Stavba 354.1220 Všudybylka

Založil Michal Kadeřábek, 23.04.2026, 02:04:52

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 2 Hosté prohlíží toto téma.

Michal Kadeřábek

Zdravím po létech jsem se vrátil k Legu tedy zatím jen na PC . Na co je potřeba si dát pozor třeba u převodů nebo u spřažení náprav atd . Dávám jsem pár fotek ze stavby. Díky za jakékoliv radu.

Anatyt

"Všudybylka" protože jezdila po celý ČSSR? ;)

Michal Kadeřábek

Citace od: Anatyt kdy 23.04.2026, 07:46:03"Všudybylka" protože jezdila po celý ČSSR? ;)
přesně tak  :) tak snad se povede.

fanda

Chvalim rozhodnuti stavet 8w!

Jen tak dal, snad jen bych dodrzoval presneji proporce - povazuju to za nejdulezitejsi pro stavbu lok. z lega. V tvem pripade me bije do oci napr. vrsek kotle proti vrsku budky. V originale ten rozdil neni tak velky  ;)

Michal Kadeřábek

Citace od: fanda kdy 23.04.2026, 11:53:30Chvalim rozhodnuti stavet 8w!

Jen tak dal, snad jen bych dodrzoval presneji proporce - povazuju to za nejdulezitejsi pro stavbu lok. z lega. V tvem pripade me bije do oci napr. vrsek kotle proti vrsku budky. V originale ten rozdil neni tak velky  ;)
Myslíš že mám o jednu vrstvu snížit?

fanda

Citace od: Michal Kadeřábek kdy 23.04.2026, 12:33:07

Ja jsem zacal tim, ze jsem si stanovil meritko podle meho prvniho vozu Wap/Falls a to se dodnes snazim dodrzovat u vsech rozmeru. Ovsem krome sirky 8w - tu mam vsude mensi, nez by odpovidalo skutecnosti, ale to pri pohledu z boku neni videt. A u kol volim vzdy o neco mensi prumer, protoze legova maji obrovsky okolek, ktery prumer kola opticky zvetsuje. 

Michal Kadeřábek

Citace od: fanda kdy 23.04.2026, 13:37:32

Ja jsem zacal tim, ze jsem si stanovil meritko podle meho prvniho vozu Wap/Falls a to se dodnes snazim dodrzovat u vsech rozmeru. Ovsem krome sirky 8w - tu mam vsude mensi, nez by odpovidalo skutecnosti, ale to pri pohledu z boku neni videt. A u kol volim vzdy o neco mensi prumer, protoze legova maji obrovsky okolek, ktery prumer kola opticky zvetsuje.
A můžu se zeptat jaké ti vyšlo měřítko? Mě vyšlo 1/43.

fanda

Citace od: Michal Kadeřábek kdy 23.04.2026, 16:59:40
Ja jsem zacal tim, ze jsem si stanovil meritko podle meho prvniho vozu Wap/Falls a to se dodnes snazim dodrzovat u vsech rozmeru. Ovsem krome sirky 8w - tu mam vsude mensi, nez by odpovidalo skutecnosti, ale to pri pohledu z boku neni videt. A u kol volim vzdy o neco mensi prumer, protoze legova maji obrovsky okolek, ktery prumer kola opticky zvetsuje.
Takze meritko u me Wapky
https://www.kostky.org/forum/index.php?topic=51352.msg254492#msg254492
mam takoveto z ruznych konstrukcnich duvodu:

delka pres narazniky 1:43,83
vyska 1:41,67
vzdalenost otocnych cepu 1:45,00
rozvor podvozku 1:41,67
sirka 1:48,28

To delkove meritko se snazim aplikovat na vsechna ma vozidla na VSECHNY jejich rozmery (krome sirky, tu mam 8w a u par parnich lok. s kotlem sirokym 3 study pouhych 7w).
Jo a osobni vozy "Y" mam kratsi o 9 studu (celkem tedy strecha ma 60 studu), protoze nikdo nevyrabi liche strechy na nich pouzite a rezat jsem se dosud neodhodlal.

