Lepidlo?

Založil muzzo, 05.03.2005, 15:30:00

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 2 Hosté prohlíží toto téma.

betakaroten

Před nedávnem nějaký Švýcar na eBay prodával docela dost vláčků (pro znalce: 7725, 7745, 147, 183, asi 6x lokomotivu ze 181 a možná ještě něco), ale u všech byla poznámka "Steine sind geklebt" (kostky jsou slepené) >:( :'(

A ještě jeden dotaz: nevíte někdo, čím se dá odstranit vrstva starého vteřinového lepidla? Dá se to sice citlivě oškrabat (zabrat tak, aby se vrstvička odloupla od Lega), ale je to děsná piplačka.

Jenčula

Citace od: Bryan kdy 22.05.2005, 19:35:09
myslím že nejlepší je na lego modelářské lepidlo Revell Contacta Professional lepím s ím a jsem nad míru spokojen

Toto lepidlo mohu na plasty jen a jen doporučit. Když jsem před mnoha lety lepil plastikové modely letadel, tak to bylo to nejlepší, co se dalo sehnat. Lepí leptáním, takže když si dáte pozor a neupatláte to okolo, tak to bude držet a po řádném proschnutí to ustojí i napínání. Zkoušel jsem několikrát takovýto spoj oddělit a vždy to dopadlo deformací modelu, ale spoj vydržel.

Vteřinové lepidlo je na nic, protože spoj je sice pevný, ale křehký. Plasty neleptá, ale vytvoří mezi lepenými součástkami další vrstvu. Kdežto modelářské lepidlo oba spoje naleptá a spojí dohromady.

Raistlin M

Citace od: Poco kdy 02.04.2006, 03:22:49
Citace od: Raistlin M kdy 01.04.2006, 22:07:34
Ehm....víš kolik na BL stojí Forestmani?
1) Nehodlám to tam za ty prachy kupovat
2) Čímkoliv natvrdo slepená figurka je eklhaft.
Viem presne co stoja. :) Ak ten dolar - dolar aj pol je tak hrozny, tak beriem spat. To o natvrdo zlepenej figurke bol samozrejme joke (next time to tam napisem). Ja to len beriem tak, ze neviem ci sa oplati vobec namahat lepit figy na miestach, ktore su celkom problemove, ak sa za pomerne "normalny peniaz" daju kupit neznicene casti.

973px21 na celém BL 1* za dolar...ok dobrá cena, ale pokud bych nenašel dostatek jiných potřebných dílků u toho samého prodejce, tak se to prodraží.
973px204 ...není na celém BL
973px205 ...není na celém BL

Nakupuj draku :P ;) ;D

rdk

Protože to hledáš blbě. ;) 8)

Tak např. 973px204 je na bricklinku např. tady, ovšem pod kódem 973pb92c01....

Hlavně u částí figů se PE a BL dost rozchází a je často nutné to hledat tak, že se podíváš do inventáře setu, ve kterém daný díl má být.

PS: Uznávám, že bricklink těmito torzy zrovna neoplývá, ale 2 ks tam sou. ;)

Aki

Citace od: Raistlin M kdy 02.04.2006, 14:35:27
973px21 na celém BL 1* za dolar...ok dobrá cena, ale pokud bych nenašel dostatek jiných potřebných dílků u toho samého prodejce, tak se to prodraží.
973px204 ...není na celém BL
973px205 ...není na celém BL

Nakupuj draku :P ;) ;D

Ale ale špatně hledáš. Je ale za větší peníze:

973px204
1) link = 5,5
2) link = 7,-

973px205
1) link = 6,75
2) link = 7,-
3) link = 7,5

To ale máš napsat hned, že jde o émerické Forestmeny, koho by to napadlo, že se k tobě také něco vůbec dostane.  >:D >:D ;D ;D ;D

Jo a těch 973px21 tam je celkem 7, do maximálně 2$.  8) výpis

Raistlin M

Aki+rdk -  Ale pořád se to nevyplatí, pokud nenajdu prodejce, který má i jiné věci co potřebuju. Mám podobnou zkušenost s mnohem běžnějšími dílky, které má spousta obchodů, ale žádný z těch obchodů nemá nic víc, co by mně zajímalo a dost často ani co by zajímalo někoho dalšího, aby se rozneslo poštovné..

