(Vlastní) Bobcat Skid Steer Loader

Založil Pepan, 28.03.2008, 21:38:15

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Pepan

Zdravím všechny  :)

Po nějaké době jsem se opět rozhodl se trochu pochlubit se svým výtvorem.
Zaujaly mě malé šikovné nakladače firmy Bobcat - http://www.bobcat.com/, které jsou i u nás často k vidění.

Od počátku stavění jsem se potýkal se základním problémem - srdcem nakladače je NXT brick, který ovšem zvládne ovládat jenom tři motory. A nakladač má 4 funkce plus kompresor (pohon podvozku, zvedání a vyklápění radlice), 2 motory tedy padnou na podvozek a třetí motor si musí poradit se zbytkem. Vyřešil jsem to následovně. Třetí motor pohání zárověn kompresor a zajišťuje i přepínání jednoho pneumatického ventilu (přes Gear 24 Tooth Clutch), který ovládá zvedání ramena s radlicí. Druhý ventil je přepínán mechanicky, když celé rameno s radlicí vyjede do horní polohy, přesune druhý vetil - dojde k vyklopení/vysypání obsahu radlice. Ventil zpět vrátí pružina po klesnutí ramene.  (pružiny nejsou LEGO, ale gumičky poruce nebyly)

Pneumatická soustava sestává z kompresoru (4 malé pumpy), dvou ventilů a tří válců. Mezi kompresor a ventily jsem zařadil ještě tlakovou nádrž, protože přímé pumpování do válců bylo zatraceně pomalé. Takže před použitím pneumatických funkcí se nachvíli nechá bežet kompresor, napoprvé cca minutu, pak už k doplnění stačí 40 sekund.

Nevýhodou celého řešení bez samostatného nezávislého ovládání obou ventilu je, že s tím celkově moc nenaložíte... fachčí to více méně demonstračně, jelikoš vysypání radlice je okamžité po zvednutí... Ale dost už popisování, radši koukněte na video :-)

Fotky:

Video:

http://www.youtube.com/watch?v=vijXNuUP-SA

robot

Protože to ještě nikdo jiný neudělal tak tě musím za pochválit aspoň já :-)
Z vlastní zkušenosti vím jak obtížné je použít NXT brick a NXT motory pro vytvoření něčeho pěkného a funkčního. A tobě se to povedlo moc pěkně.
Jen trochu škoda té omezené funkce nakládací lžíce.

eNTy

Vypadá to super. Obzvlášť oceňuju vysokou kompaktnost toho řešení, je to krásně nahňácané, jako kdyby šlo o originální Lego Technic set. Studless je moc prima, je mi jasné, žes to tisickrát rozebíral a zas skládal aby to všechno sedlo jak má. Už jen do NXT zapojit infra čidlo a řídit přes PF remote.

Honza D.

Pěkné! Zvlášť se mi líbí kompaktní vzhled, jak už bylo řečeno výše.
Jak se to ovládá? Skrz bluetooth z PC/telefonu nebo je to jen naprogramované na pár ukázkových pohybů? Chtělo by to dálkové ovládání, buď to PF pomocí IR čidla nebo samotné PF - nestačilo by?

Kdyby se tam vešel ještě normální motor s baterií (?), mohl by neustále pumpovat vzduch do AirTanku s přetlakovým ventilem. Třetí NXT motor by pak zbyl na zvedání a vyklápění radlice.
Nabízím jednotlivé kostky (základní, střechy, technic, elektro, pneu, vlaky) i stavebnice; seznam najdete na kostky.malozvlkahostiny.net. Vše je nové, nepoužité.

Pepan

Ahoj díky za reakce, už jsem myslel, že nebude žádný ohlas :)

Rozebírané a předělávané je to opravdu mnohokrát, dodržet alespoň základní proporce nakladače (není moc přesný, ale myslím, že by všichni poznali o jaký stoj se jedná...) nebylo jednoduché, ale s výsledkem jsem vcelku spokojen :) Při ovládání je možné využít všechno co nabízí NXT, takže předem naprogramované pohyby i přímé ovládání přes bluetooth. Co se týká použití dalších motorů, tak do trupu nakladače se nevejde už vůbec nic, je narvaný až po střechu, spíš by se dal celý předělat na PF, ale v podstatě by to znamenalo začít od znova... a navíc PF doma nemám...

Citace od: Honza D. kdy 31.03.2008, 12:16:20
Kdyby se tam vešel ještě normální motor s baterií (?), mohl by neustále pumpovat vzduch do AirTanku s přetlakovým ventilem. Třetí NXT motor by pak zbyl na zvedání a vyklápění radlice.

A stejně by bylo docela komplikované jedním servomotorem nezávisle ovládat dva ventily... nebo ne?  I když třeba by někdo vymyslel nějaké dobré řešení, ale hlavním problémem by stejně bylo místo... není to kam dát  :-\

Na závěr bych ještě rád poděkoval Honzovi D. za dodání pumpiček, které jsem při stavbě použil  ;)

Lord.obiv

Mě se na tom taky líbí ze je to kompaktni a oceňuji i to že se ti povedlo udělat vyklápění radlice přesto, že NXT je jen na tři motory. Sice je blby že se to vyklápí hned potom co se to zvedne, ale udělat to by znamenalo to rozebrat a to já bych neudělal ;D
Budiž LEGO

grohl

Připojuji se také k pozitivním ohlasům. Vzhled je super, pohyblivost jakbysmet a vytkl bych také pouze příliš robotický pohyb lžíce. Je mi ale jasné, že lépe to nešlo. Moc se mi líbí pohyb kompresoru ve videu. Je fajn, že tahle sekce aspoň díky některým žije.  ;)

Pepan

Děkuju všem moc za odpovědi a chválu, potěší to, jsem rád, že se můj výtvor, nad kterým jsem strávil dost času, líbí  :)
Na nějakou dobu ale pravděpodobně LEGO zase odložím, bohužel zájmů mám dost a času málu, škola ho trochu moc požírá   :-\