Věkový rating

Založil Ondra, 29.06.2008, 22:19:44

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Zrušili byste "koncový věk"?

Ano
23 (42.6%)
Ne
9 (16.7%)
Nevadí mi to
22 (40.7%)

Celkem hlasů: 52

Ondra

Nedá mi to a musím se zeptat.:,,K čemu je dobrý koncový věk udávaný vedle doporučeného věku pro "start".(9-12 např)?" To mám jako po dovršení 16ti let vyhodit všechno lego?Proč to tam vůbec dávají, když je LEGO pro všechny věkové kategorie?Proč mají např bionicle tento rating posunutý do 16ti a ušlechtilejší(Inteligentnější) CITY do 12ti?Má to nějaký hlubší význam?."

Normálně bych se neptal, ale namíchla mně dnes moje babička, která si všimla tohoto ratingu a na jedné system krabici a vyvodila si z toho, že si hraji s hračičkami pro malé děti.Jak primitivní, bohužel v tomto názoru nebude sama ::) .

tazzy

Taťka si z toho taky dělá vždycky legraci když mi něco kupuje, ale že bych to nějak víc rozebíral, to ne. Navíc to je imho takhle správně řešené. Představa, že si 16ti letý klacek lítá po pokoji s juniorizovaným CITY letadlem, určitě většině lidí připadá přinejmenším divná. Existence AFOLů, kteří si hrají s LEGEM (hračkou pro děti), tohle věkové rozmezí určitě neovliní, zkrátka určuje rozmezí věku pro který jsou tyhle sety primárně určeny.

nukum

Možná na to mají tým expertů, který za sklem pozorujou chování dětí když dostanou city a když bionicle. Já takovým věcem důvěřuju. Ale že ten výsledek je naprd, to už je další věc. ;)

robot

Z pohledu AFOLa je to určitě naprd - ten řeší jestli jsou v tom nějaké speciální dílky, jestli to má ve sbírce apod.

Z pohledu běžného rodiče (kam také patřím) je to užitečné. Když mám dítě staré 6 let, nebudu kupovat něco pro 10-12 let (koupím tak na 6 až 8 let). Opačně když budu mít 12 letého potomka tak asi nebudu kupovat nějaký set pro 5-6 let (i když ne že bych kvůli ceně nemohl, ale co si budeme povídat - tuto věkovou kategorii už duplo prostě neosloví).
Takže znovu opakuji - AFOL kupující pro sebe nebo své potomky má přehled - radu nepotřebuje. Ale běžný rodič se orientuje pouze podle ceny, tématu a vhodnosti pro věkovou kategorii (zhruba v tomto pořadí).

Marty713

Citace od: robot kdy 30.06.2008, 00:01:04
Z pohledu AFOLa je to určitě naprd - ten řeší jestli jsou v tom nějaké speciální dílky, jestli to má ve sbírce apod.

Z pohledu běžného rodiče (kam také patřím) je to užitečné. Když mám dítě staré 6 let, nebudu kupovat něco pro 10-12 let (koupím tak na 6 až 8 let). Opačně když budu mít 12 letého potomka tak asi nebudu kupovat nějaký set pro 5-6 let (i když ne že bych kvůli ceně nemohl, ale co si budeme povídat - tuto věkovou kategorii už duplo prostě neosloví).
Takže znovu opakuji - AFOL kupující pro sebe nebo své potomky má přehled - radu nepotřebuje. Ale běžný rodič se orientuje pouze podle ceny, tématu a vhodnosti pro věkovou kategorii (zhruba v tomto pořadí).

Asi takhle to chápu i já, ale rozdíl mezi DUPLEM a LEGO SYSTEMEM (označuje se to tak eště vůbec?  :) ) je na první pohled zřejmý. Stejně tak je patrný rozdíl mezi LEGO chrastítkem, kousátkem a třeba zase DUPLEM, u kterého jdou při větší snaze také nějaké ty dílky zhltnout. Takže pokud mám dítě takového a takového věku, při inteligenci průměrného rodiče dokážu selským rozumem uhádnout, co bude pro moje dítě nejlepší. Přesto kromě této jasné rozdílnosti mezi jednotlivými řadami LEGA existuje další prvek a to je individualita každého dítěte. Já své první lego dostal ve 3 nebo 4 letech, ale pochybuji, že bylo určeno pro tak nízkou věkovou kategorii (bylo to tohle LEGO - http://www.peeron.com/inv/sets/6814-1?showpic=9456 - a fakt jsem si s ním normálně hrál a nežužlal... občas možná jo). Naopak některým dementním dětem, které po sobě lego (to jen jako příklad, většinou to bývá CHEVA) ve školních družinách hází a nestaví, bych do ruky vůbec nedával, třeba by jim bylo 10 a výš.

