Ninjago

Založil Jezevec, 21.11.2017, 19:06:48

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

ramsey1

3500 pieces.

5999,- CZK, vydělit 25,5 a jsme de facto na německé ceně 229,- EUR. Zdá se mi to, nebo v poslední době už Lego opustilo vysokohorské přirážky pro naši zem?

Takže cena mi přijde jako argument pro také :)

Pool

Citace od: ramsey1 kdy 25.05.2018, 20:53:54
3500 pieces.

5999,- CZK, vydělit 25,5 a jsme de facto na německé ceně 229,- EUR. Zdá se mi to, nebo v poslední době už Lego opustilo vysokohorské přirážky pro naši zem?

Matika ti moc asi nejde, 25,5*229,99 = 5865 Kč a když si vezmu, že naše měna bude pomalu posilovat protože není uměle znehodnocována Českou národní bankou (tj. kurz bude klesat), tak by bylo férové stanovit cenu tak max. 5500 Kč. A to ani nezohledňuji to, že v ČR jsem socky co máme průměrně 3,5x nižší plat než v Německu, takže naše kupní síla je úplně jiná než v Německu. Takže bohužel stále tu máme pěknou vysokohorskou přirážku v ČR nemá smysl moc sety kupovat a vyplatí se je brát z ciziny.

papluh

No ale tak isto ten kurz môže ísť opačným smerom, chcete mať vlastnú menu tak si treba odniesť aj negatíva. Ak si nejaká firma zaráta menové riziko do vyššej ceny oproti inej mene tak je to zas vec tej firmy. Ako zákazník môžes jediné, hlasovať peňaženkou.
A zrovna toto je set, kde tie pomer predaja konzumentom vs fanúšikom bude výhodnejší na nejaké bojkoty lokálnym predajom

Amazon.de ho má rovno za -20% tak šup šup vyfúknuť predaj českej distribúcii... (mala to aj slovenská Alza ale nechce sa mi liezť k "zelenému" potvrdiť si to pre .cz

Pool

Zákony makroekonomiky jsou dané, takže to můžeš brát jako fakt, že Česká měna bude pomalu posilovat a kurz půjde pomalu dolů ;). Ale mě osobně je tahle politika Lega volná, dalo by se spíše říci, že teď hraje v můj prospěch protože sety právě kupuji v cizině a když se mi přestanou líbit, tak i použité je tu nemám problém střelit za nákupní cenu  >:D. Ale Lego je tou cenovou politikou v ČR samo proti sobě, že zákony trhu se jim obejít nepodaří.  S rostoucí cenou klesá poptávka po zboží na daném trhu a naopak čím je cena nižší, tím více se prodává, to prostě ani Lego nezmění ;D. Nyní Lego závody nejedou zdaleka na své maximum a prodejnost Lega klesá, takže zvyšovat v ČR cenu nad tu danou v Eurech, mi přijde vyložený nesmysl, který určitě způsobí menší prodejnost a téměř jistě i menší zisk. Co jsem tak nedávno četl, tak Lego mělo čistý zisk na jedné stavebnici okolo 22 až 25% a to mi přijde velmi dobré. A kdybych znal konkrétní čísla prodeje Lega v ČR za posledních pár let, tak by nebyl problém to potvrdit a spočíst na kolik se vyplatí snížit cenu a trochu tedy i ten čistý zisk na stavebnici tak, aby to množství prodeje nejen vykompenzovalo, ale přineslo pak i vyšší zisk. A České zastoupení podle toho jak tu stanovuje ceny, jde přesně opačnou cestou a nahrává tu tak ještě přeprodejcům Lega, kteří díky tomu snadněji prodávají a více profitují, což Legu ty zisky ještě více snižuje.
Ale mě osobně to je úplně jedno, co tu to České zastoupení Lega vyvádí, já se tomu jen směji a čekám, kdy se to otočí a tohle jim jednou dojde ;D. Ozval jsem se jenom proto, že Ramsey1 tu už zase za Lego lobuje, jak ty jejich ceny jsou skvělé, což mi tedy zatím vůbec nepřijde  ;).

ramsey1

Citace od: Pool kdy 26.05.2018, 11:23:46
Citace od: ramsey1 kdy 25.05.2018, 20:53:54
3500 pieces.

Matika ti moc asi nejde, 25,5*229,99 = 5865 Kč a když si vezmu, že naše měna bude pomalu posilovat protože není uměle znehodnocována Českou národní bankou (tj. kurz bude klesat), tak by bylo férové stanovit cenu tak max. 5500 Kč. A to ani nezohledňuji to, že v ČR jsem socky co máme průměrně 3,5x nižší plat než v Německu, takže naše kupní síla je úplně jiná než v Německu. Takže bohužel stále tu máme pěknou vysokohorskou přirážku v ČR nemá smysl moc sety kupovat a vyplatí se je brát z ciziny.

