810 (ex.M152) a Baafx 010

Založil Michal Kadeřábek, 09.08.2026, 23:00:02

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 2 Hosté prohlíží toto téma.

Michal Kadeřábek

Ahoj tak po nějaké době přidávám další projekt. Už chybí jen sedačky. A mimo jiné chci se zeptat jestly na oživení vlaku používáte originál Power function. Chtěl bych je možná zkusit oživit klasickou rc soupravou. Má s tím někdo z vás zkušenosti? Díky.

peter

Non LEGO ovládání i pohon u stejného stroje už vyřešil otaznik u sebe zde, tak se můžeš optat jeho ...
Další výtvory a informace najdete na mém webu ARTPeter.net, v galerii na Brickshelf.com a mém YouTube kanále.

fanda

Máš to hezké.

Ale mám pocit, že už jsem ti to někde psal. Postav tento model z reálných kostek (je mi jedno z jakých) a přijdeš na to, že na legovém kolejivu to nefunguje (stejně jako to, myslím, poznal otazník). Proto jste ani jeden ode mě nedostali palec nahoru, i když podle vzhledu modelů byste si ho zasloužili ;-) Tvrdím, že řešení z kostek, legového kolejiva a jediného vozidla neexistuje.

Jakmile se ovšem k Orchestrionu s otáčivými nápravami a z toho jednou poháněnou připojí další vagón, dá se to vyladit, aby to jezdilo spolehlivě na veškerém legovém kolejivu. Zkoušel jsem to s dvou- i čtyřnápravovými vozy, nakonec jsem skončil u totožného stroje. Smíšené vlaky u nás sice jezdily poměrně běžně, ale současným divákúm by to připadalo nepatřičné, i když dva "motory" spojené moc časté zase asi nebyly, ale to divákům nevadí (nebylo myslitelné na koncových nádražích objíždět přípojný vůz. Ta 2 vozidla musí být totiž spojena NAVÍC ještě pomocí Hinge Coupling Nylon - Two Connected 2 x 2 Plates
https://www.bricklink.com/v2/catalog/catalogitem.page?P=650#T=C
a to by se špatně odpojovalo).

Projede to v pohodě i dvojité kolejové křížení, ale jen s podmínkou, že nenásleduje ihned další oblouk. Ale varuju každého, odladit v praxi takové řešení, není pro začátečníky. Stálo mě to týdny nervů a dovoluju si říct, že jsem v té době už měl velké zkušenosti se stavbou hnacích vozidel z lega.

Opravdu jsem ti nechtěl zkazit náladu, jen bych se na tvém místě učil na jednodušších modelech.

EDIT:
Jo a myslím, že to je PURELEGO řešení. Nevzpomínám si, že by tam bylo něco zakázaného, řezaného, lepeného apod. Obyč. PF motor L, IR přijímač a vysílač. Akorát po čase jsem vyměnil IR přijímače za S-bricky - za okny měly IR přijímače horší příjem. Šlo by určitě pohánět druhý "motor" pomocí kabelu, ale byl jsem línej se babrat s kabelem při převážení, rozebírání a pod. Určitě by ale měla obě vozidla mít stejnou rychlost, protože při sunutí pomalejšího vozidla by docházelo ke stlačování spřáhlového ústrojí a to nedělá dobrotu.

HD

Nevím, jestli je to záměr, ale s tímto motorem (, CADA mikromotor, pokud dobře vidím, ) pojede vlak krokem
Pokud Vás zajímá přehled mojí tvorby, následujte link na rozcestník:
https://linktr.ee/horcikdesigns

fanda

Citace od: HD kdy 10.08.2026, 17:47:19Nevím, jestli je to záměr, ale s tímto motorem (, CADA mikromotor, pokud dobře vidím, ) pojede vlak krokem
Máš pravdu, můj vnuk maty má tento motor (nemusí to být CADA, Číňani kopírují už i Cadu) ve své pražské tramvaji T3 - mazačka a ta jezdí pomaleji než naše ostatní tramvaje T3. Ovšem u mazačky to nevadí - ona jezdí i v praxi pomaleji. Jo, takže pro Orchestrion není tento vhodný, ale to je nejmenší problém.

PaJaS

Velice povedený motorák ;) Akorát mi teď v hlavě zase bude vrtat 8studový červík, takže jako fakt díky ...  ;D  ;D  ;D

PaJaS

Citace od: fanda kdy 10.08.2026, 17:34:24Ale mám pocit, že už jsem ti to někde psal. Postav tento model z reálných kostek (je mi jedno z jakých) a přijdeš na to, že na legovém kolejivu to nefunguje (stejně jako to, myslím, poznal otazník). Proto jste ani jeden ode mě nedostali palec nahoru, i když podle vzhledu modelů byste si ho zasloužili ;-) Tvrdím, že řešení z kostek, legového kolejiva a jediného vozidla neexistuje.

Zde si dovolím citovat otazníka: "Koho dnes zajímá jízda po R40?  >:D "
Třeba už při samotném navrhování Michal vycházel z toho, že se ten motorák bude zkrátka prohánět po jiném než lego kolejivu.

