Opustené a "recyklované" Technic diely

Založil sohibil, 14.05.2017, 22:39:20

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

sohibil

Je pravda že pokrok je nutný ale veľa užitočných Technic dielov už dnes v Technic setoch nenájdete. Napr. moje obľúbené 40 zubové koleso sa už pekných pár rokov v žiadnom Technicu neobjavilo. Podobne je to aj s Crown gearom, u ktorého je to síce pochopiteľné (veľa AFOLov naň nadáva, ja som s ním napodiv nikdy nemal problémy) ale u 40-ky to nechápem. Myslím že by sa stále dalo využiť na veľkých modeloch - trochu ma utešuje jeho výskyt na motorkách, napr. 42007 spred 4 rokov.

Niektoré Technic diely boli "recyklované", tozn. použité v non-Technic setoch. Niekde to pochopím, napríklad na bagroch v City - majú pásy na 24 zubových kolesách. Ale prítomnosť 5 týchto kolies v Lego Friends sete 41133, kde naviac pôsobia ako päsť na oko, ma teda značne popudzuje. Väčšina Technic setov ich neobsahuje toľko. Myslím, že tá hojdačka by sa v pohode zaobišla aj bez nich. Obdobne je to aj v iných non-Technic setoch (Superheroes, Bionicle...) kde málokde "recyklované" Technic diely plnia nejakú inú, ako len ozdobnú funkciu.

Súčasný trend TLG je zjavne "pomiešaj všetko čo môžeš, aby to už nemuseli miešať zákazníci".
Nečakajte odo mňa chválu, z toho je len stagnácia.
Čakajte dotazy na techniku stavby a kritiku. Jedine to posúva vpred.

tomaslambo

Nevím kam toto vlákno povede, ale rád k tomu vyjádřím svůj názor: Buď rád, že se tyto díly objevují i třeba v těchto, možná trochu nepochopitelných, setech, protože to znamená, že se tyto díly dají koupit za celkem rozumné peníze. Jsou díly, u kterých si člověk při pohledu na jejich cenovku chce raději vyškrábat oči. Jako příklad ti mohu uvést třeba tento díl. V červené barvě vyšel jen ve čtyřech stavebnicích a tak ho na BL nekoupíš pod 150Kč a to by se mi ten díl hodil pro mé stavění v počtu 20-30 kusů (a možná i to by mi bylo málo). Tebou uvedené 40-ti zubové kolo koupíš nové přímo od TLG za necelých 18Kč a to se momentálně nedodává v žádném přímo Technic setu, ale bude v 76081 a tím se ten díl stává dostupným. Takže to "míchání" možná působí nesmyslně, ale ve výsledku je to jen ku prospěchu.

Tomik

Citace od: tomaslambo kdy 15.05.2017, 07:45:42
Jsou díly, u kterých si člověk při pohledu na jejich cenovku chce raději vyškrábat oči. Jako příklad ti mohu uvést třeba tento díl. V červené barvě vyšel jen ve čtyřech stavebnicích a tak ho na BL nekoupíš pod 150Kč a to by se mi ten díl hodil pro mé stavění v počtu 20-30 kusů (a možná i to by mi bylo málo).
WOW, to jsem ani netušil jak drahé díly mám doma. :o Nedávno jsem při stavbě jednoho modelu prohrabával svůj kiloware, který jsem si dovezl z Legolandu a našel tam cca 10 těchto dílků v červené. Nakonec jsem do modelu použil ten samý v LBG, protože tam tolik nekřičel.

Co se týká těch ozubených kol se 40 zuby, tak pokud vím, jsou stále dostupné minimálně v edukačních sadách - třeba Mindstorms. ;)
www.buildinst.cz - můj web s návody na stavbu alternativních modelů,
můj flickr

sohibil

Pravda, z tých vyše 5 eur čo som za ten connector vidl na BL idú človeku oči vypadnúť aj samé. Je to síce primárne kvôli farbe ... no neviem čo na to povedať.

Isteže to miešanie robí diely dostupnejšími, na druhú stranu neviem ktorý Technic AFOL by kúpil Superheroes alebo Friends set kvôli primiešaným technic dielom. Alebo si predstav že otec AFOL by prišiel za svojou maloletou dcérou a poprosil by ju, či by si smel požičať ozubené kolesá z jej Friends setu. Jej reakcia by ho na mieste zabila :D

Áno, edukačné sady obsahujú dostatočné množstvo užitočných Technic dielov. Ale pozri sa na ich ceny. Tiež si budeš chcieť vyškriabať oči.

