Starý 9V battery box a PF IR přijímač: WORKING!

Založil eNTy, 24.10.2008, 00:06:28

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 4 Hosté prohlíží toto téma.

eNTy

Dnes večer jsem dumal nad tím, proč nelze napájet PF IR přijímač ze starého battery boxu. Koukal jsem na internetu a na nějakém fóru jsem se dočetl, že má snad jít o "design flaw" a že na to TLC přišlo, až když bylo PF hotové. Vzal jsem do ruky multimetr a koukal na napájení pinů na klasickém PF kabelu a PF extension cable.
Za chvíli bylo vše jasné, nové PF prvky mají čtyřžilový kabel (napájení, země a dva signální), PF extension cable převádí napájení na signální kabely. Tato konfigurace sice funguje s PF motory, ale IR přijímač zjevně vyžaduje napájení na tomu určených pinech.
Protože se mi PF extension kabelů sešlo hodně, obětoval jsem jeden pro vědu a kuchl ho, minutka s pájkou v ruce a zde je výsledek:

Celý trik je v tom propojit klasický LEGO dvojžilový kable s VNĚJŠÍMI dráty čtyřžilového PF kabelu. Správná polarita se pořeší na klasickém 9V kabelu pootočením. Ještě detail:

Asi nejsem první na světě, koho to napadlo a možná už je to řešení profláklé, ale nic se mi nepovedlo na netu najít.

TomB

WOOOOOOOOOOOOOW.
Tak toto je prostě cool.
(Kdyby to viděl otaznik to by byl povyk ;D)
Složení mých příspěvků:
54% sarkasmu, 13% rozumování, 3% nepravdivých informací a 30% destilovaného trolismu!

zubrasd12

Super, patri ti moja pochvala, nad niecim podobnym som tiez uvazoval, ze preco lego spravilo tak ozrutny PF batery box so siestimi tuskovymi baterkami, ked mohli kludne pouzit 9V batery box s nap. 9V baterie.
Tomu fakt nerozumiem preco to lego tak odflaklo.

TomKQT

Citace od: zubrasd12 kdy 24.10.2008, 08:55:52
Super, patri ti moja pochvala, nad niecim podobnym som tiez uvazoval, ze preco lego spravilo tak ozrutny PF batery box so siestimi tuskovymi baterkami, ked mohli kludne pouzit 9V batery box s nap. 9V baterie.
Tomu fakt nerozumiem preco to lego tak odflaklo.
Myslíš, že 6 1,5voltových baterií se dá plnohodnotně nahradit jednou 9voltovou o nesrovnatelně menší velikosti?
I selským rozumem bych řekl, že asi bude nějaký důvod, proč spousta výrobců jakékoliv elektroniky používá 6 tužkových baterií namísto jedné 9voltové.
Mimochodem - co takhle udělat naprosto miniaturní batterybox, který by se ládoval knoflíkovými bateriemi, jaké se používají např. v hodinkách. Vždyť to by taky dalo 9 voltů, ne?  ;)
Zaměření: Fanoušek; Virtuální (3D SW) modelář, stavitel a animátor; Technic stavitel a nadšenec.

eNTy

9V baterka určitě nenahradí 6xAA, ale v určitých aplikacích je víc než dostačující. Je zřejmé, že její kapacita bude mnohem menší než souhrnná kapacita tužkovek a mám taky pocit, že tužkovky snesou větší odběrový proud.
Každopádně pro malé modely, 9V BB úplně stačí.

zubrasd12

no mne by kludne navadilo aj strata 50% z kapacity 6xAA tuzkovyvch, len aby to nebolo tak ohavne velke ako sucasny PF batery box.

eNTy

Citace od: zubrasd12 kdy 24.10.2008, 09:50:47
no mne by kludne navadilo aj strata 50% z kapacity 6xAA tuzkovyvch, len aby to nebolo tak ohavne velke ako sucasny PF batery box.

Pokud vezmu typickou kapacitu moderni NiMH AA baterky okolo 2500-2700mAh, tak oproti tomu ma 9V maximalne tak 150-200mAh. Takze to nebude mit ani desetinu te kapacity.

Pepan

Mohlo by to být dobré například jen pro použití s těmi origoš světly, případně medium motor by to možná zvládlo pro nějaké nenáročné použití, ale jináč je ta 9víti voltovka nevhodná...  :-\

Ale jináč je potřeba pochválit xtepn01, že rozšířil naše znalosti  ;) protože když to funguje s boxem na 9víti voltovku, dá se to použít i pro ovladač k 9V vlakům, ne? :-) takže třeba pokud budu mít statický model, s dálkovým ovládáním pomocí PF, nepotřebuju battery box vůbec...  :)

MeNadruhou

chci se zeptat, zda tomu ir přijmači nevadí převrácená polarita (je chráněn ?!). jednou jsem u reproduktorků na kolo ( takový malý patent -kolorádio ;D) zapojil po dobití 12V baterie zapojil napájení naopak, tak to zasmrdělo, a od té doby už nic  :( .
Nekouřím a nepiju - bez kostiček nežiju!   //  http://www.brickshelf.com/cgi-bin/gallery.cgi?m=MeNadruhou

eNTy

Jo, počítám, že je tam dioda, když to zapojíš obráceně (což v starém 9v jde), tak se prostě receiver nerozsvítí. Taky bych se dost divil, jsou to přece jen hračky a ty jsou chráněné jak to jen jde.

MeNadruhou

Dostalo se mi PF extension kabelů- a ouha, pf reciever napájet ze starého boxu jde- BEZ jakéhokoliv ZÁSAHU, jen je třeba na konec toho extension kabelu připojit nový batery box ( bez baterií samosebou) a zapnout napájení a na sarém zvolit tu správnou polaritu tak, až se kontrolka na novém boxu rozsvítí.

Já narazil na problém u comand centra. po připojení xl motoru sebou jen tak pocukává. u m motoru jsem problém nepozoroval ( oba nezatížený stav)
Nekouřím a nepiju - bez kostiček nežiju!   //  http://www.brickshelf.com/cgi-bin/gallery.cgi?m=MeNadruhou

jakpet

to MeNadruhou: to je supr zjištění, ale má to ten problém, že v modelu mušíš mít dva obrovský BB a jen jeden využiješ a krom toho, když tam máš i PF BB tak to zapojení ztrácí smysl, ale jinak je dobře, žes to vyskoušel

MeNadruhou

Citace od: jakpet kdy 22.02.2009, 20:58:17
to MeNadruhou: to je supr zjištění, ale má to ten problém, že v modelu mušíš mít dva obrovský BB a jen jeden využiješ a krom toho, když tam máš i PF BB tak to zapojení ztrácí smysl, ale jinak je dobře, žes to vyskoušel
až tak bezcenný to není, třeba:
- -já mám solidní batery blok co dává 9 V a dá se snadno dobíjet, ale mám ho pro starý systém...
-  -napájení modelů trafem, mimo dosah sítě je tam box, a napájet trafem ir receivry nelze přímo přes redukci, takže box to "aspon nějak" řeší bez zásahů
- další věcí může být vyšší kapacita zdroje ( dva boxy, či víc)) - nižší ůbytek napětí při větším zatížení
-můžeš mít docela solidní vzdálené vedení ( u trucku tím dokážeš změnit rozložení hmotností
najdou se i nevýhody no, ale původně mi šlo o řízení PF z comand centra a to je zjevně proudově omezeno ( ze setu 8094 jestli se nepletu, u "dino" centra nevím)...

Woyta

"Blbí maj čas si pamatovat. Chytří musí vymýšlet." Jan Werich