Michal Kadeřábek

Citace od: fanda kdy 23.04.2026, 18:20:56
Citace od: Michal Kadeřábek kdy 23.04.2026, 16:59:40
Takze meritko u me Wapky
https://www.kostky.org/forum/index.php?topic=51352.msg254492#msg254492
mam takoveto z ruznych konstrukcnich duvodu:

delka pres narazniky 1:43,83
vyska 1:41,67
vzdalenost otocnych cepu 1:45,00
rozvor podvozku 1:41,67
sirka 1:48,28

To delkove meritko se snazim aplikovat na vsechna ma vozidla na VSECHNY jejich rozmery (krome sirky, tu mam 8w a u par parnich lok. s kotlem sirokym 3 study pouhych 7w).
Jo a osobni vozy "Y" mam kratsi o 9 studu (celkem tedy strecha ma 60 studu), protoze nikdo nevyrabi liche strechy na nich pouzite a rezat jsem se dosud neodhodlal.

zkusím se tím řídit,díky moc za rady,zjistil jsem že je to jiný level než modelareni co jsem dělával. Jo na oživení jsem použil Power function. Neznáš nějakou stránku kde se dá pořídit za rozumné peníze? Díky

hobby

Jako vláčkař samozřejmě studuji tohle téma a fandím (nevím, kolik je ti; mohl bys vyplnit profil). Ale chtěl jsem přidat jen jednu obecnou poznámku: když citovat, tak něco konkrétního, ostatní vymazat. Takhle je to citace, pak citace citace, pak citace citace citace, atd. Kdo se o to zajímá, tak se vrátí do tématu.
Jinak stav, vymýšlej a sbírej zkušenosti.
PS:
Tuhle lokotku jsem také postavil (páry jsou moje specialita) už asi před 15-ti lety. Stavím šestistudovky v kompatibilitě s ostatními (legovými) vlaky a aby jezdily. Jistě, osmistudovka je věrnější, více modelová, ale vůči kolejové geometrii v oblouku téměř nepoužitelná.
Vůbec - osmistudovka je "o něčem jiném" -  prostorově, finančně, množstvím kostek, uživatelsky apod.

fanda

Jo, (musim souhlasit VYJIMECNE s hobbym ;-) ten profil si sakra vypln, at vime s kym komunikujeme!!!!!!

Pouzivam predevsim Power function, Buwizz, S-brick, BLUEBRIXX, PF-brick - mel jsem dostatecnou zasobu z doby, kdy to Power function TLG jeste vyrabelo. Dnes uz to orig. legove nekupuju, protoze na BL je to neskutecne drahe. Nahrazuju to Cinou (Aliexpess) a Bluebrixxem (takze zase Cina). Neco je lepsi nez TLG, neco horsi. Chce to letite zkusenosti - nakupovani je dnes slozitejsi nez staveni! Vetsina LIDI na svete, co prodavaji kostky kompatibilni s legem, tomu moc resp. vubec nerozumi.

Jo a pro MALA uzkorozchodna vozidla pouzivam Circuit Cubes. Posledni dobou jsem to pouzil i na normalnerozchodne modely: Kof II, Muv 69, drezina Tatra, Male Lego s dalkove ovladanymi sprahly, jakysi stary Hytlak s dalkove ovladanymi nezavislymi sprahly, dvoucestne vozidlo Unimog.

fanda

Citace od: hobby kdy 24.04.2026, 09:18:40Jako vláčkař samozřejmě studuji tohle téma a fandím (nevím, kolik je ti; mohl bys vyplnit profil). Ale chtěl jsem přidat jen jednu obecnou poznámku: když citovat, tak něco konkrétního, ostatní vymazat. Takhle je to citace, pak citace citace, pak citace citace citace, atd. Kdo se o to zajímá, tak se vrátí do tématu.
Jinak stav, vymýšlej a sbírej zkušenosti.
PS:
Tuhle lokotku jsem také postavil (páry jsou moje specialita) už asi před 15-ti lety. Stavím šestistudovky v kompatibilitě s ostatními (legovými) vlaky a aby jezdily. Jistě, osmistudovka je věrnější, více modelová, ale vůči kolejové geometrii v oblouku téměř nepoužitelná.
Vůbec - osmistudovka je "o něčem jiném" -  prostorově, finančně, množstvím kostek, uživatelsky apod.

