VELKÁ VÝZVA

Založil bejver, 03.03.2006, 12:50:17

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

bejver

Zdravím,
   měl bych pro vás (asi zejména pro ty co dělají do techniku) námět na spolupráci. Tudle jsem koukal na TV a byla tam reportáž o nějakým "kvadriplegikovy"- nebo tak nějak (člověk co má ochrnutý všechny 4 končetiny) a ten povídal, že by se mu moc hodil nějaký přístroj na převracení stránek knížky když si čte (aby si nemusel furt někoho volat).
   Inu vytáhl jsem Lego a říkal si - to je stranda né. No, nikdy bych nevěřil jak vzpurný můžou být vazby knížek a stránky. A taky jak je každá kniha jiná. První dva prototypy zklamaly, třetí momentálně ve vývoji vypadá, že je na dobré cestě (dám ho sem o něco později abych nerušil invenci).
   Takže pokud by měl někdo odvahu pustit se do tohoto oříšku bylo by to dobrý - víc hlav víc nápadů - to by bylo abychom to nějak nevyřešily. Jindy bych si netroufl podsouvat někomu cizí nápad na stavbu, ale když jde o takovou věc - a kdo ví třeba se nám podaří vytvořit něco co by šlo nějak převést do praxe a...
   Mělo by teda jít o přístroj ovládaný jen hlavou, na různý knížky s co nejednodušší obsluhou.
Takže případným odvážlivcům - hodně zdaru.

Llevelyn

No pokud ten přístroj jste někdo schopen vytvořit a tomu člověku i předat..mohu darovat na projekt nějaké přebytečné technic díly. ;)
Prodej DUPLA a LEGA http://www.mimibazar.cz/bazar.php?user=9365
Dobří holubi se vracejí :-))

Colonel32

jo, ale chtelo by to slepit dily k sobe.... a jestli to bude ovladany RCXkem, tak to taky nezije vecne...

J_BOB

ja moc technicar nejsom, ale imho ako najvacsi problem vidim ovladanie hlavou a  uchytenie tej stranky...ten pohyb by bol imho uz mensi problem.
"You underestimate the power of the dark side. If you will not fight, then you will meet your destiny."
— Luke Skywalker and Darth Vader

Llevelyn

Kvadruplegik ovládá předměty ústy..myslím. ;)
Prodej DUPLA a LEGA http://www.mimibazar.cz/bazar.php?user=9365
Dobří holubi se vracejí :-))

betakaroten

Podle mě je největší problém v tom, aby to neobracelo dvě stránky najednou ... to se často stane i zdravému člověku.

Raistlin M

Citace od: betakaroten kdy 03.03.2006, 22:16:17
Podle mě je největší problém v tom, aby to neobracelo dvě stránky najednou ... to se často stane i zdravému člověku.

Tak pokud by ta věc uměla obracet i zpět, tak se to dá napravit ve stylu zdravého člověka. ;)

PS: Doufám, že tu nikdo nerozvine, k jakým tragikomickým situacím by mohlo dojít.

J_BOB

trebalo by tam nastavit aj to, aby sa to neobracalo moc rychlo....nech nema knizku celu vysklbanu
"You underestimate the power of the dark side. If you will not fight, then you will meet your destiny."

Pepan

Je fakt, že velkej problém je uchycení stránky a to, že knížky mají různé velikosti. Zkoumal jsem, jak obracím stránky v knížce, ono se to zdá jako banalita, ale je to celkem složité to naučit nějakou "mašinku". Aby to netrhalo listy, nezaseklo se to...  ;D

Leguán

Jestli ten člověk musí někoho volat na obrácení každé jedné stránky, tak by pro něj byl přínosem i mnohem jednodušší strojek, do kterého by musela obsluha tu knížku a několik stránek nejdřív naládovat.

Těch několik stránek by bylo třeba uchyceno za horní růžek a pak už by se otáčely spolehlivě. Obsluha by přišla, seřídila délku držáku knihy a otáčecího ramena a nacvakala úchyty třeba na 10 stránek. Místo volání obsluhy na každou stránku by pak volal obsluhu jenom na každou desátou stránku.

Jindroush

Podle mě je nejjednodušší a nejšetrnější 'chňapadlo' přísavka. Tím se IMO dá zaručit otočení jedné strany v poho.
Jindroush. (Moje Brickshelf galerie zde)

Pepan

Ta ale nefunguje na všechny druhy papíru :P

Jindroush

Určitě? Protože najisto vím, že v tiskárnách takhle leckdy podávaj jednotlivý archy papíru (viděl jsem).

Michal Moučka

Citace od: Jindroush kdy 04.03.2006, 18:04:33
Určitě? Protože najisto vím, že v tiskárnách takhle leckdy podávaj jednotlivý archy papíru (viděl jsem).

