SketchUP

Založil XSandstorm, 19.09.2007, 23:41:19

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

XSandstorm

Zdravím všechny LEGOmaniaky. ;) Na Legu jsem vyrostl a během střední a po ní jsem na něj trošku zanevřel. Až nedávno se mi do ruky dostal Lego digital designer a mě napadlo že by bylo fajn oživit si vzpomínky. Začal jsem pátrat po internetu, zda neexistují nějaké sofistikovanější CAD aplikace zabývající se tímto tématem (LDD je přeci jenom trošku dětinský nástroj) a narazil jsem akorát na LDraw a LeoCad,které mi ale nějak nesedly a tak mě napadlo co kdybych použil SketchUp, který občas využívám ke své práci, tento program má perfektní uživatelské rozhraní, jednoduché na osvojení. LeoCAD má docela slušnou knihovnu dílů a umí převádět do formátu 3ds a SketchUp umí tento formát importovat, takže jsem využil rozměry importovaných modelů jednotlivích dílů pro vytvoření vlastní knihovny.Rozhodl jsem se zkusit postavit model 8880 Super Car a výsledek můžete posoudit na obrázku. :)

TomKQT

Dík za tip na LeoCAD, ten export do 3ds musím vyzkoušet jestli to bude rozumně použitelné. Databázi dílů to má výbornou, škoda že jsem k podobným věcem neměl přístup v době, kdy jsem všechny dílky modeloval ručně (neměl jsem internet). Mimochodem LeoCAD docela zajímavým způsobem vykrádá některé prvky UI z 3ds max, včetně přesné podoby ikon, to je skoro na žalobu  :P
Stejně ale jsou některé složitější prvky bez úprav prakticky nepoužitelné, například kůň složený ze dvou polovin a obsahující přesný model všech vnitřních spojovacích částí (netušil jsem že to tam vůbec je) - stovky polygonů, které nikdo nikdy neuvidí, kromě renderovacího jádra programu a ovladačů grafické karty při zobrazování koně na monitoru v CAD systémech ;)

Jinak přeju hodně štěstí při virtuálním stavění, i když já jsem spíš na animace a videa  ;)
Zaměření: Fanoušek; Virtuální (3D SW) modelář, stavitel a animátor; Technic stavitel a nadšenec.

XSandstorm

Pokud si ten model budete chtít prohlédnout ve 3d tak si stáhněte Sketch Up na těchto stránkách:
http://sketchup.google.com/download.html

A tady je adresa modelu, model je rozložen do dvou souborů, protože 3D Warehouse má 10 Mb omezení na jeden model, stáhněte oba a pomocí importu je otevřete a spojte. ;)
http://sketchup.google.com/3dwarehouse/cldetails?mid=29422801b7c529217109178e924a3a02&prevstart=0

Hansel

Skečap na další práci nedoporučuji. Také jsem na něm začínal, je pravda, že jeho ovládání je na začátek ideální. Ale je to také tím, že jeho funkce jsou výrazně omezené. Prostě je to program na blbnutí, ale ne na modelování. I když už pro něj existuje i V-ray...
Mé dílo se rozrostlo o další kus.
I když mírně infantilní :)

XSandstorm

Právě kvůli té jednoduchosti jsem si ho vybral, né každý může a umí pracovat ve 3ds a podobných profi modelářích. Jak už jsem řekl, programy typu LDraw,  Mlcad,  LeoCAD, jsou dost neohrabané a spoustu lidí by mohly odradit. Navíc bavíme se tu o modelování a konstukci LEGA a na to jsou možnosti SketchUpu dostačující. Pár modelů jsem vytořil i v Solid Works  a Inventoru, což jsou špičkové parametrické modeláře, ale ty jsou pro dost lidí také nedostupné. Mimochodem dík za tip na ten V-ray

Jindroush

Výhody LDraw based programů jsou zřejmé - velké množství know-how a podpora komunity. To za trochu krve, potu a odříkání imo stojí.  ;)

A i naprostý tupec jako já dokáže stvořit něco, co vypadá celkem dobře.
Jindroush. (Moje Brickshelf galerie zde)