Electric 7.4V Battery Rechargeable NXT

Založil Jamesek, 29.02.2008, 16:03:42

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 3 Hosté prohlíží toto téma.

Jamesek

Chtěl jsem se zeptat, máte někdo zkušenosti s Electric 7.4V Battery Rechargeable NXT? Je k ní potřeba speciální nabíječka nebo stačí běžný adapter? V setu kde byla přiložena žádný kabel nebyl.

Plánuju koupit s dnešní BL objednávkou ... ;)

Jamesek

mickub

Já používám na nabíjení NXT akumulátoru AC adaptér z GM electronic.
http://www.gme.cz/cz/index.php?page=product&detail=751-360

Stojí cca 70,-Kč, což je oproti originálu za 400,-Kč podstatný rozdíl.
Elektricky je to naprosto kompatibilní a ten z GM je kupodivu i robustnější.

camajda

Tynian

Nevim, mě přijde speciální baterie docela zbytečná ... já radši klasický tužkovky :-) Jsou levný, výdrž je velice slušná a samovybíjení mizivý, takže už se blížej k Li-Ion bateriím (myslím tedy ty moderní NiMh bez samovybíjení) a daj se použít do čehokoli jiného kromě NXT ... Jinak ten originální adaptér bych taky nehrotil, stačí ti jakýkoli adaptér, který má přibližně odpovídající napětí a stejnou polaritu konektoru ...

mato92

Myslim ze taka bateria by bola dobra vec, tiez rozmyslam ze si ju kupim  :) Hlavna vyhoda je to ze robota netreba rozoberat ked sa baterky vybiju, kedze sa pripaja kabel priamo do baterie. S tymto ma napadla dalsia vyhoda ze robot ktory sa nepohybuje po miestnosti (napr. roboticka ruka alebo otacajuci sa podstavec na webkameru) by mohol takto fungovat aj pocas nabijania.
Mám LEGO MINDSTORMS NXT.

camajda

Citace od: mato92 kdy 17.10.2008, 14:48:48
Myslim ze taka bateria by bola dobra vec, tiez rozmyslam ze si ju kupim  :)

... tak to musis rozmyslet rychle, protoze aukce konci za 1den a 10 hod ;-)

TomKQT

Jenom pozor na tohle:

Please Note: Building instructions for NXT models do not include instruction for incorporating the rechargable battery. This battery will increase the depth of your NXT intelligent brick so you will need to adjust your models accordingly.

Stručný překlad: baterie zvětší hloubku NXT kostky oproti tomu když jsou v ní tužkové baterky.
Zaměření: Fanoušek; Virtuální (3D SW) modelář, stavitel a animátor; Technic stavitel a nadšenec.

Tynian

Je to tak, jak rika TomKQT, protoze ta baterie je primarne urcena pro skolni sady na vyuku robotiky a programovani ... mimochodem, kdyby ji nekdo fakt moc chtel, tak se da sehnat i pres cesky Eduxe za cesky korunky ... resp. přesněji řečeno za cca 1200 českejch korunek :-)
http://www.eduxe.cz/legomenu/nxt_menu.htm

Pepan

Citace od: Tynian kdy 17.10.2008, 20:38:26
Je to tak, jak rika TomKQT, protoze ta baterie je primarne urcena pro skolni sady na vyuku robotiky a programovani ... mimochodem, kdyby ji nekdo fakt moc chtel, tak se da sehnat i pres cesky Eduxe za cesky korunky ... resp. přesněji řečeno za cca 1200 českejch korunek :-)

Wow, sada tužkáčů s dvojnásobnou kapacitou by stála míň  ::)

camajda

Citace od: Pepan kdy 17.10.2008, 20:46:11

:-) jiste, ale tuzkace nevydrzej tolik, musis je na nabijeni vyndat, tzn. pripadne cele zarizeni rozebrat.
a proto jsem si to objednal z ebay za celkem cca 1000 korunek i s dopravou ;-)

Pepan

Citace od: camajda kdy 17.10.2008, 20:59:18
Citace od: Pepan kdy 17.10.2008, 20:46:11

:-) jiste, ale tuzkace nevydrzej tolik, musis je na nabijeni vyndat, tzn. pripadne cele zarizeni rozebrat.

Nevydržej tolik? Když píšu s dvojnásobnou kapacitou, tak vydrží dvojnásob, no ne? Ten Li-pol akumulátor má kapacitu 1400mAh, tužkové koupíš 2700mAh, tedy skoro dvojnásobek, nabiješ je rychleji, než tu lipolku, použiješ je i do nečeho jiného... Jinak ti bude vesele degenerovat na polici  ;) Já jsem si ji taky kdysi koupil a neřekl bych, že to bylo nejlepší rozhodnutí  ;)

Tynian

No nevim, asi neumim pocitat, proc myslis, ze tuzkace nevydrzej tolik? Kdyz mas 7,4 V a 1400 mAh a nebo 6x 1,2 V = 7,2 V a 2500 mAh??? Ja si naopak myslim, ze tuzkace vydrzej vyrazne dyl ... I když má lionka o něco lepší charakteristiku než NiMH.

Ale budiž ti to přáno, dej pak vědět, jak dlouho to vydrží :-)

Připomínku o nutnosti kvůli tužkáčům vyndavat celou NXT kostku beru, ale mě osobně to zatím problémy nedělalo ... teď se naopak po vzoru PF battery boxů v buldozeru snažim umisťovat NXT na nějaký hodně snadno přístupný místo :-) a nedělá mi to potíže :-)

Pepan

Citace od: Tynian kdy 17.10.2008, 21:08:11

No nevim, asi neumim pocitat, proc myslis, ze tuzkace nevydrzej tolik? Kdyz mas 7,4 V a 1400 mAh a nebo 6x 1,2 V = 7,2 V a 2500 mAh??? Ja si naopak myslim, ze tuzkace vydrzej vyrazne dyl ... I když má lionka o něco lepší charakteristiku než NiMH.

Ale budiž ti to přáno, dej pak vědět, jak dlouho to vydrží :-)

Připomínku o nutnosti kvůli tužkáčům vyndavat celou NXT kostku beru, ale mě osobně to zatím problémy nedělalo ... teď se naopak po vzoru PF battery boxů v buldozeru snažim umisťovat NXT na nějaký hodně snadno přístupný místo :-) a nedělá mi to potíže :-)

Přesně, tak jak jsem psal výše... A Li-poly sice mají obecně lepší charakteristiky, ALE záleží jaké Li-poly a jaké NiMH... nedělám si iluze o tom, že LEGO se nesnaží šetřit a vydělat, takže použije nějaké levnější Li-pol, pokud si koupíš dobrou značku NiMH, třeba Sanyo nebo něco podobného, bude to určitě lepší  ;)

vili42

LiIon vs NiMh - velka vyhoda LiIon oproti NiMh je hmotnost. Pri stejne kapacite jsou LiIonky podstatne lehci, ale to se vyplati spis ve funkcni modelarine (letadla, auta), ne u robotu.

Ohledne levnych nabijecek NiMh baterii bych chtel upozornit na to, ze pri nabijeni vice clanku najednou,  dochazi k ukonceni nabijeni po nabiti prvniho clanku. Takze zbyle clanky nejsou nabite uplne na 100%
Drazsi nabijecky detekuji nabiti u kazdeho clanku zvlast, takze jsou vsechny nabite na 100%