Jen jsi zapoměl uvést, že šestistudovka je hnusná  >:D >:D >:D ;)

hobby

Citace od: fanda kdy 24.04.2026, 17:26:56Jen jsi zapoměl uvést, že šestistudovka je hnusná  >:D >:D >:D ;)
No fando, to je tedy poznámka na úrovni, měl bys to napsat přímo Legu. 
Ale zatím jsme tu moc tvých osmistudovek neviděli. Já, ale i např. i Mirek jsme tu odprezentovali mnoho šestistudovek, včetně té všudybylky.

fanda

Citace od: hobby kdy 24.04.2026, 17:44:32
Citace od: fanda kdy 24.04.2026, 17:26:56Jen jsi zapoměl uvést, že šestistudovka je hnusná  >:D >:D >:D ;)
Ale zatím jsme tu moc tvých osmistudovek neviděli. Já, ale i např. i Mirek jsme tu odprezentovali mnoho šestistudovek, včetně té všudybylky.
POZOR, podle me to neni chyba TLG, ze je 6w hnusne - z jejich obchodniho modelu je to dokonale. Ale nechapu, proc Cesi a Slovaci jsou tak konzervativni. Vzdyt CELY svet stavi MOCy 8w.

Sypu si popel na hlavu, radeji stavim, nez fotim. Ale vidim svetlo na konci tunelu: uz mi chybi jen vyrobit drzaky reflektoruu pro foceni cernych parnich lok. Vydrz prosim.

A opakuju uz ponekolikate, moje Vsudybylka 8w (jako i me VSECHNY ostatni modely) projizdi VSECHNY koleje TLG (vc. dvojiteho kolejoveho krizeni apod.). A ma pistni tyce ve stejne rovine (vysce) jako osy sprazenych kol. Takze vymlouvat se, ze 8w nejde dohromady s kolejivem TLG, neni zcela na miste. Tyka se to PRAVDEPODOBNE jen delsich vozidel (ted prave zkousim Bulika 464.0) , jako je Albatros, Petasedma apod. 

A ta moje Vsudybylka je asi posledni skoro uplne PURE LEGO vozidlo (krome kol a Buwizzu).  Cim dal vic se odvazuju, i kdyz mi hrozi exkomunikace :-)  Zas takova sranda to neni, napr. Nemec z vychodu Tobi (jeden z nejlepsich svetovych stavitelu vlaku z lega a z kostek, kompatibilnich s legem), uz ma problem, co vzit s sebou na nejvetsi evropskou vystavu legovych vlaku BSBT Schkeuditz/Germany. Nemuze vzit vsechny sve osobni vozy s tmave zelenymi okny (jen proto, ze TLG je nevyrabelo). To je podle me vrchol arogance - on urcite miluje lego vic, nez vetsina obyvatel zemekoule. Vidim v tom urcitou paralelu se vzestupem Afd jako protest proti hloupym rozhodnuutim mainstreamove vlady.

A uz musim koncit, nebo to tady chudakovi zaplevelime nasimi vecnymi spory ;-)

cetonia25

Citace od: fanda kdy 24.04.2026, 18:08:19
Citace od: hobby kdy 24.04.2026, 17:44:32
POZOR, podle me to neni chyba TLG, ze je 6w hnusne - z jejich obchodniho modelu je to dokonale. Ale nechapu, proc Cesi a Slovaci jsou tak konzervativni. Vzdyt CELY svet stavi MOCy 8w.

Sypu si popel na hlavu, radeji stavim, nez fotim. Ale vidim svetlo na konci tunelu: uz mi chybi jen vyrobit drzaky reflektoruu pro foceni cernych parnich lok. Vydrz prosim.

A opakuju uz ponekolikate, moje Vsudybylka 8w (jako i me VSECHNY ostatni modely) projizdi VSECHNY koleje TLG (vc. dvojiteho kolejoveho krizeni apod.). A ma pistni tyce ve stejne rovine (vysce) jako osy sprazenych kol. Takze vymlouvat se, ze 8w nejde dohromady s kolejivem TLG, neni zcela na miste. Tyka se to PRAVDEPODOBNE jen delsich vozidel (ted prave zkousim Bulika 464.0) , jako je Albatros, Petasedma apod. 

