(Vlastní) Malý kostolík

Založil Micho, 01.04.2005, 00:52:45

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Micho

V správnom meste (aj vlakovom) nesmie chýbať kostolík. Vytvorili sme ho s chlapcami predminulý víkend, keď nám došli srešné diely z eduxe. Strecha aj veže sú odnímateľné, ale to ešte musím nafotiť.

Rob

podle toho piknikovacího stolu hned vedle to vypadá na protestanty :)  To se mi líbí!

Moc pěkné!!!
Rob

Micho

Vďaka Robe za pochvalu - chlapci budú nadšení, keď im to poviem  :D.

Oni to mysleli ako fontánku, ale môže to mať aj také vyjadrenie ... Dokonca pozerám, že je tam aj spidermann pripravený zasiahnúť ... Chcelo by to vo vnútri nejaký oltárik a dokončiť prechod do veže ...

Aki

No kostelík vypadá hezky, ale musíš mně Micho poučit. Neznám totiž žádný skutečný kostel, který by měl nad presbytářem věž. Znám věže na západní starně kostela, podél boků hlavní lodě, i samostatně stojící, ale nad presbytářem? Je to podle něčeho, nebo jen čirá fantazie?

Colonel32

rekl bych, ze ne uplne vsichni asou tak vzdelani jako ty, Aki, a nekteri prost stavi podle sve fantazie ;-)

Micho

Citace od: Aki kdy 01.04.2005, 09:39:07
No kostelík vypadá hezky, ale musíš mně Micho poučit. Neznám totiž žádný skutečný kostel, který by měl nad presbytářem věž. Znám věže na západní starně kostela, podél boků hlavní lodě, i samostatně stojící, ale nad presbytářem? Je to podle něčeho, nebo jen čirá fantazie?

Číra nefalšovaná detská fantázia ... Ja som si toho bol vedomý, základy už boli a myslím, že tu nejde o vernosť. Veď koniec koncov sú to protestanti na pikniku ... ;D

Jindroush

Aneb
a) Presbytář nebo presbyterář?
b) Co je to presbyterář?

:P
Jindroush. (Moje Brickshelf galerie zde)

Aki

Citace od: Colonel32 kdy 01.04.2005, 10:04:22
rekl bych, ze ne uplne vsichni asou tak vzdelani jako ty, Aki

Ani já nejsem příliš vzdělán (můj výuční list jest dokladem) a konec konců i proto si tady své výtvory zveřejňujeme ne?  :-* Abychom prokonzultovali.  ;)

Citace od: Micho kdy 01.04.2005, 10:14:16
Veď koniec koncov sú to protestanti na pikniku ... ;D

OK proto jsem se ptal. Ale kdyby to kluci chtěli malinko přestavět, stačí otočit vše o 180° a udělat dveře skrze věž. Musím, ale říci že i takto se mi to moc líbí.

Citace od: Jindroush kdy 01.04.2005, 10:40:24
Aneb
a) Presbytář nebo presbyterář?
b) Co je to presbyterář?

a) správně presbyterium, počeštěné a lidově presbytář.  ???
b) chor, kněžiště. Místo kde většinou v kostele stojí oltář a odkud se celebrují mše. Často apsida která je ale vždy směřovaná na východ.

Micho to by šlo použít jako motivaci pro přestavbu. Ve volné krajině tak podle kostela chlapci vždy poznají, kde je východ.

Jindroush

Já nechtěl výrazně rýpat, jen jsem (netaktně) naznačil, že většina nemá ánung, o čem to vlastně mluvíš  ;D

Jinak, co se týče té orientace na východ, prosvištěl jsem si v hlavě situaci v Opavě, pak jsem si vzal i moudrou knihu a je to takhle:

sv. Vojtěch - vstup ze SZ, oltář JV, věž SV
sv. Ducha - vstup ze SZ, oltář JV, věž někde na východě
konkatedrála Panny Marie - vstup Z, oltář V, dvě věže nad vstupem (velmi zajímavá budova s 'nožičkou')
Evang. kostel - vstup JV, oltář SZ, věž nad vstupem
sv. Hedvika - vstup JV, oltář SZ, věž nad vstupem
sv. J. Křtitel - vstup JZ, oltář SV, věž nad vstupem
sv. Václav - vstup Z, oltář V, věž si nevzpomenu
Panny Marie Jeruzalémské - vstup J, oltář SSV, věž nevím
sv. Jana Nepomuckého - vstup Z, oltář V, věž nad vstupem

