Kontejnerový jeřáb

Založil ghoztik, 18.03.2008, 15:22:34

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

ghoztik

Zdravím,
rád bych se pustil do automatického kontejnerového jeřábu. Uvažoval jsem o tom, že bych ho vytvořil i pomoci Mindstormu s tím, že bych se pokusil o jednoduchý logistický systém, který by dle barevnosti kontejneru poznal, kde má být a dokázal by "stoh" kontejnerů přerovnat.
Nevíte někdo náhodou, kde sehnat technické výkresy k tomu jeřábu? Bohužel netuším, které firmy tyto monstra vyrábí (jsou videt třeba v Uhřinevsi) a google mlčí :(
díky moc

ghoztik

jsem i domluvený s jedním hlídačem v Uhřiněvsi (za rum :) ), že si budu moct ten jeřáb vyfotit a tak, ale přeci jen nějaké nákresy by to chtělo. Chtěl bych se držet co nejvíce originálu

eNTy

ghoztik

to je super, diky moc.
KDyz to nebude stacit, tak do te firmy napisu :) maximalne me poslou do haje :))

ghoztik

on to stejne bude beh na delsi trat, protoze s Mindstormem nemam zadne zkusenosti, takze se budu ucit i ten vizualizacni programovaci jazyk :)

Jindroush

pchmchrlm, to si radši nechat ruku uříznout.  ::) RCX se dá programovat v C, pro nxt by se mělo dát koupit RobotC nebo lite-C zvané NXC.
Jindroush. (Moje Brickshelf galerie zde)

eNTy

Jinak Anders Gaasedal se pustil do obdobného (asi trochu většího) projektu, který pro přílišnou náročnost nedokončil - http://www.gaasedal.dk/eng/Other_Cranes/60ton_KoneCranes.html

Hlavním problémem je, že klasické LEGO/Mindstorms motory a senzory jsou nedostatečné pro takto velké modely. Kontejnerové jeřáby mají velmi složitý systém napínání kabelů, který eliminuje rozkmyt zvedaného kontekneru ať už poryvem větru, ale hlavně samotným pojezdem jeřábu. Rozkmytaný mnohatunový kontejner by byl pohromou. V menším měřítku toto platí i pro Lego a Anders byl donucen vyvinout nemálo vlastního hardware a elektroniky. Vše je v článku perfektně popsané a bude dobrým podkladem pro volbu vhodného měřítka a udržení tvého projektu v "lidských" mezích.

ghoztik

Citace od: Jindroush kdy 18.03.2008, 16:15:31
pchmchrlm, to si radši nechat ruku uříznout.  ::) RCX se dá programovat v C, pro nxt by se mělo dát koupit RobotC nebo lite-C zvané NXC.
v C? Tak to je super :) Oprasim sve stare zkusenosti...
Musim to nejdrive "prozkoumat" az mi to dorazi. Predpokladam, ze pro programovani v C je potreba nejak upravit ten Lego software, ze?

ghoztik

Citace od: xtepn01 kdy 18.03.2008, 16:36:15
Jinak Anders Gaasedal se pustil do obdobného (asi trochu většího) projektu, který pro přílišnou náročnost nedokončil - http://www.gaasedal.dk/eng/Other_Cranes/60ton_KoneCranes.html

Hlavním problémem je, že klasické LEGO/Mindstorms motory a senzory jsou nedostatečné pro takto velké modely. Kontejnerové jeřáby mají velmi složitý systém napínání kabelů, který eliminuje rozkmyt zvedaného kontekneru ať už poryvem větru, ale hlavně samotným pojezdem jeřábu. Rozkmytaný mnohatunový kontejner by byl pohromou. V menším měřítku toto platí i pro Lego a Anders byl donucen vyvinout nemálo vlastního hardware a elektroniky. Vše je v článku perfektně popsané a bude dobrým podkladem pro volbu vhodného měřítka a udržení tvého projektu v "lidských" mezích.

Wow, ten clovek je megaloman, ja jsem myslel, ze bych to udelal maximalne tak do 50 cm na vysku...
Ale jak to ted procitam, tak narocnost toho systemu napinani kabelu, atd. to mozna ani neumoznuje jinak. Respektive ano, ale na ukor realnosti...
Moc diky za tip, mam co vecer studovat :)

peki

Citace od: ghoztik kdy 18.03.2008, 17:26:00
Musim to nejdrive "prozkoumat" az mi to dorazi. Predpokladam, ze pro programovani v C je potreba nejak upravit ten Lego software, ze?

Citace od: ghoztik kdy 18.03.2008, 17:26:00

Nikoliv NQC (not quite C) je pohodové programování v klasickém C. S možností využití paralelních tásků ! Dostal jsem se k tomu před rokem při programování pohybu vlaků. Po prvním prostudování manuálu a zjištěni co vše je možně dokázat s RCX mi spadla čelist.   Momentálně je jedna stavebnice k "dispozici" na Aukru  >:D