A ta moje Vsudybylka je asi posledni skoro uplne PURE LEGO vozidlo (krome kol a Buwizzu).  Cim dal vic se odvazuju, i kdyz mi hrozi exkomunikace :-)  Zas takova sranda to neni, napr. Nemec z vychodu Tobi (jeden z nejlepsich svetovych stavitelu vlaku z lega a z kostek, kompatibilnich s legem), uz ma problem, co vzit s sebou na nejvetsi evropskou vystavu legovych vlaku BSBT Schkeuditz/Germany. Nemuze vzit vsechny sve osobni vozy s tmave zelenymi okny (jen proto, ze TLG je nevyrabelo). To je podle me vrchol arogance - on urcite miluje lego vic, nez vetsina obyvatel zemekoule. Vidim v tom urcitou paralelu se vzestupem Afd jako protest proti hloupym rozhodnuutim mainstreamove vlady.

A uz musim koncit, nebo to tady chudakovi zaplevelime nasimi vecnymi spory ;-)

No teda - jde jen o mašinky a plete do toho německou politiku...

hobby

A zase: citace + citace citace + citace citace citace. Není jednodužší vybrat větu a ostatní smazat? (já vím, že není, ale pro čtenáře sakra ANO!). Omlouvám se, vím, že jsem off.

Michal Kadeřábek

Omlouvám se profil doplním,jinak jsem modelařim od 12 let ale lego vlaky byly můj takový sen už od malička kdy jsem je nemohl mít. Co jsem koukal tak mi vychází lépe stavět na 8w ale to také uvidím u dalších projektů jako je 131 dvojička, čme 5 atd.

fanda

Jen se bojim toho, aby te neodradila uz na zacatku slozitost stavby Vsudybylky z kostek. Povazuju ji za jednu z nejslozitejsich konstrukci. Napr. vyresit kolizi predniho podvozku s parnimi valci pri jizde po R40 mi dalo poradne zabrat. A to jsem ji stavel asi jako desatou paru po 15 letech zkusenosti se stavbou parnich lok.
Napr. meho Stokra jsem rozestavel na zacatku meho (ctvrteho) blazneni s legem, ale dostavel jsem ho az po cca 10 letech sbirani zkusenosti.

Nezapomenme, ze stavet pary v PC a z kostek je obrovsky rozdil, paklize chceme, aby lokomotiva vydrzela tezky provoz na vystavach nebo pri hrani s detmi.

Tak jen tak dal, drzim ti palce. Potrebujeme kazdeho dalsiho nadsence pro 8w - zatim je nas v CR pouhych cca  6  z 10,5 M obyvatel :)

Michal Kadeřábek

Poradite
Citace od: fanda kdy 25.04.2026, 03:14:11Jen se bojim toho, aby te neodradila uz na zacatku slozitost stavby Vsudybylky z kostek. Povazuju ji za jednu z nejslozitejsich konstrukci. Napr. vyresit kolizi predniho podvozku s parnimi valci pri jizde po R40 mi dalo poradne zabrat. A to jsem ji stavel asi jako desatou paru po 15 letech zkusenosti se stavbou parnich lok.
Napr. meho Stokra jsem rozestavel na zacatku meho (ctvrteho) blazneni s legem, ale dostavel jsem ho az po cca 10 letech sbirani zkusenosti.

Nezapomenme, ze stavet pary v PC a z kostek je obrovsky rozdil, paklize chceme, aby lokomotiva vydrzela tezky provoz na vystavach nebo pri hrani s detmi.

Tak jen tak dal, drzim ti palce. Potrebujeme kazdeho dalsiho nadsence pro 8w - zatim je nas v CR pouhych cca  6  z 10,5 M obyvatel :)
Prosím neporadil by jsi mi jak na táhla nebo z jakých dílů to vychází nejlépe,už dva dny nad tím dřepím a zatím nic.

fanda

Citace od: Michal Kadeřábek kdy 26.04.2026, 00:46:36Prosím neporadil by jsi mi jak na táhla nebo z jakých dílů to vychází nejlépe,už dva dny nad tím dřepím a zatím nic.
Na vsechny moje pary (krome posledni) jsem pouzil stare (drahe) lego:
https://www.bricklink.com/v2/catalog/catalogitem.page?P=6642#T=C
https://www.bricklink.com/v2/catalog/catalogitem.page?P=6643#T=C
https://www.bricklink.com/v2/catalog/catalogitem.page?P=bb0008c04L#T=C

Ty Technic, Flex Cable, ktere TLG nevyrabelo, tj. 3L, 2,5L apod., jsem si vyrobil z mosazneho dratu.