Lukek

Citace od: PaJaS kdy 10.08.2026, 19:08:26
Citace od: fanda kdy 10.08.2026, 17:34:24Ale mám pocit, že už jsem ti to někde psal. Postav tento model z reálných kostek (je mi jedno z jakých) a přijdeš na to, že na legovém kolejivu to nefunguje (stejně jako to, myslím, poznal otazník). Proto jste ani jeden ode mě nedostali palec nahoru, i když podle vzhledu modelů byste si ho zasloužili ;-) Tvrdím, že řešení z kostek, legového kolejiva a jediného vozidla neexistuje.

Zde si dovolím citovat otazníka: "Koho dnes zajímá jízda po R40?  >:D "
Třeba už při samotném navrhování Michal vycházel z toho, že se ten motorák bude zkrátka prohánět po jiném než lego kolejivu.
Zde jen vsuvka na tu citaci od otazníka. Větší poloměry jsou už prostě moc velký. Já bych si takhle doma celý oblouk většího poloměru nemohl ani postavit a tudíž ani zajezdit. A na výstavách jak jezdím s Meziměstím tak zkrátka není místo a ani stoly. Takže větší poloměry na koncový smyčky by šly třeba kdyby se dělalo setkání jen železničních legomodelářů a tudíž se vše podřídilo tomu provozu. Ale to u nás v republice zatím možné není, protože není na to bohužel dost lidí...

Michal Kadeřábek

Otočné podvozky budu řešit a jelý pohon.

hobby

Pánové, (kteří považujete lego za modelařinu, což není), dopouštíte se hned několikerého přestupku: motorový vůz 810 nemá otočné podvozky; parní lokotky nemají beznákolkové nápravy; poloměry oblouků jsou asi 50x menší vůči poměru ke kolejím (je třeba tělocvična); skříně vozů by musely být 10 studů; a plno principiálního dalšího...
Připomínám to jen pro pořádek, ale jinak sleduji vaši tvorbu se zájmem.
Já se spokojím s původním posláním lega jako hračky (dokonalé, krásné, nejlepší, atd.) Což neznamená, že mu fandím bezvýhradně >:D.

fanda

Citace od: hobby kdy 11.08.2026, 18:49:19Pánové, (kteří považujete lego za modelařinu, což není), dopouštíte se hned několikerého přestupku: motorový vůz 810 nemá otočné podvozky; parní lokotky nemají beznákolkové nápravy; poloměry oblouků jsou asi 50x menší vůči poměru ke kolejím (je třeba tělocvična); skříně vozů by musely být 10 studů; a plno principiálního dalšího...
Já se spokojím s původním posláním lega jako hračky (dokonalé, krásné, nejlepší, atd.) Což neznamená, že mu fandím bezvýhradně >:D.
Řekni mi, kde je napsáno, že lego nelze použít pro modelování reálných vlaků. Vždyť jsou ty obě 810 (červená i modrá) jako živé. A z poctivých kostek (bez řezání a lepení).

Otázka je pouze, zda to budou vitrínovky, nebo min. R104 nebo dokonce min. R40. V tom se neshodneme: TLG, COBI i BLUEBRIXX nabízejí i vitrínovky, na BSBT jezdi samé min. R104 a např. STONE-HEAP, Lukek a já jsme nejvíc PURE s R40. Mimochodem nikoho z československých vlakařú (krome Ferina trains) jsem na BSBT 2025 a 2026 nepotkal - jestli se mýlím, tak promiňte.

Jo a nám nevadí naše přestupky (jednonápravové otočné podvozky u 810 a dvounápravových vozů atd atd) stejně jako tobě nevadí tvé parní mašiny poháněné elektromotorem.  >:D

Nic ve zlém :) , ale všimni si, že nás tu je 5,5 vlakařů a lišíme se v pohledu na lego o 360 stupňů ve výsledku. Jediné, co nás spojuje, je láska k vlakům.

Lukek

Citace od: hobby kdy 11.08.2026, 18:49:19Pánové, (kteří považujete lego za modelařinu, což není), dopouštíte se hned několikerého přestupku: motorový vůz 810 nemá otočné podvozky; parní lokotky nemají beznákolkové nápravy; poloměry oblouků jsou asi 50x menší vůči poměru ke kolejím (je třeba tělocvična); skříně vozů by musely být 10 studů; a plno principiálního dalšího...
Tak právě proto vystupuju všude jako železniční legomodelářství. Takže stavím skutečnou železnici, ať už se jedná o stanice nebo vozidla a stavím to ze stavebnice lego a tudíž pouze dle možností této stavebnice. Jen se snažím otevřít ostatním oči, že se dá stavět skutečná stanice i se skutečným provozem v dané době a pouze v rámci stavebnice lego i když samozřejmě je hromada kompromisů (stanice Meziměstí v měřítku 1:50 by musela mít délku přes 40 metrů, všichni víme, že je to nereálné ale zkrátit to na 14 metrů a přesto všechno co ve stanici má být, tam opravdu je, je přece taky dobrý?)  Byla by škoda se na to třeba kvůli tomuhle vykašlat a nedělat skutečnost. Co se týká staveb to není problém, ale co se týká skutečných celých stanic i s provozem to je u nás v republice mrtvé téma a přitom toho je tolik krásného co by šlo stavět ale to se musí otevřít oči.

