Café Corner 10182

Založil Poco, 19.04.2007, 22:30:06

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Poco

Asi pred týždňom mi dorazila zásielka s 2 kusmi No. 1 of Lugnet, čiže Café Corner 10182. Aj keď už väčšina z vás nejakú tú recenziu v angličtine určite čítala, aspoň pár riadkov pre tých, ktorí po anglicky nevedia.

Balenie snáď už nikoho ani nemôže prekvapiť, klasická tenká kartónová krabica s kopou pohodených sáčkov a dvomi návodmi. Trochu ma prekvapil rozmer krabice, osobne som čakal, že exclusive set bude mať krabicu menšiu aby TLC ušetrilo na poštovnom. Nemilým prekvapením bolo, že z druhého návodu som mal ,,vytrhnuté listy" (vytrhli sa zo spinky, neviem ako to je možné). Sáčky typický očíslované, čomu som sa celkom potešil po prekvapení z 8285, kde očíslované neboli...

Stavba prebieha pomerne rýchlo, aj napriek vyše 2000 dielom. Sám sa považuje za pomalého staviteľa a zvládol som ju cca za 4 aj pol hodiny, pri tom som ešte pozeral TV. Najviac času asi zaberie vykladanie podlahy z tilov 1x1 pred budovou. V návode nie sú žiadne nejasnosti a stavanie skutočne teší, keď vidíte ako sa budova pekne vyvíja. V prvom zošite je prízemie, v druhom poschodie a podkrovie. Predtým som si ani nevšimol, že tento set obsahuje troch minifigov (to som si samozrejme všimol) a všetky majú standard grin! Ja som jeden z tých old-school zberateľov, ktorého toto fakt poteší. A konečne dve ženy! Normálne sa ich bojím dať k ostatným minifigov, nieže sa strhnú orgie. ;D ;)

Po dostavaní ma napadla jediná vec – to vypadá fakt super! Popravde, čakal som, že to bude o niečo väčšie (ale malé to rozhodne nie je!) ale vypadá to fakt krásne. Je to typický model, pri ktorom sa snáď zastaví každý, je radosť na neho pozrieť.
Výber dielov je veľmi dobrý, s trochou fantázie sa z tohto setu dá postaviť dosť vecí. Farebné rozdiely brickov žiaľbohu sú, ale to snáď nie je nič nové. Môj Firetruck 8289 vypadá skôr ako veľkonočné vajce, toľko odtieňov červenej na ňom je. S Café Corner to je tak nejako podobne, hlavne s hnedými dielmi, niektoré sú červenšie ako ostatné. Prežiť sa to dá, o to viac, že tieto diely sú viditeľné len z bokov a zozadu budovy.
Dosť mrzí neprítomnosť interiéru, myslím, že za toľké peniaze (140 EUR) tam mohli ešte pár kociek pridať a aspoň nejaký provizórny interiér spraviť, v najhoršom prípade aspoň ,,vytile-ovať" prízemie.
Modulárny systém je tiež perfektný nápad, len model sa nedá práve najlepšie uchopiť. Prečo je taký problém dať tam baseplate 32x32? S dvomi kusmi 16x32 je sranda, pekne sa prehýbajú.

Som zvedavý, či lego vydá nejakú ďalšiu podobnú budovu, bola by rozhodne škoda nechať Café Corner osamote. Je to skvelý model s dobrými nápadmi. Dlho som uvažoval, či si tento set zaslúži prvé miesto na lugnete, až som dospel k názoru, že nie. U mňa to má za 9/10.

Plusy:
-krásny výstavný model, množstvo detailov
-kopa dielov, možnosť postaviť iné budovy
-minifigyne

Mínusy:
-žiadny interiér
-farebné rozdiely

Jonas

Shodou okolností jsem také zrovna včera večer dokončil stavbu tohoto krásného modelu. Takže se připojím několika vlastními komentáři.

Citace od: Poco kdy 19.04.2007, 22:30:06
Trochu ma prekvapil rozmer krabice, osobne som čakal, že exclusive set bude mať krabicu menšiu aby TLC ušetrilo na poštovnom.

Velký rozměr mě také překvapil. Na druhou stranu je potřeba říci, že na rozdíl od jiných takto velkých krabic, tato byla skutečně naditá materiálem. Takže v tomto případě kupujete minimum vzduchu.

Citace od: Poco kdy 19.04.2007, 22:30:06Farebné rozdiely brickov žiaľbohu sú, ale to snáď nie je nič nové. Môj Firetruck 8289 vypadá skôr ako veľkonočné vajce, toľko odtieňov červenej na ňom je. S Café Corner to je tak nejako podobne, hlavne s hnedými dielmi, niektoré sú červenšie ako ostatné. Prežiť sa to dá, o to viac, že tieto diely sú viditeľné len z bokov a zozadu budovy.

