Platba cez Paypay

Založil Poco, 28.07.2006, 19:34:55

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Poco

Pár riadkov o mojich skúsenostiach s Paypay.

Registrácia: Registrácia by mala byť bezproblémová, nakoľko je stránka v slovenčine (a v angličtine). Pri registrácii sa vyžaduje overenie emailu a mobilu (nie je nutné vyplniť).

Platby: Aby ste mohli zrealizovať platbu na bankový účet alebo iný Paypay účet, budete musieť dostať peniaze na váš paypay účet. Môžete tak učiniť vkladom alebo prevodom z bežného účtu na účet WorldClearing v danej zemi, v ČR Raiffeinsen, na SK Tatrabanka.. Ako špecifický symbol musíte udať vaše číslo paypay účtu, ktoré vám bolo vygenerované. Ľahko si ho nájdete hneď po prihlásení. (obr. 1) Mne osobne sa peniaze zvyčajne pripíšu v noci nasledujúceho dňa po odoslaní z banky.

Takže peniaze máme na paypay účte, poďme platiť napr. do Nemecka (keďže ten nemecký ebay máme tak radi ;D ). Stačí vyplniť formulár s číslom účtu príjemcu, sumou, emailom a poznámkou a je hotovo. (obr.2) Už pár mesiacov je možné zadávať číslo účtu vo forme IBAN. Predtým ste potrebovali číslo účtu a BLZ, ale údajne to spôsobovalo problémy užívateľom, tak to zmenili na IBAN. Našťastie teraz si môžete vybrať, čo chcete vyplniť, sú k dispozícii obe kolónky. Email príjemcu nie je dôležitý, dostáva len avízo, že ste odoslali platbu. Navyše je možné ho odoslať len v angličtine, slovenčine a poľštine. Ja si tam zvyčajne vyplňujem vlastný email. Vypadá to nejako takto:
            ---------------------------------------
            PayPay
            14.06.2006 20:40:07 GMT
            Advice of payment sent through PayPay to a bank account
            PR: Frantisek Nagy - PayPay
            BEN: DEXXXXXXXXXXXXXX Werner Wildegger
            CR: 81.6 EUR
            INFO: SPACE SHUTTLE,RAUMGLEITER,Nr. 8480

Additional text: PR:(payer) BEN: (recipient) CR: (credit) DB: (debit) BAL: (disposable balance in your account) IID: (item ID)

WorldClearing
            http://www.paypay.com

V ďalšom kroku sa Vám zobrazia údaje, ktoré ste vyplnili a až tu máte možnosť  platbu skutočne odoslať. (obr. 3) Tie sa vám následne odčítajú z účtu. Príjemcovi by sa mali pripočítať do 3 dní (uvádza sa 5), alebo okamžite – ak posielate na iný paypay. Všetky transakcie si môžete pozrieť v záložke Pohyby na účte.

Poplatky za služby môžete nájsť tu. Sú naozaj zanedbateľné, v ČR si zaň účtujú cca 5 Kč. V skutočnosti sú poplatky o nejakú korunu vyššie kvôli kurzu, je o desiatky halierov horší ako v bankách (si tam zarátajte poplatky a máte to to isté).

To je všetko, je to naozaj jednoduché, a zatiaľ som s tým nemal žiadne problémy. Peniaze vždy dorazili tam, kam mali, maximálne do štyroch dní. Trikrát som kontaktoval support, odpovede som sa dočkal zakaždým do 15 minút, čo si myslím, že je naozaj slušné.
Samozrejme aj tu platia základná bezpečnostná rada: Nikdy nedržte veľké peniaze na svojom paypay účte. V prípade, žeby sa niekto dostal do systému a narobil tam škodu, neprídete o nič. Ja si tam prevádzam peniaze len po vyhratej aukcii, kde sa nedá platiť s Paypal. Paypay nemá žiadny prístup k vášmu bežnému účtu (narozdieľ od Paypal), takže žiadne starosti. V najhoršom prípade tak prídete len o zostatok.
Ak by sa vyskytli problémy s prevodom (druhá strana vaše peniaze nedostala), máte tri možnosti. Prvá je napísať do paypay a nechať si overiť, že peniaze boli skutočne odoslané. Zároveň im napísať, aby zaslali príjemcovi email (ten istý, ako vyššie uvedený). Druhá možnosť je nechať zaslať príjemcovi výpis z internet bankingu WorldClearing, za toto sa niečo platí, už si to nepamätám. Tretia a zároveň najdrahšia, je klasický papierový výpis z banky.