ThomasMorta

Citace od: sohibil kdy 19.05.2017, 16:00:02
Isteže to miešanie robí diely dostupnejšími, na druhú stranu neviem ktorý Technic AFOL by kúpil Superheroes alebo Friends set kvôli primiešaným technic dielom.

Asi by ses divil - myslím, že právě z těchto důvodů někdo vymyslel společný projekt Městečko Friends, protože mnozí AFOLové kvůli dílkům pořídili i Friends sady a pak se jim válely nevyužíté minidolly:-)
Jinak třeba Elves se dají dobře kombinovat s fantasy hrady, některé Friends jsem si koupil kvůli stavbě lesního tábora, protože Adventure Camp měl skvělé dřevěné budovy! Pokud děláš čistě technic, tak můžeš pokukovat po sadách jako Ninjago, Chima nebo Nexo Knights, které často obsahují dílky z techniku - jak starého (bricky se study), tak nového (studless beamy).
Jsem AFOL a miluju řadu Nexo Knights!
Diskuse o Nexo Knights: NEXO KNIGHTS :: vlastní tvorba, modifikace, sbírky... :: Galerie mojí tvorby (hostováno na Rajce.cz)

tomaslambo

Osobně bych měl taky problém koupit si libovolný set jen kvůli jednomu čí dvěma dílům. Ale kdyby tam těch dílů bylo více, už bych o tom minimálně začal uvažovat. V každém případě bych si pořádně spočítal jestli nákup setu je pro mě výhodnější, než objednání samotných součástek. Vesměs nakupuji díly do zásoby v počtu větším než momentálně potřebuji, protože člověk nikdy neví, kdy se mu budou hodit.
Často stavím podle cizích návodů a je mi celkem jedno, jestli na to mám potřebné díly nebo ne. Z velké části se to dá postavit jinak i s tím co mám doma. Když už nevím jak to udělat jinak, tak teprve potom začnu nakupovat.
Nevymýšlej kraviny s nakupováním jiných setů než Technic, nebo samostatných dílů. Pořiď si nějaký pěkný Technic set podle tvého gusta, ať už starý nebo nový (nemusí to být zrovna kolesové rypadlo, stačí cokoliv), a něco stavěj. Ještě jsme od tebe nic neviděli. Do všeho jen kafráš a skutek utek.

ThomasMorta

Lidi, nebuďte na sebe zbytečně útoční...

Nicméně musím říct, že když jsem začal koukat na sety jako na zdroje dílků, tak se mi dost změnilo vnímání třeba nejlevnějších Creatorů, které mívají několik velmi zajímavých dílků. Občas když mi chybí nějaký konkrétní dílek, tak hledám podle bricklinku nejlevnější sadu z posledních let, ve které je - u malých nákupů to vychází lépe než nakupovat přes obchodníky konkrétní součástky (respektive za dost podobnou cenu, ale dostanu hromadu dalšího stavebního materiálu do zásoby).
A co se týče stavby alternativních modelů - současné kolo alternativ mě hodně překvapilo, Technic 42060 je plný základních dílů a koleček, skoro uvažuji, že bych si pořídil ještě jeden čistě proto, abych si mohl postavit základní model(y). Stejně tak mě překvapilo, co všechno dokázal postavit Grohl z Nexo Knights 70312 - to je zrovna set, který bych na první pohled považoval za divnou změť součástek, ze kterých těžko říct, co postavit. Takže mohu podpořit návrh tomaslamba (pokud se to jméno tak skloňuje), abys pořídil prostě nějaký model, který Ti přijde zajímavý a zkusil z něj něco postavit. A mohu Tě uklidnit, mně dodnes dělá najít problém vymyslet první nápad:-)
Diskuse o Nexo Knights: NEXO KNIGHTS :: vlastní tvorba, modifikace, sbírky... :: Galerie mojí tvorby (hostováno na Rajce.cz)

sohibil

Citace od: tomaslambo kdy 23.05.2017, 13:58:49
Ještě jsme od tebe nic neviděli. Do všeho jen kafráš a skutek utek.
Ono to má jeden drobný ale zásadný problém. Nevlastním foťák ani iné snímacie zariadenie. Až na mizerný integrovaný webcam v mojom notebooku, ktorý nie e nie uviesť do prevádzky. Nepovažoval som za potrebné o tom nikoho informovať, pretože je to môj problém a nikoho iného.

Taktiež by som určite rád kúpil nejaký Technic set, kľudne spred 10 rokov - keby mám peniaze nazvyš. "Chudobný AFOL" nemám v profile len tak pre zaujímavosť.

