Recenze UCS AT-ST 10174

Založil Hansel, 14.08.2007, 22:18:37

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Hansel

Úvodem
Původně mi tento set sloužil k tomu, aby mi částečně zaplatil cestu do Paříže, odkud jsem jej přivezl, ale rdk ho začal nabízet levněji, tak jsem to nakonec nevydržel a rozbalil ho :)
Podařilo se mi ho sehnat velmi výhodně, za plnou cenu bych ho nekoupil.
Předem píšu, že toho o Star Wars příliš nevím, ani víc vědět nechci. Jen uvedu, že jako malý jsem Hvězdné války dost nesnášel – prostě racionální pohled dítěte – s přibývajícím věkem jsem ochotný akceptovat žánr a tedy množství nesmyslů. Třeba jako chodící tanky ;D
Je jasné, že všechny bitevní stroje byly dělané, aby dobře vypadaly, ne aby se s nimi dalo reálně bojovat. A to AT-ST splňuje bez výjimky. Naprosto úžasná slepice vyvážených proporcí je pro mě nejhezčím imperiálním strojem.

Balení
Vše je v pěkné středně velké krabici, která, jak je zvykem, není příliš bytelná, vézt to takovou dálku v autobuse nebylo nic příjemného.
Je škoda, že LEGO už součástky nebalí dle postupu stavby.

Stavba
Nenarazil jsem na větší problémy. Nejdřív se postaví jedna, pak druhá noha, pak hlava.
U nohou mě zarazilo, že nejsou pohyblivé. Jediný pohyblivý kloub je ten nejvýše položený u hlavy, což ovšem beru jen jako vedlejší efekt, hybnost je velmi omezená. Nikdy neprohlížím návody předem, jen soupisy dílů, raději se nechám překvapit. V tomto případě nemile.
Stavba hlavy je zábavnější. Je to jeden velký SNOT. Celé je to nastrčené na osách a svázané gumičkou (viz foto). Jednotlivé panely však kromě horního a zadního k sobě nejsou pevně připevněny, takže hlava je velmi křehká. V tomto směru měl stavitel více zapracovat. I kdyby tam jen přidal více gumiček. Celá hlava je otočná, což je jediný výraznější pohyb, který z modelu dostanete.
Kvůli konstrukci hlavy chybí kokpit. Nevím, zda to považovat za chybu, protože ve filmu nebyl zobrazen, věřím ale, že šílenství kolem Hvězdných válek zajistilo přesný rozkres všech strojů a interiér oficiálně existuje.

Model
Samotný model vypadá úžasně, ostatně to nemá smysl komentovat, fotky napoví více. Lépe snad vypadat nemohl.
Je mi jasné, že UCS modely jsou určené pro vystavení, ne pro hraní, proto má výtka k nepohyblivosti někomu připadá zbytečná. Nečekám, že by model chodil, nebo dělal akrobatické kreace, ale čekal jsem, že budu moci nohy nějak akčně nastavit, z modelu dostanete maximálně 2 pózy, které jsou k nerozeznání.
Co už si ale výtku zaslouží je nestabilita. Celým model je velmi vratký. Základna nohou je dostačující, ale jednotlivé části mají vzájemně velkou vůli, stačí se zle podívat a model se třese. Není třeba mnoho a přepadne dozadu. A co se stane s křehkou hlavou, když se zřítí z takové výšky? Není to hezký pohled. S tím se pojí i nepříjemné přenášení – jediné místo, za co se dá chytit, aby nic neupadlo, je plošina za hlavou, nebo dvěma rukama za nohy.
Na druhou stranu to ještě více dotváří atmosféru filmu, zvláště v posledním díle byly stroje extrémně papundeklové ;)

Závěrem
Model vypadá úchvatně a ostatně k tomu je vyroben. Pokud ho ale máte na frekventovaném místě, nebo místě vystaveném vibracím – stůl, skříňka, do které v noci narážíte, když jdete na hajzlík atd... – hrozí nemilé časté opravování.
Setu bych dal sedm z deseti.