EDIT: Jinak samozřejmě díky za linky a rady, je fajn se trochu zase poučit. ;)

rdk

Ještě doplním, že při hledání poněkud obskurnějších torz, kterých je na BL málo, se hodí je hledat pod dvěma (někdy i více) rozdílnými kódy:

Např. některý prodejce by nemusel mít torzo 973pb92c01, ale mohl by mít 973pb92, což je totéž, ale bez paží!

A pokud by mělo toto torzo i variantu s jinou barvou paží než 973pb92c01, tak by mělo kód např. 973pb92c02. Jelikož lze paže celkem jednoduše nahradit, dala by se klidně koupit i tato varianta...

Aki

Proto je dobré začít například panáčkem, pak dát dílky toho panáčka, zvolit torzo s rukama, pak dát dílky toho torza s rukama a zvolit torzo bez rukou.

Slouží k tomu větička: (View Larger Image)   
                               This Part Consists Of:

8) 8)

otaznik

Prasklé dílky vyhazuju, ať je to cokoli. Nic neslepuji.

Je to občas trochu drahé, ale za ten pocit mi to stojí  8)

Micho

Citace od: otaznik kdy 03.04.2006, 22:37:29
Prasklé dílky vyhazuju, ať je to cokoli. Nic neslepuji.

Podobne. Dodám, že mi je tých hlavne vzácnych dielikov ľúto. Ale viem, že ich už aj tak nepoužijem ... 

muzzo

Citace od: Micho kdy 21.09.2005, 17:47:40
Musíme si urobiť poriadok v pojmoch. Tiahlo som ja chápal ako ten posuvný systém, ktorý prenáša na výhybke 2861 alebo 2859 pohyb od prepínača 2866 - originál názov - Train Track 9V Point Lever. Na obrázku výhybky som tiahlo označil červeným kruhom - aspoň tu jeho viditeľnú časť, lebo zvyšok ide v mechanizme výhybky.

A tento žltý prepínač (2866 - Train Track 9V Point Lever) sa tam balí v počte 2 plus 1 extra (náhradný). ALe to je prepínač, nie tiahlo. Takže tiahlo tam nie je náhradné, podľa mňa. Keď sa mýlim, tak ma opravte.

Micho to pěkně vysvětlil, já mám zlomené táhlo a dokonce už dvě, to první mi zlomilo malé dítě, takže to se nedá nic dělat, ale to druhé, prasklo samo pouhým přepínáním, je to výhybka z 4531 zakoupené ve slevě >:( Slepit to lze, ale je to asi příliš namáhaný mechanizmus, takže to nevydrží a ve spoji to zase praskne.  ??? A rozhodně je vyhazovat nehodlám  :P

Valentin Dobrotivý

...jen pár poznámek...

Vteřinová lepidla, tedy kyanoakrylátová lze odstranit tzv. debondérem, dejte však pozor, některé naleptávají plast, ptejte se hlavně v modelářských prodejnách typu MPM.

Na lepení plastu je úplně nejlepší tzv. filmové lepidlo. Chemickou podstatu neznám, ale nenechává na povrchu plastu zaznamenáníhodné stopy a plast v místě spoje roztaví, čímž vznine superhomogenní spoj, a poté se v klidu odpaří. Obě části plastu je vhodné v momentě lepení k sobě lehce přitisknout. Nedávno jsem takhle lepil pacičku jednoho pantu a drží jak helvétská víra...filmové lepidlo seženete cca za tři pětky opět v modelářských prodejnách s plastikovými modely.

