(Vlastní) Dům s bránou

Založil Jonas, 28.08.2006, 21:29:52

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Jonas

Opět jsem se nechal inspirovat zajímavou, byť nepříliš známou, libereckou stavbou.

Tentokrát jde o dům s branou, kterým se vstupuje do někdejšího Liebiegova městečka, postaveného textilním magnátem Liebiegem kolem roku 1914. Celé městecko, postavené pro zaměstnance Liebiegových továren, je jakousi reminiscencí na středověk.

Na posledním obrázku jsem volně propojil několik svých MOCů z poslední doby - před tím, než je začnu opět rozebírat na stavební materiál. Všechny byly inspirovány libereckými domy, o všech jsem již na tomto fóru referoval.

Jonas - Můj Brickshelf

Hansel

Moc se mi to líbí, těším se, až to navštívím v reálu. Jen ta mansardová střecha by se dala řešit pomocí slope bricks s jiným sklonem trochu lépe, ale asi nebyly kostky, co?
Koukám, že už vyrůstá celé LEGO městečko. Je to nádherné :D
Mé dílo se rozrostlo o další kus.
I když mírně infantilní :)

hobby

Za poměrně krátkou dobu tady na kostkách máš svůj "rukopis" a osobitou charakteristiku. Velmi se mi líbí. Ty budovy jsou vystiženy v rámci omezených možností lega a měřítka moc dobře. Nerad bych je rozebíral.
Vidím, že v Libereci je hodně pěkných staveb a tak máš dost námětů. Protože Liberec příliš neznám, převažuje původní německá architektura?   

Benelli_2000

Jůůů, další pěknej domešek.
Nerozebírej to! Radši postav Liberec z LEGA. Nebo alespoň centrum  ;D
Blue coats of the Carribean. No more Jack Sparrow (Captain jack Sparrow).

peter

Jsem rád, že jsem se svojí reakcí počkal až do konce, kdy vidím všechny domky pěkně při sobě. Jako celek působí velmi pěkně a celistvě. Všechny jsou sladěny ve stejném stavební stylu, takže jeden druhý nijak neruší.

Co se týká nového přírůstku, tak mě trochu naplňuje dojmem, že už byl stavěn z posledních dílků a také už trochu ve spěchu. Oproti ostatním mi přijde tak trošku nedotažený a na několika místech je vidět, že se od svého originálu liší více než stavby minulé.

Ostatní domy jsou ale velmi pěkné a zdařilé. Co mne však u tohoto MOCu přitahuje nejvíce jsou různé detaily v naznačeném životě. Již zmíněný vůz či fotograf jsou velmi pěkné a originální nápady a již nyní se těším co autora napadne příště.

Do budoucna se asi jako většina lidí zde na fóru těším na tvé další modely a jsem zvědav co už máš dalšího v plánu. Myslím si, že pokud se naučíš a začneš používat i techniku SNOT dostanou tvé MOCy další důležitý prvek a budou ještě lepší. Avšak již nyní jsi ukázal, že i základním stavěním se dají stavět velmi pěkné a detailní stavby. Takže jen tak dál ;)
Další výtvory a informace najdete na mém webu ARTPeter.net, v galerii na Brickshelf.com a mém YouTube kanále.

Jonas

Citace od: peter kdy 29.08.2006, 07:30:52
Co se týká nového přírůstku, tak mě trochu naplňuje dojmem, že už byl stavěn z posledních dílků a také už trochu ve spěchu. Oproti ostatním mi přijde tak trošku nedotažený a na několika místech je vidět, že se od svého originálu liší více než stavby minulé.

Peter má pravdu. Ani ne tak stavba, jako spíše focení a pokus o zkomponování celku se odehrálo ve velkém spěchu. Zítra opět odjíždím na delší dobu do ciziny a tak jsem musel řešit "těžké" dilema. Definitivně rozebrat stavby (nebo je v lepším případě alespoň naházet někam do krabic) a nemít tak žádnou dokumentaci, nebo - mezi balením na cesty - alespoň nafotit to, co vzniklo. Plány na doladění detailů a další oživení městečka jsem tak musel s těžkým srdcem zahodit a trochu narychlo blejsknout alespoň pár obrázků.

Kompromisem je i stavba domu. Dům vlastně samostatně neexistuje a nemá ani některé vlastní stěny. Je součástí komplexu pseudostředověké zástavby postavené najednou jedním architektem podle utkvělého snu barona Liebiega dodat Liberci kus historie - viz pohlednice.
Výškové i šířkové poměry jsem také musel přizpůsobit již existujícím ostatním MOCům, aby se daly postavit vedle sebe. Tak jsem třeba musel zlikvidovat již postavenou střešní věžičku, která až moc čněla do výšky.

Doufám, že jsem svými MOCy trochu nažhavil další stavitele, aby se také podívali, co zajímavého stojí u nich doma a čím by stálo zato se inspirovat. Myslím, že není třeba stavět úplně přesné kopie. Ne každý (včetně mě) má na superrealistické monumenty typu
Frauenkirche - http://www.brickshelf.com/cgi-bin/gallery.cgi?i=1972465 nebo
Empire State Building - http://www.brickshelf.com/gallery/derjoe/EmpireStateBuilding/Exhibition/tsl2006.jpg
Jonas - Můj Brickshelf

otaznik

Citace od: Jonas kdy 29.08.2006, 09:49:57
Doufám, že jsem svými MOCy trochu nažhavil další stavitele, aby se také podívali, co zajímavého stojí u nich doma a čím by stálo zato se inspirovat. Myslím, že není třeba stavět úplně přesné kopie. Ne každý (včetně mě) má na superrealistické monumenty typu
Frauenkirche - http://www.brickshelf.com/cgi-bin/gallery.cgi?i=1972465 nebo
Empire State Building - http://www.brickshelf.com/gallery/derjoe/EmpireStateBuilding/Exhibition/tsl2006.jpg

Jen bych připomněl, že v MOCu Empire State Building ani tak o ten mrakodrap nejde.  ;)

Aki

Pěkně udělaný domeček. MOC mi hodně připomíná hornickou architekturu v Litvínově. Jen škoda že si Jonas nedal takovou práci i s postavičkami, které tenhle domek oživují. Šly by udělat i lépe, aby autenticky vystihly období (zvlášť ten "safariman" mi do toho nějak neštimuje).

Městečko ale vypadá parádně. Jen ho připojit k Peterovu filmovému městu.  :-*

Jarmila

Citace od: Aki kdy 07.11.2006, 12:42:35
....zvlášť ten "safariman" mi do toho nějak neštimuje.....

Přijel strejda z Ameriky.  ;D
Když jsem byla mladá, byla jsem domýšlivá. Ale teď? Teď už nemám chybu!!!