Takže kostely dodržující tvoje pravidlo jsou celkem 3 z 9.  :o
Jinak věž nad/za oltářem není asi nikde, to je celkem jasné.

Micho

Citace od: Jindroush kdy 01.04.2005, 12:32:27
Jinak věž nad/za oltářem není asi nikde, to je celkem jasné.

Ale je, no predsa Michov kostolík!!! ;D

Aki

No jde o to, že oltář by měl směřovat k Jeruzalému, nejsprávnější je tedy JV. Důvody  těch SZ a Z neznám, docela by mně to zajímalo. Nevíš o tom něco? Nemají například oltář umístěn mimo původní umístění? Ten evangelický kostel byl jako evangelický již postavený, nebo to byl původně katolický? U protestantů bych orientaci JV nepředpokládal, ale nejsem odborník.

Citace od: Jindroush kdy 01.04.2005, 12:32:27
Já nechtěl výrazně rýpat, jen jsem (netaktně) naznačil, že většina nemá ánung, o čem to vlastně mluvíš ;D

Jó tak nějak si občas připadám, když čtu něco s PC tématikou.  :D  A připomělo mi to nedorozumění s portály. Na druhou stranu, domečky tady stavíme skoro všichni a tak určitou znalost terminologie v architektuře předpokládám.  >:D

Jindroush

Citace od: Aki kdy 01.04.2005, 13:04:05
No jde o to, že oltář by měl směřovat k Jeruzalému, nejsprávnější je tedy JV. Důvody  těch SZ a Z neznám, docela by mně to zajímalo. Nevíš o tom něco? Nemají například oltář umístěn mimo původní umístění? Ten evangelický kostel byl jako evangelický již postavený, nebo to byl původně katolický? U protestantů bych orientaci JV nepředpokládal, ale nejsem odborník.

Netuším, v moudré knize nic moc nepsali, u jednoho toho kostela je to nejpravděpodobněji proto, že kopíroval hradby.

Ještě jsem si vybavil 4 další kostely, 3 mají správnou orientaci, klášterní v Mariannu je opět orientován na sever (věž nevím) ~ Kaple Božského srdce Páně.

Evangelický kostel je původně evangelický, postaven 1896.
Františkánský kostel (tzv. stará porodnice) si neumím dobře vybavit, takže orientaci nevím (součástí kláštera, dnes Slezská nemocnice).
Synagogu vypálili Němci, ale ta je off-topic  ;)
sv. Hedvika je moderní (velmi zajímavá stavba), postavena mezi 1933-1938, ale vysvěcena až po revoluci. Je na místě bývalého hřbitova, ale IMO by obrácené orientaci nic nevadilo.

http://www.opava-city.cz/images/tempic/opava/pamatky/nanebe.jpg
http://www.opava-city.cz/images/tempic/opava/pamatky/hedvika1.jpg

Jindroush

Mi to nedá, sice je to nepřesné a v microscale...  ;)

Aki

Jestli to bylo v rychlosti a jako reakce, tak smekám.  :o

Máš pravdu, že tento kostel k postavení přímo vybízí. Promakat a je se s čím zase pochlubit i na Brickshelfu. Ostatně Micho i ten tvůj kostelík by tam klidně mohl být.

Jindroush

Citace od: Aki kdy 01.04.2005, 14:42:55
Jestli to bylo v rychlosti a jako reakce, tak smekám.  :o

To ne, jsem ji vyhrábnul z hardu, jsem to dělal jako soutěžní příspěvek do Lego Factory, jen abych zkusil, zda vůbec něco dám dohromady. Bylo tam omezení na 16x16 placku, takže zezadu je výrazně zkrácená, i paleta dílů byla malá.