Taky tam mají bezva brusnou pastu na leštění čirých kostek

>:D

peter

Citace od: Valentin Dobrotivý kdy 06.04.2006, 13:38:14
...jen pár poznámek...

Vteřinová lepidla, tedy kyanoakrylátová lze odstranit tzv. debondérem, dejte však pozor, některé naleptávají plast, ptejte se hlavně v modelářských prodejnách typu MPM.

Na lepení plastu je úplně nejlepší tzv. filmové lepidlo. Chemickou podstatu neznám, ale nenechává na povrchu plastu zaznamenáníhodné stopy a plast v místě spoje roztaví, čímž vznine superhomogenní spoj, a poté se v klidu odpaří. Obě části plastu je vhodné v momentě lepení k sobě lehce přitisknout. Nedávno jsem takhle lepil pacičku jednoho pantu a drží jak helvétská víra...filmové lepidlo seženete cca za tři pětky opět v modelářských prodejnách s plastikovými modely.

Taky tam mají bezva brusnou pastu na leštění čirých kostek

>:D

A co sem takhle hodit podrobný popis, těch produktů včetně jejich přesných názvů (nejlépe fotky).
Další výtvory a informace najdete na mém webu ARTPeter.net, v galerii na Brickshelf.com a mém YouTube kanále.

Llevelyn

Citaceplast v místě spoje roztaví

a to bude problém, když ukápne kam nemá.. :'(

Jedině ty nelepený části chránit třeba izolepou...
Prodej DUPLA a LEGA http://www.mimibazar.cz/bazar.php?user=9365
Dobří holubi se vracejí :-))

Valentin Dobrotivý

fotky dodám, až budu doma a budu je moct vyfotit, teď jsem až do konce týdne v práci....takže snad příští týden...

...když ukápne jinam, než má, tak se na to místo nesmí sahat, lepidlo se pak vypaří, aniž by tvar, barvi či strukturu plastu změnilo....prostě zázrak :o

Llevelyn

Valentin DOBROTIVÝ řečený Geniální.... ;D, už se těším, co sem pověsíš. Poletím to nakoupit do Práglu k modelářům. Nemáš i nějaký tip, kde to koupit?
Prodej DUPLA a LEGA http://www.mimibazar.cz/bazar.php?user=9365
Dobří holubi se vracejí :-))

Valentin Dobrotivý

existuje síť prodejen MPM, kde prodávají plastikové modely, tak by to mít měli - zkus jejich web, třeba najdeš krámek poblíž.

JInak podobně jako filmové lepidlo LN 301 funguje také REvell Liquid Poly (myslím, že se to tak jmenuje), je to dost jiné lepidlo na modely, než Revell Contacta, takže neplést...

Dobrotivý není geniální, jen se léta letoucí zabývá také lepením plastikových modelů... ;)

Maci

Na lepení plastů jsem v poslední době vyzkoušela dvousložkové Loctite Ultra Plastic Super Atack. Jsou tam dvě tubičky, jedna je tvarem jako klasické vteřinové lepidlo a druhá je jak fixa. Tou fixou se přetřou obě strany spoje a potom se nanese druhá složka z malé tubičky a spoj se přimáčkne. Drží to dobře i v docela namáhaných spojích. Lepila jsem s tím prasklé ručičky a růžek od podložky. Nic z extrémě zatěžovaného lega jsem zatím lepit nemusela, ale drží mi s tím i spousta jiných spojů plastů doma a zatím v pohodě. Chtělo by to zkusit, možná má někdo zkušenosti.

Valentin Dobrotivý

Takže dva obrázky, disky jsou právě slepené...

Valentin Dobrotivý

...tohl je ten druhý...

Valentin Dobrotivý

Na fotkách jsou právě slepené disky, nechal jsem spoj bez zásahů, aby byl alespoň trochu vidět, až to po cca tředch dnech zaschne, tak to jen lehce přeleštím šmirglem o hrubosti nad 2000, aby se ztratilo takové to zmatnění...

VD