Italské nábřeží

Založil wynnova, 21.10.2024, 11:57:32

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 2 Hosté prohlíží toto téma.

wynnova

Neustálá přestavba a rozšiřování mého italského projektu.

Má cesta za LEGO Itálií začala v rámci Kostkování v roce 2023. Uvidíme, kam to vše povede:)

wynnova

Italské nábřeží - verze 1.0. (jaro 2023), Olomouc

Byla jsem pozvána výstavu Kostkování na jaře 2023. Můj hlavní model bylo průčelí kostel Il Gesu, ale tak týden před akcí jsem si řekla, že by bylo fajn postavit ještě něco víc "italy". Přece jen Il Gesu asi ocení jen barokáři.

Mini náměstí na jednom malém baseplate 32x32. No sice to vlastně bylo před rokem a něco, ale chytám se za hlavu, co co jsem to tam splácala

wynnova

Italské nábřeží - verze 2.0 (podzim 2023), Olomouc

Půl roku nato jsem se zkusila přihlásit na Floru do Olomouce. Opět s Il Gesu a jako bonus jsem nábřeží trojnásobně rozšířila. Nebudu troškařit, že ano. Budova s pizzerií a hudebním klubem v patře prošel rekonstrukcí, zvětšil se. Žlutý obytný taky trochu nabobtnal...ten třetí šel okamžitě dolů.

Vyrostl kousek galerie, dva noname domky a modrý hotel. Po tomto bylo všem jasné, že já se barev nebojím. Oranžová a červená střecha zaujala:D

Některé detaily jsem ale ponechala....fontána, interiér pizzérky. Některé scénky uvidíte i v současném modelu...i když pro každou výstavu vnitřní děj vždy trochu poměním.

wynnova

Italské nábřeží - verze 3.0 (jaro 2024), Ostrava

Průčelí Il Gesu šlo k zemi. Potřebuju materiál:D

Plocha je teďka tvořena 6x baseplate (32x32). Pizzerie se opět zvětšila a obytný žlutý zmohutněl. Jeden z noname domků čekala demolice. Byl prostě divný.
Vyrostla druhá půlka galerie s otevřeným průhledem dovnitř. Zde jsem se poprvé setkala s problémem osvětlení. Do galerie jsem naistalovala slavné světové obrazy, ale vůbec nešly vidět. Chtělo by to světlo. Ale jak? Vyřeším potom, zatím fláknu do druhého patra vánoční řetěz na baterky. Funguje to překvapivě dobře.

Z modrého hotelu se stal dům obytný. Přibyly nové budovy včetně skyté fontány, kterou nikdo nikdy neviděl. Jen já. Ale měla jsem z ní radost:D A vykopala jsem nový příčný kanál, teda spíš kanálek.

A jako témetický doplněk jsem dětěm ukradla duplo a postavila si italskou vlajku a přivezla na výstavu dva ofiko sety. Velkou modrou a malou červenou Vespu. A k nim postavila mini červenou. Tohle mělo úspěch. Hlavně i přehled fotek, kdy se která motorečka objevila a kolik barev Lego doposud vydalo.

wynnova

Italské nábřeží - verze 4.0 (podzim 2024), Blansko

Tato přestavba byla asi prozatím nejnáročnější. Na radu zkušených jsem si zakoupila větší a pevnější krabice a celý model začala předělávat na velké baseplate 48x48. Po poradě jsem celkovou hloubku modelu stanovila na cca těch 63  cm (1 velký a 1 malý baseplate) a ta už bude pevná.

Další velký krok bylo celkové osvětlení. Bez toho to už nepůjde. Po přečtení x článků a komentářů ohledně elektra, samodomo pájení atd jsem se natolik zhrozila, že jsem se rozhodla, že budu pokračovat ve formě vánočních světelných řetězů. ALE objevila jsem čínské modelářské LEDsystémy a jejich systém kablíků, propojování a USB napájení mě zachránilo.

Opět pizzerie zvětšena, žlutý obytný taktéž. Zvyšuji patra, přidávám hmotu a vymýšlím, jak a kudy vést mini kablíky. Protože jsem perfekcionista, trvá mi to fest dlouho. Opět zbytečné domy demoluji, zůstávají opravdu jen ty, které se mi zdají povedené a ty navyšuji. Největší změnou prošla galerie. Jak půdorysem, tak průčelím s konkávním portikem. Stavím také polootevřený zadní dvůr římského stylu....než si uvědomím, že ho asi uvidím zase jen já. Jeho krásně vydlážděný ambit s klenutými vnitřními výklenky. Ehm. Střechu jsem ponechala červenou, ale už ne plochou, ale pohrála jsem si. Pořád je to prozatím dominanta celého modelu.

Úpravy se také dočkaly všechny mosty. Jsou více odlehčené.

Vzhledem k rozšíření hloubky celého modelu je potřeba rozbít modrou masu vody. Neptun se na to dokonale hodí. Prozatím není osvětlen, modré diody se ztratily cestou.
Prvotní plán úzkého nábřeží taky dokonale plní svou úlohu. Parádně se zde skládají scénky, které na výstavách na první pohled zaujmou ty nejmenší návštěvníky.

wynnova

A Neptun:)

wynnova

Italské nábřeží - verze 5.0 (podzim 2024), Olomouc

Mezi verzí 4.0 a 5.0 je asi dva týdny, přibyla plocha napravo v šířce jednoho malého baseplate 32x32. Vyrostla nová budova malého benátského domu, ostrůvek s vykopávkami a kus dalšího nábřeží s restaurační zahrádkou. Benátský dům ponechám do budoucna, ta barevná kombinace se mi líbí, jen trochu více propracuju. A ano dál je v plánu restaurace s otevřeným interiérem. To ale až na jaře:)

Dorazily modré LED kostky, takže Neptun osvětlen. Plus kašna před muzeem. A povedlo se mi protáhnout elektřinu i pod vodou.

wynnova

Tady k dnešnímu dni je to z mého italského projektu na pokračování vše, uvítám jakékoli postřehy či konstruktivní kritiku.

Ciao :)

Chairudo

Opravdu moc pěkná stavba se spoustou detailů, jsem zvědavý kam dál to poroste  :)
YouTube LEGO videa, Fotky z výstav na Flickr

poMOCník

Město má krásnou italskou atmosféru, jsem rád, že jsem ho mohl v Olomouci vidět naživo. Všude, kam se člověk podívá je nějaký děj nebo pěkný detail, domy mají interiéry a navíc to osvětlení. Vodu už jsem ti chválil, ale klidně to napíšu i sem. Jednak se mi líbí kombinace barev podloží a trans dlaždic, ale nejlepší jsou ty vlny hezky organicky vytvarované.

Takže se taky těším na rozšíření, ale nespěchej, to přidávání po malých plochách, na kterých se toho tolik dějě, modelu evidentně svědčí.

peki

Už jsme spolu mluvili na výstavách, rád tě uvidím mezi staviteli společných projektů. Je to co hledáme, stavitele se smyslem pro detail, které se na sebe navršují a postupně vzniká krásný celek, který je ale plný detailů. Řada lidí bohužel přistupuje ke společným projektů jiným způsobem, ale to je do jiného vlákna  ;)   

Lego town

Nádherná stavba! Bol som v Olomouci prekvapený aký to má progres.  :)
Prosím ťa ak vieš číslo ružových vlasov a čiernych afrických vlasov poprosím o ich čísla chcel by som si rozšíriť zbierku. :D

wynnova

Díky moc, čísla bohužel nevím, ale myslím, že to přes BL dohledáš.
To taky sháním všude možně:)