Môžete využiť aj nejaké tie ,,bonusy", posielanie sms a podobne. Tieto som nikdy neskúšal. Máte možnosť pridať užívateľov účtu, čo znamená, že k vášmu účtu bude mať prístup aj niekto iný. Práva mu môžete nastaviť napr. na prehliadanie. Podľa mňa blbosť, ale snáď sa to niekomu hodí. Môžete využívať aj program Paypay desktop, taktiež som ho nikdy nepoužil.

Peniaze z paypay účtu môžete dostať kedykoľvek späť, stačí keď si ich prevediete na svoj účet podobne ako pri platbe do Nemecka.

Snáď som niekomu pomohol a trochu ho posmelil. Podľa mňa je to rozhodne lepšie a hlavne lacnejšie ako behať na poštu alebo nebodaj dokonca sprevodovať peniaze. Ak máte nejaký nápad čo v tomto popise/návode vylepšiť, napíšte PM. Vďaka!

Poco

Micho

Nedá mi nenapísať aspoň pochvalné uznanie za spracovanie tejto záležitosti. Plus vložené skúsenosti môžu mnohým pomôcť prekonať obavy z takého niečoho a skúsiť to ...  8)

myth

Vďaka za návod. Vyzerá to aj na veľmi vhodný spoôsob platenia za Lego nakúpené tu na fóre.
When the student is ready the master will appear.
An expert is one who knows more and more about less and less.

Colonel32

od 14. zari letosniho roku by mela byt umoznena plna aktivace ceskych paypal uctu, tedy ve smyslu moznosti prijimat prez paypal penize, a nechat si je dale prevest na svuj vlastni bankovni ucet

source: internal

Poco

Citace od: Colonel32 kdy 28.08.2006, 16:34:26
od 14. zari letosniho roku by mela byt umoznena plna aktivace ceskych paypal uctu, tedy ve smyslu moznosti prijimat prez paypal penize, a nechat si je dale prevest na svuj vlastni bankovni ucet

Tak to je bomba! Konecne nieco rozumne.

myth

Citace od: Poco kdy 28.08.2006, 17:57:04
Citace od: Colonel32 kdy 28.08.2006, 16:34:26

Tak to je bomba! Konecne nieco rozumne.

Len sa tak nevytešuj >:D. C32 písal iba o Česku. Na Slovensku samozrejme naďalej nebude možné príjmať platby <g>.

zdroj
When the student is ready the master will appear.
An expert is one who knows more and more about less and less.

Poco

Citace od: myth kdy 29.08.2006, 00:21:50

Len sa tak nevytešuj >:D. C32 písal iba o Česku. Na Slovensku samozrejme naďalej nebude možné príjmať platby <g>.

zdroj

Je mi to egal, mám český účet.  ;D

Cavelon

Citace od: Poco kdy 29.08.2006, 17:25:25
Je mi to egal, mám český účet.  ;D
Toto je vskutku zvláštny postoj (od Slováka). :-\

Mne to teda jedno nie je (ani egal), lebo nechápem prečo to v Čechách fungovať môže a na Slovensku nie... ???

Poco

Citace od: Cavelon kdy 29.08.2006, 17:52:25
Toto je vskutku zvláštny postoj (od Slováka). :-\

Mne to teda jedno nie je (ani egal), lebo nechápem prečo to v Čechách fungovať môže a na Slovensku nie... ???
Je mi to egal z toho hľadiska, že to môžem využiť aj tak. Pekne ma ináč prekvapilo, že na Slovensku to nebude.
Holt, je príliš veľa vecí, ktoré na Slovensku nefungujú...