Klady:
Design, design, design!
Věrnost oproti předloze
Velikost

Zápory
Rozkodrcanost a křehkost
Nestabilita
Nepohyblivost

Fotky ukazují invazi do našeho skleníku >:D Heh, na fotkách jsem zapomněl nastavit kanóny.
Mé dílo se rozrostlo o další kus.
I když mírně infantilní :)

MwK

Hmm,fakt dobrá recenzia! ;)
Ale najlepšie sú autentické fotky,ako z ENDORU!!! ;D ;D ;D
Mimochodom pozor na prvom obrázku útočia velké čili papričky... >:D

EDIT:Endor je lesnatá krajina z SWEP6 plná Ewokov a takýchto ATST... ::)
(BOL) Som STAR WARS maňiak a zberateľ !!! >:D
Asi som už poriadny AFOL ... prežívam dark age ...

Frco

recenzia je dobra, set sa mi absolutne nepaci, imho jeden z najhorsich ake som poslednu dobu videl.

enginehead

Citace od: Frco kdy 16.08.2007, 00:43:01
recenzia je dobra, set sa mi absolutne nepaci, imho jeden z najhorsich ake som poslednu dobu videl.

copak seti na něm nelíbí?? předlohu dodržuje, to že se nepohybuje bych od UCS čekal, jinak pěkná recenze + fotky  ;)
Animované Lego snímky a mnoho dalšího naleznete na http://dallart.wz.cz

Darth

Dobrá recenze, bezva fotky  ;D

Jen bych dodal, že interiér ve filmu zobrazen byl (když Chewbacca tahal ven piloty a pak se s Ewoky nacpal dovnitř za řízení).

UCS sety rozhodně nejsou určené na hraní, za tím účelem jsou tu minifigové sety (nevím, jak by ses chtěl hrát s UCS Imperial Star Destroyerem o délce jednoho metru a vahou dobrých 10kg. Nebo s UCS Blocade Runnerem, kterému při dotyku upadají motory nebo části trupu). Věř mi, mám doma už 6 UCSek a ani jedno není určené na hraní.

Mě se AT-ST líbí, věrně kopíruje filmovou předlohu a na vystavení je ideální.
Nejvíc mě dostalo perfektní zpracování otočného blasterového kanonu na pravé straně kokpitu (pomocí dalekohledů  ;D)

Hansel

Citace od: Darth kdy 25.08.2007, 23:19:01
Jen bych dodal, že interiér ve filmu zobrazen byl (když Chewbacca tahal ven piloty a pak se s Ewoky nacpal dovnitř za řízení).

No vidíš, to jsem ani netušil, napravím to a podívám se.

Citace od: Darth kdy 25.08.2007, 23:19:01
UCS sety rozhodně nejsou určené na hraní, za tím účelem jsou tu minifigové sety (nevím, jak by ses chtěl hrát s UCS Imperial Star Destroyerem o délce jednoho metru a vahou dobrých 10kg. Nebo s UCS Blocade Runnerem, kterému při dotyku upadají motory nebo části trupu). Věř mi, mám doma už 6 UCSek a ani jedno není určené na hraní.

Mě se AT-ST líbí, věrně kopíruje filmovou předlohu a na vystavení je ideální.

To chápu, nemyslel jsem na hraní, ale abych ho mohl nastavit do jiné polohy než základní, ale už teď je nestabilní, tak by to asi dopadlo blbě.
Mně se taky líbí, design je na jedničku, jen nevím, kdybych tuto konstrukci vymyslel sám (čistě hypoteticky ;)), jestli bych si ji před sebou dokázal obhájit, nezdá se mi úplně košer. Ale nemám zkušenost s jinými UCS sety, jak píšeš, chatrnost asi nebude problémem jen tohoto.
Mé dílo se rozrostlo o další kus.
I když mírně infantilní :)