Prišiel som sem preto, aby som mohol aspoň vidieť, čo stavajú iní, keď už nemôžem ja. Možno ma tu preto niekto považuje za príživníka - to je jeho vec. Ja vám nezávidím že si môžete dovoliť niečo, čo ja nie, pretože je to mojou vinou a nie vašou. Tak ma prosím nekritizujte, že som ešte nič neukázal. Nemám totiž ako.

Toľko k tej útočnosti.

ThomasMorta

Citace od: sohibil kdy 23.05.2017, 19:51:19
Ono to má jeden drobný ale zásadný problém. Nevlastním foťák ani iné snímacie zariadenie. Až na mizerný integrovaný webcam v mojom notebooku, ktorý nie e nie uviesť do prevádzky. Nepovažoval som za potrebné o tom nikoho informovať, pretože je to môj problém a nikoho iného.
Jak jsi na tom s HW v notebooku? Třeba Stud.io umožňuje kromě postavení modelu také rendrování velmi slušných obrázků - a databáze kostek není špatná, i když některé nové dílky pořád chybí (a je pravda, že system a starý technic se tam staví o něco lépe než nový technic, ale když věnuješ trochu času naučení se s ovládáním programu, tak mně přijde celkem dobrý, ale přiznám se, že jsem nezkoušel jiné alternativy třetích stran).

Takhle mohou vypadat rendery z programu Stud.io:

sohibil

Dell Latitude E5510 má vcelku slušné parametre aj keď je už dosť starý.

Má download/inštalátor menej ako 230 MB? Ak áno, tak to sťahujem pri najbližšej príležitosti (mám totiž u providera limit 250 MB na deň a už je viac ako z polovice vyčerpaný, a potrebujem aj istú rezervu).

Zdá sa mi inak, že sme sa dosť odklonili od témy, aj keď neviem, či sa k nej ešte chce niekto vyjadrovať. Ja len, že by sa mohli niektoré diely do Technicu vrátiť.

milanv

To jsme se ani moc neodklonili - jen se ti několik lidí v zásadě v dobrém snažilo ukázat, že nemá smysl zakládat "plačtivé vlákno" (myšleno samozřejmě s velikou nadsázkou), protože když to vezmeš pozitivně ("mám nápad, vím co stavět a teď se do toho pustím"), tak zjistíš, že pro ty stesky není důvod, na BL i jinde seženeš všechno, co jsi zmiňoval. A hlavně: takhle se prostě nepřemýšlí, když chceš něco postavit. To se přemýšlí opačně: mám nápad, mám základní vizi jak to postavit a začnu koukat na možné díly. Ne začít rvaním si vlasů, co všechno neexistuje, i když vlastně ani nevíš na co :)
Proto ti několik lidí teď psalo, abys prostě začal a pak uvidíš. To neber jako útoky. To je zkušenost. A třeba alternativní modely jsou výborná příležitost: 350 Kč za jednu krabku dá i chudobný AFOL, to je 12 Euro nebo kolik. A hned se můžeš plnohodnotně zapojit jako všichni ostatní. Soutěž jsi sice už prošvihl, stejně jako já :), ale modely se pořád přijímají na výstavu. Tak vidíš, hned máš jeden tip. A ani nebudeš muset shánět díly na BL :)
Pán na Žlutém hradě

sohibil

@milanv: Čo neexistuje? Ono to existuje akurát sa to už nepoužíva.

Ani nevieš ako rád by som sa popýšil (fuj hriech >:D) niektorými dávnymi výtvormi, keby som ich mal čím odfotiť. Napr. otočnou a naklápajúcou sa radarovou anténou poháňanou starým 4.5V motorom.

Vetu "Skús niečo postaviť." určite nepovažujem za útok. Ale "Furt rýpeš a ešte si nič nepostavil." už neznie veľmi motivujúco. Práveže naopak.

ThomasMorta

Citace od: sohibil kdy 23.05.2017, 20:46:29
Má download/inštalátor menej ako 230 MB? Ak áno, tak to sťahujem pri najbližšej príležitosti (mám totiž u providera limit 250 MB na deň a už je viac ako z polovice vyčerpaný, a potrebujem aj istú rezervu).

https://studio.bricklink.com/v2/build/studio.page
Mně to ukazovalo 105 MB. Možná že to časem nebude, tak jednou měsíčně vydají nějakou aktualizaci - tu menší, tu větší.

milanv

Já ti rozumím. Ale doufám, že tě to vyhecuje! Jinak se v tom teoretizování utopíš, věř mi.
Pán na Žlutém hradě