Btw, je to taký problém si spraviť český účet? Chápem, že je to vopruz navyše, ale moc asi na výber nie je. Alebo magyar banknál. ;D

Cavelon

Citace od: Poco kdy 29.08.2006, 18:30:49
Btw, je to taký problém si spraviť český účet?

Ako pre koho. Pre toho, čo do Čiech nemá iný dôvod cestovať a býva odtiaľ ďaleko, tak to problém je.
Ale mne ide aj tak skôr o princíp...

Poco

Citace od: Cavelon kdy 29.08.2006, 18:52:41
Ako pre koho. Pre toho, čo do Čiech nemá iný dôvod cestovať a býva odtiaľ ďaleko, tak to problém je.
Ale mne ide aj tak skôr o princíp...
To samozrejme chápem, preto som tam napísal to Maďarsko, to bude asi bližšie. Moc na výber Slovač aj tak nemá.

Princíp v tom nie je žiadny, sú skratka magori. V tej diskusii na itnews píšu niečo o nekompatibilite slovenských bankových systémov, ale ja osobne tomu moc neverím.

betakaroten

PayPay od 1. října zrušil spolupráci s Raiffeisenbankou. Kromě změny čísel účtů jsem zaznamenal ještě jednu poněkud horší změnu - nabíjení trvá pomaleji. Peníze odeslané z "běžné banky" ve čtvrtek večer (odečetly se tudíž v pátek ráno) se na PayPay objevily až dnes (úterý) odpoledne. Doufám, že to je jen ojedinělý případ.

mulah

To není zas tak hrozný. Z mojí bynky když pošlu na ČSOB-čko,tak to běžně trvá 3 dny.  Ale dík za info

šipka

Již to má v moci Živnostenská banka (0400) a peníze ze Spořitelny ČS. zaůčtovány do druhého dne :D

mulah

Paypay můžu všem doporučit. Z mé GE banky tam putovali peníze 2 dny. Všechno srozumitelné,v pohodě. Ale jediná věc mě trochu zmátla,a na tu tady poukážu.  Když posíláte z banky někam peníze,vždycky musíte zadat variabilní symbol,a o tom se na paypay nic nepíše. Ale po poradě s člověkem v paypay zběhlým,sem se dozvěděl,že když si paypay nabíjíte,tak se prostě variabilní symbol nezadává.

otaznik

Citace od: mulah kdy 02.11.2006, 21:11:12
Když posíláte z banky někam peníze,vždycky musíte zadat variabilní symbol.

To se pleteš, já posílám peníze téměř vždy bez variabilního symbolu.

Cavelon

Když posíláte z banky někam peníze,vždycky musíte zadat variabilní symbol,a o tom se na paypay nic nepíše.

Ak máš na mysli posielanie z banky na paypay, tak musíš zadať akurát špecifický symbol, lebo to je vlastne číslo paypay účtu, na ktorý peniaze posielaš.

Leguán

Citace od: otaznik kdy 02.11.2006, 21:41:57
Když posíláte z banky někam peníze,vždycky musíte zadat variabilní symbol.
To se pleteš, já posílám peníze téměř vždy bez variabilního symbolu.

Symboly (konstantní, specifický, variabilní apod.) a povinnost jejich zadávání padla s naším vstupem do EU. Existuje pár vyjímek, jako třeba platby státu (daně apod.), a pokud to nějaká bankovní aplikace povinně vyžaduje, je to stará neaktualizovaná verze, a měli byste se porozhlédnout, jestli není k dispozici novější verze (např. nechat si ji nahrát v bance do mobilu).

mulah

to Leguan:   Měls rechta. Byl sem bance fakt mi navrtěli do mobolu novou verzi a už to jde i bez symbolů. 
to všem:  Platba na jiný účet paypay trvala o 2 dny míň než nabití paypay!

