Wind-up Motor

Založil patrix, 27.02.2007, 10:59:07

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 2 Hosté prohlíží toto téma.

patrix

Načo slúži Wind-up Motor ? Používa sa v nejakých setoch LEGO Sports.

dik...

Jindroush

No... na točení něčím, ne?  ::)
Jindroush. (Moje Brickshelf galerie zde)

Pepan

Citace od: patrix242 kdy 27.02.2007, 10:59:07
Načo slúži Wind-up Motor ? Používa sa v nejakých setoch LEGO Sports.

dik...

Tuším že to znamená taky natahovací, ne? Mělo by to tam pohánět třeba bránícího minifiga pod košem, nebo v bráně, aby se pohyboval, ale nejsem si jistý  :)

patrix

To nikto nemate SPORTS ? uff..

Ja si to vôbec neviem predstaviť ako to funguje. Je to iba nejaký prevod ? Zotrvačník ?
Logicky mi z toho vyplýva to, že točením jedného kolečka to cez prevod bude zdvihať alebo pokladať minifiga na podstavci.
Mýlim sa ?

Ide mi o využitelnost tohoto bricku, či by sa nedal vyuziť aj niekde v CITY ako výťah, zdvihák a pod.

peter

Citace od: patrix242 kdy 28.02.2007, 09:10:16
To nikto nemate SPORTS ? uff..

Ja si to vôbec neviem predstaviť ako to funguje. Je to iba nejaký prevod ? Zotrvačník ?
Logicky mi z toho vyplýva to, že točením jedného kolečka to cez prevod bude zdvihať alebo pokladať minifiga na podstavci.
Mýlim sa ?

Ide mi o využitelnost tohoto bricku, či by sa nedal vyuziť aj niekde v CITY ako výťah, zdvihák a pod.

To zkus a uvidíš ne ;) Aspoň seznámíš několik členů kostek, pro ně s novým dílkem ;D
Další výtvory a informace najdete na mém webu ARTPeter.net, v galerii na Brickshelf.com a mém YouTube kanále.

TomG

http://guide.lugnet.com/set/890
Viz tohle. Wind-up motor je tedy natahovaci motorek na plastovy klic. Jeden takovy sem mel v KW. Myslim, ze dokonce tenhle.
A u novych setu je tohle.
http://guide.lugnet.com/set/5223
Only the best can survive.

Jindroush

Já furt nechápu, co se tu řeší?  ::)

Wind-up motor je prostě natahovací motor, kterej se natahuje protitočením. Je použitej v řadě aut, v nějakým inventoru, je i v druhým Hogwart's na točení hodinama atd. Druhů je neúrekom.

peter

Citace od: Jindroush kdy 28.02.2007, 11:34:22
Já furt nechápu, co se tu řeší?  ::)

Wind-up motor je prostě natahovací motor, kterej se natahuje protitočením. Je použitej v řadě aut, v nějakým inventoru, je i v druhým Hogwart's na točení hodinama atd. Druhů je neúrekom.

Máš a nemáš pravdu. LEGO totiž má pěknej bordel v terminologii. Existují totiž dva druhy natahovacích motůrků. Pull-Back a Wind-Up. Bohužel lego je míchá a tak je v tom bordel.

U Pull-Back motorů to funguje přesně tak jak jsi napsal. Tedy pružina se natahuje protipohybem osy, která po uvolnění koná funkci hnací osy.

U Wind-Up motorů se pružina natahuje extra "klíčkem" přes převodovku síla se pak převádí na jinou osu, která slouží jako hnací.

Takže u TomaG zmíněného setu 5223 to Lego zmotalo a auto není s Wind-Up motorem ale s Pull-Back motorem. Wind-Up motor najdete např. v setu 4093 a nebo v již zmíněném starším setu 890.
Další výtvory a informace najdete na mém webu ARTPeter.net, v galerii na Brickshelf.com a mém YouTube kanále.

Jindroush

Wind-up, tj. natahovací je IMO nadřazeno Pull-back, tj. natahovací zpětným pohybem poháněné osy.

Každý pull-back je tím pádem wind-up, ale ne každý wind-up je pull-back (může se natahovat jinou osou, nebo klíčkem).