Matika mi šla vždy velmi dobře, ale čtení Tobě asi ne, když nevidíš slovní spojení "de facto" :) Nikde jsem nepsal, že je to přesně 5999. Navíc kurz je dnes 25,7...

Ano, i Alza.cz to má zlevněné :)

papluh

Citace od: Pool kdy 26.05.2018, 13:41:40
Zákony makroekonomiky jsou dané, takže to můžeš brát jako fakt, že Česká měna bude pomalu posilovat a kurz půjde pomalu dolů ;)...

No toto je na ťažký off-topic, radšej som zmazal tých pár riadkov čo som písal, lebo by sa to mohlo rovno presunúť. Tak len v skratke, okrem makroekonomiky tam je aj politika, takže "ako fakt" to neberem lebo je tam určitá nenulová šanca, že to nebude len rásť, stačí sa pozreť čo máte na hrade a kam smeruje vláda. Lebo kurz môže skončiť ako u nášho južného suseda... (len pre istotu, u nás to nieje tiež žiadne terno, ale Euro dosť kašle na nejaký 5mil národ...)

LEGO nemá ten zisk na každej jednej stavebnici, ale ako celá spoločnosť. U niektorých setov väčší u niektorých menší. Kde a aký, no holt to je slušne strážené tajomstvo. Ale už z princípu masovej výroby majú výhodu sety, ktoré sa robia v rádovo väčších nákladoch.

No v rámci voľného trhu v EU nejak programovo podstatne znižovať cenu tovaru v jednej krajine je kontraproduktívne.
Príklad ? No náš sociálny štát nariadil nižšie ceny na lieky. Následne výrobcovia limitovali dovoz a ešte aj podnikavci časť z toho predali so ziskom na reexporte, výsledkom bolo, že sa dostali menej ľuďom... nakoniec to nejak fixli zákonom ale dostupnosť aj tak viazne.
Samozrejme LEGO nie je možné obmedziť zákonom, takže v konečnom dôsledku by ste najskôr sponzorovali reexport do únie. A dostať sa k zľavám by bolo ešte horšie pretože by boli ešte lukratívnejšie na export...

ramsey1

Škoda, že se debata snad ke každému exklusivnímu setu svrhne v debatu o ceně a o tom, jak je Lego u nás a pro nás drahé.

Set jsem již předobjednal a těším se na něj, tím bych to uzavřel.

BlazejHolen

Tak Doky už jsou doma :) Alza měla kupodivu akci a s cenou 4 790,- jsem velmi spokojen :)

Hroch

Citace od: BlazejHolen kdy 28.05.2018, 06:06:55
Tak Doky už jsou doma :) Alza měla kupodivu akci a s cenou 4 790,- jsem velmi spokojen :)
V kombinaci se slevovými kódy ODPUSTEK333 a ODPUSTEK111 se dá na Alze ješte snížit cena o 444 Kč. Objednáno tedy za 4390 Kč.

Drobuliatko

Ja skapem - ze ODPUSTKY. :D ;D ;D

Ravenhorn

Taky jsem si objednal jen musím čekat až to budou mít skladem. včetně těch slev :-)
Castle, Pirates a Star Wars.

ramsey1

Také objednáno přes Alzu :) Roller Coaster ke mně cestuje ale z Lego shopu :)

ramsey1

Tak za tu cenu z Alzy nic moc. Krabice ze dvou stran deformovaná v rohu, promáčklý a zlomený karton uprostřed, zabalené blbě a jen do folie, lepenka pod folii na pár místech doléhala i na krabici a ne jen na folii - strhnutý s balením i potisk krabice na třech místech, dost velká plocha.

Zabalit lego jen do folie a poslat poštou, to bych tedy nečekal.

BlazejHolen

Já vyzvedával osobně na Štefánikově a krabice také byla dost poničená... :-(

ramsey1

Roller Coaster z LEGA dorazil samozřejmě jak přímo z balicí linky, nebe a dudy.

ramsey1

Postaveno tento víkend a líbí se mi to dokonce ještě více než první set, vypadá skvěle z obou stran. Postavím i City a připojím k sobě, potom nějaká ta fota :) Opět hodně nálepek, ale podařilo se všechny umístit bez problémů. Pár opravdu velkých, které chtějí pevnou ruku.