H0636

Drobná otázečka. Když budu platit ze svého paypay učtu na který si převedu
peníze v korunách, platbu v Eur nebo dolarech tak my to promění autamaticky
podle aktuálního kurzu na požadovanou měnu? :)

Cavelon

Citace od: H0636 kdy 13.03.2007, 09:11:48
Když budu platit ze svého paypay učtu na který si převedu

Áno

mulah

Tak tak. Ale směnný kurz je o něco horší než běžně v bance. Ale klid, není to o moc,nehledě na to,že ušetřené bankovní poplatky jsou mnohem a mnohem vyšší

H0636

Citace od: mulah kdy 13.03.2007, 21:12:11
Tak tak. Ale směnný kurz je o něco horší než běžně v bance. Ale klid, není to o moc,nehledě na to,že ušetřené bankovní poplatky jsou mnohem a mnohem vyšší
Ok. Děkuji oběma za odpověď. ;D ;D ;D

Numbi2

Dostalo mě toto hlášení na mém paypay účtu:

"Upozornění: Neověření uživatelé budou moci od 1.4.2007 posílat peníze pouze v rámci PayPay. Pokud si přejete přijímat platby na naše sběrné účty nebo zasílat peníze z PayPay na bankovní účty, bude nutné ověření Vaší totožnosti s embosovanou platební kartou."

... nějak se u Paypay vytrácí hlavní výhoda nezcizitelnosti vložených prostředků a osobních dat >:( >:( Čerpání jen do výše vložených prostředků mi přišlo jako docela dobré zajištění, ale odkaz na číslo mé karty není zrovna běžný způsob "ověřování totožnosti" ::) :o
... back on track - ale chvíli to trvalo :) ...

Jindroush

A co je teda lepší? Že zajedeš do Blavy a zamáváš na ně občankou?  ::)
Jindroush. (Moje Brickshelf galerie zde)

Numbi2

Ne, nikam s OP jezdit nebudu. Nelíbí se mi princip věci. Postačuje mi vklad prostředků z BÚ a jejich následné čerpání, a proto nevidím důvod rvát jim do chřtánu číslo mé karty včetně CVV ;D

Pokud by jim šlo o omezení zneužitelnosti Paypay (např. k praní špinavých peněz), pak by přece neumožnili ani převody mezi Paypay účty, no ne? A když budu chtít platit kartou na netu, pak k tomu nepotřebuji je jako prostředníka - to už tady bylo a je (Paypal).

Osobně jsem v systému zaregistrován teprve, proto jsem zvědavý, co na to staří bardi? 8)
... back on track - ale chvíli to trvalo :) ...

Jindroush

Prostě vazba Numbi -> karta -> PayPay je jasná a snadno dohledatelná.
Vazba nějaký vklad -> PayPay je naprosto volná a prakticky nic neznamená.

Věřím tomu, že je k tomu nějakej bankovně regulační důvod.
Jindroush. (Moje Brickshelf galerie zde)

drSEBY

Citace od: Jindroush kdy 27.03.2007, 14:53:00
A co je teda lepší? Že zajedeš do Blavy a zamáváš na ně občankou?  ::)

Ano je to tak  ;D

Dobrý den,
Pokud nevlastníte embosovanou platební kartu, zašlete nám prosím
naskenovanou kopii občanského průkazu na info@paypay.com.

V případě jakýchkoliv dalších dotazů nás neváhejte znovu kontaktovat. S
pozdravem,

PayPay

***Banana.com

Citace od: Numbi2 kdy 27.03.2007, 15:17:49
Ne, nikam s OP jezdit nebudu. Nelíbí se mi princip věci. Postačuje mi vklad prostředků z BÚ a jejich následné čerpání, a proto nevidím důvod rvát jim do chřtánu číslo mé karty včetně CVV ;D

Pokud by jim šlo o omezení zneužitelnosti Paypay (např. k praní špinavých peněz), pak by přece neumožnili ani převody mezi Paypay účty, no ne? A když budu chtít platit kartou na netu, pak k tomu nepotřebuji je jako prostředníka - to už tady bylo a je (Paypal).

Osobně jsem v systému zaregistrován teprve, proto jsem zvědavý, co na to staří bardi? 8)

Já jako starý bard jsem zadal číslo karty a CVV, stejně jako jsem ho zadal do Paypay a do Ebay. ;)