Výroba Lego komponentov

Založil okerol23, 29.04.2008, 01:20:55

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

okerol23

Budem sa snažiť postupne zobrazovať zopár záberov z výroby Lega, ktoré mám k dispozícii, možno budú pre niekoho zaujímavé. Podotýkam, že sú to zábery z 80-tych rokov

okerol23

Toto je záber z lisovne, kde sa vlastne dané kostičky vyrábajú...

okerol23

Tak ako každá súčiastka aj Lego-kocky vznikali na rysovacej doske./80-te roky/

okerol23

Kým sa daná figurka vylisuje vo forme musel sa urobiť jej model z dreva. /80-te roky/

okerol23

Každá nová Lego kocka sa podrobí testu na tlak

okerol23

Frézovanie kovovej formy na kocku

okerol23

Takto vyzerá forma a hotové kocky, ktoré boli nastreknuté do formy

Jindroush

To sou dobře pravěký fotky...  ;D

(Kostky se vstřikovacím otvorem na boku se nedělaj určitě 15-20 let, a modely ze dřeva, když se používaj 3D tiskárny...)
Jindroush. (Moje Brickshelf galerie zde)

okerol23

Ja viem toto sú zábery z 80-tych rokov a dnešná kocka tiež už vzniká v počítači a nie na rysovacej doske

okerol23

Keď vznikali tieto zábery, ešte Lego krabice boli normálnejšie a s priehradkami, nie ako dnes....

jbagy

Citace od: okerol23 kdy 04.05.2008, 19:04:08
Frézovanie kovovej formy na kocku

Já myslel, že se to dělá elektrojiskrovým obráběním, ponevač si neumím predstavit tak malou frézu, aby dokázala vyfrézovat nápis LEGO na studech.

Jindroush

Možná nějaký počáteční obrábění toho bloku se dělá na fréze, jinak zbytek se musí dělat vyjiskřováním (který je drahý jako prase, proto ten odpor k výrobě nových forem).

okerol23

No o technike, ktorú používali na vytvorenie nápisu LEGO v tých materiáloch zmienka nebola, ale existuje aj iný spôsob a to je napr. gravírovanie, ktorým sa dá tak isto dosiahnuť plastový 3D typ písma, samozrejme to je na dlhú polemiku na ktorú ja nie som kompetentný. .....na margo, pre vytvorenie nápisov na veľké plate možno stačil jeden ten razník, ktorým do surovej formy po vytvorení jednotlivých čudlíkov, alebo studov, vyrazili tie nápisy.

Jindroush

Podle toho, co jsem o vstřikování četl, je nějaký upravování forem prakticky nemožný, protože musí být ze speciální oceli, aby vydržely vysoký počet pracovních cyklů bez degradace.

http://en.wikipedia.org/wiki/Injection_molding
http://en.wikipedia.org/wiki/Electrical_discharge_machining

okerol23

Tieto obrázky už tu raz boli, ale v inej predmetnej kategórii, preto ich tu ešte prezentujem znova.
Podotýkam, že sa jedná o proces výroby Lego komponentov z 80-tych rokov.

okerol23

Kompletovanie postavičiek/minifigov/ a posledný finiš, čiže expedícia :)

peter

No každopádně jsi nám tu hezky vynimpal většinu obrázků z co já vím jediné české brožury o LEGU "Univerzální koncepce hry". Když už jsi sem tedy ty obrázky dal, tak by bylo možná dobré uvést zdroj.

Každopádně jsem si skoro jist, že jsou z výše zmíněné brožury. Kdo má tedy zájem dozvědět se více o výrobě Lega v oné době, tak si ji může prohlédnout celou a to na mém webu, kde její scan již nějaký ten rok je. :P

Další výtvory a informace najdete na mém webu ARTPeter.net, v galerii na Brickshelf.com a mém YouTube kanále.

okerol23

No prepáč mi, že som nevidel Tvoje stránky tak ako aj určite mnoho iných, našiel som doma materiál, tak som ho tu chcel zverejniť :P ,inšpirovala ma k tomu táto animácia
http://www.popandco.com/archive/moab/

Colonel32

Citace od: peter kdy 11.05.2008, 09:37:30
No každopádně jsi nám tu hezky vynimpal většinu obrázků z co já vím jediné české brožury o LEGU "Univerzální koncepce hry". Když už jsi sem tedy ty obrázky dal, tak by bylo možná dobré uvést zdroj.

peter

Citace od: okerol23 kdy 11.05.2008, 17:12:58
No prepáč mi, že som nevidel Tvoje stránky tak ako aj určite mnoho iných, našiel som doma materiál, tak som ho tu chcel zverejniť

O mé stránky tu vůbec nejde, jde přesně o to, co Ti znovu zdůraznil i Colonel, tedy měl jsi uvést hned v úvodu ten zdroj.
Další výtvory a informace najdete na mém webu ARTPeter.net, v galerii na Brickshelf.com a mém YouTube kanále.

jbagy

No a co, že neuvedl zdroj, to je snád jeho věc ne ????
Stejně zde 99% užívatelů to tak zajíma jak vlanejší sníh.
Buďme rádi, že tu vůbec neco poskytnul.

To rýpal Colonel: na to, že ti je 23 let, tak už by ses mohl chovat inteligentneji.

Osobní útoky, nevyplněný profil, hatmatilka místo srozumitelného textu.

okerol23

No, čo sa týka toho zdroja, tak na Tvojej stránke tiež neni, uviedol si titulku tej brožury až teraz a mne to tiež nejak vypadlo, čiže sa ospravedlňujem.

Colonel32

Citace od: jbagy kdy 12.05.2008, 12:22:26
No a co, že neuvedl zdroj, to je snád jeho věc ne ????
Stejně zde 99% užívatelů to tak zajíma jak vlanejší sníh.
Buďme rádi, že tu vůbec neco poskytnul.

To rýpal Colonel: na to, že ti je 23 let, tak už by ses mohl chovat inteligentneji.

To, ze mas v profilu uvedeny vek -192 je jasne poruseni podminek tohoto fora a hrozi ti za to okamzity ban. Zkus to opravit driv, nez to precte admin.  ::)

Citace od: okerol23 kdy 12.05.2008, 12:23:23
No, čo sa týka toho zdroja, tak na Tvojej stránke tiež neni, uviedol si titulku tej brožury až teraz a mne to tiež nejak vypadlo, čiže sa ospravedlňujem.

...PÁR SLOV K VÝROBĚ:

Jak se můžete dočíst v historii společnosti LEGO...

No, ja nevim. Neni tam napsano, o kterou historii konkretne jde, ale je tam aspon neco.

okerol23

jbagy, necháme to tak, to je predsa debata o ničom :D

***Banana.com

Posledních pár pátků pozoruji progresi počtu pitoreskních příspěvků pár pomýlených pitomců přispívajících pořád, přičemž pregnantně postrádajících potřebný přídech pokory přednedávnem příchozích před protřelými pardály. ;D

MwK

Citace od: banana.com kdy 12.05.2008, 13:52:58
Posledních pár pátků pozoruji progresi počtu pitoreskních příspěvků pár pomýlených pitomců přispívajících pořád, přičemž pregnantně postrádajících potřebný přídech pokory přednedávnem příchozích před protřelými pardály. ;D
Prepáčte za OT ale táto veta si zaslúži obdiv! :o
Je skvelá! :D Klaniam sa... ;D
(BOL) Som STAR WARS maňiak a zberateľ !!! >:D
Asi som už poriadny AFOL ... prežívam dark age ...