otaznik

Citace od: fanda kdy 10.08.2026, 17:34:24přijdeš na to, že na legovém kolejivu to nefunguje (stejně jako to, myslím, poznal otazník).
Jen upřesním, že já jsem to nemusel poznávat, já jsem takhle svoje stavby cíleně stavěl (a budu stavět).  :)

otaznik

Citace od: Michal Kadeřábek kdy 09.08.2026, 23:00:02Ahoj tak po nějaké době přidávám další projekt. Už chybí jen sedačky. A mimo jiné chci se zeptat jestly na oživení vlaku používáte originál Power function. Chtěl bych je možná zkusit oživit klasickou rc soupravou. Má s tím někdo z vás zkušenosti? Díky.
Vidím tam určité prvky, které už jsem někde viděl... Inspiroval jsi se (třeba jen částečně) mou stavbou?

Michal Kadeřábek

Ahoj, inspiroval jsem se částečně tvou stavbou a jednou z Polska.

otaznik

Citace od: Michal Kadeřábek kdy 12.08.2026, 19:47:26Ahoj, inspiroval jsem se částečně tvou stavbou a jednou z Polska.
OK, nevadí mi to, jen bys měl pak vždy uvádět zdroje, ze kterých jsi něco použil.

PaJaS

Citace od: Lukek kdy 10.08.2026, 19:44:25Zde jen vsuvka na tu citaci od otazníka. Větší poloměry jsou už prostě moc velký. Já bych si takhle doma celý oblouk většího poloměru nemohl ani postavit a tudíž ani zajezdit. A na výstavách jak jezdím s Meziměstím tak zkrátka není místo a ani stoly. Takže větší poloměry na koncový smyčky by šly třeba kdyby se dělalo setkání jen železničních legomodelářů a tudíž se vše podřídilo tomu provozu. Ale to u nás v republice zatím možné není, protože není na to bohužel dost lidí...

S R40 to bylo takové nevinné popíchnutí :) Dívám se na to pragmaticky. Pokud budu mít možnost provozovat postavený vlak např. na R104 a nebudu limitovaný ničím dalším (např. tebou zmiňovaný omezený prostor na výstavách) pak nevidím důvod, proč z tohoto nevycházet už při jeho navrhování/stavbě. Defacto asi jako to napsal otazník o pár řádků výše. Stejně tak by mi úplně nedávalo smysl postavit vlak, který nezvládne jízdu po R40, když jiné koleje doma nemám. Tedy pokud bych ho nechtěl čistě do vitríny.

Daniel

Citace od: otaznik kdy 12.08.2026, 19:52:43
Citace od: Michal Kadeřábek kdy 12.08.2026, 19:47:26Ahoj, inspiroval jsem se částečně tvou stavbou a jednou z Polska.
OK, nevadí mi to, jen bys měl pak vždy uvádět zdroje, ze kterých jsi něco použil.
Já teda nevím, tohle mi přijde skoro až úsměvné vyžadovat. Tohle přece není nějaká diplomová práce ;) .
Každý se přece nějak volně inspirujeme něčím zajímavým a pak v určité míře (někdo víc, někdo méně) použijeme/předěláme do svých staveb.
Nedovedu si třeba představit, že bych uváděl: Tak toto je můj nový hrad. Ale okno ve třetím patře je odkoukáno od Linhiho, výpadová branka je použita od Hardegona, rozbitá zídka vzadu trošku připomíná Ryxeho stavby a vodu v hradním příkopu jsem viděl takto použitu od...

otaznik

Citace od: Daniel kdy 13.08.2026, 10:15:52Já teda nevím, tohle mi přijde skoro až úsměvné vyžadovat. Tohle přece není nějaká diplomová práce ;) .
Každý se přece nějak volně inspirujeme něčím zajímavým a pak v určité míře (někdo víc, někdo méně) použijeme/předěláme do svých staveb.
Je nutná samozřejmě nějaká vhodná míra, tady mi to vhodné přišlo. Stejně tak to dělám já.

fanda

Citace od: Daniel kdy 13.08.2026, 10:15:52
Citace od: otaznik kdy 12.08.2026, 19:52:43
Já teda nevím, tohle mi přijde skoro až úsměvné vyžadovat. Tohle přece není nějaká diplomová práce ;) .
Nedovedu si třeba představit, že bych uváděl: Tak toto je můj nový hrad. Ale okno ve třetím patře je odkoukáno od Linhiho, výpadová branka je použita od Hardegona, rozbitá zídka vzadu trošku připomíná Ryxeho stavby a vodu v hradním příkopu jsem viděl takto použitu od...
Já to beru tak, že když od někoho něco zkopíruju (ukradnu), tak je to vlastně pochvala jeho dokonalého díla. Mně se to obráceně ještě nestalo, tak nevím, jak bych reagoval.