(Vlastní) Alternativní model ze setu 42169

Založil Tomik, 13.01.2025, 15:26:41

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Tomik

Dalším loňským alternativním modelem je natahovací letadlo postavené ze setu 42169 (elektrická formule MaLaren). Letadlo je na první pohled výjimečné tím, že je oplácané samolepkami, které jsem musel nalepit kvůli recenzi setu (obvykle je nenalepuju). Tuto recenzi si můžete přečíst zde.

Zpátky ale k modelu - je to moje druhé natahovací vrtulové letadlo "nové generace". Bylo navrženo speciálně pro létání doma s točící se vrtulí. Stačí ho jen přitlačit k jakémukoliv povrchu (stůl, zeď, podlaha apod.), zatlačit ho dopředu a zvednout z daného povrchu, aby se vrtule začala točit. Tento systém je ideální pro natahování letadla bez nutnosti couvání - skutečná letadla přece také necouvají, že jo? ;) Návod ke stažení naleznete zde.

www.buildinst.cz - můj web s návody na stavbu alternativních modelů,
můj flickr

HD

[uznalé mručení zakončené lehkým pousmáním]

Dost dobrá práce. Musel jsem si rozkliknout návod, jinak bych dnes asi neusnul a přemýšlel, jak že je řešen pohon té vrtule.
Pokud Vás zajímá přehled mojí tvorby, následujte link na rozcestník:
https://linktr.ee/horcikdesigns

Tomik

Citace od: HD kdy 13.01.2025, 23:04:10[uznalé mručení zakončené lehkým pousmáním]

Dost dobrá práce. Musel jsem si rozkliknout návod, jinak bych dnes asi neusnul a přemýšlel, jak že je řešen pohon té vrtule.
Tak tohle mě rozesmálo. ;D V setu jsou 3 ozubená kola, takže dvě udělají jeden převod a druhý je řešen "kardanem" postaveným z běžných kostek...
můj flickr

milanv

A já proč má to letadlo tak široký čumák - ten kardan je brutální!

S tímhle modelem já mám vůbec takový zvláštní vztah... Připomíná mi to totiž můj vlastní dávný pokus o totéž, právě pro dětský koutek. A dodnes, i po letech, si na to troufnou jen nejstarší a nejzkušenější dětští stavitelé. Ono když tento model staví někdo podle návodu, tak to tak možná nevypadá, ale ta konstrukce čumáku je neskutečně složitá - na to, že jde jen o "krabičku". Tohle aby dítě pochopilo z jedné A5 se dvěma obrázky, to je děs... Takže mi pořád vrtá hlavou: co je se mnou nebo tím Technicem tak špatně, že tak jednoduchý tvar je tak komplikované sestavit?
Pán na Žlutém hradě

Tomik

Citace od: milanv kdy 14.01.2025, 12:38:55A já proč má to letadlo tak široký čumák - ten kardan je brutální!

S tímhle modelem já mám vůbec takový zvláštní vztah... Připomíná mi to totiž můj vlastní dávný pokus o totéž, právě pro dětský koutek. A dodnes, i po letech, si na to troufnou jen nejstarší a nejzkušenější dětští stavitelé. Ono když tento model staví někdo podle návodu, tak to tak možná nevypadá, ale ta konstrukce čumáku je neskutečně složitá - na to, že jde jen o "krabičku". Tohle aby dítě pochopilo z jedné A5 se dvěma obrázky, to je děs... Takže mi pořád vrtá hlavou: co je se mnou nebo tím Technicem tak špatně, že tak jednoduchý tvar je tak komplikované sestavit?
Ano, čumák je zbytečně velký hlavně kvůli tomu kardanu, aby měl dost volného místa kolem a nezasekával se. Jinak ti řeknu, že čumák byla na celé stavbě ta nejobtížnější část. Set nemá vůbec žádné klasické liftarmy dlouhé 7 studů a já potřeboval mít čumák právě 7 studů vysoký nemluvě o tom, že to musel být tuhý rám, který se nebude deformovat (zbytek letadla nemá žádné další ztužení). Řešení bylo dost složité a můžeš ho vidět v návodu.
můj flickr