale mám modely, kde to jde i lehčeji to je pravda, na druhou stranu ten actuator má celkem co zvedat i bez naložené lopaty.

CO se týče přehmatů z důvodu použití ozubené kola místo klasického Technic kola s pinem, tak na to je snadná pomoc, tento díl vyměnit za to ozubené kolo a je po problému.

3 pist, resp. actuator by špatný nebyl a ještě více by to odpovídalo realitě, jen si nedokážu dost dobře představit, jak by se pomocí převodů, kardanů a os, dostal pohyb až k němu... A ovládat tŘetí actuator přimo na rameni bagru mi nepříjde zrovna moc cool. Hold chce to motorky...
Koupím TECHNIC sety: 8438 a 8455.

otaznik

Citace od: Marios kdy 16.01.2009, 12:31:35
CO se týče přehmatů z důvodu použití ozubené kola místo klasického Technic kola s pinem, tak na to je snadná pomoc, tento díl vyměnit za to ozubené kolo a je po problému.
Jelikož se zde bavíme o originálním modelu, tak poznámka o nahrazení jedné součástky jinou asi nemá úplně smysl. Jde o to, že to není takto vyřešeno přímo od designerů TLC.