Sem se rozkecal. Prostě když to shrnu: Tam, kde věková kategorie má svůj smysl a děti rozdílného věku jsou rozdílně vyspělé (batolata, dvou-, tří-, čtyř-, pěti-, šestiletý děti) jsou rozdíly v setech patrné a myslím, že není problém je vhodně vybrat pro své dítě. Tam, kde věk nehraje roli (ať je vám 10 nebo 50 let) jsou věková ,,omezení" zbytečná a tudíž někdy někomu i na škodu.

P.S. Proč ma Bionicle zvedlou laťku až k 16tce? Je z hlediska nezasvěcené veřejnosti z celé nabídky LEGA asi nejatraktivnější, snad tím, že nejvíce připomíná plastové hračky MADE IN CHINA nebo co já vím. Ale znám několik lidí, kteří lego nemají ani jedno, z kostiček by nepostavili ani krychli, ale Bionicly maj doma čtyři.  ::) ??? 8) Čert ví...

Holkamodrooká

Asi takhle - na věkové rozlišení kašlu  :P.
1) Ať už se to týká mě - skoro třicátnice, která je schopná si hrát jak s klasickým Legem, tak s  Duplem (nesmějte se mi... :-[).
2) Každý rodič ví, jaké schopnosti jeho dítě má. Třeba náš kluk (4 a 3/4 roku) staví podle návodu Lego, kde je doporučený věk od 8 let. Takže tímto se pro mne toto označení stává naprosto zbytečným, možná je spíše potřebné pro ty, co Lego kupují poprvé v životě.
Jedinečný Absolutně Nezničitelný Inteligentní Cizinec na Kastraci Agentů

Shmade

No moje první Lego bylo tohle http://peeron.com/inv/sets/310-4 a docela jsem byl teď překvapenej, že věk kterej je tam uváděnej přesně koresponduje s tim v kolika letech jsem ho dostal - ve čtyřech letech.  Jsem čekal, že tam bude věkový rozmezí vyšší.  Stejně když jdu do krámu něco si koupit, tak to věkový rozmezí nějak vůbec nevnímám, a řeším jiný věci podle kterejch si set vybírám. Až budu mít děti, tak na to koukat asi taky nebudu, vybírat budu podle aktuálních schopností dítěte,  doufám, teda, že ho Lego bude bavit... aspoň tak jako mě :)

Shmade

Ještě jsem si na základě toho, že jsem chtěl hlasovat v anketě, vzpomněl, jak na některých setech bývala horní hranice 99. To bych klidně zavedl zpět a dal to zároveň jako jednu z možností v anketě. :)

mato92

Mňa si takto nikto doberať nemôže, pretože NXT má tiež hornú hranicu 99 rokov :P .
Ale ajtak nechápem načo sú tieto vekové hranice dobré. Veď to nezáleží od veku, ale od inteligencie.
Mám LEGO MINDSTORMS NXT.

Marty713

Citace od: mato92 kdy 01.07.2008, 13:47:12
Mňa si takto nikto doberať nemôže, pretože NXT má tiež hornú hranicu 99 rokov :P .
Ale ajtak nechápem načo sú tieto vekové hranice dobré. Veď to nezáleží od veku, ale od inteligencie.

Počkej až ti bude 100, jak si z tebe budou dělat ostatní senioři prdel.  ;D ;D ;D

Dejv

Myslím, že ve 100 letech bude skládat zase Duplo..  >:D

Holkamodrooká

Citace od: sparkz kdy 01.07.2008, 18:10:27
Myslím, že ve 100 letech bude skládat zase Duplo..  >:D
Obávám se, že ve sto letech je to tak akorát na Primo...  ;D
Jedinečný Absolutně Nezničitelný Inteligentní Cizinec na Kastraci Agentů