Na posledni mou hotovou paru uzkorozchodnou Malletku U 47.001 jsem pouzil rozvody a kola od
https://www.bricks-on-rails.de/3d-druck
Ale dopadlo to katastrofalne - nekvalitne. Kola #5 (velikost S) se spojnicnimi a ojnicnimi cepy, jsem si dokonce musel sam vyrobit z legovych kol a pinu. Ale mezitim ta firma najala noveho programatora a hardware a ma uz vse kvalitni.

Mam silny pocit, ze rozvody na Vsudybylku jsou lepsi z legovych Technic, Flex Cable, jsou flexibilnejsi. Jde o to, ze me parni valce se v oblouku automaticky posouvaji do boku (aby neprekazely prednimu podvozku). Takze na mou budouci lok. Usata 464.0 (kde je stejny problem) dosud nevim, co pouziju.

Michal Kadeřábek

Citace od: fanda kdy 26.04.2026, 03:53:45
Citace od: Michal Kadeřábek kdy 26.04.2026, 00:46:36Prosím neporadil by jsi mi jak na táhla nebo z jakých dílů to vychází nejlépe,už dva dny nad tím dřepím a zatím nic.

Ty Technic, Flex Cable, ktere TLG nevyrabelo, tj. 3L, 2,5L apod., jsem si vyrobil z mosazneho dratu.

Na posledni mou hotovou paru uzkorozchodnou Malletku U 47.001 jsem pouzil rozvody a kola od
Ale dopadlo to katastrofalne - nekvalitne. Kola #5 (velikost S) se spojnicnimi a ojnicnimi cepy, jsem si dokonce musel sam vyrobit z legovych kol a pinu. Ale mezitim ta firma najala noveho programatora a hardware a ma uz vse kvalitni.

Mam silny pocit, ze rozvody na Vsudybylku jsou lepsi z legovych Technic, Flex Cable, jsou flexibilnejsi. Jde o to, ze me parni valce se v oblouku automaticky posouvaji do boku (aby neprekazely prednimu podvozku). Takze na mou budouci lok. Usata 464.0 (kde je stejny problem) dosud nevim, co pouziju.
Citace od: fanda kdy 26.04.2026, 03:53:45

Zkusím je tam dát parní válce domyslim, jen ty díry budou muset být co nejvíce doboku pak jsem hodím i fotku.

Michal Kadeřábek

Tak přidávám další fotky. Úprava výšky kotle, jak asi bude nejspíš vypadat spřažení náprav a parní válce a jak jsem řešil pojezd.

fanda

Sneky nelze pouzit, jela by moc pomalu.

Michal Kadeřábek

Tento typ mám ještě zažitý z železniční modelařiny TT, x let se někde projeví  ;D ,a jaký typ převodů mám dát? Díky

fanda

Ja zacinam vzdy FYZICKY pojezdem a pak motorizaci a pak teprve masinu oplacavam, aby se co nejvice podobala skutecnosti. Hodne si hlidám rozvory dvojkoli podle meritka a rychlost jizdy. Musis experimentovat. Jeste mas porad cas, zvolit si jednodussi lok. :)

Michal Kadeřábek

Citace od: fanda kdy 28.04.2026, 09:51:45Ja zacinam vzdy FYZICKY pojezdem a pak motorizaci a pak teprve masinu oplacavam, aby se co nejvice podobala skutecnosti. Hodne si hlidám rozvory dvojkoli podle meritka a rychlost jizdy. Musis experimentovat. Jeste mas porad cas, zvolit si jednodussi lok. :)
Pochopitelně jsem začal nejdříve pojezdem... I v klasické modelařině jsem tak začínal .