ŽÁDOST

Založil Mtron, 23.05.2007, 16:00:14

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Mtron

Byl by někdo ochoten půjčit české katalogy k naskenování pro fórum ? Já bych měl čas to oskenovat a poslat Jindroushovi, který by to umístil na kostky. Pokud se někdo najde dejte prosím info do zpráv... A nehlaste se všichni. ;D

Katalog nezničím a vrátím - při případné nehodě nebo nechtěnému zavinění provedu úhradu.....

Díky Mtron

mimo katalogu co již na kostkách už jsou  ::)
HOME WORLD MTRON - www.mtron.cz

Mtron

tyto katalogy již na fóru jsou k dispozici  ;D viz http://www.kostky.org/catalogs.php
HOME WORLD MTRON - www.mtron.cz

Petrjr

České katalogy jsou už k dispozici u petera na http://www.artpeter.net/Data/Lego/Katalogy.php
Nemyslím, že je dobrý nápad to duplikovat. Maximálně tak dát sem přímé odkazy.

Ale pokud bys mermomocí chtěl, nějaké katalogy Ti půjčím (v CZ mám pár z let 198x a pak 200x).

peter

Ano je pravda, že se scany českých katalogů trošku zabývám, takže je mám od r. 1985 až po letošní. Každopádně pokud se tohoto opravdu velmi nelehkého úkolu chceš zhostit, tak pak jedině, že by jsi skeny nekomprimoval jako to dělám já.

Mě ke komprimaci vedli především dva důvody. Tím prvním byla neznalost. V době kdy jsem se scanováním začínal, ještě tento server neexistoval a tak jsem neměl vůbec tucha co lze a co ne (a ani jsem neznal nějaké HCC, BS či Peeron). Nevěděl jsem tedy, zda-li bych nemohl být napadnutelný z nějakého falšování dokumentů a tak jsem scany záměrně zmenšoval o 50% a dále je ukládal do jpg formátu. Toto má samozřejmě za následek zhoršení kvality, takže některé texty se mohou stát až nečitelnými. Jelikož mi ale nešlo o texty ale především o celkový dojem a obrázky měli kvalitu pro mne více než dostatečnou, zůstal jsem u toho. Tímto počinem jsem se tak trochu vnitřně uklidňoval, že jsem znemožnil případný tisk katalogů a tím jejich kopírování.

Druhý důvod úzce souvisí s tím prvním. Zhoršení kvality vede též k ohromné úspoře místa potřebného k uložení. Jelikož v době kdy jsem své stránky zakládal neměl jsem takový prostor co mám nyní a také rychlost připojení k netu nebyla taková jakou mám teď. Tedy mohl jsem na web uložit vše co jsem chtěl a navíc se to stalo celkem dostupné i pro ostatní uživatele internetu, kteří si chtěli katalogy prohlížet a neměli moc kvalitní připojení.

Jelikož jsem ve scanování vytrval, ponechal jsem tyto nastavení a každý další katalog touto zhoršující procedurou u mne projde. Původní soubory jsem si též nenechal, protože jejich velikost byla více než značná a jejich vypalování se mi zdálo jen jako pouhé plýtvání médii, když je mám v originální papírové podobě a tedy si je mohu kdykoliv oscanovat znovu.

Závěrem tedy chci říct, že pokud se chceš do nového skenování pustit, přeji Ti mnoho štěstí a pevných nervů, protže časem zjistíš co to vlastně obnáší. Tato úmorná práce je navíc tím horší, ale především zdlouhavější, čím větší se použije kvalita skenu a proto aby jsi nedělal zbytečnou práci, budeš muset s kvalitou oproti mě nahoru.

Nuže - mnoho zdaru :)
Další výtvory a informace najdete na mém webu ARTPeter.net, v galerii na Brickshelf.com a mém YouTube kanále.

otaznik

Já jsem scanoval návod na 7035 pro HCCAmsterodam, což je 52 stránek a trvalo mi to cca 2 hodiny (i s úpravami). To jen pro přiblížení časové (ne)náročnosti.

Faantoom

Ja mam doma katalogy z 93,94, a 97 myslim :-)