Přemejšlel jsem o tom, že bych to postavil v reálu, ale je tam příliš mnoho šedé... a té je málo.

Aki

Citace od: Jindroush kdy 01.04.2005, 14:49:49Přemejšlel jsem o tom, že bych to postavil v reálu, ale je tam příliš mnoho šedé... a té je málo.

A co skusit místo té světle šedé béžovou. Na té fotografii to vypadá, že by se nahradit dala, i když ty budeš znát asi orič, že?

Jindroush

To by jaksi nešlo. Je to výrazně šedé, myslím že nová tmavá šedá by byla asi nejlepší. Radši ani nepřemejším, jak vysoký by to bylo v minifigovým měřítku, je to asi největší barák v Opavě  ;D

(no asi metr vysoký by byl  ;))

http://foto.opava.biz/fotky/1118.jpg
http://foto.opava.biz/fotky/1133.jpg

Aki

Tak ten boční pohled se mi líbí ještě víc, ale když na to nemáš kostky ty, tak tady u nás už asi nikdo.  :-\ >:D

peter

Tak to nestavte jako 100% nepodobeninu. Postavte to jako jsem třeba já stavěl tu svoji Lhotu či vodní mlýn.
Další výtvory a informace najdete na mém webu ARTPeter.net, v galerii na Brickshelf.com a mém YouTube kanále.

Aki

Tak jsem narazil na kreslenou rekonstrukci tribunového kostela se dvorcem v Radomyšli. Jelikož je to velice podobná situace, dovoluji si ji tady umístit.

Rob

Citace od: Aki kdy 01.04.2005, 09:39:07
... Neznám totiž žádný skutečný kostel, který by měl nad presbytářem věž. Znám věže na západní starně kostela, podél boků hlavní lodě, i samostatně stojící, ale nad presbytářem?...

Tak číhejte.
Tohle mám přímo  pod oknem.
Jak říkám, evangelíci :)

(jedná se o bývalý evangelický/husitský kostel ze 20. let (odhadem) v České Kamenici, ulice Husova. Víc toho o něm nevím, až zas budu doma tak možná zjistím víc.)

update - oltář tam už není, je to teď smuteční síň, ale podle všeho byl buď pod věží, nebo trochu bokem.

Rob

Aki

A to jsi se ho ještě nepokusl postavit?  ::)
Mimochodem jakým směrem je orientovaný?

Rob

věž na SV, vchod na JZ (zhruba).

Nepostavil, poněvadž jsem doma vždycky tak jednou za tři tejdny na dvě odpoledne, LEGO mám u bráchy pod postelí a nemůžu ho vytáhnout a nechat tři tejdny jen tak rozložený. Vlastně už jsem nic pořádnýho nepostavil aspoň půl roku. Až budu někde bydlet ve vlastním tak snad jo...

Ale možná bych ho moh zCADit  ;)
Rob

Micho

Na stránke www.trencin.sk som našiel pekný kostolík - Farský kostol Narodenia Panny Márie tu, ktorý sa mi zdá skoro ideálny na postavenie. Škoda, že tam nie je viacej záberov ... Pozeral som teraz narýchlo google, kostolov s tým názvom je habadej ... Tak z rýchlika som nič nenašiel, ale asi to bude stáť za to, že si ho nafotím priamo v Trenčíne.

tazzy

ta Hedvika se ti fakt povedla jelikoz jsem z Opavy tak to muzu porovnat s originalem a je to great ;D

Jindroush

Ještě že znovuotevírám tohle téma, dneska jsem byl v Opavě, tak jsem vyfotil, jak jeden z opavských kostelů 'zvedá nožičku'.  ;)

Micho

Zaujal ma aj tento kostolík v tejto galérii na BS: http://www.brickshelf.com/cgi-bin/gallery.cgi?i=2023587

Nenarazili ste už naň niekto niekde inde? Nejaký link by nebol zlý ...