(Vlastní) 1310 Vojska Jana Lucemburského dobývají Prahu

Založil Divocak, 26.01.2007, 17:08:49

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 2 Hosté prohlíží toto téma.

Divocak

Ač Jindřich VII. udělil z titulu římského panovníka České královstí svému synu v léno, musel Jan Lucemburský zlomit odpor Jana Korutanského a trůn si vybojovat. Po příchodu do Čech na podzim 1310 stanul v mrazivém prosinci se svými oddíly před Prahou. Proniknout do opevněného města přesahovalo možnosti shromážděného vojska. Za pomoci stoupenců Janovy manželky Elišky uvnitř hradeb se to však podařilo. Dne 3.12.1310 zaútočili Janovi bojovníci na fortifikaci v místě dnešní Prašné brány a v úseku Na Františku a v ostrém boji obsadili Staré Město a posléze celou Prahu. Jindřich Korutanský musel Čechy chtě nechtě vyklidit.

Pro svůj první větší MOC jsem si zvolil obrázek z knihy Panovníci českých zemí. Společně s bráchou jsme se ho pokusili co nejvěrněji reprodukovat a zároveň si vyzkoušet, co se s naším počtem (hlavně šedých) kostek dá postavit. Budu rád za každý komentář. Další obrázky postupně přibudou.

Originál

Moje LEGO verze

Odkaz na BSH galerii:
http://www.brickshelf.com/cgi-bin/gallery.cgi?f=229744

Originál:

Frco

dost dobre, paci sa mi to, len malo by tam byt 5 okienok na tej vezi, ty tam mas len 4 ;) takze davam 9,5/10  ;D
a taktiez si myslim ze tie stity si mohol pouzit iba jeden vzor, nie tri

Divocak

Dát tam o páté okýnko bylo prakticky takřka nemožné:-\ a pokud se podíváš na ten obrázek z knížky blíž, tak zjistíš, že ty štíty mají být opravdu každý jiný. Jinak ten hořící oheň na obrázku taky neni, to je jen taková naše vychytávka;)

Dejv

Divocak

Neříkám přece, že by se to tam nevešlo. Dokonce jsem měl původně v plánu to z těchhle dílků udělat. Problém je ale v tom, že zabírají tři kostky, což je lichý počet a věž by pak nebyla symetrická :-\

(Edit:) Přidán i pohled na vnitřní stranu hradeb a detail na bojiště.

Šejmus

Citace od: Divocak kdy 27.01.2007, 17:37:53
Neříkám přece, že by se to tam nevešlo. Dokonce jsem měl původně v plánu to z těchhle dílků udělat. Problém je ale v tom, že zabírají tři kostky, což je lichý počet a věž by pak nebyla simetrická :-\

(Edit:) Přidán i pohled na vnitřní stranu hradeb a detail na bojiště.

nemůžu si nešťournout ;D sYmetrická, ale pokud jsi po škole (delší dobu), nebo ve škole, tak jsi omluven- jinak bych ještě vyměnil černé bricky za hnědé- ale to bude tak všechno- jinak fakt pěkný
Fool of a Took!

Samík

Já tedy musím Divocakovu stavbu pochválit. ;D Sice v tuto chvíli ještě není přístupná jeho BS galerie ale podle fotek uveřejněných zde na fóru usuzuji, že se jedná o velice slušnou stavbu. Jedinou vadou na kráse jsou některé zažloutlé bricky ale není to nic zásadního takže jinak super. Nějaké páté okénko bych vůbec neřešil ale spíš bych si ještě trochu pohrál se střechou, která mi přijde trochu moc "zubatá" >:D

EDIT: Tak galerie už je přístupná a jedná se skutečně o perfektní MOC.. ;D

Když tak prohlížím obrázky Tvého MOCu nejde mi na rozum jak jsi spojil ty ohně představující ten vroucí olej?  ???  Doufám, že jsi nepoužil lepidlo.. >:D
Jen dvě věci jsou nekonečné - vesmír a lidská hloupost! Tím prvním si ovšem nejsem tak jist!
--Moje Brickshelf galerie--

J0hny54

Je to hezký, věrná kopie originálu. Měl si tam nechat tu originální kresbu, jinak je to moc pěkný  ;)

Aki

Citace od: J0hny54 kdy 27.01.2007, 22:02:33
Měl si tam nechat tu originální kresbu
Tak za to se taky přimlouvám.
Stavba je takovou dobře zvládnutou klasikou. Ta střecha je opravdu hodně zubatá, ale předpokládám, že se na ní asi podepsal nedostatek stavebního materiálu. Černé podsebití mi vůbec nevadí, dokonce mne překvapilo, že to z těch panelů nevypadá zas tak špatně.
Takže vzhůru do dalších středověkých MOCů. Líbí se mi kterým směrem se ubíráš pane.  ;)

Divocak

Tak, v několika bodech:
1) Děkuju za pochvalu, snažili jsme se s bráchou co to šlo:)
2) Omlouvám se za symetrii, ale občas si člověk zvlášť u přejatých slov není jistý a tak to dycky hodím do vyhledavače a ono mi to najde spoustu odkazů s "i" no a tak to dopadá :D V dnešní době se holt nedá věřit nikomu a ničemu :-\ Jinak studuju 2. semestr Politologie a Filosofie na Masarykově univerzitě v Brně 8)
3) Jak jak Aki správně naznačil, na střeše se podepsal nedostatek bricků, tak jsme to vyřešili jak nejlíp se to dalo. Ze stejného důvodu jsem taky vrchní patro věže udělal černé a ne hnědé.(A btw si myslím, že se ani hnědé kostky tohoto formátu s okny nevyráběly, nobo snad ano? Nejsem si jistý.)
4) Galerie by měla být v pohodě přístupná. Nevím, kam se poděla původní kresba, já ji nemazal, ale už jsem ji tam zase vrátil zpátky.
5) Zažloutlé Bricky jsou bohužel čerstvá dodávka od Kanála:( A jak on sám říkal, snažil se mi vybrat ještě ty lepší. Fakt nechápu, jak se to někomu může tak zprasit. Osobně mám všechny vlastní původní šedé v perfektním stavu. Na druhou stranu, stěny u opravdových hradů taky nejsou čistě šedé;D
6) Ohně se na sebe dají bez jakéhokoliv násilí přirozeně napojit. Stačí zasunout ty boční cuplíky do druhé drážky od spodu. Je nápadně užší než ty ostatní.
7) 2 Aki: Jak jsem psal v komentáři ke svým CCCIV příspěvkům - slíbil jsem přece, že pokud u lega vydržím, do dalšího ročníku na sobě výrazně zapracuji ;)

(Edit:) Tu původní kresbu nejspíše smazal některý admin kvůli tomu, že nejde o LEGO. Snad tam ten reupload chvilku vydrží ::)

(Edit2:)Hm, tak už je to zase pryč, někomu to asi očividně výrazně vadí. Hodím to aspoň sem na fórum, ať je možnost srovnání.

chadzi

Divocak

To já taky, (i když normální střešní díly by byly ještě lepší ;)) jenže jsem holt pracoval s tím, co jsem měl k dispozici. Ty doporučované dílk mám bohužel jen v bílé.