Přesně tak! V tiskárnách mají podtlakové přísavky napojené na vývěvu a přisají papír.
A co systém, který mají v bankách ve strojích na počítání bankovek? Tam to musí fungovat dokonale, ale já nevím jak.

rdk

IMO je v tomto případě jednoznačně nejlepší e-book...

Jindroush

Pepan

Citace od: Michal Moucka kdy 04.03.2006, 19:38:24
Přesně tak! V tiskárnách mají podtlakové přísavky napojené na vývěvu a přisají papír.

Moje blbost, tohle mi nedošlo  :-X

Citace od: Michal Moucka kdy 04.03.2006, 19:38:24
A co systém, který mají v bankách ve strojích na počítání bankovek? Tam to musí fungovat dokonale, ale já nevím jak.

Ty bankovky jsou každá zvlášť, takže je to jednodušší. Ale v knížce jsou ty stránky všechny spojené v hřbetu.

bejver

Tak takhle vypadá můj ďábelský přístroj. Jde o to, že na konci otočného ramena je kolečko, které se točí proti směru pohybu ramena a nalízává stránky. Rameno je výkyvné (od knížky / ke knížce) a pomocí těch šedých klínků, lze řídit jeho kontakt se stránkou (eventuálně jeho vzdálenost nad ní). Ony  nevzhledné "průhledné" pásky mají za úkol podržet stránky při otáčení ramena dolní půlkou. Pozice "čtu" je tedy, když je rameno položeno na obrácené stránce vlevo dole.

No, výsledek - v praxi naprosto nepoužitelné. Různými úpravami lze většinou stroj seštelovat aby několik stránek úspěšně obrátil, ale s vypětím všech sil. A ovládání stroje někým kdo neni dosti "Lego" je naprosto neprůstřelnou záležitostí.

Kdyby měl někdo zájem - pošlu mu na mail krátký video, stačí říct.

stambi

Klobouk dolů, udělat tohle bez RCX mi připadá celkem unreal...
štambi

bejver

Tak tohle je další pokus - notně zjednodušený. Ovládá se to pusou ve který je to co je na 1. obr. Stránka se "nalepí" na malou plošku izolepy a současně s jejím přehozením se "odjistí" pravé stránky a odendáním klacku se zas přicvaknou. Izolepu lze posouvat pomocí toho ozubenýho stolečku vpravo dole.¨
   Musim říci, že tento přistroj opravdu funguje. Pravda některé knihy spolupráci prostě odmítají, ale spousta jich jde. No a vzhledem k tomu, že to celkem bezpečně zvládá časopisy - rozhodl jsem se pro stavbu prototypu - ve dřevě.
   (Je možno izolepu před obracením tak akorát ochlupit o textil, aby neničila stránky. Ovšem tento problém se ukázal jako ne až tak častý)

(Mimochodem, zkoušel jsem také princip "přísavka" - jak klasickou tak podtlakovanou plícemi, ale vedlo to akorát k motání hlavy.)

Jindroush

Co vyzkoušet chytrou plastelínu nebo někde sehnat takovej ten 'sopel', co se jím lepěj příbaly do časopisů?

J_BOB

myslim, ze inteligentna plastelina nepomoze....ak si spravne pamatam, tak tusim udajne neni lepkava

ass

Jestli myslíš tuhle, tak ta papír lepí dobře, ale musel by se tam dát malej kousek, a stejně by to z toho imo časem trochu vyteklo.

Hansel

Citace od: Jindroush kdy 22.03.2006, 13:33:45
Co vyzkoušet chytrou plastelínu
Citace od: ass kdy 22.03.2006, 14:27:37
Jestli myslíą tuhle, tak ta papír lepí dobře, ale musel by se tam dát malej kousek, a stejně by to z toho imo časem trochu vyteklo.

Nene, jednu žmoulám v ruce a nefungovalo by to: vytekla by, malé množství lepí velmi málo.
Nehledě na to Bejver psal, že to funguje i s izolepou.

Stroj je to opravdu dobrý. Bejver mě stále překvapuje, jak funkční věci se dají z LEGA vytvořit.

Bejvre, mohu se optat, v jakém oboru jsi zaměstnán?
Mé dílo se rozrostlo o další kus.
I když mírně infantilní :)

bejver

Citace
Problém je ovšem v tom, že hlavní potíž je s tím držákem - jak udržet přijatelnou silou ty stránky na místě při čtení.

No, stránku vpravo nadzvednout, zasunout pod ní otáčedlo a otáčedlo rozevřít. Otáčedlo je něco jako složená dvoustránka, průhledná (fólie, tenké drátky apod.). Po celou dobu čtení leží rozložené na obou stránkách a přidržuje je. Připouštím, že to jaksi zvedne nároky na prostor kolem  ;)

ADMIN: Já pako sem místo 'citovat' zmáčkl 'upravit'!!! Prosím, vrať si to do původního stavu, pokud si ho pamatuješ. Sorry, nebylo to úmyslně  :-\