Zde budu upřímný. Kdyby se o tomto tématu tolik nemluvilo na různých servrech, tak bych si těch rozdílů v odstínech při stavbě ani nevšiml. Prostě chcete-li je vidět, tak je nakonec najdete, ale jsou skutečně minimální a u architektonického modelu vlastně působí skoro i přirozeně.

Dosť mrzí neprítomnosť interiéru, myslím, že za toľké peniaze (140 EUR) tam mohli ešte pár kociek pridať a aspoň nejaký provizórny interiér spraviť, v najhoršom prípade aspoň ,,vytile-ovať" prízemie.

Interiér by model určitě ještě více udělal zajímavým, ale určitě také prodražil. Mě spíše zamrzela jiná věc, která by TLC nestála nic - a to, že podložku nedali šedou. Pak by "podlaha" přízemí už tolik nekřičela zelenou barvou.

Modulárny systém je tiež perfektný nápad, len model sa nedá práve najlepšie uchopiť. Prečo je taký problém dať tam baseplate 32x32? S dvomi kusmi 16x32 je sranda, pekne sa prehýbajú.

Mně se také líbí modularita a už plánuju další stavby v podobném stylu. Jen jsem si uvědomil, že ten modul budu muset pozměnit. Takto se k němu totiž nedají připojit silniční díly - alespoň ne moc přirozeně. V mém provedení asi modul změním tak, že stavby budou bez chodníkové části. Chodníky samotné budou až na silničních dílech.

Dlho som uvažoval, či si tento set zaslúži prvé miesto na lugnete, až som dospel k názoru, že nie. U mňa to má za 9/10.

Hodnocení je samozřejmě subjektivní. To, co je na LUGNETu, má jedinou výhodu, že vzniká na základě názorů poměrně velkého počtu AFOLů, takže určitou míru objektivity už má.
Já sám tento model stavím skutečně na první místo. Za těch 25 let, co LEGO kupuju, jsem lepší (nebo chcete-li nápaditější) stavebnici neměl v ruce.

Plusy:
-krásny výstavný model, množstvo detailov
-kopa dielov, možnosť postaviť iné budovy
-minifigyne

Osobně považuji ze jeden z největších plusů něco, co bych nazval "kurz vyšší stavební techniky". Při stavbě tohoto modelu se člověk naučí spoustu nových fíglů a naučí se myslet mnohem kreativněji.
Pro mě je skutečně obdivuhodné, jak je vytvořeno nároží. Teprve, když ho sami stavíte, tak vidíte, jak důležitou roli hrají některé méně obvyklé dílky. Např. jak důležitá je štěrbina v palisádovém dílu  či jak užitečný z tohoto hlediska je panýlek . Novinkou pro mě bylo také využití hadiček jako nosných dílů různých zaoblených struktur.

Mínusy:
-žiadny interiér
-farebné rozdiely

Pro mě je jediným mínusem to, že designéři nedonutili TLC, aby pro účely podobných staveb začalo vyrábět některé další typy oken. Okna sestavená z bílých panelů jsou skutečná "nouzovka", která každého hned uhodí do očí.

Počítám, že Nárožní kafé zůstane u mě ještě pár dní tak jak je, než ho pak přestavím do vlastní podoby. Udělám z něj asi méně "načinčanou" stavbu, a to proto, aby další okolní budovy, které plánuju, nevypadaly jako mnohem chudší příbuzné, což se lehce může přihodit, jak je to vidět např. z  tohoto obrázku 

Jonas - Můj Brickshelf

Jonas

Ještě pro ty, které zajímají alespoň návody ke stavebnicím a chtějí si model a jeho fígle nastudovat, aniž by si set koupili, tak níže jsou uvedeny odkazy na obě knížky instrukcí.

http://assets.lego.com/bigdownloads/buildinginstructions/4513878.pdf
http://assets.lego.com/bigdownloads/buildinginstructions/4513879.pdf
Jonas - Můj Brickshelf

Jonas

WIP: Zatím malý cvičný pokus, jak přistavět k CC sousedy.

Jonas - Můj Brickshelf

TomG

To vypada docela dobre. Jen by to chtelo vydlazdit ten interier. Ty zelene cudly tam jsou zbesile :)
Only the best can survive.

Cavelon

Citace od: TomG kdy 22.04.2007, 22:02:43
Ty zelene cudly tam jsou zbesile :)

Dnu majú predsa zelený koberec. 8)

TomG

Citace od: Cavelon kdy 22.04.2007, 22:10:45
Citace od: TomG kdy 22.04.2007, 22:02:43
Ty zelene cudly tam jsou zbesile :)
Dnu majú predsa zelený koberec. 8)
Tak to je slabota :)
Only the best can survive.

Jindroush

A co 10cm pod ním želvu  8)
Jindroush. (Moje Brickshelf galerie zde)

peter

že by se inspirovali zde? ;D

Další výtvory a informace najdete na mém webu ARTPeter.net, v galerii na Brickshelf.com a mém YouTube kanále.

peki

To se mi nezdá, café má více oken  ;D ;D ;D