7094-King´s castle siege (obléhání královského hradu)

Založil DamnedSoul, 15.05.2007, 11:06:58

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

DamnedSoul

LEGO začíná dostávat rozum a probouzet ze z podivné letargie plné experimentů. Konečně se (nejen) AFOLská komunita dočkala nového hradu který stojí za pořízení a dokonce je inspirován starými dobrými hrady z osmdesátých let. Zapomeňte na "zhulené rytíře" z KK-2 a juniorizaci z KK-1. Hrady se vrátily v plné parádě.

Při rozbalení obrovské krabice se na vás tentokrát nevyvalí málo sáčků a dánský vzduch, ale mnoho sáčků, dva tlusté návody, samolepky, BURP, mříž atd. Samolepky s potiskem hradního zdiva můžete s klidnou hlavou dát nazpět do krabice. Samotná stavba hradu je opět rozčleněna do podcelků(což mi nevadí). Juniorizace je zcela zapomenuta, hrad se staví naprosto jako za starých dobrých časů z poctivých castle walls, dvoustudových a čtyřstudových bricků. Vskutku máte při stavbě pocit de-ja-vu - v dobrém slova smyslu. Bohužel pro pravověrné castlaře k uspokojivému pocitu chybí kostky v old grey, ale ani v nové bley nevypadá hrad špatně, ba naopak.

Samotný půdorys pevnosti asi nejvíce připomíná 6074 a koncepcí trůnní věže plynule navazuje na 6090. Mírným překvapením jsou dvě brány - jedna s padací mříží a druhá s velkými vraty. V pravé hradbě je skrytý otvor který lze prorazit a do hradu mohou vniknout útočníci. Potěší i zbrojnice, dva malé  katapulty na hlavních věžích, naopak velký katapult na levé hradbě bych klidně oželel. Za zmínku stojí také malé schodiště na hradby, věž s vězením či nové řešení padacího mostu - místo provázku s navijákem je zavěšen na řetězech.

Podle přiložených návodů stavba jde rychle od ruky ale přesto vám zabere příjemných pět hodin.

Jediné co se mi na novém hradu nelíbilo je malá věžička trčící bez jakéhokoliv zjevného účelu do prostoru z trůnní věže. Postavil jsem ji, a ihned demontoval a uložil k ledu - bez ní vypadá hrad rozhodně lépe.

Pro mnoho AFOLů budou zajisté nejatraktivnější figury - noví královští rytíři mají částečně svůj původ ve vikinzích, například torzo krále je zcela převzaté z vikingů, stejně jako některé hlavičky. Ostatní torza jsou zcela nová. Pěkný je i nový barding-můj kus měl však mírně rozmazaný soutisk. Radost mi udělali i noví kostlivci, naopak draka bych oželel neboť vypadá dost Megablocksově. Také zarazí jenom jeden kůň v celém setu, ovšem při cenách letošních hradů není problém zkompletovat slušné jezdectvo z menších stavebnic, s IMHO atratktivnějším bardingem a zlatým horse head armor.

Závěr je jednoznačný - nový hrad se povedl a z moderních hradů je jediný který nebude vedle klasických kusů působit jako pěst na oko. 

90%       

+ plynulé navázání na koncepci classic castle
   nejuniorizován
   atraktivní minifigové
    klasické zbraně plus novinky typu řemdich a kosa/orientální meč 

- bley (to je rozporuplné)
  divná věžička trčící do prostoru
drak vyvedený až příliš v megablocks style

Ravenhorn

Castle, Pirates a Star Wars.

DamnedSoul

***Banana.com

Jen malá technická - těch 5 hodin není myšleno stavby v kuse? Protože i ten největší hrad typu 6086 se dá postavit za dvě hodiny celkem v klidu. 5 hodin spíš odpovídá Model Teamu.

otaznik

Citace od: banana.com kdy 22.05.2007, 13:54:15
Jen malá technická - těch 5 hodin není myšleno stavby v kuse? Protože i ten největší hrad typu 6086 se dá postavit za dvě hodiny celkem v klidu. 5 hodin spíš odpovídá Model Teamu.
Záleží jak kdo staví, já si každý nový set vychutnávám a stavím hodně pomalu.

Tomášek

Citace od: otaznik kdy 22.05.2007, 15:23:59
Záleží jak kdo staví, já si každý nový set vychutnávám a stavím hodně pomalu.
Tak to jsme dva  :) .
Procházím DARK AGE.

hal1aeetus

Tak som neodolal, a kúpil prvý hrad.
Viem, že všetci z Vás ho asi už majú doma, ale pre mňa to je vlastne prvý hrad.
Nepoznám hrady z minulých rokov, respektíve poznám ich len z obrázkov a neviem preto porovnať o čo je lepší alebo horší.

Podľa mňa však vyzerá dobre. Odstránil som iba jednu trčiacu vežičku a vyhodil draka  ;D
A ešte mu musím nájsť miesto.

Avšak keby som ho kúpil za plnú cenu, za ktorú ho ponúkajú v obchodoch tu na SVK, tak by som až taký nadšený nebol. Jedine cenu v USA považujem za normálnu kúpu, pričom v podobnej som ho kúpil.

To sú všetky hrady také malé? Čakal som ho nejaký väčší .. ;D
Asi budem musieť kúpiť ešte jeden a spojiť ich  ::)

Colonel32

kdybys chtel dvakrat tak velkej hrad, stal by 2x tolik. Jednoducha rovnice. A 2x tak drahych hradu se urcite proda mene, nez jen 50% toho, kolik se proda techto.

Dejv

Citace od: hal1aeetus kdy 12.04.2008, 14:45:15
A ešte mu musím nájsť miesto.

S tím hledáním nového místa bych si pospíšil, mikrovlnce příliš nesvědčí zakryté mřížování a hradu naopak nebude svědčit teplo z mříží odcházející...  ;)

hal1aeetus

Vidíš, pripomenul si mi ďalší problém tohoto hradu, žiadna základná baseplate..
To bola vec, ktorá ma tiež zarazila. Takže bez obáv, vnútro je prazdné  :(